«Οδυσσεια» Κριστοφερ Νολαν

Τα πάντα για το θέατρο, την τηλεόραση και την έβδομη τέχνη.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: «Οδυσσεια» Κριστοφερ Νολαν

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 01:17

nemo έγραψε:το διδαγμα του νολαν ποιοι ειναι; αν το βρεις πεςμου κι εμενα

Δεν ξέρω ποιο είναι το δίδαγμα του Νόλαν αλλά ξέρω το αποτέλεσμα. Ότι με αφορμή την ταινία, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθισαν και ψάχτηκαν περισσότερο για τα ομηρικά έπη. Ακόμα και οι όποιες παραφωνίες της ταινίας έγιναν αφορμή για μεγαλύτερη ενασχόληση, συζήτηση, αμφισβήτηση, γνωριμία και εν τέλει γνώση με τους ομηρικούς ήρωες, την πλοκή του έργου και την "ιστορικότητα" της εποχής.

Αυτή τη στιγμή ο ξένος ξέρει περισσότερα πράγματα για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια από τον μέσο Ελληνούτσο.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 02:10

Εν τω μεταξύ λένε όλοι για τη μαυρούλα που έπαιξε την ωραία Ελένη. Τον Αγαμέμνονα τον είδατε; :crybaby:
Που αν δε φορούσε την περικεφαλαία δεν θα βλεπόταν. Ως Αγαμέμνονας δλδ. Ως άνθρωπος μια χαρά είναι.

Πάντως μπράβο στον Νόλαν. Έναν άνθρωπο που δε θα σκεφτόταν κανείς για Αγαμέμνονα ...έκλεψε την παράσταση.
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Χθες, 14:53

Σφοδρή κριτική στην πολυσυζητημένη κινηματογραφική μεταφορά της «Οδύσσειας» από τον Κρίστοφερ Νόλαν άσκησε η διακεκριμένη κλασική φιλόλογος και μεταφράστρια του ομηρικού έπους Έμιλι Γουίλσον, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε αναφερθεί με εγκωμιαστικά λόγια στη μετάφρασή της κατά την προώθηση της ταινίας.

Σε εκτενές άρθρο της στο London Review of Books, η Γουίλσον υποστηρίζει ότι η ταινία στερείται του βάθους που χαρακτηρίζει το έργο του Ομήρου, κάνοντας λόγο για μια παραγωγή που εντυπωσιάζει με το θέαμα, αλλά αποτυγχάνει να αγγίξει την ουσία του κλασικού έπους.

Mεταφράστρια της «Οδύσσειας» εναντίον Νόλαν: «Θα ντρεπόμουν να έχω γράψει αυτό το σενάριο» - CNN.gr https://share.google/e2yXIAprIuNIwL37x

Η Έμιλι Γουίλσον τάραξε τα νερά και όταν μιλούν διακεκριμένοι φιλόλογοι καλό είναι να ψάξουμε.

Το κινηματογραφικό έπος δεν έχει ακολουθήσει σε όλα το ομηρικό πρωτότυπο. Τι σημαίνουν οι παραλείψεις; Γιατί λείπουν οι θεοί; Ποιοι είναι οι ηθελημένοι αναχρονισμοί; Τι επιζεί και τι χάνεται από την ποιητική μαγεία του αρχαίου ποιήματος; Εξι απαντήσεις στην «Κ»

.......

Η ταινία έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον και συζήτηση σε όλο τον κόσμο, και αντίτυπα της Οδύσσειας, μεταφρασμένα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, εξαφανίζονται από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Είναι υπέροχο να βλέπει κανείς τόσα νέα κοινά να έρχονται σε επαφή με αυτό το θαυμάσιο αρχαίο ποίημα και την ατέρμονα συναρπαστική, γόνιμη ιστορία του, αναπλασμένη εκ νέου για τη μεγάλη οθόνη.......

Για τον λόγο αυτό, προτείνω σε όσους σκοπεύουν να πάνε στην ταινία του Νόλαν να σκεφτούν μήπως δουν αντ’ αυτής μια άλλη κινηματογραφική διασκευή της Οδύσσειας. Θα συνιστούσα την πρόσφατη ταινία χαμηλού προϋπολογισμού «The Return» (2024, «Η επιστροφή»), με πρωταγωνιστή έναν σχεδόν γυμνό, σημαδεμένο, βασανισμένο Ρέιφ Φάινς και μια συγκλονιστικά βυθισμένη στη θλίψη Ζιλιέτ Μπινός, γυρισμένη κυρίως στην Κορσική. Σε αντίθεση με την ταινία των 250.000.000 δολαρίων του Νόλαν, η ταινία του Ουμπέρτο Παζολίνι διακρίνεται από μεγάλη αυτοπειθαρχία: επανεπινοεί την ομηρική αφήγηση περί τιμής ως ιστορία βίας και απόγνωσης. Σε αντίθεση με τον νωθρό, βαρύ Οδυσσέα του Ματ Ντέιμον, ο Φάινς είναι πειστικά πανούργος όσο και τραυματισμένος......

