«Οδυσσεια» Κριστοφερ Νολαν

Τα πάντα για το θέατρο, την τηλεόραση και την έβδομη τέχνη.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: «Οδυσσεια» Κριστοφερ Νολαν

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 15:31

nemo έγραψε:δεν ειναι ετσι μπιζελι ..οταν προκειται για ιστορικους θρυλους διαφορων λαων θα ηθελα μια πιστη αναπαραγωγη
μην παιρνεις σαν παραδειγμα τον εαυτο σου που γνωριζεις τον ομηρο επειδη εισαι ελληνιδα
εαν προκειται για μια ινδιανικη 'η καποια αλλη ιστορια απο ασια και αφρικη θα ηθελες η ιστορια να την δεις οπως πραγματικα ειχε ειπωθει

Δε νομίζω ότι ο σκοπός της ταινίας είναι να μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό είναι δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού να φτιάξει τίποτα μιουσίαμς, καμπάνιες, welcome to greece, τζατζίκι, σουβλάκι και τέτοια.

Ο κινηματογράφος είναι τέχνη, φίλε, και στην τέχνη ο δημιουργός δεν είναι υποχρεωμένος να είναι πιστός σε τίποτα. Μπορεί ένα ιστορικό γεγονός ή οτιδήποτε άλλο να αποτελέσει απλώς την πηγή έμπνευσής του. Από εκεί και πέρα, μπορεί να του αλλάξει τα πέταλα και να δημιουργήσει κάτι εντελώς διαφορετικό ή παραπλήσιο όπως αυτός το νιώθει.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις μορφές τέχνης. Και στη μουσική με διάφορες διασκευές, στη ζωγραφική και πάει λέγοντας. Ο Πικάσο δλδ που ζωγράφιζε τρίγωνα κεφάλια δε σε χαλάει; Τρίγωνα κεφάλια έχουν οι άνθρωποι; Όχι. Έτσι, όμως, θέλει και νιώθει να αποδώσει την πραγματικότητα ο καλλιτέχνης.

Ακόμα και εγώ και εσύ, που και οι δύο είμαστε Έλληνοι και ξέρουμε τα έπη του Ομήρου, θα τα δραματοποιούσαμε με τον ίδιο τρόπο; Όχι. Γιατί αλλιώς αγγίζει εσένα και αλλιώς εμένα το ίδιο πράγμα.

Εδώ ρε φίλε διαβάζεις ένα απλό βιβλίο και το βλέπεις να μεταφέρεται στην οθόνη και λες wtf? Άλλο βιβλίο διάβασα εγώ;

Αλλά να σου πω και κάτι; Εδώ τα ίδια τα σχολικά βιβλία δε φημίζονται για την ιστορική τους ακρίβεια. Η ταινία σε πείραξε που δεν είναι αυτός ο σκοπός της κιόλας;
Ξέρεις πόσες χοντράδες έχουν μέσα τα σχολικά βιβλία; Και δεν το λέω απαραίτητα με κακή έννοια. Αλλά ναι δεν μπορείς να είσαι με την κάθε ιστορική λεπτομέρεια γιατί αλλιώς θα έπρεπε να διδάσκονται τη λαρούς μπριτάνικα τα παιδιά.

Και τέλος, επειδή, κι εγώ διδάσκω ιστορία ... άσε δε θες να ξες κι εγώ τι κάνω :laugh1:
Πάντα δίνω έναν θεατράλε τόνο στο μάθημά μου (δε λέω ότι είμαι ιστορικά ανακριβής) αλλά θέλω να κάνω το μάθημα πιο ελκυστικό ειδικά στις ηλικίες που διδάσκω.
Πάντως καλού κακού εξηγούμαι (ειδικά στις μεγάλες τάξεις) ότι προσθέτω και δικές μου σάλτσες αν και τα ίδια τα παιδιά το καταλαβαίνουν (δεν είναι χαζά) ότι γίνεται στο πλαίσιο της δραματοποίησης όλο αυτό.

Οπότε κατά μία έννοια καταλαβαίνω την ματιά κάθε καλλιτέχνη, γιατί και η διδασκαλία είναι μια "μορφή τέχνης" κι εμείς οι δάσκαλοι καλούμαστε να αναλάβουμε και τέτοιους ρόλους.
Εγώ φίλε διαβάζω ιστορία και φτιάχνω ολόκληρα σενάρια στο μυαλό μου στο πώς μπορεί να έγιναν backstage. Στήνω ολόκληρους διαλόγους, μάχες, διπλωματίες, σκηνικά. Έγιναν; Όχι. Δικές μου σάλτσες είναι για να "ζωντανέψω" το μάθημά μου και να τραβήξω την προσοχή και του πιο βαριεστημένου μαθητή.
Τέσπα δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι λέω.
1 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Χθες, 16:28

Έβλεπα στο νετφιλξ Τροία η πτώση μιας πόλης.

Ενοχλεί να βλέπεις μαύρο τον Αχιλλέα, τον Πάτροκλο, τον Πηλέα κλπ

Είναι σαν να παρακολουθείς την καλύβα του μπάρμπα Θωμά με πρωταγωνιστή λευκό.

Τώρα οι προοδευτικοί, τρομάρα τους, βλέπουν συμβολισμούς.... Η ιστορική αλήθεια δεν αντικαθίσταται, έλεγε ο Λιαντίνης η ωραία Ελένη ήταν η ομορφότερη γυναίκα, δεν έχει χαρακτηριστικά η ομορφιά, η γυναίκα μου είναι η ομορφότερη για μένα και πιθανά είναι άσχημη για όλους τους άλλους.

Είναι ψέμα η άποψη του Λιαντίνη ως προς τα χαρακτηριστικά.

