τι σκέφτεσαι τώρα;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: τι σκέφτεσαι τώρα;

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Μάιος 2019, 16:11

Adminović έγραψε:Α, ώστε αυτό είναι ο ράικος;
Τότε μου αρέσει κι εμένα ο ράικος.

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Εικόνα

Adminović έγραψε: Μνόγκο ντόμπρο! :D

Ζμπόρβας να μακεντόνσκι;

ΥΓ. Μάικου το λέτε εσείς, όχι μάικα; :sgrat:

Ρε δεν τα ξέρω καλά.
Όπως σας είπα η μάνα μου αρνούνταν πεισματικά να μου μάθει.
Όσο και αν επέμενα, μου έκοβε τη συζήτηση. Ήταν κάτι σαν ομερτά αυτή η διάλεκτος. Να μη βγει παραέξω. Μόνο μεταξύ μας.
Όσες λέξεις ξέρω είναι αυτές που έπιανε το αυτί μου και που τις άκουγα πιο συχνά και είτε κατάλαβα από μόνη μου τι σημαίνουν είτε καταδέχθηκε η μάνα μου να μου εξηγήσει έστω αυτές. Αλλά να κάτσει και να μου μάθει όλη τη διάλεκτο δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία.
Εικάζω ότι οι λόγοι ήταν τρεις:
1) Δεν ήθελε να την μάθουμε κι εμείς τα παιδιά και οι άντρες που παντρεύτηκαν (4 αδερφές είναι), για να μπορεί να συζητάει ελεύθερα με τις θειάδες μου χωρίς να καταλαβαίνουμε τι λένε όταν δεν ήθελαν να μάθουμε κάτι. Όταν ξεκινούσαν τα ντόπια, καταλάβαινα ότι ήταν κάτι που δεν ήθελαν να μάθουμε εμείς. :laugh1:
2) Νομίζω ότι έχει τραυματικές εμπειρίες από παιδί εξαιτίας αυτής της γλώσσας. Μου έχει πει ότι μέχρι να πάει σχολείο δεν ήξερε να μιλάει ελληνικά. Νόμιζε ότι τα ντόπια ήταν η γλώσσα που μιλούσαν όλοι. Και όταν πήγε σχολείο δεν καταλάβαινε τι έλεγε ο δάσκαλος που μιλούσε στα ελληνικά. Κι αυτός τους μάλωνε όταν μιλούσαν στα ντόπια. Ήταν απαγορευμένη γλώσσα.
3) Παίζει και να βαριόταν. :laugh1:

Τέσπα, σήμερα τα μιλάει μόνο με τις αδερφές της και τη μάνα τους και με κανέναν συμπατριώτη τους όταν βρίσκονται στο χωριό. Αλλά και πάλι δεν τις ακούω τόσο συχνά όσο παλιά. Γενικά τείνει να φθίνει αυτή η διάλεκτος. Οι νέες γενιές δεν την μιλούν πλέον τουλάχιστον φανερά. Τώρα σου μιλάω από προσωπικά βιώματα.

ΥΓ: Δεν ξέρω μπορεί να είναι και μάικα. Εγώ θυμάμαι μάικου. Μπορεί και με διαφορετική κατάληξη να σημαίνει γριά. Σου είπα δεν τα ξέρω καλά.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Μάιος 2019, 16:13

Λαχουρένιος έγραψε:Παντως εδω στο Αθενς ουτε σερβοχασαποαλβανικους χορευουμε ουτε στα σπιτια μας μιλαγαμε ''ντοπια'' :fico:

Ναι, εσείς φυτρώσατε εκεί στο άθενς.
Δεν έχετε παρελθόν.
:laugh1:
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 21 Μάιος 2019, 16:25

bizeli έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Παντως εδω στο Αθενς ουτε σερβοχασαποαλβανικους χορευουμε ουτε στα σπιτια μας μιλαγαμε ''ντοπια'' :fico:

Ναι, εσείς φυτρώσατε εκεί στο άθενς.
Δεν έχετε παρελθόν.
:laugh1:

Eγω λεω σημερα τι κανουμε :dunno:
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Μάιος 2019, 16:36

Λαχουρένιος έγραψε:
Eγω λεω σημερα τι κανουμε :dunno:

Ε και σήμερα ρε λαχουρένιε.
Τι νομίζεις ότι κάνετε όταν γυρνάτε πίσω στα χωριά σας;
Όλο και από κάπου θα κρατάει η σκούφια σας.
Τι είστε; Οι απόγονοι του Περικλέους;
:giggle02:
0 .

vallon
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό vallon » 21 Μάιος 2019, 21:35

καλά βρε...
κανένας δεν λέει καλορίζικη εδώ μέσα;

μπααααα
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Μάιος 2019, 22:01

vallon έγραψε:καλά βρε...
κανένας δεν λέει καλορίζικη εδώ μέσα;

μπααααα

σόρι βρε εγώ είχα δουλειά εκείνη την ώρα
και τώρα έχω αλλά μπήκα μόνο και μόνο να σου ευχηθώ!!!
1 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 21 Μάιος 2019, 22:03

itteithe έγραψε:
Adminović έγραψε:
Μνόγκο ντόμπρο! :D

Ζμπόρβας να μακεντόνσκι;

ΥΓ. Μάικου το λέτε εσείς, όχι μάικα; :sgrat:

Wtf? Μάκο (χωρίς το "ι") λέμε την γριά στα μέρη μου (βλάχικη επιρροή προφανώς).

Δεν θα σε παραπέμψω στο νήμα όπου Κεντροασιάτες, Βλάχοι και Σλάβοι έκαναν ντού μαζί στο Βυζάντιο, και κατσικώθηκαν :D
1 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 22 Μάιος 2019, 07:06

bizeli έγραψε:2) Νομίζω ότι έχει τραυματικές εμπειρίες από παιδί εξαιτίας αυτής της γλώσσας. Μου έχει πει ότι μέχρι να πάει σχολείο δεν ήξερε να μιλάει ελληνικά. Νόμιζε ότι τα ντόπια ήταν η γλώσσα που μιλούσαν όλοι. Και όταν πήγε σχολείο δεν καταλάβαινε τι έλεγε ο δάσκαλος που μιλούσε στα ελληνικά. Κι αυτός τους μάλωνε όταν μιλούσαν στα ντόπια. Ήταν απαγορευμένη γλώσσα.

Ισχύει. Είχαν υπάρξει απαγορεύσεις, μέχρι και ποινές, για όποιον μιλούσε μακεδονικά, που άρχισαν επί Μεταξά και συνεχίστηκαν μετά τον πόλεμο.

Επίσης, είχαμε και ορκωμοσίες.... :laugh1: :laugh1: :laugh1: :laugh1: :elladara: :elladara:

Εικόνα
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 22 Μάιος 2019, 07:23

bizeli έγραψε:Ε και σήμερα ρε λαχουρένιε.
Τι νομίζεις ότι κάνετε όταν γυρνάτε πίσω στα χωριά σας;
Όλο και από κάπου θα κρατάει η σκούφια σας.
Τι είστε; Οι απόγονοι του Περικλέους;
:giggle02:

O ενας μου γονιος ειναι γεννημα θρεμα αθηναιος. Ο αλλος ειναι απο επαρχια αλλα δεν εχουμε σπιτι εκει και δεν ειχε ποτε ιδιαιτερο δεσιμο με τον τοπο του οποτε δεν μου το μετεφερε και εμενα. Εχω χρονια να παω εκει.

Η φαση με τους διγλωσσους ειναι καθαρα βορειοελλαδιτικη παντως.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 22 Μάιος 2019, 18:28

Adminović έγραψε:Ισχύει. Είχαν υπάρξει απαγορεύσεις, μέχρι και ποινές, για όποιον μιλούσε μακεδονικά, που άρχισαν επί Μεταξά και συνεχίστηκαν μετά τον πόλεμο.

Επίσης, είχαμε και ορκωμοσίες.... :laugh1: :laugh1: :laugh1: :laugh1: :elladara: :elladara:

τράτζικ

Λαχουρένιος έγραψε:O ενας μου γονιος ειναι γεννημα θρεμα αθηναιος. Ο αλλος ειναι απο επαρχια αλλα δεν εχουμε σπιτι εκει και δεν ειχε ποτε ιδιαιτερο δεσιμο με τον τοπο του οποτε δεν μου το μετεφερε και εμενα. Εχω χρονια να παω εκει.

Εντάξει οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν είναι γνήσιοι Αθηναίοι. Εκτός αυτού ανεξαρτήτως πού μένεις και τι κάνεις, αν δεν ψάξεις ακριβώς τις ρίζες σου ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την καταγωγή σου.
Κι εγώ η ίδια δεν έμεινα ποτέ στον τόπο των γονιών μου. Μόνο επισκέψεις τα καλοκαίρια στον παππού και στη γιαγιά. Θεσσαλονίκη μεγάλωσα και από κει λέω ότι είμαι αλλά αν το φέρει η κουβέντα (καλή ώρα) λέω και από πού κρατάει η σκούφια μου.

Λαχουρένιος έγραψε:Η φαση με τους διγλωσσους ειναι καθαρα βορειοελλαδιτικη παντως.

Εντάξει, λογικό.
Αφού μόνο από βόρεια συνορεύουμε με άλλες χώρες.
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”