nemo έγραψε:bizeli έγραψε:
Το μάθημα είναι αυτό.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 868,22225/
θες να το ρίξεις μια ματιά να μου πεις πού διαφωνείς;
οκ το διαβασα στα γρηγορα το πρωτο ερωτημα ειναι σε ποια ταξη απευθύνεται
το β ερωτημα ειναι αν αυτο που διαβασα ειναι το κυριως μαθημα για τις εξερευνησεις
και τις ανακαλύψεις νέων χωρών ..σαν μια γενικότητα μια γρήγορη ματιά για χ μαθητες
δεν το βρισκω κακο
Απευθύνεται σε μαθητές στ δημοτικού.
Η ενότητα Α αποτελείται από τρία πολύ δύσκολα κεφάλαια για το ηλικιακό επίπεδο των μαθητών όσον αφορά τις έννοιες που πραγματεύεται.
Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την αναγέννηση και τη θρησκευτική μεταρρύθμιση, το δεύτερο κεφάλαιο τις γεωγραφικές ανακαλύψεις και τον διαφωτισμό και το τρίτο κεφάλαιο την αμερικανική και γαλλική επανάσταση.
Με δεδομένο το ανεβασμένο επίπεδο δυσκολίας των συγκεκριμένων κεφαλαίων έκρινα ότι στο διαγώνισμα έπρεπε να μπουν εύκολες και βατές ερωτήσεις και δεν εστίασα τόσο σε δύσκολες έννοιες που ακόμα και ένας ενήλικας θα δυσκολευόταν να απαντήσει.
Θεωρώ ότι έφτιαξα ένα αρκετά εύκολο διαγώνισμα προσαρμοσμένο στο επίπεδο των μαθητών.
Η ερώτηση για τις γεωγραφικές ανακαλύψεις και για τις συνέπειες που αυτές είχαν ήταν κάτι εύκολο που μπορούσαν να απαντήσουν τα παιδιά ως ερώτηση ανοιχτού τύπου.
Οι υπόλοιπες ασκήσεις ήταν κλειστού τύπου (σωστό, λάθος, αντιστοίχιση κτλ).
Παρόλα αυτά έθεσα τον προβληματισμό εδώ πέρα σχετικά με τον καπιταλισμό που κάποια παιδιά τον έβαλαν στις αρνητικές συνέπειες, γιατί πράγματι ο "καπιταλισμός" θεωρείται κόκκινο πανί με τις γνώμες να διίστανται. Άλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά.
Τα πιτσιρίκια προφανώς που έβαλαν τον καπιταλισμό στις αρνητικές επιπτώσεις των γεωγραφικών ανακαλύψεων δε θεωρώ ότι είχαν την ωριμότητα σκέψης και το έκαναν με κάποιο σκεπτικό, μάλλον τυχαία το έκαναν, αλλά το σχολίασα εδώ πέρα γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης αλλά όχι σε αυτήν την ηλικία θεωρώ.
Ο λόγος που γέλασα είναι γιατί έφερα στο μυαλό μου την οπτική που θα το δει ο καθένας. Αστειευόμενη έφερα στο μυαλό μου δύο τύπους δασκάλων. Πώς θα το διόρθωνε ένας κομμουνιστής δάσκαλος και πώς ένας πιο φιλελεύθερος.
Εννοείται ότι οι προσωπικές απόψεις του εκπ/κού παραμένουν έξω από την τάξη αλλά μου φάνηκε αστείο το γεγονός ότι κάποια πιτσιρίκια μέσα στην αφέλειά τους "ενοχοποίησαν" τον καπιταλισμό και φάνηκε σαν να παίρνουν πολιτική θέση.
Αυτό.