Είσαστε κομμουνιστές; Γιατι;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.

Είσαστε κομμουνιστές; Γιατί;

Είμαι κομμουνιστής γιατί πιστεύω σε ένα δικαιότερο σύστημα διακυβέρνησης και είμαι εναντίον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
2
13%
Είμαι κομμουνιστής επειδή έτσι γίνομαι πιο εύκολα συντονιστής σε φόρουμς και σε παταροσυζητήσεις του Κράχτη στο Χαλάνδρι, όπου μου διαθέτουν και θέση στο τραπέζι για να φυλάω τα μπόσικα.
1
7%
Είμαι κομμουνιστής επειδή είμαι φίλος ενός κομμουνιστή συντονιστή σε φόρουμ και τον βοηθώ στην προσπάθεια στην οποία μας καθευθύνει ο Περισσός για την αποχαύνωση των μαζών, μέσω υπνωτιστικών μεταμεσονύκτιων αποκαλύψεων του Κράχτη
1
7%
Όχι, απλά δεν είμαι κομμουνιστής.
7
47%
Όχι, υποστήριξα την 21η Απριλίου, τον Ιωαννίδη και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο; Πως θα μπορούσα να είμαι.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Όχιι, δεν είμαι κομμουνιστής, είμαι ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ.
4
27%

Σύνολο ψήφων: 15

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Είσαστε κομμουνιστές; Γιατι;

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Ιούλ 2022, 11:24

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε: Δεν ισχυριστηκα οτι το να σαι κομμουνι ειναι τιτλος τιμης ή οτι οι κομμουνιστες ειναι οι σωστοι και οι αλλοι λαθος.

Κακώς δεν το ισχυρίστηκες γιατί έτσι ακριβώς είναι.
Το γιατί είναι ο καθένας το ανακαλύπτει μόνος του όταν η ατομική κοινωνική του συνείδηση γίνει ακριβής αντανάκλαση του κοινωνικού του ''Είναι'' (δλδ της πραγματικής κοινωνικής του κατάστασης και της θέσης του στην παραγωγική διαδικασία) εισάγοντας τη λειτουργικά (τη συνείδηση του) στο σύστημα των παραγωγικών, οικονομικών και υλικών δεσμών του κοινωνικού συνόλου στο οποίο υπάρχει ως άτομο.

Αυτή είναι η βασική αρχή, το θεμελιώδες αξίωμα το οποίο θα του επιτρέψει (με εφόδιο κάποιες πρώτες γνώσεις πάνω στο Μαρξισμό) να αρχίσει να σκέφτεται όπως ζει και όχι να ζει όπως σκέφτεται αφού θα αρχίσει (αργά αλλά σταθερά) να αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος παραγωγής των υλικών αγαθών που εξασφαλίζουν την επιβίωση του (όπως και να το κάνουμε και από όπου και να το πιάσουμε) είναι αυτός που καθορίζει σε απόλυτο βαθμό την πνευματική, κοινωνική και πολιτική του πορεία.

Και σε δεύτερο χρόνο διευρύνεται η αντίληψη του πάνω στη λειτουργία των παραγωγικών δυνάμεων που αποτελούν την υλικοτεχνική κοινωνική βάση, τις μεταξύ τους παραγωγικές σχέσεις, την οικονομική βάση που εδράζονται και κυρίως το πολιτικό εποικοδόμημα που προκύπτει από αυτές και το οποίο συνειδητοποιεί ότι δε βρίσκεται στα δικά του χέρια.
Και όταν συνειδητοποιήσει και το τελευταίο αρχίζει η πολύχρονη και επίπονη διαδικασία της πολιτικής ''μετάλλαξης'' του από κοινωνικό εταίρο και ψηφοφόρο σε κομμουνιστή. :D

Κακως δεν ισχυριστηκα τι? Οτι το να σαι κομμουνιστης ειναι τιτλος τιμης ή οτι οι κομμουνιστες ειναι οι σωστοι?

