Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Οικονομικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 03 Ιαν 2023, 18:51

FAZ: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε λιμάνι σταθερότητας

Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας προσελκύουν επενδυτές, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Μπορεί οι καταναλωτές στην Ελλάδα να πέρασαν μια «δύσκολη εορταστική περίοδο» με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 8,5 τοις εκατό, όμως η χώρα διανύει μια περίοδο «ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, πιθανώς από 5 έως 6 τοις εκατό πέρυσι», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της άρθρο που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα έλαβε ένα «πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Μεγάλη Βρετανία: Το περιοδικό «The Economist» ψήφισε την Ελλάδα ως την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Τα κριτήρια ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το εθνικό χρέος και οι τιμές των μετοχών. «Η χώρα συνέχισε την αποπληρωμή των χρεών της, και όχι μόνο γνώρισε μια ακμάζουσα τουριστική περίοδο, αλλά και μια έκρηξη στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις για μεγάλο μέρος του έτους», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές για το 2023 είναι εντυπωσιακές καταλήγει η FAZ: Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όπως και η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,8 τοις εκατό. «Η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος θεωρείται πιθανή. Επομένως, η κυβέρνηση και οι επενδυτές ελπίζουν επίσης ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σε νέους επενδυτές». Σύμφωνα με την FAZ η αναβάθμιση είναι θέμα χρόνου.

Όμως και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αποβάλλει την φήμη του «παρία», με τον δείκτη Athex Composite να πετυχαίνει άνοδο –σε αντίθεση με πολλές άλλες αγορές–κατά 4 τοις εκατό. Έτσι οι 120 σημαντικότερες εταιρίες εκτός τραπεζικού τομέα κατέγραψαν ετήσια αύξηση στα καθαρά κέρδη άνω των δύο τρίτων. «Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών για το 2022 θα ξεπεράσει το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2007. Το έτος πριν από την κρίση χρέους. «Για πολλούς επενδυτές, αυτή είναι πλέον απλώς μια ωχρή ανάμνηση», καταλήγει η εφημερίδα.

https://www.cnn.gr/kosmos/story/344408/ ... therotitas
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 10 Ιαν 2023, 17:39

Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, αυξημένων επιτοκίων και ανάγκης για δημοσιονομική πειθαρχία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,1% φέτος (ύστερα από 5,1% το 2022), για να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,8% το 2024. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), o οποίος πάντως βλέπει άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς θα υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3,7% φέτος έναντι 9,5% το 2022 και στο 2,3% την επόμενη χρονιά. Στην τακτική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία δεν παραλείπει να επισημάνει σταθερά «αγκάθια» για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να στείλει εκ νέου σήμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ ρίχνει ουσιαστικά τον πήχυ για τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον, αν και δεν περιμένει ύφεση. Στην ενδιάμεση έκθεσή του τον περασμένο Νοέμβριο «έβλεπε» ανάπτυξη 6,7% για το 2022 και 1,6% για το 2023. «Η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση του Covid, στηριζόμενη από συνεχείς μεταρρυθμίσεις, επιβραδύνεται από τις καλπάζουσες τιμές ενέργειας και την παγκόσμια αβεβαιότητα και παρά τη δημοσιονομική στήριξη» αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του και προσθέτει: «Η πλήρης εφαρμογή του φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η διαχείριση της προσφοράς και των πιέσεων στο κόστος με ταυτόχρονη στήριξη της δημοσιονομικής υγείας και η ολοκλήρωση του σχεδίου αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών είναι παράγοντες – κλειδιά για τη βιώσιμη ανάκαμψη».

Τι στήριξε την ανάκαμψη

Όπως επισημαίνεται τα μέτρα στήριξης και οι τονωτικές ενέσεις από τον τουρισμό και άλλες εξαγωγές, όπως επισήσης η βελτίωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος είχαν επαναφέρει το ΑΕΠ σε προ Covid επίπεδα, ενώ οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον και συνέβαλαν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε χαμηλά 12 ετών.

