Πράγματα της καθημερινότητας που μας κάνουν...

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: Πράγματα της καθημερινότητας που μας κάνουν...

Δημοσίευσηαπό bizeli » 28 Ιούλ 2026, 01:41

Εν τω μεταξύ δεν ξέρω γιατί σε αυτό το νήμα φαίνομαι η σπάταλη της υπόθεσης και προσπαθείτε να με συνετίσετε, ενώ είμαι ακριβώς το αντίθετο.

Ιδεολογικά και μόνο δεν είμαι καθόλου υλίστρια και χρήματα να είχα δλδ δεν θα τα ξόδευα σε μαλακίες. Νύχια δεν φτιάχνω, μαλλιά δεν φτιάχνω, βυζιά δε βάζω, ρούχα δεν αγοράζω, μόδες δεν κοιτάω, γούστα δεν κάνω ...ζω οριακά ασκητικά από άποψη (όχι μόνο από φτώχεια).
Αλλά ναι το χρήμα για μένα δεν είναι πάνω από όλα. Αυτό τι σημαίνει ότι είμαι σπάταλη που αρνούμαι το χρήμα να είναι ο αυτοσκοπός της ζωής μου και να κάθομαι να τα μετράω σαν μασούρια;
Άσχετα αν στο τέλος κάθομαι και μετράω και το τελευταίο σεντ που μου έμεινε γιατί και για να κλάσεις πρέπει να πληρώσεις.
Υπάρχει κάτι τέλος πάντων που μπορείς να κάνεις σε αυτή τη ζωή χωρίς να πληρώσεις; Money rules our lives.
1 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » Χθες, 11:00

bizeli έγραψε:Ρε παιδιά εμένα δε με νοιάζει πού θα ξοδέψει ο καθένας τα χρήματά του αν θα είναι για τσιγάρα ή για κάτι άλλο.
Το θέμα είναι ότι maths don't math με όλες αυτές τις μαλακίες που λένε αν δεν κάπνιζες θα γινόταν αυτό, αν δεν έκανες αυτό θα έκανες το άλλο κτλ
Ωραία τότε να κάτσω σε μια καρέκλα και να ρουφάω τον αέρα και να μην κάνω τίποτε άλλο γιατί όλα κοστίζουν.

Είναι ανάλογα σε τι είδους και ύψους έξοδα αναφερόμαστε και τι διαθέσιμο εισόδημα έχει κάθε άτομο. Πχ το τσιγάρο είναι περίπτωση καθαρά άχρηστου εξόδου που μπορεί να εξοικονομήσει σε κάποιον τουλάχιστον ένα χιλιάρικο τον χρόνο αν το κόψει.

bizeli έγραψε:Εν τω μεταξύ δεν ξέρω γιατί σε αυτό το νήμα φαίνομαι η σπάταλη της υπόθεσης και προσπαθείτε να με συνετίσετε, ενώ είμαι ακριβώς το αντίθετο.

Ιδεολογικά και μόνο δεν είμαι καθόλου υλίστρια και χρήματα να είχα δλδ δεν θα τα ξόδευα σε μαλακίες. Νύχια δεν φτιάχνω, μαλλιά δεν φτιάχνω, βυζιά δε βάζω, ρούχα δεν αγοράζω, μόδες δεν κοιτάω, γούστα δεν κάνω ...ζω οριακά ασκητικά από άποψη (όχι μόνο από φτώχεια).
Αλλά ναι το χρήμα για μένα δεν είναι πάνω από όλα. Αυτό τι σημαίνει ότι είμαι σπάταλη που αρνούμαι το χρήμα να είναι ο αυτοσκοπός της ζωής μου και να κάθομαι να τα μετράω σαν μασούρια;
Άσχετα αν στο τέλος κάθομαι και μετράω και το τελευταίο σεντ που μου έμεινε γιατί και για να κλάσεις πρέπει να πληρώσεις.
Υπάρχει κάτι τέλος πάντων που μπορείς να κάνεις σε αυτή τη ζωή χωρίς να πληρώσεις; Money rules our lives.

Δεν σε είπα σπάταλη γιατί δεν ξέρω τι έξοδα κάνεις και πόσο έχεις περιθώριο να αποταμιεύσεις.

Πάντως, όπως θες να σταματήσεις αυτά τα ακούσια κεράσματα επειδή παρατηρείς ότι ξεφεύγουν τα έξοδα, έτσι και ο καθένας αν το παρατηρούσε μπορεί να διαπίστωνε ότι στην καθημερινότητα του κάνει περιττά έξοδα από τα οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει κάτι.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 14:23

Λαχουρένιος έγραψε:... από τα οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει κάτι.

