Λαχουρένιος έγραψε:
Και τα δυο. Η αισθηση μου ειναι οτι τις δεκαετιες '90 και '00 κοπασαν τα μιση του εμφυλιου λογω της ευημεριας και της πολιτικης και στρατηγικης συγκλισης των δυο παραταξεων.
Στις αρχες τις δεκαετιας ομως τα μιση ξαναφουντωσαν, αυτη τη φορα εναντιον ολου του πολιτικου συστηματος καθως και εναντιον των ξενων.
Σε αλλους τομεις εχω παρατηρησει βελτιωση, για παραδειγμα τα εμφυλιοπολεμικα δεν ενδιαφερουν κανενα κατω των 45 (περα απο κατι γραφικους) και η ελληνικη κοινωνια εχει γινει πιο ανεκτικη απεναντι στους γκει.
Ακομα και τα κρουσματα ναζιστικης βιας περισσοτερο εναντιον μεταναστων και αριστερων ειναι παρα εναντιον γκει (οχι πως δεν εχουν γινει και τετοια). Ο κοσμος αρχιζει να καταλαβαινει οτι αυτα ειναι προσωπικη επιλογη και δεν τους πεφτει λογος.
Η ρητορική μίσους δεν είναι μόνο αυτά τα κλασικά που είπες. Και δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από κάτι σοβαρό. Μπορεί να καταλήξει σε κάτι σοβαρό όμως.
Ρητορική μίσους μπορεί να εκφράσει ο καθένας από εμάς απέναντι στο οτιδήποτε μας ενοχλεί.
Το διαδίκτυο αυτήν την πόρτα μας άνοιξε. Να γράφουμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί (μπορεί να είναι κάτι μικρό), να ψάχνουμε "συμπαραστάτες", να δημιουργούνται σιγά σιγά ομάδες, να τρέφεται όλο αυτό το πράγμα και στο τέλος μέσω αυτών των άτυπων ομάδων που θεωρούν ότι τους συνδέουν κοινά προβλήματα,να διαμορφώνονται και να επικρατούν αντιλήψεις κατά κάποιων άλλων.
πχ βγαίνει κάποιος και λέει εμένα με κεράτωσε η γκόμενα. Βγαίνει κάποιος άλλος και λέει κι εμένα το ίδιο. Μπορεί να βγει και κάποιος άλλος με το ίδιο πρόβλημα.
Σιγά σιγά όλο αυτό τρέφεται, δημιουργούνται άτυπα γκρούπις που επικοινωνούν μέσω διαδικτύου τις κοινές τους ιδέες, επηρεάζεται κι άλλος κόσμος (που ψιλοείχε τέτοιες ιδέες) και στο τέλος θα διαμορφωθεί μια άποψη ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
Ή πχ στο απέναντι μπαλκόνι είναι ένας σκύλος που γαβγίζει, λέει ένας. Ένας άλλος λέει "εγώ πάτησα σκατά σκύλου" ... αυτό είναι θέμα χρόνου να καταλήξει ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΖΩΑ.
Θέλω να πω δεν είναι και κάτι δύσκολο να δημιουργηθεί μια ρητορική μίσους απέναντι στον οποιονδήποτε και στο οτιδήποτε.
Για πλάκα...