τι σκέφτεσαι τώρα;

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: τι σκέφτεσαι τώρα;

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 17 Ιαν 2025, 21:56

pluton έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Δηλαδή το βρίσκεις σωστό πχ να ασκεί κάποιος επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να φορολογείται; :hmmm

Πόσους τενεκέδες έχει αυτός είκοσι;

Δηλαδή αν έχει δύο παιδιά τρεις τενεκέδες η κάθε οικογένεια 3*3=9 τενεκέδες λάδι επί δύο διότι κρατάς και για το λάδι της επόμενης χρονιάς 18 τενεκέδες.... Τι να φορολογήσει το οικογενειακό λάδι;

Δεν υπάρχει παραοικονομία να φορολογήσει; Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο καυσίμων; Τον οικογενειακό τενεκέ λάδι βρήκε να φορολογήσει;

Δώσε λίγο ορισμό του "οικογενειακού τενεκέ λάδι" :hmmm

Eννοείς ότι έχει δικά του ελαιόδεντρα, μάζεψε μόνος του/με την οικογένειά του τον καρπό, τον πήγε στο ελαιοτριβείο, και πήρε αυτούς τους τενεκέδες, τους οποίους θα κρατήσει για ιδία κατανάλωση και δεν θα σπρώξει δεξιά και αριστερά, για λεφτά;

Ή κάτι άλλο;
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 17 Ιαν 2025, 23:02

Όχι είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Κλαδέψε τις ελιές, τις όργωσε, έριξε λίπασμα, έριξε φάρμακα να καταπολεμήσει τις ασθένειες, τις πότισε.... Και τέλος με εργαλεία που έχουν φθορές και καίνε λάδι και βενζίνη μάζεψε ελιές, πλήρωσε μεροκάματα για την συλλογή της ελιάς ...

Τις φόρτωσε στο αυτοκίνητο του τις μετέφερε στο λιοτρίβι, πλήρωσε συμμετοχή για να γίνουν λάδι, πλήρωσε δαπάνη για αεροραντισμους που πιθανά να μη έγιναν ... Τον έκλεψε το λιοτρίβι κατά την μετατροπή σε λάδι, πλήρωσε να αγοράσει τενεκέδες και μετέφερε το λάδι....

Και εκεί ήθελε η πολιτική κλεφτουριά να επιβάλει φόρο.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 19 Ιαν 2025, 14:38

pluton έγραψε:Όχι είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Κλαδέψε τις ελιές, τις όργωσε, έριξε λίπασμα, έριξε φάρμακα να καταπολεμήσει τις ασθένειες, τις πότισε.... Και τέλος με εργαλεία που έχουν φθορές και καίνε λάδι και βενζίνη μάζεψε ελιές, πλήρωσε μεροκάματα για την συλλογή της ελιάς ...

Μαύρα ή με ένσημα κτλ, τι λένε οι πληροφορίες σου;

pluton έγραψε:Τις φόρτωσε στο αυτοκίνητο του τις μετέφερε στο λιοτρίβι, πλήρωσε συμμετοχή για να γίνουν λάδι, πλήρωσε δαπάνη για αεροραντισμους που πιθανά να μη έγιναν ... Τον έκλεψε το λιοτρίβι κατά την μετατροπή σε λάδι, πλήρωσε να αγοράσει τενεκέδες και μετέφερε το λάδι....

Και εκεί ήθελε η πολιτική κλεφτουριά να επιβάλει φόρο.

ΟΚ, το μετέφερε το λάδι, το ζήτημα είναι που το πήγαινε; Τόσους τενεκέδες να τους καταναλώσει μόνος του αποκλείεται. Άρα, είτε τους χαρίζει κάπου, είτε τους πουλάει στη μαύρη αγορά. Τι απο τα δύο κάνει, τι λένε οι πληροφορίες σου;

ΥΓ
Το ότι έχει έξοδα μια χομπίστικη/για ιδίες ανάγκες καλλιεργητική δραστηριότητα δεν αποτελεί δικαιολογία για να ασκείς παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 19 Ιαν 2025, 21:34

Επειδή δεν θέλω να λέω ψέματα, εργάτης στο μάζεμα της ελιάς με ένσημα δεν μου έτυχε. Αλλά το μεροκάματο φτάνει και τα 80 ευρώ και φαγητό....

Τώρα τι εννοείς μεροκάματο;

ΑΝ δύο οικογένειες συνεννοηθούν αυτή την εβδομάδα εγώ η γυναίκα μου η γυναίκα σου και εσύ μαζεύουμε το κτήμα μου και την άλλη εβδομάδα οι ίδιοι μαζεύουμε το δικό σου κτήμα .... Αυτό είναι μεροκάματο;
Στο λέω διότι αυτό γίνεται.

Σου εξήγησα, ένας που μαζεύει ελιές θέλει για το σπίτι του 3-4 τενεκέδες τον χρόνο. Αν έχει δύο παιδιά με οικογένειες θέλει 9-12 τενεκέδες.... Επειδή οι ελιές αποδίδουν χρόνια παρά χρόνια επί δύο .... Διότι κρατά λάδι και για την επόμενη χρονιά.

