Ραν ταν πλαν έγραψε:BaKXOS_Lysios έγραψε:Κι όμως αν διαχρονικά γινόταν έτσι όπως το υποστηρίζετε εσείς σήμερα ("αν δεν φύγει το κεφάλαιο τύφλα να'χουν όλα τα άλλα") θα ήμασταν ακόμα σαν τάξη στο 19ο αιώνα. Εφυγε ο καπιταλισμός; Όχι. Βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης; Ναι.
Και μια ερώτηση ακόμα: αν αύριο έρθει κομμουνισμός σε πόσα χρόνια εκτιμάς ότι θα πιάσεις το σημερινό επίπεδο ζωής σου; (Θα πιάσεις το σημερινό ή λίγο χαμηλότερο; Ή λίγο ψηλότερο;)
Δεν ξέρω.
Ξέρω όμως ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα. Αυτό αρκεί.
Στο ξανάπα νομίζω.
Το ότι σήμερα έχουμε επίπεδο ζωής υψηλότερο από αυτό του 19ου αιώνα δεν έχει να κάνει με τη δική σου βούληση αλλά με το στρατηγικό ζήτημα της επιβίωσης του καπιταλισμού.
Πότε συνέβη το μπαμ στο βιοτικό επίπεδο της Δύσης;
Την ιστορική περίοδο που η ΕΣΣΔ αποτέλεσε σημείο αναφοράς της παγκόσμιας εργατικής τάξης.
Και πότε άρχισε το ξήλωμα των χουβαρνταλικιών του καπιταλισμού;
Το 1990 με την πτώση της ΕΣΣΔ.
Και από τότε μέχρι σήμερα το πουλόβερ του βιοτικού σου επιπέδου ξηλώνεται αδιάλειπτα και θα συνεχίσει να ξηλώνεται μέχρι να φτάσει αυτό του 19ου αιώνα τηρουμένων των αναλογιών.
Περα απο την ΕΣΣΔ, οι κομμουνιστες των καπιταλιστικων χωρων συνεβαλλαν αμεσα σε αυτην την ανοδο μεσω των αγωνων τους. Δεν περιμενουν παθητικα την ανατροπη του συστηματος οπως λεει ο Βακχος.