Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Έτσι γίνονται οι παστρικές δουλειές ,γατάκια.(σχεδόν)

Οικονομικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Love Ready's
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2647

Έτσι γίνονται οι παστρικές δουλειές ,γατάκια.(σχεδόν)

Δημοσίευσηαπό Love Ready's » 31 Οκτ 2018, 15:38

Μέγα εταιρικό σκάνδαλο με την συμμετοχή διοικητικών της εταιρείας Jumbo και της Εθνικής τράπεζας που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχουν αποκαλύψει τα αντίστοιχα κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η υπόθεση αφορά παραβίαση των capital controls της Κίνας, αλλά και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εμπλοκή μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων με φερόμενο ως σημείο αναφοράς τον ρόλο που έπαιξε ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

O κ. Παπαευαγγέλου ενεργώντας από μόνος του μέσω εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων που έχει φέρεται ότι πωλούσε ακίνητα σε Kινέζους επενδυτές με ένα μάλλον «ανορθόδοξο» τρόπο.

Αντί να εισπράξει το τίμημα μέσω δίγραμμης επιταγής ή συνολικού τραπεζικού εμβάσματος ώστε να μπορεί ο Κινέζος ιδιοκτήτης να μπορεί με βάση την νομοθεσία να ευεργετηθεί από την πενταετή άδεια παραμονής (την λεγόμενη golden visa) εισέπραττε το τίμημα μέσω πολλών «δόσεων» που πλήρωνε ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μέσω μηχανήματος αποδοχής καρτών (POS) τα οποία είχε εκδώσει η Εθνική.

Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εκατοντάδες συναλλαγές των 10.000 ευρώ προς την Ελλάδα προς ένα παραλήπτη και λόγω των μόνιμων κεφαλαιακών ελέγχων στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής σήμαναν συναγερμό. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κινητοποίησε την ΕΚΤ και αυτή με την σειρά της την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία ψάχνοντας έχει εντοπίσει και κάτι ακόμη: Ότι το τίμημα που εισέπραττε ο πωλητής στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου.
Αν δηλαδή ένα ακίνητο κόστιζε 350.000 (250.000 ευρώ είναι το κατώτερο όριο για χορήγηση golden visa) ο υποψήφιος αγοραστής έστελνε σε δόσεις των 10.000 ευρώ φτάνοντας να έχει στείλει ακόμη και το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ. Από εκείνη την στιγμή "άνοιγε" και το κεφάλαιο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τούτο διότι όπως έχει ανακαλύψει η ΤτΕ το υπερτίμημα δεν έμπαινε σε λογαριασμό του πωλητή αλλά σε λογαριασμό του αγοραστή.

Επιπλέον λόγω νομοθετικού κενού σε σχέση με την μορφή της συναλλαγής (δηλ. την πληρωμής μέσω POS ) δεν χορηγείται golden visa στο αγοραστή. Συνεπώς οι Κινέζοι αγοραστές ενδιαφέρονταν κυρίως να εξάγουν χρήματα προς την Ελλάδα κάνοντας και μια επένδυση και όχι να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα πέρα από τα όρια της τουριστικής βίζας. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα για επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα από κατοίκους τρίτων χωρών δεν υπόκεινται σε «Πόθεν έσχες».

Με POS της Εθνικής

Στην όλη υπόθεση εκτός από τον κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυ Τζάκου, η οποία συμφώνησε η τράπεζα να του προμηθεύσει νέα POS παρότι άλλες συστημικές τράπεζες που είχαν προμηθεύσει αρχικά με POS τον κ. Παπαευαγγέλου τα είχαν ακυρώσει



https://www.news247.gr/epixeiriseis/jum ... 63016.html
0 .

Επιστροφή σε “Οικονομία”