Σε ο,τι αφορα το πρωτο, θεωρω οτι τιμητικο ειναι να εχεις αγωνιστικη δραση ακομα και αν δεν εισαι κομμουνιστης αλλα συμμαχος οπως χιλιαδες που συμμετειχαν στο ΕΑΜ ή σημερα στο ΠΑΜΕ. Το να εισαι κομμουνιστης συνεπαγεται οτι εχεις καποιες σωστες πολιτικες αποψεις αλλα αυτο δεν λεει κατι απο μονο του, αν δεν συνδιαζεται με εργα.

Για το δευτερο, παντα αφηνω ενα παραθυρακι αμφιβολιας γιατι οπως δεν ημουν ανεκαθεν κομμουνιστης ετσι καποτε μπορω να σταματησω να ειμαι. Κατι για το οποιο ειμαι σιγουρος ειναι οτι ο καπιταλισμος ειναι το προβλημα. Για το αν ο κομμουνισμος ειναι η λυση δεν βαζω το χερι μου στη φωτια αλλα ετσι πιστευω μεχρι στιγμης.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 10 Ιούλ 2022, 12:27

Λαχουρένιος έγραψε:
nemo έγραψε:τελικα παλι δεν απανταει ο λαχου γιατι ειναι κομμουνιστης
ενω ειναι τοσο απλο

Ειμαι κομμουνιστης γιατι πιστευω οτι το κομμουνιστικο συστημα ειναι καλυτερο για τα συμφεροντα μου με βαση την κοινωνικη μου θεση. Σε πιο πρακτικο επιπεδο, στηριζω κομμουνιστικα κομματα (το ΚΚΕ συγκεκριμενα) για τον ιδιο λογο, δηλαδη οτι υποστηριζουν τα συμφεροντα μου καλυτερα σε σχεση με τα αστικα κομματα.

Αν ειχα περισσοτερα χρηματα ισως ψηφιζα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ και γενικα δεν το βρισκω κατακριτεο ενας ευκαταστατος ανθρωπος να ειναι δεξιος. Αν μη τι αλλο ειναι αυτονοητο. Το ιδιο πιθανον να εκανα αν ζουσα σε χωρα με καλυτερη ποιοτητα ζωης και οχι στην ελληνικη χαβουζα.

ο ραν απαντησε σε ιδεολογικη βαση εσυ λαχου συμφεροντολογικα και κομματικα
υσ..οσο μπορουμε να χαρακτηρισουμε την απαντηση του ραν
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 10 Ιούλ 2022, 13:23

Λαχουρένιος έγραψε:Εχεις χασει το νοημα της συζητησης. Η κουβεντα ξεκινησε ακριβως πανω στο τι πιστευει ο καθενας αρα πως δεν ειναι αυτο το ποιντ? Οι ιδεες ειναι αυτες που ξεχωριζουν εναν κομμουνιστη, απο εναν δεξιο, εναν αναρχικο και παει λεγοντας. Αν κρινω απο την ιστορια των απαγορευσεων των ΚΚ και των διωξεων των κομμουνιστων (στην χωρα μας και παγκοσμιως) μαλλον το τι ιδεες εχει ο καθενας εχει μεγαλυτερη σημασια απο οτι νομιζεις :D

Το να ζει καποιος κατω απο ενα συστημα που δεν συμφωνει δεν συμβαινει μονο με τους κομμουνιστες. Οπως εξηγησα πριν και στις κομμουνιστικες χωρες υπηρχαν διαφωνουντες με φιλοκαπιταλιστικη ιδεολογια.

Οι διαφωτιστες ηταν φιλελευθεροι και οι περισσοτεροι ζουσαν σε φεουδαρχικες χωρες. Αρα συμφωνα με την λογικη σου ο Ντιντερο ηταν το ιδιο με εναν καθολικο παπα που υπερασπιζοταν την τοτε υπαρχουσα ταξη πραγματων. Ή οσοι συμμετειχαν στο Πολυτεχνειο ηταν το ιδιο με τους υποστηρικτες της χουντας αφου αμφοτεροι ζουσαν σε δικτατορικη χωρα.

