bizeli έγραψε:Προέλλην έγραψε:Επιρρίπτω απλά ευθύνες σε όλους, και όχι μόνο στους άλλους.
Ούτε ο Τράμπ, ούτε ο Τζόνσον, ούτε κανείς άλλος δυτικός ηγέτης θέλει πραγματικά να γεννοκτονήσει τους πολίτες του, αλλά η διαχείριση αρκετών, λόγω αδυναμίας κατανόησης του προβλήματος αλλά και αρχικής ολιγωρίας δράσης, συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό της εξάπλωσης και των θυμάτων.
Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για την Κίνα. Και εκεί, ανάλογα πράγματα έγιναν.
Η φυσιολογική μου στάση απέναντι στους Κινέζους οφείλεται στο ότι για μένα δεν είναι απλά κάποιοι μακρινοί άλλοι που θα χρησιμοποιήσω ως εξιλαστήρια θύματα για μια πανδημία. Αρκετοί είναι φίλοι, συνάδελφοι, πελάτες μου. Έχουν την ίδια αρνητική άποψη για την βρώση άγριων ζώων, συζητούν τα πολιτικά προβλήματα της χώρας τους, κοκ.
Επιτέλους αρχίζεις σιγά σιγά και το παραδέχεσαι ότι οι ευθύνες υπάρχουν.
Γιατί όταν εγώ μιλούσα περί απόδοσης ευθυνών (τόσο για την έναρξη, όσο και και για τη διαχείριση της πανδημίας κατά την εξάπλωσή της), πριν πάρα πολύ καιρό άμα θυμάσαι, μου έλεγες shit happens και κανείς δε φταίει σε τίποτα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Kαι τώρα αυτό λέω. Ευθύνες υπάρχουν για μη-ιδανική διαχείριση. Αυτό δεν είναι κάτι όμως που καθιστά την Κίνα εγκληματία κατά της ανθρωπότητας, που πρέπει να πληρώσει, με διεθνείς κυρώσεις και πόλεμο.
Το να ξεσπάσει κάπου μια πανδημία και να μην επιδειχθεί η τέλεια ετοιμότητα και αντίδραση, να γίνουν λάθη, το θεωρώ φυσιολογικό. Shit happens.
bizeli έγραψε:Τώρα όσον αφορά τις ευθύνες των δυτικών κρατών και των Κινέζων προφανώς και δεν είναι ίδιες.
Η ολιγωρία των δυτικών κρατών είχε συνέπειες στα ίδια τους τα κράτη. Πχ την ολιγωρία της ιταλικής κυβέρνησης την πλήρωσε η Ιταλία.
Ενώ την ολιγωρία του κινέζικου καθεστώτος την πλήρωσε όλος ο κόσμος.
Καταλαβαίνεις τη διαφορά;
Φυσικά και καταλαβαίνω. Οι Κινέζοι ήταν οι άτυχοι που τους ήρθε πρώτους, και οι Ιταλοί οι τυχεροί που τους ήρθε πιο μετά. Ο πρώτος πρέπει να καεί στην κόλαση, ο δεύτερος έχει την κατανόησή μας.
bizeli έγραψε:Σχετικά με κινέζους φίλους και συναδέλφους που λες ότι έχεις προφανώς και δε σημαίνει ότι όταν λέμε για απόδοση ευθυνών να αρχίσουμε τις φάπες σε όποιον κινέζο βλέπουμε μπροστά μας. Και μην το προσωποποιείς από δυο τρεις φίλους σου. Δες τη γενική εικόνα.
Τη νοοτροπία των κινέζων ως έθνος.
Το ίδιο λες. Ο "κάθε" Κινέζος στο κινεζικό έθνος ανήκει και την "ίδια" νοοτροπία έχει.
Aν δεν τσουβάλιαζες, θα έκραζες μόνο το τμήμα της κινεζικής κοινωνίας που τρώει άγρια ζώα και θα ζητούσες τιμωρία μόνο αυτών που χειρίστηκαν συγκεκριμένα πτυχές της υπόθεσης τις πρώτες εβδομάδες. Αντίθετα, εδώ και τόσο καιρό την πέφτεις γενικά στους Κινέζους.