Την απαράμιλλη ομορφιά της, η οποία περιγράφεται από τον Όμηρο με επίθετα όπως «καλλίκομος» (με όμορφα μαλλιά) και «λευκώλενος» (με λευκά χέρια).

Πώς γίνεται μια μαύρη να είναι λευκωλενος; Ζέβρα είναι;

Ομορφιά κάπου εκεί στην ανατολή Κομφούκιος, Βούδας μια τέτοια θεώρηση αναφέρει κάπου .... Βλέπουμε το ελάφι και λέμε τι όμορφο ζώο, μπορούμε να σκεφτούμε τι λέει το ελάφι για τον άνθρωπο; Τον λέει όμορφο πλάσμα η μία απεχθή φιγούρα;

Η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικο, αλλά επειδή θεωρούμε όμορφο το ελάφι δεν πρέπει να βάλουμε μια ελαφίνα να παίξει την ωραία Ελένη και το λευκωλενος που πάει; περίπατο; Το καλλικομος που η αραπινα έχει σγουρά κοντά μαλλιά που κωλάει.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » Χθες, 17:17

Παιδιά, για τους 300 γιατί κανείς σας δεν διαμαρτυρήθηκε για τον βιασμό της ιστορίας; :dunno:

Το θέμα δεν είναι ότι κάποιοι είναι συνεπείς στην ιστορικότητα ή μυθολογικότητα των ταινιών μαζικής κατανάλωσης, απλά συγκεκριμένες διασκευές της συγκεκριμένης ταινίας τους τσιγκλίσαν :D

Στην κλασσική αρχαία Ελλάδα πάντως, αν ανέβαζαν έργο την Οδύσσεια, την Ελένη (όπως και όλες τις γυναίκες του έργου) θα την έπαιζε άντρας.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » Χθες, 17:52

Προσωπικά, εμένα στην Οδύσσεια, όπως και στους 300, περισσότερο με ενοχλούν οι αναχρονισμοί ή κατσιβελισμοί στις ενδυμασίες.

Aχαιοί της Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα και απεικονίσεις της εποχής:

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Εικόνα

Aχαιοί τoυ Χολύγουντ, δερμάτινα κακέκτυπα απο πάγκο πανηγυριών, πανοπλιών διαφορετικής εποχής (1000 χρόνια αργότερα):

Εικόνα
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Χθες, 18:09

Προέλλην έγραψε:Προσωπικά, εμένα στην Οδύσσεια, όπως και στους 300, περισσότερο με ενοχλούν οι αναχρονισμοί ή κατσιβελισμοί στις ενδυμασίες.

Aχαιοί της Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα και απεικονίσεις της εποχής:

Εικόνα

Aχαιοί τoυ Χολύγουντ, δερμάτινα κακέκτυπα απο πάγκο πανηγυριών, πανοπλιών διαφορετικής εποχής (1000 χρόνια αργότερα):

Εικόνα

Ναι και αυτό έχει συζητηθεί έντονα, ντύνουν Αχαιούς με στολές των μηδικών πολέμων, καλά που δεν τους αφήνουν να φοράνε και ρολόι χειρός.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 19:27

Προέλλην έγραψε:Παιδιά, για τους 300 γιατί κανείς σας δεν διαμαρτυρήθηκε για τον βιασμό της ιστορίας; :dunno:

Το θέμα δεν είναι ότι κάποιοι είναι συνεπείς στην ιστορικότητα ή μυθολογικότητα των ταινιών μαζικής κατανάλωσης, απλά συγκεκριμένες διασκευές της συγκεκριμένης ταινίας τους τσιγκλίσαν :D

Στην κλασσική αρχαία Ελλάδα πάντως, αν ανέβαζαν έργο την Οδύσσεια, την Ελένη (όπως και όλες τις γυναίκες του έργου) θα την έπαιζε άντρας.

Και με τους 300 είχε γίνει πάλι χοντρό θέμα.
Εγώ εν τω μεταξύ την Οδύσσεια δεν την έχω δει αλλά έχω άποψη. :dirol:
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Χθες, 21:01

bizeli έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Παιδιά, για τους 300 γιατί κανείς σας δεν διαμαρτυρήθηκε για τον βιασμό της ιστορίας; :dunno:

Και με τους 300 είχε γίνει πάλι χοντρό θέμα.
Εγώ εν τω μεταξύ την Οδύσσεια δεν την έχω δει αλλά έχω άποψη. :dirol:

Κανείς μας δεν έχει δει την ταινία φαντάζομαι αλλά σχολιάζουμε την μαύρη ωραία Ελένη.

Θα έλεγα ότι η ωραία Ελένη είναι σαν την Μαρία την Πενταγιώτισσα που σφάζονταν για πάρτη της παλικάρια .....

Έτσι για την ιστορία 14 χρόνων γέννησε Ερμιόνη, με τον Αλέξανδρο έκανε πέντε παιδιά ο τρωικός κράτησε 10 χρόνια που πάει να πει τα πέντε χρόνια ήταν γκαστρωμένη και πέντε χρόνια λεχώνα και μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου ξαναπαντρεύτηκε τώρα μιλάμε για κάτι ξεπετες στην Νήσο Ελένη (Μακρόνησος) και κάτι περιπέτειες στην Αίγυπτο που παραλίγο γάμος .....

Μετά την επιστροφή στην Σπάρτη νοικοκυρουλα δεν έδωσε δικαίωμα.....

Τώρα στην τραγωδία Ελένη λένε ότι ήταν κόρη της η Ιφιγένεια....

Ωραίες ιστορίες, συγνώμη αν κάτι λάθος από μνήμης αυτά.
0 .

Επιστροφή σε “Θέατρο • TV • Cinema”