Βρε συ λαχουρένιε αυτό δεν είπα κι εγώ; Ότι ανεξαρτήτως την πολιτική ιδεολογία του καθενός όλοι αναγκαζόμαστε να ζήσουμε κάτω από ένα κοινό σύστημα. Συμφωνούμε δε συμφωνούμε.
Και μέχρι στιγμής οι ιδέες που μπορεί να έχεις εσύ ή εγώ δεν φαίνεται να επηρεάζουν το σύστημα. Είναι ακλόνητο.
Για αυτό σου είπα ότι οι ιδέες αυτές είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.
Απλά το να είναι κάποιος φιλελεύθερος ή συντηρητικός είναι πιο κοντά στο υπάρχον σύστημα γιατί το ασπάζονται.
Το να είσαι κομμουνιστής όμως ή αναρχικός πχ είναι κάτι τελείως κόντρα.

Όλα αυτά δεν τα λέω με διάθεση ηττοπάθειας. Όλα από μια ιδέα ξεκινάν. Σύμφωνοι. Αλλά όλα αυτά θέλουν αγώνα. Δε λες απλά είμαι κομμουνιστής, είμαι το ένα είμαι το άλλο...

Κι εγώ είμαι ρινόκερος.

Λαχουρένιος έγραψε: Δεν ειπα αυτο. Ειπα οτι οι πολιτικες ιδεολογιες αφορουν τροπους οργανωσης του κρατους και της κοινωνιας και οχι ατομικα lifestyle οπως γινεται με τις θρησκειες και τις ηθικες φιλοσοφιες.

Ναι αλλά δεν πρέπει λίγο και το lifestyle μας να συμβαδίζει με την ιδεολογία μας; Εκτός και αν όντας οπαδός της κομμουνιστικής ιδεολογίας η δράση μας ξεκινάει και τελειώνει με την ψήφο στο ΚΚΕ κάθε 4 χρόνια.
Βασικά αυτό το πιστεύω για όλα.
Και φιλάνθρωπος μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι. Δεν πρέπει και στη ζωή του να το στηρίζει αυτό σε πιο έμπρακτο επίπεδο;

Πρώτα ξεκινάμε από το ατομικό και μετά πάμε στο συλλογικό.

Λαχουρένιος έγραψε: Δεν εννοω αυτο (αν και ισχυει), εννοω οτι οι πολιτικες ιδεολογιες σε γενικες γραμμες δεν σου δινουν οδηγιες ή εντολες του πως να φερεσαι στην καθημερινη σου ζωη.

Ναι αυτό κατάλαβα κι εγώ ότι είπες.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 10 Ιούλ 2022, 13:26

Λαχουρένιος έγραψε:Σε ο,τι αφορα το πρωτο, θεωρω οτι τιμητικο ειναι να εχεις αγωνιστικη δραση ακομα και αν δεν εισαι κομμουνιστης αλλα συμμαχος οπως χιλιαδες που συμμετειχαν στο ΕΑΜ ή σημερα στο ΠΑΜΕ. Το να εισαι κομμουνιστης συνεπαγεται οτι εχεις καποιες σωστες πολιτικες αποψεις αλλα αυτο δεν λεει κατι απο μονο του, αν δεν συνδιαζεται με εργα.

Εσένα ποια είναι η αγωνιστική σου δράση;
Ή με τι έργα συνδυάζεις τις πολιτικές σου απόψεις;
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Ιούλ 2022, 16:19

bizeli έγραψε:Βρε συ λαχουρένιε αυτό δεν είπα κι εγώ; Ότι ανεξαρτήτως την πολιτική ιδεολογία του καθενός όλοι αναγκαζόμαστε να ζήσουμε κάτω από ένα κοινό σύστημα. Συμφωνούμε δε συμφωνούμε.
Και μέχρι στιγμής οι ιδέες που μπορεί να έχεις εσύ ή εγώ δεν φαίνεται να επηρεάζουν το σύστημα. Είναι ακλόνητο.
Για αυτό σου είπα ότι οι ιδέες αυτές είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.
Απλά το να είναι κάποιος φιλελεύθερος ή συντηρητικός είναι πιο κοντά στο υπάρχον σύστημα γιατί το ασπάζονται.
Το να είσαι κομμουνιστής όμως ή αναρχικός πχ είναι κάτι τελείως κόντρα.

Όλα αυτά δεν τα λέω με διάθεση ηττοπάθειας. Όλα από μια ιδέα ξεκινάν. Σύμφωνοι. Αλλά όλα αυτά θέλουν αγώνα. Δε λες απλά είμαι κομμουνιστής, είμαι το ένα είμαι το άλλο...