Ο αντίκτυπος του πολέμου

Ωστόσο η εκτίναξη των τιμών ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έρχονται να πατήσουν «φρένο» στην ανάκαμψη. «Ο πόλεμος επηρεάζει άμεσα τον ενεργειακό εφοδιασμό και το ενεργειακό κόστος της Ελλάδας. Οι έμμεσες επιπτώσεις είναι η συμπίεση των δαπανών και η καθυστέρηση επενδύσεων και προσλήψεων» σημειώνει ο ΟΟΣΑ. «Η αποδέσμευσων των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η επέκταση της δημοσιονομικής στήριξης σε ενεργειακούς καταναλωτές λειτουργούν ως “μαξιλάρι” σε αυτά τα σοκ και θα βοηθήσουν στο να επιστρέψει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης όταν η κατάσταση ασφαλείας και οι ενεργειακές τιμές σταθεροποιηθούν» συμπληρώνει.

Οι μισθοί και οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας

Οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι ύστερα από 12 χρόνια μηδενικής ή ελάχιστης αύξησης. Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπενθυμίζει ο ΟΟΣΑ, ενώ προσθέτει ότι σε ορισμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε ICT και κατασκευές, οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ισχυρότερες. Αν και ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού «προσφέρει δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους που δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ», σημειώνει επίσης ότι έχει καταστεί και η «πρωταρχική πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζομένους που αμείβονται υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό». Για τους ειδικούς του ΟΟΣΑ η ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από το εργαλείο του κατώτατου μισθού. Το κλειδί βρίσκεται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. «Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες θα στήριζαν καλύτερο τόσο τα εισοδήματα όσο και την παραγωγικότητα» τονίζει.

Αγκάθι η ανεργία νέων και γυναικών

Το ποσοστό απασχόλησης παραμένει χαμηλό, ειδικά για γυναίκες και νέους, αναφέρεται στην έκθεση, με τον Οργανισμό να προτείνει:

Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών σε αμειβόμενη απασχόληση συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των εργοδοτών να υιοθετήσουν πιο ευέλικτους διακανονισμούς εργασίας.
Ενίσχυση των κινήτρων για εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζομένους με περιορισμένη εμπειρία (όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις).

Τράπεζες: Μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά…

Οι τράπεζες, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, έχουν να επιδείξουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων. Παρόλα αυτά τα κεφάλαια των τραπεζών, αν και εντός των ρυθμιστικών απαιτήσεων, παραμένουν χαμηλά και αποτελούμενα κυρίως από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Αυτό «λειτουργεί ως βαρίδι στις χορηγήσεις νέων δανείων και αποδυναμώνει τη δυνατότητα των τραπεζών να επενδύσουν». Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις τράεπζες να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση με αύξηση της οργανικής κερδοφορίας.

Το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας

«Η αποκατάσταση των πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό είναι αναγκαία, δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η επιδίωξη ενός ευρύτερου και πιο ισότιμου μείγματος εσόδων και η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα, θα επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά να στηρίξουν τις επενδύσεις, τα εισοδήματα και τη συμπερίληψη» αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Τονίζει δε πως ο περιορισμός των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρςα και η σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η Ελλάδα να δει το αξιόχρεό της να αναβαθμίζεται στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό με τη σειρά του θα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις.

https://www.naftemporiki.gr/finance/eco ... 8-to-2024/
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 10 Ιαν 2023, 17:44

Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,7%, «φρένο» στον ρυθμό της ανάπτυξης στο 1,1% το 2023, πτώση του δημόσιου χρέους στο 170,7% φέτος και αποτελεσματική εφαρμογή του Ελλάδα 2.0, εφόσον διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, προβλέπει στην ειδική έκθεση του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής Οργανισμός επισημαίνει ότι η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα κρίσιμα πεδία, με στόχο τη συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας και τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού momentum.

