Προέλλην έγραψε:Πέρα απο τις φυσικές ομορφιές, που δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκλειστικότητα της Ελλάδας, τουναντίον, επιστρέφοντας στο ερώτημα του νήματος: αν έχεις λεφτά και δεν χρειάζεται να δουλεύεις και να πολυέρχεσαι σε επαφή γενικότερα, ναι, μπορεί να έχεις μια βασική ποιότητα ζωής και στην Ελλάδα. Όπως και σε αρκετές τριτοκοσμικές χώρες.
Η οποία όμως δεν γίνεται να συγκριθεί με την ποιότητα ζωής σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Καταλαβαίνω ότι είναι σχεδόν να με αντιληφθείς. Μιλάμε για την φάση που κατεβαίνεις στην Ελλάδα και έχεις ένα αίσθημα διαρκούς επιφυλακής σαν να έχεις πάει στην Γουτεμάλα, το ίδιο που νιώθεις όταν πας σε μιά ημιασφαλή τριτοκοσμική χώρα. Μιλάμε για την χώρα που δεν μπορείς να περάσεις με πράσινο ένα φανάρι χωρίς παράλληλα να ελέγχεις αν έρχεται κανείς απο το κόκκινο, που θα πάει να σε φάει ο ταξιτζής τουλάχιστον τις μισές φορές, κοκ. Βλέπεις άτομα καθ όλα νορμάλ, να πετάνε σκουπίδια παντού, αποτσίγαρα, και εκνευρίζεσαι, σου χαλάνε την αισθητική, ειδικα όσο κατά τα άλλα φαντάζουν ως νορμάλ άνθρωποι. Κατεβάζουν τα βρακιά τους και κατουράνε στα στενά σαν να μην τρέχει τίποτε και δεν ενοχλείται κανείς. Πηδάνε σαν τα αγρικάτσικα απο μικρά πεζοδρόμια, μέσα σε γούβες με λασπόνερα, πάνω σε κατουρλιά. Άλλο πολύ ενοχλητικό είναι το κουτσομπολιό, και μία περίεργη κατάσταση όπου οι περισσότεροι σου λένε παραμύθια και εσύ πρέπει να προσποιείσαι ότι τους πιστεύεις. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει το μυαλό παιδιού, σαν να μην μεγάλωσαν ποτέ, παράλληλα είναι άρπαγες, απατεώνες, κον αρτιστς. Όλα αυτά, θα τα συναντήσεις σχεδόν αυτούσια κυρίως σε αραβικές χώρες, Αίγυπτο ας πούμε.
Αν πας να μείνεις κάπου πολιτισμένα για λίγα χρόνια, θα καταλάβεις τι προσπαθώ να σου πω, τώρα είσαι συνηθισμένος σε αυτή την κατάσταση και δεν σε ενοχλεί. Το παρατηρώ κι εγώ, ότι μετά το διβδόμαδο αρχίζει να ξυπνά κάπως ο ΕΛ μέσα μου και να τα συνηθίζω όλα αυτά. Κάθε φορά που επιστρέφω, και με το που βγαίνω απο το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο που επικρατεί τάξη και ησυχία, νιώθω πραγματικά ότι γύρισα στο σπίτι μου, και κάθε φορά που επιβεβαιώνεται αυτό το συναίσθημα, σταυροκοπιέμαι και λέω δόξα το θεό που δεν μου έμεινε η ΕΛληνίτιδα μόνιμο κουσούρι.
Βρε συ Διάδοχε, εγώ δεν λέω ότι είναι παράδεισος επί Γης η Ελλάδα ή ότι οι ΕΛ δεν έχουν βλάψει τρομερά αυτοί οι ίδιοι αυτή τη ρημαδοχώρα.
Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, Ελλάδα θα διάλεγα (υπό την προϋπόθεση πάντα ότι είσαι οικονομικά άνετα και στις δύο). Δεν παλεύεται ο καιρός και το περιβάλλον εκεί, άσχετα αν εσύ το συνηθίσες.
Να μου έβαζες Ελλάδα και Ισπανία πχ, θα διάλεγα Ισπανία. Αλλά και η Ισπανία δεν είναι χώρα για να πας να βρεις καλή δουλειά (εκτός αν σου κάτσει κάνα λαχείο).
Κι εσύ και πολλοί άλλοι που φύγατε στο εξωτερικό για καλύτερη δουλειά και συνθήκες εργασίας (και μπράβο και μαγκιά σας που τα καταφέρατε), το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα φεύγατε με τίποτα αν εδώ είχατε μία οικονομική άνεση. Διότι ωραίοι είναι και οι καθαροί δρόμοι και η οδηγική ασφάλεια και η τάξη κλπ (και μακάρι σε 1000 χρόνια να έχει γίνει και η Ελλάδα έτσι), αλλά τί να τα κάνεις αν ζεις σε ένα περιβάλλον που θα έχεις κρύο, τρομερή υγρασία ακόμα και το καλοκαίρι και θα μετράς μέρες μέχρι να πάρεις άδεια να πας κάπου να ξεσκάσεις. Εννοείται ότι ο οποιοσδήποτε θα πάει εκεί που θα βρει καλή δουλειά και οικονομική άνεση. Δεν υπάρχει συζήτηση ως προς αυτό. Αλλά μην προσπαθείς να μου πεις ότι στη Γερμανία και στην Ελλάδα περνάς το ίδιο καλά. Δεν είναι έτσι και το ξέρεις.