Να εξοικονομήσει για τι πράγμα; Για να πληρώσει κάτι άλλο;

Ένας που νερώνει το σαμπουάν του τι καταφέρνει στην ουσία; Να του κρατήσει λίγες μέρες παραπάνω; Να καθυστερήσει να αγοράσει άλλο; Κάποια στιγμή δε θα χρειαστεί να πάρει καινούριο σαμπουάν;
Τι είδους οικονομία είναι αυτή; Τι κέρδισε;
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » Χθες, 15:05

bizeli έγραψε:Να εξοικονομήσει για τι πράγμα; Για να πληρώσει κάτι άλλο;

Όχι, να βάλει στην άκρη. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τα δώσει αλλού? :hmmm

Ένας που νερώνει το σαμπουάν του τι καταφέρνει στην ουσία; Να του κρατήσει λίγες μέρες παραπάνω; Να καθυστερήσει να αγοράσει άλλο; Κάποια στιγμή δε θα χρειαστεί να πάρει καινούριο σαμπουάν;
Τι είδους οικονομία είναι αυτή; Τι κέρδισε;

Δεν λέω να νερώνει ο άλλος το σαμπουάν ρε, αυτό είναι γυφτιά όχι οικονομία... :laugh1: Λέω για περιττά έξοδα όπως τσιγάρο, καφέδες και φαγητό απ' έξω, ρούχα που δε θα φορεθούν ποτέ κλπ, τα οποία είναι μικρά αλλά επειδή γίνονται τακτικά ή καθημερινά σε βάθος χρόνου συνιστούν σημαντικό ποσό.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 15:23

Λαχουρένιος έγραψε:Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τα δώσει αλλού? :hmmm

Γιατί θα τα δώσει θέλει δε θέλει. Αυτό λέω. Γιατί κάνουμε οικονομία; Κάνουμε οικονομία από κάτι για να ξοδέψουμε σε κάτι άλλο. Είτε σε κάτι που θες είτε σε κάτι που δεν θες.
Ακόμα και αν καταφέρεις να αποταμιεύσεις ένα μικροποσό ...κάπου θα χρειαστεί να το φας κάποια στιγμή και συνήθως όχι για κάτι καλό. Όλο και κάποια μαλακία θα σου τύχει.
Και τι ποσά μπορείς να αποταμιεύεις ρε συ; Σάμπως θα μαζέψεις κανένα ποσό να πάρεις καμιά οικοδομή;
Αυτά τα ποσά που θα καταφέρεις είναι μόνο για κατανάλωση.

Λαχουρένιος έγραψε:Δεν λέω να νερώνει ο άλλος το σαμπουάν ρε, αυτό είναι γυφτιά όχι οικονομία... :laugh1: Λέω για περιττά έξοδα όπως τσιγάρο, καφέδες και φαγητό απ' έξω, ρούχα που δε θα φορεθούν ποτέ κλπ, τα οποία είναι μικρά αλλά επειδή γίνονται τακτικά ή καθημερινά σε βάθος χρόνου συνιστούν σημαντικό ποσό.

Δεν ξέρω αν είναι γυφτιά. Το λες και διαχείριση προτεραιοτήτων λίγο. Υπάρχουν διάφορα στυλ οικονομίας που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου να βγάλεις άλλη μια μέρα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » Χθες, 15:37

bizeli έγραψε:Γιατί θα τα δώσει θέλει δε θέλει. Αυτό λέω. Γιατί κάνουμε οικονομία; Κάνουμε οικονομία από κάτι για να ξοδέψουμε σε κάτι άλλο. Είτε σε κάτι που θες είτε σε κάτι που δεν θες.
Ακόμα και αν καταφέρεις να αποταμιεύσεις ένα μικροποσό ...κάπου θα χρειαστεί να το φας κάποια στιγμή και συνήθως όχι για κάτι καλό. Όλο και κάποια μαλακία θα σου τύχει.

Κατ'αρχήν, όπως έγραψα και πριν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που το εισόδημα κάποιου επιτρέπει αποταμίευση. Αυτός που παίρνει λίγα δεν έχει επιλογή να μην τα φάει όλα.