Κι εγώ είμαι ρινόκερος

Οι ιδεες απο μονες τους δεν μπορουν να αλλαξουν τον κοσμο οποιες και αν ειναι αυτες. Η πραξη τις αλλαζει. Αυτο ισχυει για ολους τους πολιτικους χωρους. Αυτο δεν σημαινει οτι οι ιδεες αυτες ειναι περιττες ή ασχετες.

Με την ιδια λογικη, οσοι δεν εκαναν ενεργο αντιχουντικο αγωνα και δεν ηταν στο πολυτεχνειο ηταν....χουντικοι και οχι δημοκρατες :D Ή οποιος ζουσε στην ΕΣΣΔ ηταν αυτοματως κομμουνιστης ακομα και αν μισουσε το καθεστως. Ειναι τελειως παραλογο επιχειρημα.

Ναι αλλά δεν πρέπει λίγο και το lifestyle μας να συμβαδίζει με την ιδεολογία μας; Εκτός και αν όντας οπαδός της κομμουνιστικής ιδεολογίας η δράση μας ξεκινάει και τελειώνει με την ψήφο στο ΚΚΕ κάθε 4 χρόνια.
Βασικά αυτό το πιστεύω για όλα.
Και φιλάνθρωπος μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι. Δεν πρέπει και στη ζωή του να το στηρίζει αυτό σε πιο έμπρακτο επίπεδο;

Πρώτα ξεκινάμε από το ατομικό και μετά πάμε στο συλλογικό.

Η φιλανθρωπια ειναι σταση ζωης, ο κομμουνισμος ειναι πολιτικο συστημα. Συγκρινεις ανομοια πραγματα. Οχι πως δεν υπαρχουν προεκτασεις στην προσωπικη ζωη, αλλα δεν ειναι αυτο το focus της ιδεολογιας.

bizeli έγραψε:Εσένα ποια είναι η αγωνιστική σου δράση;
Ή με τι έργα συνδυάζεις τις πολιτικές σου απόψεις;

Eγραψα πουθενα οτι ειμαι αγωνισταρας? :hmmm Πιο πιτσιρικας ημουν περισσοτερο πολιτικα ενεργος αλλα τα τελευταια χρονια εχω ιδιωτευσει.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Ιούλ 2022, 16:20

nemo έγραψε:ο ραν απαντησε σε ιδεολογικη βαση εσυ λαχου συμφεροντολογικα και κομματικα
υσ..οσο μπορουμε να χαρακτηρισουμε την απαντηση του ραν

Οι ιδεολογιες υπηρετουν τον ανθρωπο οχι το αναποδο.
2 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Ιούλ 2022, 16:39

Να φερω παραδειγμα απο αλλες ιδεολογιες? Υπαρχουν πολλοι με ρατσιστικες αποψεις που ομως δεν εχουν σηκωσει ποτε χερι σε ξενο. Αυτο τους κανει μη ρατσιστες? Ή υπαρχουν ακροδεξιοι που μισουν την δημοκρατια χωρις ομως να εχουν ακτιβιστικη δραση εναντιον του πολιτευματος. Αυτο σημαινει πως ειναι δημοκρατες?
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 10 Ιούλ 2022, 17:00

Λαχουρένιος έγραψε:Δηλαδη οποιος χρησιμοποιει Λινουξ ειναι κομμουνιστης ή εστω αριστερος? :laugh1:

