Magdap35 έγραψε:Perseus1966 έγραψε:Γερμανικα να πας να μαθεις τωρα θες τουλαχιστον 2 ευρωπαικες σε πολυ καλο επιπεδο και μια εξωτικη (ρωσικα ,κινεζικα...) να μπορεις να συννενοεισαι.
Επισης κανε μαθηματα δημοφιλων προγραμματων υπολογιστων (εξελ, γουορντ,παουερποιντ και να παρεις πιστοποιηση )
Τυφλο συστημα δακτυλογραφησης .
γενικως επιμορφωσου.
Ολα τα παραπανω θα σου φανουν χρησιμα και σε αλλες δουλειες.
Τώρα κάνω γαλλικά . Ρώτησα για τα γερμανικά μετά την σχολή θέλω να τα μάθω μέσα από ένα διάστημα που θα μείνω στην Γερμανία. Πως μου προτείνετε να το κάνω
Δεν συμφέρει τόσο απο οικονομική (μόνο για ενοίκιο δωματίου σε κοινόβιο και δίδακτρα θες 800-900 ευρώ) όσο και από μαθησιακή σκοπιά να ξεκινήσεις απο το μηδέν γερμανικά στην Γερμανία. Το καλύτερο είναι να φτάσεις στην Ελλάδα σε επίπεδο τουλάχιστον B1 και να πας μετά εκεί για το δουλέψεις καλύτερα μέχρι B2 ή C1.
Εγώ ξεκίνησα γερμανικά απο το μηδέν (στη δουλειά λόγω του ιδιαίτερου της θέσης χρησιμοποιούσα μόνο αγγλικά). Μαζί με δουλειά και υπό πίεση χρόνου (πχ εντατικά καθημερινά μαθήματα) είναι πολύ δύσκολα. Ουσιαστικά δεν έκανα ποτέ ασκήσεις ή να κάτσω να μάθω λεξιλόγιο στο σπίτι, απλώς παρακολουθούσα. Μου πήρε 2 χρόνια για να μπορώ να βγάλω πλήρη συνεννόηση με κάποιον, και 4 χρόνια για να μπορώ να καταλαβαίνω συμβόλαια, να γράφω τεχνικά κείμενα, κτλ. Απο συμμαθητές, μία Ελληνίδα και ένας Γάλλος που είχαν εξαιρετικό ταλέντο στην εκμάθηση, απόκτησαν μέσα σε 1,5 χρόνο το δικό μου επίπεδο των 4 ετών. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να είναι πιο στοχοπροσηλωμένοι, έχουν φωτογραφική μνήμη, και γενικά ταλέντο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Ένα φεγγάρι στη σχολή είχα μια 25χρονη Ισπανίδα συνάδελφό σου. Είχε έρθει μαζί με τον φίλο της γύρω στα 30 για δουλειά και γλώσσα. Η κοπέλα είχε 3-4 χρόνια προϋπηρεσία σε ξενοδοχεία στην Ισπανία ρεσεπσιόν και βρήκε δουλειά σε μία μικρή τελειωμένη πανσιον, ίσα ίσα για το νοίκι και τα βασικά. Ο φίλος της δεν μπορούσε να βρεί δουλειά γιατί αν και είχε τελειώσει σχολή τουριστικών δεν είχε προϋπηρεσία (στην Β. Ευρώπη αν 30αρίσεις και δεν έχεις δουλέψει ποτέ σοβαρά στη ζωή σου, ουσιαστικά θεωρείσαι ανάπηρος). Στην τάξη ερχόταν πάντα κομμάτια απο την δουλειά και δεν είχε καλή απόδοση. Σκεφτόταν να τα μαζέψουν και να πάνε πίσω.
Πήγαινε πρώτα για πρακτική και μετά για δουλειά κάπου καλά (που θα έχεις την δυνατότητα να δείς και να μάθεις πράγματα) τουλάχιστον μια 3ετία. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να έχεις καλή εξέλιξη, τόσο ως υπάλληλος, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Αν μπορείς στα 22-23 να έχεις 3 χρόνια καλή προϋπηρεσία, θα έχεις πολλές πόρτες ανοικτές, ειδικά για εξωτερικό. Αν βολοδέρνεις μέχρι τα 25+, κάνεις και καμιά πατάτα με κανένα μαγαζί που δεν σηκώνεις οικονομικά, το πιθανότερο την έκατσες. Λεφτά αν έχεις ή μαζέψεις, κράτα τα για τα πρώτα έξοδα στο εξωτερικό, αρχικά θα χρειαστείς γεμάτη την τσέπη για να μην υποφέρεις.