Λαχουρένιος έγραψε:Στα επαγγελματικά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν φιλοδοξίες. Τους αρκεί μια απλή δουλειά που απλώς τους επιτρέπει να ζουν και έχει όσο το δυνατόν λιγότερες ευθύνες. Δεν το βρίσκω κακό αυτό, δουλεύουμε για να ζούμε και όχι το ανάποδο. Κακό είναι να είσαι τεμπέλης και να εκμεταλλεύεσαι άλλους για να ζήσεις ή να φυτοζωείς οικονομικά ενώ μπορείς κάτι καλύτερο.
Εσύ δηλαδή ιδανικά θα έκανες κάτι καλύτερο επαγγελματικά? Μπορεί να ήθελες να φτάσεις μέχρι εκεί που είσαι τώρα.
Αισθάνομαι ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες παρερμηνείες, και φταίω εγώ σε αυτό, επειδή χρησιμοποίησα κάποιες λέξεις όπως "επιτυχία, αποτυχία, ανώτερος, κατώτερος, χειρότερος, καλύτερος κτλ". αλλά δυστυχώς δεν γινόταν αλλιώς.
Επίσης, το θέμα μου δεν είναι αν κάποιος είναι ευχαριστημένος από τη ζωή του ή έχει απωθημένα αν ήθελε να γίνει κάτι άλλο και δεν έγινε. Μπορεί κάποιος να είναι ένας απλός ψαράς και να είναι υπερευτυχισμένος. Ούτε σημαίνει ότι είναι αποτυχημένος στη ζωή του.
Εγώ τον εαυτό μου τον χρησιμοποίησα για να μην φανεί ότι με βγάζω έξω από το κάδρο, όχι γιατί δεν μου αρέσει αυτό που κάνω. Αλλά ναι έχω και αυτογνωσία. Όταν λέω ότι κάποιος είναι πιο πετυχημένος από μένα, (οκ το πετυχημένος χωράει μεγάλη συζήτηση) αλλά αντικειμενικά μιλώντας υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν θα μπορούσα να τα φτάσω πχ δεν είμαι και νευροχειρουργός (ή ό,τι άλλο θες βάλε). Για μένα αυτό είναι κάτι "ανώτερο" από αυτό που μπορώ να κάνω. Που δεν ήθελα και ποτέ να γίνω αλλά και να ήθελα δεν είχα τα skills. Και μουσική ήθελα να μάθω. Δεν το κατάφερα ποτέ.
Αν και ξαναλέω το θέμα μου δεν είναι ποιο επάγγελμα είναι πιο σημαντικό. Και κακώς εστιάζουμε εκεί αλλά τον χρησιμοποιώ ως έναν δείκτη όπως σας είπα. Εντάξει τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή ρε παιδιά τελικά.
Δλδ αν δεν συντρέχουν κάποιοι άλλοι λόγοι οι οποίοι σε βοήθησαν να κάνεις το επάγγελμα που κάνεις ή σε εμπόδισαν να κάνεις το επάγγελμα που θα ήθελες, τότε η επιλογή επαγγέλματος είναι και καθρέφτης των δυνατοτήτων σου.
Να στο θέσω ανάποδα. Δώσε σε δυο άτομα να διεκπεραιώσουν το ίδιο task (δεν αναφέρομαι σε εργασιακά). Το ίδιο όμως.Να αναλάβουν ένα πρότζεκτ ρε παιδί μου. Να οργανώσουν κάτι. Ακόμα και ένα πάρτυ γενεθλίων. Δες πώς θα το δουλέψει ο ένας και δες πώς θα το δουλέψει ο άλλος. Από τον έναν μένεις ευχαριστημένος από τον άλλον όχι. Ε δες μετά και τι δουλειά κάνει ο καθένας τους.