Όχι αλλά καλό θα ήταν κάθε κομουνιστής ή αριστερός να χρησιμοποιεί λίνουξ και open source. ;)
Αυτό δλδ που συζητιέται στα τελευταία ποστ και το διευκρυνίζεις σαν θετικό (?) -ότι οι πολιτικές ιδεολογίες δεν προτείνουν τρόπους ζωής και δράσης- είναι απο τα επιπλέον που με χαλάει στον "ορθόδοξο κομουνισμό". Ναι δεν αρκεί η ιδεολογία η ψήφος και οι πορείες. Χρειάζεται και ένας τρόπος ζωής (όσο επιτρέπει η τρέχουσα κοινωνικοπολιτική συνθήκη) που να συνάδει με τα πιστεύω σου και να δειγματίζει ότι αυτό που πρεσβεύεις είναι καλό γιαυτό και το εφαρμόζεις όσο μπορείς εκεί που μπορείς. Άρα, σύμφωνα με αυτή τη λογική, μπορεί τελικά κάποιος που δρα μέσα στη ζωή του "κομουνιστικά" να είναι περισσοτερο κομουνιστής απο τον ορθόδοξο που λέει απλά ότι ασπάζεται τον Λένιν και τον Μαρξ. (Και αυτή η τελευταία πρόταση συμπληρωνει τις πιθανότητες που έδωσες στο παραπάνω σου ποστ. ;)
1 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 10 Ιούλ 2022, 19:49

Λαχουρένιος έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:
Κακώς δεν το ισχυρίστηκες γιατί έτσι ακριβώς είναι.
Το γιατί είναι ο καθένας το ανακαλύπτει μόνος του όταν η ατομική κοινωνική του συνείδηση γίνει ακριβής αντανάκλαση του κοινωνικού του ''Είναι'' (δλδ της πραγματικής κοινωνικής του κατάστασης και της θέσης του στην παραγωγική διαδικασία) εισάγοντας τη λειτουργικά (τη συνείδηση του) στο σύστημα των παραγωγικών, οικονομικών και υλικών δεσμών του κοινωνικού συνόλου στο οποίο υπάρχει ως άτομο.

Αυτή είναι η βασική αρχή, το θεμελιώδες αξίωμα το οποίο θα του επιτρέψει (με εφόδιο κάποιες πρώτες γνώσεις πάνω στο Μαρξισμό) να αρχίσει να σκέφτεται όπως ζει και όχι να ζει όπως σκέφτεται αφού θα αρχίσει (αργά αλλά σταθερά) να αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος παραγωγής των υλικών αγαθών που εξασφαλίζουν την επιβίωση του (όπως και να το κάνουμε και από όπου και να το πιάσουμε) είναι αυτός που καθορίζει σε απόλυτο βαθμό την πνευματική, κοινωνική και πολιτική του πορεία.

Και σε δεύτερο χρόνο διευρύνεται η αντίληψη του πάνω στη λειτουργία των παραγωγικών δυνάμεων που αποτελούν την υλικοτεχνική κοινωνική βάση, τις μεταξύ τους παραγωγικές σχέσεις, την οικονομική βάση που εδράζονται και κυρίως το πολιτικό εποικοδόμημα που προκύπτει από αυτές και το οποίο συνειδητοποιεί ότι δε βρίσκεται στα δικά του χέρια.
Και όταν συνειδητοποιήσει και το τελευταίο αρχίζει η πολύχρονη και επίπονη διαδικασία της πολιτικής ''μετάλλαξης'' του από κοινωνικό εταίρο και ψηφοφόρο σε κομμουνιστή. :D

Κακως δεν ισχυριστηκα τι? Οτι το να σαι κομμουνιστης ειναι τιτλος τιμης ή οτι οι κομμουνιστες ειναι οι σωστοι?

Παντού πρέπει να τονίζεις ότι ο τίτλος του κομμουνιστή είναι τιμητικός και επίσης ότι οι κομμουνιστές υπερέχουν πνευματικά όλων των υπολοίπων πολιτικών υποκειμένων. :D
Τιμητικός γιατί ιστορικά έχουν αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι είναι οι μόνοι που τον
δικαιούνται και σωστοί γιατί οι αντιληπτικές, αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες τους (ακόμα και του τελευταίου κομμουνιστή) πάνω στο κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι είναι απείρως μεγαλύτερες από αυτές του κοινού ψηφοφόρου που κινείται ''εκκρεμοειδώς'' σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα. :fico:
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 10 Ιούλ 2022, 20:03

bizeli έγραψε:
Ναι αλλά δεν πρέπει λίγο και το lifestyle μας να συμβαδίζει με την ιδεολογία μας;

Όχι.
Αρκεί η συμπόρευση της ιδεολογίας με τη συνείδηση μας.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα αυτού ο εκλιπών σερ Άντονι Μπλαντ. :D
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”