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως σημαντική βοήθεια στη βελτίωση των όρων του δανεισμού του δημοσίου θα φέρει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ έως το 2060 και η οποία, πως εξηγεί, έχει καθυστερήσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της γενικότερης αβεβαιότητας στη διεθνή Οικονομία.

Εικόνα

...

Προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των χρόνιων προβλημάτων της οικονομίας ο ΟΟΣΑ έκανε προτάσεις:


Επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και στη συνέχεια την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 1,5% έως 2% του ΑΕΠ. Καλά στοχευμένα, προσωρινά μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και χρήση έκτακτων εσόδων της οικονομίας για δημοσιονομικά αποθεματικά για κάλυψη ενδεχόμενων απρόβλεπτων νέων υποχρεώσεων.

Ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων, δίνοντας προτεραιότητα στο προσωπικό και σε κέντρα κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η υλοποίηση του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ. Σχεδιασμός για την επέκταση των δημοσίων επενδύσεων μετά το 2026 (όταν θα ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) ώστε να μην επιστρέψει η χώρα σε επενδυτικό κενό.

Βελτίωση της ικανότητας της κεντρικής διοίκησης, κυρίως των υπουργείων, για πρόσβαση, και ανάλυση της απόδοσης των δημοσίων επενδύσεων. Δημιουργία μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής των τάσεων των δαπανών και των επιπτώσεων κάθε μέτρου πολιτικής που υλοποιεί το δημόσιο.

Συγκράτηση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την προώθηση ανακατανομής προσωπικού σε τομείς που υπάρχουν ελλείψεις.

Ενίσχυση των προσλήψεων στις δημόσιες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία ανταποκρίνεται στις ανάγκες δεξιοτήτων των διαφόρων φορέων και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό για δεξιότητες

Ενοποίηση κατακερματισμένων δραστηριοτήτων, όπως οι δημόσιες συμβάσεις σε ειδικούς φορείς. Ανάπτυξη και απαίτηση χρήσης συμφωνιών - πλαισίων για κοινές δημόσιες προμήθειες.

Συνέχιση της ψηφιοποίησης του δημοσίου και της διοικητικής απλούστευσηςστις συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις της εργασιακής διαδικασίας και στην αύξηση των δεξιοτήτων.

Συνέχιση των αλλαγών στον φορολογικό τομέα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Αύξηση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη κεφαλαίου (τα οποία, όπως σημειώνεται, είναι από τα χαμηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ), με παράλληλη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα μεσαία εισοδήματα

Τακτικές και ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις του κόστους και των οφελών όλων των φορολογικών απαλλαγών και επιδοτήσεων, επισημαίνοντας αυτές που ισχύουν για τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και ορισμό ενός χρονοδιαγράμματος στο οποίο αυτές οι φορολογικές δαπάνες θα μηδενιστούν.

Προτείνει επίσης τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, κυρίως των αυτοαπασχολούμενων.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της ανεργίας ο ΟΟΣΑ προτείνει προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αμειβόμενη απασχόληση, μεταξύ άλλων καιενθάρρυνση των χώρων εργασίας να υιοθετήσουν πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Ενίσχυση των κινήτρων για τους εργοδότες για πρόσληψη νέων εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία.

Εισαγωγή κινήτρων για τη διασφάλιση της υιοθέτησης της νέας άδειας πατρότητας μετ' αποδοχών.

Κίνητρα για υποδομές ποιοτικής, χαμηλού κόστους φροντίδας για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους συγγενείς.

Εφαρμογή συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, αναπτυσσόμενες απαιτήσεις αμοιβαίων υποχρεώσεων που επικεντρώνονται σε προσαρμοσμένα προσωπικά σχέδια δράσης.

Ενδεχόμενη αντικατάσταση των επιδομάτων ανεργίας που παρέχονται σε Εγγεγραμμένους ανέργους με στοχευμένη εισοδηματική στήριξη.

Μείωση στα διαδικαστικά εμπόδια στην αναγνώριση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν εκτός Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών,ο ΟΟΣΑ προτείνει την ταχεία εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εντάχθηκαν στο σχέδιο «Ηρακλής».

Προτροπή στις τράπεζες να οικοδομήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις αυξάνοντας τα οργανικά κέρδη και εξετάζοντας τις απαιτήσεις άντλησης κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Στενή παρακολούθηση στην εκταμίευση και ανάκτηση των δανείων που παρέχει το δημόσιο για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αθέτησης αποπληρωμής τους από τους δικαιούχους

Ενθάρρυνση της ανάπτυξης της μη τραπεζικής χρηματοδότησης μέσω ρυθμίσεων για τη διασφάλιση διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα χαρτοφυλάκια και τις πλατφόρμες δανείων

Επέκταση και επιδότηση της πρόσβασης σε εκπαίδευση διαχείρισης ποιότητας για μικρές και διαχείρισης μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης τους.

Ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων ανεξάρτητων αρχών ώστε να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός και η αποτελεσματική λειτουργία των αγορών.

Μείωση των εμποδίων εισόδου σε οικονομικές δραστηριότητες δίνοντας προτεραιότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες και ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, με οριζόντια μέτρα για την επανεξέταση και την απλούστευση όλων των διοικητικών διαδικασιών.

Ολοκλήρωση των εθνικών χωροταξικών σχεδίων, ενοποιώντας την ευθύνη για τον σχεδιασμό σε μια εθνική αρχή.

Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της οικονομίας,ο ΟΟΣΑ προτείνει την αύξηση μεσοπρόθεσμα των τιμών για τα δικαιώματα των εκπομπών ρύπων, τουλάχιστον στο επίπεδο της ΕΕ, παράλληλα με τη θέσπιση προσωρινών μέτρων που θα βοηθήσουν την προσαρμογή της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Αύξηση των επενδύσεων για δημόσιες μεταφορές

Θέσπιση ενός χρονοδιαγράμματος για χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακής κατανάλωσης στα υπάρχοντα κτίρια με ορίζοντα εφαρμογής το 2050.

Θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης των κτηρίων απέναντι από φυσικές καταστροφές. :ligouri:

Θέσπιση νέων εργασιακών πρακτικών και προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων στους στόχους της πράσινης μετάβασης.

https://www.cnn.gr/oikonomia/anaptyxi/s ... -protaseis

https://www.cnn.gr/media/com_news/attac ... 0/oecd.pdf


ΑΓΙΕ ΟΟΣΑ :enamorado: , ΣΩΣΕ ΜΑΣ!

Το σωστό θα ήταν να εγκατασταθούν επίτροποι σε όλα τα υπουργεία μέχρι τουλάχιστον το 2060. Κανονικά, ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να είναι στους δρόμους, να διαδηλώνει και να το απαιτεί.
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 28 Ιαν 2023, 13:18

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ+ από ΒΒ προχώρησε η Fitch, φέρνοντας την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας παράλληλα σταθερό outlook.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BB+ με σταθερό outlook στις 22 Απριλίου. Την τοποθετεί δηλαδή μια βαθμίδα πριν την επενδυτική, όπως και η DBRS, ενώ η Moodys διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 με σταθερές προοπτικές, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.


Οι λόγοι της αναβάθμισης

Η Fitch αναμένει πλέον καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-4 λόγω υψηλότερης ανάπτυξης, καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ευνοϊκού προφίλ εξυπηρέτησης χρέους.

Ο οίκος προβλέπει πλέον περαιτέρω μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από εκτιμώμενο 3,8% το 2022. Αυτό υποδηλώνει βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και μηδενικά επίπεδα το 2023).

Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επικείμενες εκλογές αλλά τα ρίσκα είναι μετριασμένα λόγω της ευρείας συναίνεσης και καλού ιστορικού στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Το 2022 η Ελλάδα επωφελήθηκε από πολύ υψηλή ονομαστική ανάπτυξη και πολύ ήπια αύξηση στο κόστος των επιτοκίων, οδηγώντας σε μείωση ρεκόρ κατά 24,5 ποσοστιαίες μονάδες στο λόγο χρέους γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ, στο 170%. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί με πιο συγκρατημένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στα επίπεδα του 160,6% το 2024, ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών που καλύπτει η Fitch και πάνω από 3 φορές ο μέσος όρος των χωρών με αξιολόγηση «BB». Ωστόσο, παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μεγάλες λήξεις (κοντά στα 20 έτη) και τα σημαντικά αποθέματα ρευστών διαθεσίμων (περίπου 15% του ΑΕΠ) μειώνουν τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών.


Οι τράπεζες

Συνεχίζει να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με τον εγχώριο δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων και της ευρείας οικονομικής ανάκαμψης. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση στο ενεργητικό του κλάδου, υποστηριζόμενη από περιορισμένες νέες εισροές κόκκινων δανείων και καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς κινήσεις τους. Οι δείκτες NPL σε μη συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν πρόκληση, αλλά καθώς αυτές οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του κλάδου, οι πιθανοί κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον δημόσιο τομέα) είναι πολύ μετριασμένοι.

Η ζήτηση για πιστώσεις από τα νοικοκυριά παραμένει ασθενής, αλλά η συνολική πίστωση προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε το β' εξάμηνο του 2022 (μόνο ελαφρώς κάτω από τον πληθωρισμό) λόγω των επιχειρήσεων. Οι μειωμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, τα μέτρα κρατικής στήριξης και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων αναμένεται να μετριάσουν την πίεση στους δανειολήπτες.


Η ανάπτυξη

Η Fitch προβλέπει ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Ο οίκος αναθεωρεί υψηλότερα τις προβλέψεις του δεδομένης της βελτίωσης στο ισοζύγιο των κινδύνων, ιδίως δεδομένης της πρόσφατης συγκράτησης στις ενεργειακές τιμές. Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν επίσης να σημειώνουν πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα, εν μέρει συνδεδεμένο με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία θα παράσχει σταθερή επενδυτική δυναμική. Ο κύριος εγχώριος κίνδυνος συνδέεται με πιθανές καθυστερήσεις στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δεδομένου του εκλογικού κύκλου, αλλά προς το παρόν αναμένουμε ότι αυτό θα είναι προσωρινό.


Η αναβάθμιση του ελληνικού rating αντανακλά επίσης τα εξής:

Πληθωρισμός: Ο οίκος αναμένει σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού, από 9,3% το 2022 σε 5% το 2023 και 1,5% το 2024, με βάση τη χαλάρωση των τιμών της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, καθώς και τις επιπτώσεις βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να υποχωρήσει, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό. Οι εξελίξεις στους μισθούς συνιστούν κίνδυνο, ιδίως εάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να είναι «σφιχτοί» και οι υψηλότεροι μισθοί σε ορισμένους τομείς, όπως οι υπηρεσίες ή οι κατασκευές, διαχυθούν στην υπόλοιπη οικονομία. Το 3ο τρίμηνο του 2022, οι εποχικά προσαρμοσμένοι μισθοί για το σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 2010.

Σταθερό κόστος χρηματοδότησης: Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αφού αυξήθηκαν απότομα το 2022, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ με απόδοση 4,27% (οι αποδόσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 5%), που αντιστοιχεί στο ήμισυ των ανακοινωθέντων αναγκών εξωτερικού δανεισμού για φέτος. Η Fitch περιμένει ότι ο λόγος τόκων προς έσοδα θα αυξηθεί μόνο σταδιακά στο 5,5% το 2024 σε σύγκριση με τη διάμεση πρόβλεψη για τις χώρες σε «BB» για 9%.

Επιπρόσθετα των μακρινών περιόδων λήξεως, το ελληνικό χρέος είναι όλο σταθερό και εξ ολοκλήρου σε τοπικό νόμισμα, μειώνοντας περαιτέρω τους κινδύνους αστάθειας της αγοράς. Μια σημαντική αλλαγή είναι η πιθανή αναταξινόμηση από τη Eurostat των εγγυήσεων για τον Ηρακλή, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει 18 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 8,5% του ΑΕΠ) στο δημόσιο χρέος, αν και δεν θα άλλαζε το έλλειμμα, ούτε θα αύξανε τις πληρωμές τόκων.

«Εξωτερικός» Ισολογισμός: Προβλέπουμε σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) σύμφωνα με τη βελτίωση των δεδομένων στο εμπόριο και τις συνεχιζόμενες ισχυρές τουριστικές εισροές, από εκτιμώμενο 8% του ΑΕΠ το 2022 σε μέσο όρο 5,5% το 2023-2024. Τα αυξανόμενα επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων και οι σταθερές ροές κεφαλαίων από την ΕΕ θα στηρίξουν το ισοζύγιο πληρωμών. Η προβλεπόμενη πτώση των διεθνών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, σημαίνει ότι ο λόγος του καθαρού εξωτερικού χρέους θα βελτιωθεί περαιτέρω κατά την περίοδο πρόβλεψης (από περίπου 128% του ΑΕΠ το 2022), αν και θα παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων για τις χώρες που παρακολουθεί η Fitch.

Οι εκλογές: Είναι πιθανό η χώρα να έχει δύο διαδοχικές εκλογές τους επόμενους μήνες, καθώς προς το παρόν κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία με απλή αναλογική (αναμένονται το 2ο τρίμηνο του 2023). Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι πιο μακρύς, περιορίζοντας τα περιθώρια άσκησης πολιτικής φέτος. Ωστόσο, απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν σταθεροποιηθεί υπό τις κυβερνήσεις τόσο της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας όσο και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, με τη χώρα να απομακρύνεται σταδιακά από το εποπτικό πλαίσιο μετά την κρίση.


ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

Παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε αρνητική ενέργεια/υποβάθμιση αξιολόγησης:

-Δημόσια οικονομικά: Διατηρούμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, για παράδειγμα λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, ασθενούς ανάπτυξης ή επιβεβαίωσης ενδεχόμενων υποχρεώσεων από τον τραπεζικό τομέα.

-Μάκρο: Ανανεωμένοι δυσμενείς κραδασμοί στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη ή το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

Παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε θετική δράση/αναβάθμιση αξιολόγησης:

-Δημόσια οικονομικά: Εμπιστοσύνη σε μια συνεχή σταθερή καθοδική πορεία για τον λόγο δημόσιου χρέους/ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

-Μάκρο: Βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


Σταϊκούρας: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023

«O οίκος αξιολόγησης “Fitch Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα. Έτσι γίνεται ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης, και τρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ, «πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη αποτελεί ακόμα έναν καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της σύνθεσης του ΑΕΠ μέσω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της δραστικής μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η σημερινή αναβάθμιση επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός».

https://www.euro2day.gr/news/economy/ar ... fitch.html
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 28 Ιαν 2023, 13:48

Σε νέα υψηλά οκτώ ετών κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας την Πέμπτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, τις οποίες δεν είχε «ξαναδεί» από τον Δεκέμβριο του 2014.

Τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν πάνω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων ήταν στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 (1.035,08 μονάδες). Την επομένη ημέρα η αγορά κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1987 (-12,78%), με τον ΓΔΤ να υποχωρεί στις 902, 84 μονάδες, καθώς ξεκινούσε η διαδικασία για την τότε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και η αδυναμία εκλογής ΠτΔ οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015.

Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο επίπεδο τιμών.