Ο καλός το πιθανότερο είναι να εργάζεται σε μια θέση ευθύνης και ο κακός σε χαμηλότερων απαιτήσεων. Δεν είναι τυχαίο πού απορροφάται ο καθένας σε αυτήν την κοινωνία. Ξαναλέω αν λάβουμε υπόψη τα skills του και μόνο. Και δεν αναφέρομαι σε πτυχία κτλ. Αναφέρομαι καθαρά σε στοιχεία της προσωπικότητάς τους και μόνο.
Βγάζω έξω αυτούς που έχουν υψηλές θέσεις λόγω βύσματος ή αυτούς που είναι άξιοι αλλά λόγω κάποιων εμποδίων δεν τα κατάφεραν.
Να σου πω ένα άλλο παράδειγμα. Έχω έναν γνωστό που κάνει ένα επάγγελμα (ας μην πω τι). Πάντως για να κάνεις αυτό το επάγγελμα βγαίνεις και από ΤΕΙ και από ΑΕΙ. Ο τύπος συστηνόταν χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς τι είναι. Δε σου λέω σκόπιμα. Τι δουλειά κάνεις; Αυτό έλεγε. Θα κάτσει να εξηγεί στον καθένα ακριβώς και τι; Και καλά έκανε. Δεν υπήρχε λόγος.
Και που λες κάτι δεν μου κολλούσε σε όλο αυτό. Ενώ είχα την εντύπωση ότι μιλάω με έναν "μορφωμένο" άνθρωπο έβλεπα άκυρες συμπεριφορές, απαντήσεις, τρόπο αντίληψης κτλ. Δε σου λέω αντιδράσεις ενός αμόρφωτου ανθρώπου αλλά όχι αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Και που λες μια μέρα πώς πέφτει στα χέρια μου ένα έγγραφο και βλέπω ότι είναι από ΤΕΙ. Που προς θεού δεν έχω τίποτα με τα ΤΕΙ. Ίσα ίσα.
Τέλος πάντων, χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα γιατί εξυπηρετεί αυτό που θέλω να πω.
Γιατί βλέποντας αυτόν τον τύπο πώς λειτουργεί γενικά στην προσωπική του ζωή ... δλδ δεν μπορώ να σου λέω ότι ο τοίχος είναι άσπρος κι εσύ να τον βλέπεις μαύρο πχ ... ε τότε όχι. Για ΤΕΙ ήσουν. Ως εκεί.
Δεν είναι επειδή έτυχε να μην γράψεις καλά, δεν έπιασες για λίγο τα μόρια, ήσουν άτυχος στη ζωή κτλ.
Κάθε μέρα μου επιβεβαιώνεις ότι ήσουν για ως εκεί.
Και ο ΑΕΙΤΖΗΣ μπορεί να βλέπει τον τοίχο μαύρο. Έτσι; Απλά ο ΤΕΙΤΖΗΣ δείχνει ότι δεν έχει τα skills μήπως το δει και κάπως αλλιώς. Είναι μονόδρομος.
Προσπάθησε, σε παρακαλώ, να δεις το παράδειγμά μου με πιο αλληγορική ματιά.
Και ξαναλέω το επάγγελμα, οι σπουδές κτλ κάποιου δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Αλλά κι εγώ πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποια "μετρήσιμα μεγέθη" για να δείξω τελικά ότι κάπως εξηγούνται κάποια πράγματα. Ξαναλέω αν δεν συντρέχουν άλλοι αντικειμενικοί λόγοι στο τι πορεία ακολουθούμε στη ζωή μας. Και κακώς το περιορίζω μόνο στα επαγγελματικά.
Λαχουρένιος έγραψε:Οι λεγόμενες κοινωνικές/οικογενειακές υποχρεώσεις πάντα σε φέρνουν σε επαφή με ηλιθίους οπότε προσυπογράφω την απορία του συντρόφου

Δυστυχώς ισχύει. Αλλά δεν αφορά εμένα το συγκεκριμένο ερώτημα του συντρόφου. Η βλακεία είναι διάχυτη παντού γύρω μας.
Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε.