Δημοσίευσηαπό Niki » 27 Ιούλ 2020, 07:18
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου άκουσα την ίδια σχεδόν ανάλυση που άκουσα από τον όχι πολύ μορφωμένο πατέρα μου όταν ήμουνα μικρούλα και άρχισα να έχω τις πρώτες μου ανησυχίες για το θέμα εκκλησία.
Ήταν σαν να άκουγα τον πατέρα μου στο στόμα του Μακαρίτη του Χριστόδουλου.
Ξέρω ότι για πολλούς ο Μακαρίτης ο Χριστόδουλος ήτανε αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία ,όπως και για μένα όμως ένα πράγμα που δεν μπορούμε να του χρεώσουμε είναι η υποκρισία.
Ο Μακαρίτης ήτανε έτσι όπως έδειχνε , είτε μας άρεσε είτε όχι.
Τότε είχε πει στον Χατζηνικολάου σχετικά με το κάλεσμα που είχε κάνει στους νέους.
(Στο περίπου θα γράψω την ουσία)
Κύριε Χατζηνικολάου ας μην κρυβόμαστε το θέμα εκκλησία είναι διαφορετικό από το θέμα πίστης στον Θεό.
Η εκκλησία είναι ένας οργανισμός ζωντανός που κάνει φιλανθρωπικό έργο και μάλιστα μεγάλο , αρκετός κόσμος έχει πλησιάσει την εκκλησία για βιοπορισμό είτε σαν μισθωτός , είτε σαν μηχανικός στην ναοδομία είτε σαν απλός τεχνίτης , υπάρχουν και πολλοί που δουλεύουν σε ιδρύματα ,σε εταιρείες εκμετάλλευσης των ακινήτων της εκκλησίας είτε γιατί χρειάζεται την βοήθεια της εκκλησίας σαν άπορος είτε γιατί είναι ψάλτης , νεωκόρος κ.λ.π.
Αυτοί όλοι αν με ρωτήσετε αν είναι όλοι πιστοί θα σας πω όχι, αν και οι ιερείς έπρεπε να είναι όλοι πιστοί και να μην πλησιάζουν την εκκλησία με μοναδικό σκοπό τον βιοπορισμό.
Γιατί η ιεροσύνη είναι αγιότητα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα για μένα ,δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις είναι μέσα στην φύση του ανθρώπου.
Για αυτό υπάρχει και ο Θεός για να βοηθήσει τον άνθρωπο να νικήσει την φύση του.
Πάμε τώρα στην πίστη.
Εκτός από όλους αυτούς που ανέφερα πιο πάνω που είναι χιλιάδες κόσμος και εκκλησιάζονται συχνά υπάρχει και κόσμος που έρχεται στην εκκλησία την ανάσταση για 10 λεπτά κρατάει ένα κεράκι και μετά φεύγει.
Αυτοί είναι οι περισσότεροι ,γιατί έρχονται ;
Γιατί πιστεύουν αλλά κάτι δεν τους πάει σωστά.
Αυτοί που είναι και η πλειονότητα των πιστών αγαπάνε την εκκλησία την σέβονται ,θέλουν να υπάρχει εκεί και περιμένουν να βρει η εκκλησία τον δρόμο της και τον τρόπο να τους φέρει κοντά της.
Θα σας πω και κάτι ακόμα κύριε Χατζηνικολάου που δεν είναι πολύ γνωστό όμως έχω περάσει από όλα τα στάδια στην εκκλησία και έτσι μπορώ να σας μεταφέρω την εμπειρία μου.
Αυτοί οι πολλοί που φαινομενικά είναι μακριά από την εκκλησία είναι αυτοί που στηρίζουν το έργο της εκκλησίας οικονομικά με δωρεές με λόγια , πράξεις και δεν δέχονται προσβολές της εκκλησίας ,σε αντίθεση με αυτούς που φαινομενικά είναι κοντά της χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Για τον φανατισμό θα σας πω όταν κάποιος στηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον βιοπορισμό του στην εκκλησία φυσικά και υπάρχει πιθανότητα να εκτροχιαστεί να χάσει τον δρόμο του και να φανατίζεται νομίζοντας ότι έτσι ότι κάνει καλό στην εκκλησία άρα προστατεύει την εκκλησία άρα και τα συμφέροντα του.
Αυτοί συνήθως θέλουν να διατηρήσουν την κατάσταση ως έχει και είναι πολέμιοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια για άνοιγμα της εκκλησίας σε όλους τους πιστούς.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε φωτισμένους ανθρώπους που χωρίς να έχουν καμία οικονομική σχέση με την εκκλησία , στερούνται πολλά και προσφέρουν πολλά για την πίστη τους στον Χριστό.
Αυτοί συνήθως δεν ακούγονται καθόλου γνωρίζεται για αυτούς όταν θα πάνε κοντά στον Κύριο.
Ο καθένας μας ας βρει με την αγάπη και την βοήθεια του Χριστού τη δύναμη για να κατατάξει τον εαυτό του σε ποια κατηγορία ανήκει .
Θεωρώ ότι με τα λόγια του Χριστόδουλου απαντώ σε όλους όσους έβγαλαν τα όπλα έτοιμοι να ορμήξουν σε όσους έχουν αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Θα το συνδέσω με το θέμα μου , ένας μισθωτός κομπιουτεράς που μετράει τα κλικαρίσματα στην σελίδα της εκκλησίας και από αυτό θεωρεί ότι εξαρτάται ο μισθός του προσπαθεί με ζήλο να ανεβάσει τα κλικαρίσματα αλλά με τον τρόπο του ξεφτιλίζει την εκκλησία μας.
Την εκκλησία μας! (το τονίζω).
Έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε και να συζητήσουμε την αντίρρηση μας.
1 .