• Ενεργά Θέματα 
Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Πως θα διαχειριζόσασταν 20.000.000 ευρώ;

Οικονομικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Επικοινωνία:

Πως θα διαχειριζόσασταν 20.000.000 ευρώ;

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 22 Ιουν 2024, 17:18

Aν αύριο έπεφταν στα χέρια 20.000.000 ευρώ, τι θα κάνατε;

ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν ρωτάω αν θα παίρνατε καλό αυτοκίνητο, 20 βίζιτες με σαμπάνιες, αν θα κάνατε ταξίδια, κτλ, αλλά πως θα οργανώνατε την ζωή σας υπό τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Π.χ.,
- θα παρατούσατε την δουλειά σας;
- θα δραπετεύατε σε άλλη χώρα;
- τι θα κάνατε με το θέμα της ασφάλειας υγείας;
- θα κάνατε κάποιου είδους συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εγγυημένο απο το κράτος, ή θα προτιμούσατε να τρώτε στο μέλλον απο μετρητά;
- θα αγοράζατε κάποια ακίνητα και τι;
- θα τρώγατε μόνο απο τα έτοιμα ή θα ψάχνατε να κάνετε κάτι για να δημιουργείται και εισόδημα;
- που θα βάζατε τα λεφτά, σε μία ή περισσότερες τράπεζες, στο στρώμα, Ελλάδα ή εξωτερικό και πού, σε προθεσμιακό ή και άλλα επενδυτικά προϊόντα;
0 .

Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Πως θα διαχειριζόσασταν 20.000.000 ευρώ;

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 22 Ιουν 2024, 17:30

Το νο. 1 που θα με ενδιέφερε θα ήταν να απαλλαγώ από την καθημερινή δουλειά και το άγχος της επιβίωσης και σε δεύτερο χρόνο να τα αυξήσω και άλλο. Οι πολυτέλειες δεν με συγκινούν.

Σε κάθε περίπτωση θα είχα παραιτηθεί από την δουλειά μου άμεσα. Αν ήμουν εργένης, θα αγόραζα ένα σπίτι για ιδιοκατοίκηση και τα υπόλοιπα θα τα πάρκαρα σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό (κατά προτίμηση εξωτερικού) και θα ζούσα από τους τόκους μέχρι να πεθάνω. Προς το τέλος της ζωής μου μπορεί να τα έγραφα σε φιλανθρωπίες. Αν είχα παιδιά, με το ένα μέρος θα αγόραζα ακίνητα για να τα εξασφαλίσω και το άλλο θα το επένδυα σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προιόντα για να τα αυγατίσω.

Από την άλλη, είναι τόσο ασύλληπτα μεγάλο αυτό το πόσο που ακόμα και να το έχεις να λιμνάζει σε έναν απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου και να τραβάς από αυτό κάθε μήνα τότε φτάνουν για 10 ζωές. Επίσης, δεν ξέρεις πως θα σου τα σκάσει με τόσο μεγάλο ποσό στα χέρια σου. Αυτήν την στιγμή δεν έχω απωθημένα γύρω από τα χρήματα και δεν με συγκινεί να τα ξόδευα σε αυτοκίνητα, ταξίδια, ρούχα, σπίτια κλπ. Θα μου αρκούσε να ζω λίγο καλύτερα απ' ότι σήμερα χωρίς να χρειάζεται να δουλεύω. Αλλά στην πράξη με τόσα πολλά λεφτά και τόσο γρήγορα και απότομα μπορείς εύκολα να την ψωνίσεις σε σημείο που και να αλλάξεις προς το χειρότερο και να τα χάσεις λόγω κακοδιαχείρισης.

Πάντως και με μισό μύριο ευχαριστημένος θα ήμουν :D
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 22 Ιουν 2024, 17:53

Λαχουρένιος έγραψε:Το νο. 1 που θα με ενδιέφερε θα ήταν να απαλλαγώ από την καθημερινή δουλειά και το άγχος της επιβίωσης και σε δεύτερο χρόνο να τα αυξήσω και άλλο. Οι πολυτέλειες δεν με συγκινούν.

Άπλυστε :nono:

Σε κάθε περίπτωση θα είχα παραιτηθεί από την δουλειά μου άμεσα. Αν ήμουν εργένης, θα αγόραζα ένα σπίτι για ιδιοκατοίκηση και τα υπόλοιπα θα τα πάρκαρα σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό (κατά προτίμηση εξωτερικού) και θα ζούσα από τους τόκους μέχρι να πεθάνω. Προς το τέλος της ζωής μου μπορεί να τα έγραφα σε φιλανθρωπίες. Αν είχα παιδιά, με το ένα μέρος θα αγόραζα ακίνητα για να τα εξασφαλίσω και το άλλο θα το επένδυα σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προιόντα για να τα αυγατίσω.

Δεν θα αγχωνόσουν;
Aν είσαι τώρα πες 35, και σε ένα πολύ καλό σενάριο ζήσεις μέχρι τα 90, μιλάμε για ορίζοντα 55 ετών. Μια πιθανότητα να χάσεις τα λεφτά σου και να μείνεις μέσα σε αυτό διάστημα ταπί, υπάρχει στατιστικά.
Λογαριασμό στο εξωτερικό χωρίς κατοικία εκεί, εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο. Για σοβαρή χωρα και σοβαρή τράπεζα μιλάμε πάντα.

Λαχουρένιος έγραψε:Από την άλλη, είναι τόσο ασύλληπτα μεγάλο αυτό το πόσο που ακόμα και να το έχεις να λιμνάζει σε έναν απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου και να τραβάς από αυτό κάθε μήνα τότε φτάνουν για 10 ζωές. Επίσης, δεν ξέρεις πως θα σου τα σκάσει με τόσο μεγάλο ποσό στα χέρια σου. Αυτήν την στιγμή δεν έχω απωθημένα γύρω από τα χρήματα και δεν με συγκινεί να τα ξόδευα σε αυτοκίνητα, ταξίδια, ρούχα, σπίτια κλπ. Θα μου αρκούσε να ζω λίγο καλύτερα απ' ότι σήμερα χωρίς να χρειάζεται να δουλεύω. Αλλά στην πράξη με τόσα πολλά λεφτά και τόσο γρήγορα και απότομα μπορείς εύκολα να την ψωνίσεις σε σημείο που και να αλλάξεις προς το χειρότερο και να τα χάσεις λόγω κακοδιαχείρισης.

Ξεπερνώντας το κίνδυνο να γίνει το ποσό καπνός, λάβε υπόψη και το σωρευτικό πληθωρισμό σε βάθος λίγων δεκαετιων.
Based on an inflation rate of 3% per year, in 25 years time, the estimated value of 20,000,000 in today's terms might be: EUR 9,552,111
https://www.rl360.com/row/tools/inflati ... =Calculate

Aυτά με ένα 3% πληθωρισμό το χρόνο, αν μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια πέσεις σε 3-4-5 συγκυρίες τύπου πανδημίας, πολέμων, αναταραχών, κτλ, θα πάνε ακόμη πιο κάτω.
Ακόμη και έτσι, νομίζω θα σου έφταναν για μιά ζωή, αν φυσικά δεν ανέβαζες το κόστος ζωής σου δραματικά. Πχ, με πολυτελείς βίλες και αυτοκίνητα, σκάφη, ταξίδια πρώτη θέση, κάθε ΣΚ παρούζες με βίζιτες, κτλ, νομίζω δεν θα έφταναν.

Λαχουρένιος έγραψε:Πάντως και με μισό μύριο ευχαριστημένος θα ήμουν :D

Ένα διαμέρισμα για ιδιοκατοίκηση, και άλλο ένα για ενοικίαση. Μια χαρά. Κρατάς την δουλειά σου, ενώ παράλληλα είναι σαν να έχεις πάρει αύξηση πάνω απο 50%.
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 22 Ιουν 2024, 18:19

Εγώ πάντως θα αγόραζα ένα ακίνητο, μικρή πολυκατοικία με το οικόπεδο μαζί στην πιο σταθερή οικονομικά και πολιτικά χώρα που θα μπορούσα να είχα πρόσβαση. Αυτή νομοτελειακά θα ήταν η Γερμανία, καθώς σε καμία άλλη εξίσου σοβαρή χώρα δεν μπορείς να πάρεις βίζα, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσεις μεγάλα ποσά σε επιχειρηματική δραστηριότητα με την οποία πρέπει να εμπλακείς ενεργά.

Ένα τέτοιο ακίνητο σε προάστιο κάποιας μεγάλης πόλης του γερμανικού νότου, κοστίζει γύρω στα 7-8.000.000 ευρώ. Αν έχει 5 διαμερίσματα, μένεις στο ένα (για να έχεις και την φορολογική σου έδρα εκεί, να μπορείς να ανοίξεις και λογαριασμούς σε τράπεζες, άμεση πρόσβαση σε κλινικές παγκοσμίου κλάσης, κτλ) και νοικιάζεις τα άλλα 4, θα έχεις και ένα εισόδημα, ας πούμε περί τα 10.000 το μήνα μεικτά. Μετά φόρων, λειτουργικού κόστους, ασφάλειες, καθώς και καβάτζας για ανακαινίσεις κτλ, κάπου στα 4-5.000 τον μήνα.
Αυτά αν τα διαχειρίζεσαι μόνος σου. Θες όμως να κάνεις τον χαμάλη του κάθε νοικάρη; Αν τα δώσεις σε εταιρία διαχείρισης, δίνεις ένα ποσοστό εκεί.

Ασφάλεια υγείας και γήρατος θα συνέχιζα την κρατική εθελοντικά (αυτασφάλιση, όπως και στην Ελλάδα πρέπει να έχεις εργαστεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα, για συγκεκριμενο αριθμό χρόνων), κάτι που κοστίζει γύρω στα 3.000 το μήνα, τουλάχιστον για την τωρινή μου κλάση. Ιδιωτική ασφάλεια, τόσο υγείας όσο και γήρατος δεν αποτελεί οπσίον, καθώς πρόκειται για καθαρή απάτη. Όπως και σε όλες τις χώρες, ιδιωτική ασφάλεια υγείας συμφέρει μόνο την κάνεις κάτω των 20 και με κλειστά ασφάλιστρα. Ιδιωτική σύνταξη, είναι απλά κάποια επενδυτικά προϊόντα που μπορείς να πάρεις και μόνος σου + ένα καπέλο γαμησιάτικα, γιατί έτσι. Έχεις και τον φόβο του κανονιού, με την κρατική τουλάχιστον θα πάρεις κάτι στο τέλος έστω και πετσοκομμένο.

Βάλε τώρα και ασφάλειες νομικής προστασίας, αστικής ευθύνης, έξτρα υγείας, κτλ, δεν σου μένει και τίποτε απο τα ενοίκα, απλά καλύπτεις τα τρέχοντα έξοδα (αυτό πυο κερδίζεις είναι το ακίνητο, το οποίο όσο και να χάσει την αξία του, πάλι είναι μια οικονομική αγκυρα. Πχ και όλα να τα χάσεις, αν πουλάς ένα διαμέρισμα κάθε 10 χρόνια, θα έχεις κάτι να φας. Έχεις και το οικόπεδο που είναι η κύρια αξία)
Οπότε θα πρέπει να μπαίνει μηνιαία και χέρι στα υπόλοιπα 12.000.000, τα οποία φυσικά θα πληθωρίζονται με ταχείς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο.

Η επιλογή με τις λιγότερες σκοτούρες, είναι σπάσιμο του ποσού, πχ σε 12 τράπεζες σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Τα επιτόκια καταθέσεων πάντα θα είναι κάτω του πληθωρισμού, οπότε δεν γλιτώνεις την χασούρα, απλά την ελατώνεις. Αυτά μόνο αν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας είναι υψηλά. Αν πάμε σε προ κοβίντ φάση, εδώ οι προθεσμιακοί δεν έδιναν καθόλου επιτόκιο (μικρές τράπεζες έδιναν κάτι 0.5% μέχρι 100.000 ή 500.000 μόνο. Οι καλές σου έριχναν πέναλτι αν είχες μετρητά να κάθονται), μονόδρομος ήταν άλλου είδους επενδυτικά προϊόντα.
Τα ομόλογα κτλ που σου προτείνουν οι τράπεζες, δεν θα τα ακουμπούσα, γιατί έχουν παράλογα γαμησιάτικα κόστη, ενώ είναι το ίδιο πράγμα που μπορείς να αγοράσεις και μόνος σου αν έχει ένα depot.

Άλλη επιλογή, με ελαφρές σκοτούρες, είναι να τα χωρίσεις, πχ 1/3 σε προθεσμιακές, 1/3 σε ΕΤF, 1/3 σε πολύτιμα μέταλλα (+ ενοίκια θυρίδων).

Αν πείς να πάρεις και κανένα καλό εξοχικό σε καμιά Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, μειώνεται το κεφάλαιο των 12.000.000.

Γενικά πάντως, η εντύπωσή μου είναι, ότι για να μπορώ να απολαμβάνω ως τεμπέλης ότι και τώρα ως εργαζόμενος, χρειάζονται μίνιμουμ 10.000.000 ευρώ κεφάλαιο.
0 .

Άβαταρ μέλους
mixaliss
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό mixaliss » 31 Αύγ 2024, 22:05

Προέλλην έγραψε:Aν αύριο έπεφταν στα χέρια 20.000.000 ευρώ, τι θα κάνατε;

ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν ρωτάω αν θα παίρνατε καλό αυτοκίνητο, 20 βίζιτες με σαμπάνιες, αν θα κάνατε ταξίδια, κτλ, αλλά πως θα οργανώνατε την ζωή σας υπό τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Π.χ.,
- θα παρατούσατε την δουλειά σας;
- θα δραπετεύατε σε άλλη χώρα;
- τι θα κάνατε με το θέμα της ασφάλειας υγείας;
- θα κάνατε κάποιου είδους συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εγγυημένο απο το κράτος, ή θα προτιμούσατε να τρώτε στο μέλλον απο μετρητά;
- θα αγοράζατε κάποια ακίνητα και τι;
- θα τρώγατε μόνο απο τα έτοιμα ή θα ψάχνατε να κάνετε κάτι για να δημιουργείται και εισόδημα;
- που θα βάζατε τα λεφτά, σε μία ή περισσότερες τράπεζες, στο στρώμα, Ελλάδα ή εξωτερικό και πού, σε προθεσμιακό ή και άλλα επενδυτικά προϊόντα;

-Εννοείται οτι θα παρατούσα τη δουλειά μου το επόμενο δευτερόλεπτο.

- Θα επέστρεφα προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα μέχρι να αποφασίσω τι θα κάνω.

-Το θέμα ασφάλειας υγείας με 20εκ. , εντελώς αδιάφορο για μένα.

-Δεν θα ενδιαφερόμουν για κανένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

-Πιθανόν να αγόραζα κάποια επενδυτικά ακίνητα. Για προσωπική χρήση δε θα αγόραζα, θα νοίκιαζα. Και όταν βαριόμουν θα άλλαζα περιοχή. Δε με ενδιαφέρει να αγοράσω το σούπερ σπίτι με πισίνες κλπ.

-Τα λεφτά θα τα έβαζα σε ένα διαφοροποιημένο πορτφόλιο, με ομόλογα, μετοχές, μέταλλα , REIT και 1% κρύπτο. Ίσως αγόραζα και κάποια ακίνητα για εκμετάλλευση.

Γενικά δε θα πολυασχολιόμουν τα 20εκ να τα κάνω 40εκ. Από τη στιγμή που είναι επενδεδυμένα είναι υπέρ αρκετά για να περάσω μια άνετη ζωή, και δε πρόκειται να χαλούσα χρόνο ώστε να τα πολλαπλασιάσω.
0 .

Επιστροφή σε “Οικονομία”