Adminović έγραψε:Α, ώστε αυτό είναι ο ράικος;
Τότε μου αρέσει κι εμένα ο ράικος.
ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Adminović έγραψε: Μνόγκο ντόμπρο!![]()
Ζμπόρβας να μακεντόνσκι;
ΥΓ. Μάικου το λέτε εσείς, όχι μάικα;
Ρε δεν τα ξέρω καλά.
Όπως σας είπα η μάνα μου αρνούνταν πεισματικά να μου μάθει.
Όσο και αν επέμενα, μου έκοβε τη συζήτηση. Ήταν κάτι σαν ομερτά αυτή η διάλεκτος. Να μη βγει παραέξω. Μόνο μεταξύ μας.
Όσες λέξεις ξέρω είναι αυτές που έπιανε το αυτί μου και που τις άκουγα πιο συχνά και είτε κατάλαβα από μόνη μου τι σημαίνουν είτε καταδέχθηκε η μάνα μου να μου εξηγήσει έστω αυτές. Αλλά να κάτσει και να μου μάθει όλη τη διάλεκτο δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία.
Εικάζω ότι οι λόγοι ήταν τρεις:
1) Δεν ήθελε να την μάθουμε κι εμείς τα παιδιά και οι άντρες που παντρεύτηκαν (4 αδερφές είναι), για να μπορεί να συζητάει ελεύθερα με τις θειάδες μου χωρίς να καταλαβαίνουμε τι λένε όταν δεν ήθελαν να μάθουμε κάτι. Όταν ξεκινούσαν τα ντόπια, καταλάβαινα ότι ήταν κάτι που δεν ήθελαν να μάθουμε εμείς.
2) Νομίζω ότι έχει τραυματικές εμπειρίες από παιδί εξαιτίας αυτής της γλώσσας. Μου έχει πει ότι μέχρι να πάει σχολείο δεν ήξερε να μιλάει ελληνικά. Νόμιζε ότι τα ντόπια ήταν η γλώσσα που μιλούσαν όλοι. Και όταν πήγε σχολείο δεν καταλάβαινε τι έλεγε ο δάσκαλος που μιλούσε στα ελληνικά. Κι αυτός τους μάλωνε όταν μιλούσαν στα ντόπια. Ήταν απαγορευμένη γλώσσα.
3) Παίζει και να βαριόταν.
Τέσπα, σήμερα τα μιλάει μόνο με τις αδερφές της και τη μάνα τους και με κανέναν συμπατριώτη τους όταν βρίσκονται στο χωριό. Αλλά και πάλι δεν τις ακούω τόσο συχνά όσο παλιά. Γενικά τείνει να φθίνει αυτή η διάλεκτος. Οι νέες γενιές δεν την μιλούν πλέον τουλάχιστον φανερά. Τώρα σου μιλάω από προσωπικά βιώματα.
ΥΓ: Δεν ξέρω μπορεί να είναι και μάικα. Εγώ θυμάμαι μάικου. Μπορεί και με διαφορετική κατάληξη να σημαίνει γριά. Σου είπα δεν τα ξέρω καλά.