Αν γλυτώσεις λεφτά από το Χ (το οποίο είναι περιττό) για να πληρώσεις το Ψ (που είναι πιο χρήσιμο) τότε βγαίνεις κερδισμένος γιατί δίνεις λεφτά σε κάτι που αξίζει αντί να τα έδινες σε βλακείες.

Και τι ποσά μπορείς να αποταμιεύεις ρε συ; Σάμπως θα μαζέψεις κανένα ποσό να πάρεις καμιά οικοδομή;
Αυτά τα ποσά που θα καταφέρεις είναι μόνο για κατανάλωση.

Ανάμεσα στο να είσαι πανί με πανί και να πάρεις σπίτι δεν υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια? Πχ να πας ταξίδι, να πάρεις ένα καλό ρούχο, να κάνεις ένα δώρο, να πληρώσεις το συνεργείο του αυτοκινήτου κλπ.

Δεν ξέρω αν είναι γυφτιά. Το λες και διαχείριση προτεραιοτήτων λίγο. Υπάρχουν διάφορα στυλ οικονομίας που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου να βγάλεις άλλη μια μέρα.

Είναι γυφτιά γιατί το αραιωμένο σαμπουάν είναι άχρηστο. Όταν λέω για οικονομία δεν εννοώ να είναι εις βάρος της ποιότητας ζωής σου.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » Χθες, 17:44

Λαχουρένιος έγραψε:Κατ'αρχήν, όπως έγραψα και πριν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που το εισόδημα κάποιου επιτρέπει αποταμίευση. Αυτός που παίρνει λίγα δεν έχει επιλογή να μην τα φάει όλα.

Αν είσαι αυτοσυντηρούμενος και τα έξοδά σου δεν είναι καλυμμένα (ή μερικώς καλυμμένα) από κάποιον άλλον, τότε τα χρήματα φτάνουν ίσα να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες και πάλι με το ζόρι. Χωρίς να υπολογίζω έκτακτα έξοδα.
Αν, όμως, έχεις από πίσω back up πληρωμένους λογαριασμούς, σπίτια κτλ και τα λεφτά που πληρώνεσαι είναι μόνο για την πάρτυ σου ...οκ.

Λαχουρένιος έγραψε:Αν γλυτώσεις λεφτά από το Χ (το οποίο είναι περιττό) για να πληρώσεις το Ψ (που είναι πιο χρήσιμο) τότε βγαίνεις κερδισμένος γιατί δίνεις λεφτά σε κάτι που αξίζει αντί να τα έδινες σε βλακείες.

Αν γλιτώσεις 50 € από το Χ και τα δώσεις στο Ψ η περιουσία σου δεν αυξήθηκε. Απλώς άλλαξες πού ξοδεύτηκαν τα ίδια χρήματα. Αυτό λέω. Το τι είναι βλακεία και τι δεν είναι για τον καθένα είναι υποκειμενικό και στην προκειμένη περίπτωση αυτό που ονομάζεις εσύ "περιττή δαπάνη" εγώ το ονομάζω "στέρηση". Στην ουσία να στερηθείς κάτι για να κερδίσεις κάτι άλλο. Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;
Ή διαφορετικά θα πρέπει να περιμένεις κανά χρόνο ξέρω γω μπας και μαζέψεις το περιβόητο 1000αρικο επειδή έκοψες το κάπνισμα ή 25 χρόνια για να μαζέψεις την αμύθητη περιουσία και μετά να πεθάνεις.

Λαχουρένιος έγραψε:Ανάμεσα στο να είσαι πανί με πανί και να πάρεις σπίτι δεν υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια? Πχ να πας ταξίδι, να πάρεις ένα καλό ρούχο, να κάνεις ένα δώρο, να πληρώσεις το συνεργείο του αυτοκινήτου κλπ.

Έξοδα είναι και αυτά.

Λαχουρένιος έγραψε:Είναι γυφτιά γιατί το αραιωμένο σαμπουάν είναι άχρηστο. Όταν λέω για οικονομία δεν εννοώ να είναι εις βάρος της ποιότητας ζωής σου.

Υπό ειδικές συνθήκες δεν είναι εις βάρος της ποιότητας ζωής σου. Από το να μείνεις άλουστος τελείως αν ξεμείνεις από λεφτά να αγοράσεις σαμπουάν ... μπορείς κάποιες μέρες να την περάσεις έτσι.
Μόνο υπό αυτό το πρίσμα το βλέπω ως οικονομία ...δεν μπορώ να δω κάποιο άλλο κέρδος. Βασικά survival option είναι.
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”