Ο Νιονιος

Ελληνική και ξένη μουσική.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: Ο Νιονιος

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 29 Οκτ 2025, 22:58

pluton έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Mλκ, έχει τύχει να παίζω ΕΛ "έντεχνα" (σουρωμένος :ashamed: ) και ακούει η γυναίκα και με ρωτάει αθώα και ειλικρινά: "γιατί σε όλα τα τραγούδια μουγκανίζει 5 το πολύ νότες ο ίδιος τραγουδιστής;"

Αν το δείς λίγο αντικειμενικά, σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι λίγο φθηνιάρικο feeling που δημιουργεί μια απλοϊκή επαναλαμβανόμενη μελωδία και μια στομφώδης φωνή που λέει κάτι δήθεν ψαγμένο.

Μα τραγούδια είναι δεν είναι κλασική μουσική και τα πιο έντεχνα τραγούδια σε τρεις τέσσερεις στίχους εστιάζουν και φυσικά το μοτίβο της μουσικής δεν έχει περιθώρια εναλλαγής στα δύο λεπτά που διαρκεί το τραγούδι....

Και φυσικά αυτό ισχύει και σε σπουδαίες διεθνείς εκτελέσεις πχ ο γαλάζιος Δούναβης σε ένα ταραμ τατάμ τατάμ εστιάζει πόσο μάλλον ένα τραγούδι διαμαρτυρίας όπως είναι ο Καραγκιόζης η το με αεροπλάνα και βαπόρια.

Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Πρόκειται για όρο-εφεύρεση αστείων ατόμων, κάποτε, κάπου στην αδιάφορη μουσικά ιδρωμένη μασχάλη της Βαλκανικής.

H μουσική είναι μαθηματικά, τα οποία απέδειξε ήδη απο τον 6ο π.Χ. ο Πυθαγόρας. Οποιοσδήποτε έχει πάει να μάθει θεωρία (πόσο μάλλον αρμονία, αντίστιξη) το καταλαβαίνει αυτό.

Οι σπουδαίοι μουσικοί, είναι αυτοί που μπορούν να γράφουν σπουδαίες μαθηματικές εξισώσεις, οι οποίες όμως μπορούν παράλληλα να δημιουργούν και συναισθήματα που αγγίζουν τον αδαή.

Ο σπουδαιότερος μουσικός που έχει περάσει ποτέ απο τον πλανήτη, είναι ο Μπαχ. Ο τύπος είχε για κύρια δουλειά να γράφει ένα πανανθρώπινης διαχρονικής αξίας αριστούργημα κάθε βδομάδα και να το παίζει στην εκκλησία την Κυριακή. Το έγραφε στα πεταχτά το Σάββατο το βράδι.

Σπουδαίοι μουσικοί, και τραγουδιστές, έχουν υπάρξει φυσικά σε όλα τα είδη της μουσικής. Π.χ., ο Σαββόπουλος είναι και γενικά και ειδικά ένα τίποτε απέναντι σε Στηβ Χάρις ή Μαρκ Κνόπφλερ, κλπ κλπ. Μην μπερδεύουμε την μουσική με τα γραντζουνίσματα.

Η διαφορά είναι ότι όλοι αυτοί, περάσαν απλά ως σπουδαίοι μουσικοί, με τις προσωπικότητές τους, ενώ στην Ελλάδα αγιοποιούμε γελοιοδώς και φέρνουμε στην πολιτική ζώη την κάθε μουσική ανθυπομετριότητα.

Και ο Θεοδωράκης που στην Ελλάδα τον εχουν για ωχ αμάν, δεν ήταν κάτι το μουσικά σπουδαίο. Παρόμοιος ταρατατσούμ μπαμ μπαμ ενορχηστρωτικός τύπος των εντυπώσεων ήταν. Καριέρα έκανε κυρίως στην Ανατολική Γερμανία που έψαχναν να δούν κάποιον να παρουσιάσουν στο κοινό ως ξένο συμβατό μουσικό. Σίγουρα όμως, είναι αρκετές κλάσεις πάνω απο τον Σαββόπουλο, έχει δηλαδή και 2-3 κομμάτια με καλές μουσικές συνθέσεις δικές του.

Για να μην τα πολυλογώ, είστε ικανοί να κάνετε κηδείες με παράτες στον Στόκα και στον Πλιάτσικα, στον Yanni και στον Σπανουδάκη :dunno:
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Χθες, 08:17

Ναι έχω υπόψη μου μαθηματική μουσική έγραφε ο Ξενάκης.

Αλλά μου βάζεις τον Dire Straits ο άνθρωπος αυτός γράφει τραγούδια για φιλμ του κινηματογράφου... Νιαου Νιαου βρε γατούλα με την ροζ μυτούλα.... Μου βάζεις τον Στηβ Χάρις τον κύριο εκπρόσωπο της χέβι μέταλ.....

Ε! Όχι προτιμώ τον Στράτο Διονυσίου ,,Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα....,,
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » Χθες, 13:45

Προέλλην έγραψε:Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Πρόκειται για όρο-εφεύρεση αστείων ατόμων, κάποτε, κάπου στην αδιάφορη μουσικά ιδρωμένη μασχάλη της Βαλκανικής.

Το έντεχνο ως όρος βγήκε το '60 ως πάντρεμα της λαικής μουσικής και της ποίησης. Αργότερα έγινε περισσότερο ύφος και στυλ (ψευτοκουλτούρα, κλάψα, πομπώδεις ερμηνείες κλπ) παρά συγκεκριμένο είδος μουσικής και μπήκαν φόρμες της δυτικής μουσικής όπως το ροκ στο παιχνίδι.

Πάντως, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, όσες φόρες έχω τύχει να προσέξω κάποιο έντεχνο τραγούδι μπορώ να πω ότι οι ενορχηστρώσεις τους και οι μελωδίες τους είναι ανώτερες των κλασικών σκυλοποπ και φαίνεται να υπάρχουν καλοί μουσικοί από πίσω. Οι στίχοι και οι ερμηνείες είναι που δεν παλεύονται.

Σπουδαίοι μουσικοί, και τραγουδιστές, έχουν υπάρξει φυσικά σε όλα τα είδη της μουσικής. Π.χ., ο Σαββόπουλος είναι και γενικά και ειδικά ένα τίποτε απέναντι σε Στηβ Χάρις ή Μαρκ Κνόπφλερ, κλπ κλπ. Μην μπερδεύουμε την μουσική με τα γραντζουνίσματα.

Όμως, και οι Dire Straits και οι Maiden pop(ular)/ελαφρύ τραγούδι είναι με την ευρεία έννοια του όρου όπως και τα περισσότερα είδη μουσικής πέρα ίσως από κάποια πολύ πειραματικά και ακραία είδη ροκ, μέταλ ή jazz. Θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται να ναι Μπαχ ή avant garde ο άλλος για να βγάλει καλή μουσική, απλώς η mainstream ελληνική μουσική είναι για τα μπάζα όχι γιατί είναι απλή αλλά γιατί δεν έχει φαντασία. Το λαικό τραγούδι έχει μείνει κολλημένο στα 90s τόσο σαν ήχος όσο και σε πρόσωπα (Μαζωνάκης, Ρέμος κλπ).

Προέλλην έγραψε:Mλκ, έχει τύχει να παίζω ΕΛ "έντεχνα" (σουρωμένος :ashamed: ) και ακούει η γυναίκα και με ρωτάει αθώα και ειλικρινά: "γιατί σε όλα τα τραγούδια μουγκανίζει 5 το πολύ νότες ο ίδιος τραγουδιστής;"

Αν το δείς λίγο αντικειμενικά, σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι λίγο φθηνιάρικο feeling που δημιουργεί μια απλοϊκή επαναλαμβανόμενη μελωδία και μια στομφώδης φωνή που λέει κάτι δήθεν ψαγμένο.

:laugh1: :laugh1:

5? Πολλές είπες.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » Σήμερα, 00:03

θα ελεγα οτι τα τραγουδια του και η μουσικη του αντιστοιχουν στα ταμ ταμ των μαυρων αφρικανων
βαθια μεσα στην ζουγκλα ..στο μαλλον χυδαιο συναισθημα φτωχων συναισθηματων

υσ..δεν ακουσα παραπανω απο δυο τρια τραγουδια του και ισως να κανω λαθος
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » Σήμερα, 08:34

nemo έγραψε:θα ελεγα οτι τα τραγουδια του και η μουσικη του αντιστοιχουν στα ταμ ταμ των μαυρων αφρικανων
βαθια μεσα στην ζουγκλα ..στο μαλλον χυδαιο συναισθημα φτωχων συναισθηματων

υσ..δεν ακουσα παραπανω απο δυο τρια τραγουδια του και ισως να κανω λαθος

0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » Σήμερα, 16:37

Παύλος Γερουλάνος (τελικά αυτός έχει ήθος, απορώ γιατί είναι στο ΠΑΣΟΚ ):

«Εξηγήσεις δόθηκαν για αυτό. Ο Διονύσης Σαββόπουλος όλους μας σημάδεψε, όλοι μεγαλώσαμε μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στην κηδεία. Έμεινε άδεια η καρέκλα, τώρα αυτό ήταν ίσως ένα λάθος, αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί. Λάθη θα γίνονται πάντα στην πολιτική, στο χέρι μας είναι να τα διορθώνουμε. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι αυτά τα λάθη δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να καθηλώσουν σήμερα τα στελέχη μας – και βάζω όλους μας στη γραμμή αυτή – η δουλειά των οποίων είναι να βγούμε μπροστά και να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ».
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » Σήμερα, 19:53

pluton έγραψε:Ναι έχω υπόψη μου μαθηματική μουσική έγραφε ο Ξενάκης.

Αλλά μου βάζεις τον Dire Straits ο άνθρωπος αυτός γράφει τραγούδια για φιλμ του κινηματογράφου... Νιαου Νιαου βρε γατούλα με την ροζ μυτούλα.... Μου βάζεις τον Στηβ Χάρις τον κύριο εκπρόσωπο της χέβι μέταλ.....

Ε! Όχι προτιμώ τον Στράτο Διονυσίου ,,Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα....,,

Ο Ξενάκης έγραφε μουσική, σπουδαία μαθηματικά, αλλά αποτυγχάνει να δημιουργήσει συναισθήματα πέρα απο κάποιο εξεζητημένο κοινό. Όχι, δεν είναι γενικά επιτυχημένος συνθέτης.

Τόσο οι Dire Straits όσο και ο Διονυσίου παίζουν/τραγουδούν σοβαρή μουσική. Καμιά σχέση με Σαββόπουλο.

Τραγούδι με σοβαρό ίντρο, κουπλέ, ρεφρέν, και φωνή με ικανό εύρος. Αριστούργημα των αιώνων δεν το λές, αλλά το λές ένα πολύ καλό κομμάτι που θα το εκτιμήσεις ότι είδος κι αν προτιμάς.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Μουσική”