Η κατάκτηση των 1000 μονάδων

Τελευταία φορά η αγορά ξεκίνησε την προσπάθεια για την κατάκτηση των 1.000 μονάδων πέρυσι, στο πρώτο δίμηνο, προσπάθεια που σταμάτησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες στην κατάληψη των 1.000 μονάδων βοήθησαν οι εξής παράγοντες:

-Επενδυτική βαθμίδα: H χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.

– Η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος: Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει φέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το 2022 είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2022-2024 σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης αύξησε το δυνητικό μέγεθος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν την ελληνική οικονομία. Η προσδοκία αυτών των επενδύσεων βελτίωσε και την προοπτική της μελλοντικής κερδοφορίας των εταιρειών.

-Εταιρική κερδοφορία- μερίσματα: Τα αποτελέσματα ρεκόρ που καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες. Η εταιρική κερδοφορία των εταιριών βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Με λιγότερες εταιρίες από ότι το 2008 η τελική γραμμή το 2022 θα ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ.

Στο 9μηνο 2022, 120 μη τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 67,3 % και επιπλέον σημαντικές χρηματικές διανομές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2007, όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει καθαρά κέρδη 7,9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα για τη χρήση του 2022 μοιράστηκαν στο ΧΑ 2,4 δις ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, στην καλύτερη χρονιά μετά την χρήση του 2007.

-Τράπεζες: Ο Τραπεζικός κλάδος εισέρχεται στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια κόκκινα δάνεια και υπόσχεση μερίσματος .

Η αγορά προσδοκά την πρώτη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, μετά από σχεδόν 14 χρόνια. Φέτος είναι η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs. Οι τράπεζες μείωσαν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 12 χρόνια.


Οι αποδόσεις από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου

H αγορά “τρέχει” μία ανοδική κίνηση από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου (788,46 μονάδες στις 29 Σεπτεμβρίου).

Από τότε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει κέρδη 27,34%, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει υψηλά κέρδη 45,87%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 12,08 δισ. ευρώ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου 2022, πτώση σημειώνει μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-4,60%), ενώ τα υψηλότερα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+76,26%) και της Μυτιληναίος (+70,50%).

Ακολουθούν οι μετοχές της Alpha Bank (+44,60%), της Εθνικής (+42,44%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+42,29%), της Aegean Airlines (+41,35%), της ΔΕΗ (+40,27%), της Motor Oil (+38,30%), της Ελλάκτωρ (+37,97%), της Eurobank (+37,76%) της Τιτάν (+32,71%), της Elvalhalcor (+31,82%), της Viohalco (+29,20%) της Quest Συμμετοχών (+26,06%), της Τέρνα Ενεργειακή (+25,38%), της Σαράντης (+24,58%) και του ΟΛΠ (+23,88%).

Μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+18,48%), της Jumbo (+18,27%), της ΑΔΜΗΕ (+15,71%), της Lamda Development ( (+12,39%), του ΟΠΑΠ (+12,07%), της Coca Cola HBC (+4,22%) και του ΟΤΕ (+1,32%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 13644

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό vallon » 28 Ιαν 2023, 19:03

Έτσι είναι
Ο Μητσοτάκης κατάφερε το ακατόρθωτο
Έφτιαξε την οικονομια
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2913

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 29 Ιαν 2023, 08:47

2 πρασα ,4 καροτα 5 κρεμμυδια 4 μανιταρια 2 ντοματες =6 ευρω
γμσαι μητσοτακη
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 29 Ιαν 2023, 11:33

Θα έρθει ο τσίπρας να ρίξει την Ελλάδα δημοσιονομικά, να πέσουμε και καμιά επενδυτική βαθμίδα, κοκ, μην μας κολακεύουν τα γεράκια των Ρόθτσιλντ με τα νύχια τα γαμψα. Τότε τα ζαρζαβατικά θα γίνουν πιο φθηνά.

Στο πραγματικό κόσμο ο θεριεμένος πληθωρισμός αποτελεί βραχυπρόθεσμη πρόκληση για όλο τον πλανήτη, αλλά οκ, ο λαϊκισμός πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης έφερε τον πληθωρισμό και αν θα φύγει θα τον πάρει μαζί του.
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 31 Ιαν 2023, 21:13

Fitch: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank - προχώρησε σήμερα ο οίκος Fitch.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή στη βαθμίδα «ΒΒ+» με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στη σκιά της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Eurobank και Eθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ-» από «Β+» και της Alpha Bank σε «Β+» από «Β».

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στις αναβαθμίσεις, η Fitch απαρίθμησε τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας των τραπεζών και την αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Ειδικότερα, για την Eurobank σημειώνει ότι η αναβάθμισή της αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της επιτυχούς αναδιάρθρωσης και της αντιμετώπισης των κινδύνων, η οποία ενισχύεται από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Τα ‘μαξιλάρια' για τα υποχρεωτικά κεφάλαια έχουν ενισχυθεί και αναμένουμε η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων να συνεχίσει να στηρίζει τους δείκτες», σημειώνει η Fitch.

«Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη βελτίωση όσον αφορά τη σταθερότητα και τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της Eurobank μετά τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους. Η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, παρά την υφιστάμενη αβεβαιότητα, υποστηρίζει περαιτέρω την αναβάθμιση», πρόσθεσε ο οίκος.

Ανάλογη με αυτή της Eurobank είναι η αιτιολογία για την αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, με τη Fitch να σημειώνει ότι αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως συνέπεια της αντιμετώπισης των κινδύνων και της αναδιάρθρωσή της, που ενισχύονται από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τα μαξιλάρια, πέραν των υποχρεωτικών κεφαλαίων, έχουν αυξηθεί «και αναμένουμε ότι η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημειώνει η Fitch, προσθέτοντας ότι «η αναβάθμιση αντανακλά και τα βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας λόγω της σταθερής αύξησης των καταθέσεων και των πρόσφατων εκδόσεων χρέους. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, παρά την παραμένουσα αβεβαιότητα στηρίζουν περαιτέρω την αναβάθμιση».

Για την Alpha Bank, η Fitch σημειώνει την ισχυρότερη κεφαλαιακή της θέση ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίων και του μειωμένου κεφαλαιακού βάρους από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της προόδου της Alpha Bank στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων καθώς και οργανικά.

https://www.cnn.gr/oikonomia/agores/sto ... n-trapezon
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17228
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: Παρατηρητήριο ελληνικής οικονομίας

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Μαρ 2023, 20:31

«Η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic» εκτιμά ο αρθογράφος του Bloomberg

Τα θετικά βήμα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία αποτυπώνει σε άρθρο του το Bloomberg, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα.

«Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος», γράφει ο Matthew A. Winkler σε άρθρο του ενώ εκτιμά πως «Όλα αυτά αποτελούν προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic.»

«Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008», αναφέρει.

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα Bloomberg για την Ελληνική Οικονομία στο οποίο αντέδρασε με ανάρτηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει;» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τις θετικότερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των κρατών που φέρουν επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως», σημειώνει το πρακτορείο.

«Θυμάστε την Ελλάδα;», σημειώνει το δημοσίευμα. Παρά τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015 αλλά ακόμη και του πρώην διοικητού της FED Άλαν Γκρήνσπαν ότι «ήταν θέμα χρόνου» πριν να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική Ένωση και το ευρώ να καταρρεύσει.

Ωστόσο το Grexit ουδέποτε έγινε καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψη του επί των ημερών της παρούσης κυβερνήσεως.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η. Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%) σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, – κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος – μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Είμαστε η δεύτερη πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη», με ισχυρό τουρισμό και «ξένες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

https://www.tovima.gr/2023/03/23/financ ... ikonomias/
0 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.


Επιστροφή σε “Οικονομία”