Τι (δεν) κατάφερε ο Νόλαν στην «Οδύσσεια» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ https://share.google/1aI8urPhfEGbITBG3
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Χθες, 17:17

Με την ευκαιρία του έργου και του ντόρου που γίνεται.....

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του Έκτορα.

https://www.facebook.com/share/p/1C5g5vcywF/
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » Χθες, 20:46

bizeli έγραψε:Εγώ να σας πω την αλήθεια έχω βαρεθεί λίγο τη θεματολογία με πολεμικό περιεχόμενο πχ τροία, 300, οδύσσεια, Μ.Αλέξανδρος κτλ.
Θα ήθελα να φωτιστούν λίγο και άλλες προσωπικότητες με πιο πνευματικό υπόβαθρο που συγκρούστηκαν για τις ιδέες τους, για την επιστήμη τους, για τις πολιτικές απόψεις τους κτλ. Αλλά σε στυλ ταινίας όχι βιογραφίας.
Εγώ πχ ζω για τη στιγμή που θα γίνει ταινία η δίκη του Σωκράτη. Έχω κλείσει εισιτήριο και έχω βρεθεί πρώτη θέση πίστα :ligouri:
Δεν ξέρω τι εμπορική επιτυχία θα είχαν τέτοιου είδους ταινίες αλλά πιστεύω αν κάποιος τις προσεγγίσει σωστά έχει πολύ ψωμί το θέμα.
Υπάρχουν πολλές προσωπικότητες που η ζωή τους και το έργο τους θα μπορούσαν να γίνουν ταινιάρες.

τα ομηρικα επη και οι τραγωδιες εχουν δωσει υλικο στα καλυτερα βιβλια που εχουμε διαβασει και θα εχουν διαβασει οι μελλοντικοι ανθρωποι......ολα οσα εχουμε διαβασει που μας κεντρισαν το ενδιαφερον ειναι οι παραλλαγες τους

εγω απο οταν αρχισα να διαβαζω διαβαζα παντα ξενους συγγραφεις και αργοτερα οταν αρχισα να διαβαζω
τα κλασικα αρχαια συγραμματα τοτε καταλαβα οτι απο εκει εβρισκαν τις πηγες τους οι ξενοι συγραφεις

τεσπα αν ασχοληθουμε με ιστορια δεν θα καταλαβεις την ουσια γιατι εισαι μια συγχρονη γυναικα ..και ισον σκετα γυναικα

παρολο που την διδασκεις
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » Χθες, 20:49

η ταινια του νολα την παρομοιαζω με την ταινια παπαχοντας ....
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 23:09

nemo έγραψε:τα ομηρικα επη και οι τραγωδιες εχουν δωσει υλικο στα καλυτερα βιβλια που εχουμε διαβασει και θα εχουν διαβασει οι μελλοντικοι ανθρωποι......ολα οσα εχουμε διαβασει που μας κεντρισαν το ενδιαφερον ειναι οι παραλλαγες τους

εγω απο οταν αρχισα να διαβαζω διαβαζα παντα ξενους συγγραφεις και αργοτερα οταν αρχισα να διαβαζω
τα κλασικα αρχαια συγραμματα τοτε καταλαβα οτι απο εκει εβρισκαν τις πηγες τους οι ξενοι συγραφεις

τεσπα αν ασχοληθουμε με ιστορια δεν θα καταλαβεις την ουσια γιατι εισαι μια συγχρονη γυναικα ..και ισον σκετα γυναικα

παρολο που την διδασκεις

Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου αλλά θα μπορούσες να διδάξεις ιστορία; (μη ειρωνικό το ερώτημα).
Ίσως ο λόγος που διαβάζω εγώ ιστορία να είναι διαφορετικός από τον δικό σου και δεν μας διαφοροποιεί το γεγονός ότι είμαι γυναίκα.
0 .

Επιστροφή σε “Θέατρο • TV • Cinema”