Τώρα για ποια μαύρη μου μιλάς; Το σούπερ μάρκετ πουλά πάνω από 10 ευρώ το λίτρο το λάδι των εταιρειών.... Δηλαδή ο τενεκές είναι 17 κιλά .... Πάνω από 170 ευρώ τον τενεκε.... Ποτέ ο παραγωγός δεν πουλά σ αυτή την τιμή... Στο λιοτρίβι το αγοράζουν το μέγιστο 4 ευρώ.....

Ποιος κάνει μαύρη αγορά ο παραγωγός; Τον τενεκε του νοικοκυριού;
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 20 Ιαν 2025, 16:42

Οι μικροκτηματίες ( δεν μιλάω για μεγαλοκτηματίες και επαγγελματίες αγρότες , δηλαδή γι' αυτούς που το έχουν επάγγελμα και ζουν από αυτό ) μάζευαν και μαζεύουν τις ελιές τους ως εξής.

1) Οικογενειακά. Παίρνουν άδειες απ' τις κανονικές δουλειές τους και μαζεύουν όλοι μαζί όλα τα κτήματά τους. Έπειτα μοιράζονται το λάδι. Δεν πληρώνονται. Πληρώνουν το ελαιοτριβείο με ένα μέρος απ' το λάδι που τους κρατάει. Άρα δεν υπάρχουν αποδείξεις και μαλακίες. Έτσι μάζευαν οι μικροκτηματίες τις ελιές τους μέχρι την είσοδο των Αλβανών στα '90ς . ( Μάλιστα δίνονταν και επιδοτήσεις ).

2) Χρησιμοποίηση ντόπιων Ελλήνων ή Αλβανών που δεν ζουν όμως απ' το μάζεμα των ελιών. Δηλαδή το μάζεμα των ελιών είναι γι' αυτούς έξτρα χρήματα. Κάνουν την κανονική τους δουλειά ( καταστηματάρχες , εστίαση , αγρότες , κτηνοτρόφοι , ψαράδες , οικοδομή , υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι , βαψίματα , ταβέρνες , παντοπώλες , υπάλληλοι ελαιοτριβείου ή αλλού, δημοτικοί υπάλληλοι , καφετζήδες, δάσκαλοι ) και την περίοδο του μαζέματος συμμετέχουν κερδίζοντας έξτρα και μαύρα χρήματα ή κρατάνε μέρος του λαδιού πουλώντας το σε μεγαλοπαραγωγούς ή ελαιοτριβεία.

3) Συνεργεία μαζέματος που εννοείται :laugh1: τα πληρώνεις με μαύρα αφού δεν κόβουν αποδείξεις . Συνήθως είναι υπάλληλοι κάποιου ελαιοτριβείου .

Το μεγαλύτερο που έχει βγάλει ποτέ η οικογένειά μου στα χρονικά είναι 6 τενεκέδες λάδι. Συνήθως 4. Μεταφέρονταν στην Αθήνα με το αμάξι. Ποτέ δεν έχουμε πουλήσει.
Τα τελευταία 10 χρόνια δεν μας συμφέρει το μάζεμα. Δηλαδή το κόστος ( μετακίνηση , διόδια , βενζίνες , φαγητό , διαβίωση, κούραση , χρόνος , χωματόδρομοι , κλείσιμο μονοπατιών και έλλειψη γαϊδουριών , κόψιμο βάτων κ.α. ) έρχεται μία η άλλη. Οπότε το αγοράζουμε απ' το σούπερ προς μεγάλη θλίψη των παππούδων μου που κατάντησαν να παίρνουν λάδι αγοραστό.
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 21 Ιαν 2025, 09:50

Αυτοί ψάχνουν λεφτά για τα πλεονάσματα και φορολογούν ό,τι μπορούν. Την δικαιολογία την βρίσκουν μετά. :D Σε λίγο καιρό θα φορολογούν τα κεράσματα ως δωρεές :laugh1: :laugh1:
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 21 Ιαν 2025, 19:09

pluton έγραψε:

Επειδή δεν θέλω να λέω ψέματα, εργάτης στο μάζεμα της ελιάς με ένσημα δεν μου έτυχε. Αλλά το μεροκάματο φτάνει και τα 80 ευρώ και φαγητό....

Τώρα τι εννοείς μεροκάματο;

:asd03:

Για να προσλάβετε νόμιμα εργάτη για αγροτικές εργασίες για μερικές ημέρες στην Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βασικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία. Εδώ είναι ο γενικός οδηγός:

Αναγγελία πρόσληψης στον ΕΦΚΑ: Πριν την έναρξη της εργασίας, θα πρέπει να αναγγείλετε την πρόσληψη του εργαζομένου στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) μέσω της πλατφόρμας "Εργάνη". Η αναγγελία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά από τον εργοδότη και είναι υποχρεωτική ακόμα και για τις βραχυχρόνιες συμβάσεις.

Εξασφάλιση αμοιβής και ασφαλιστικών εισφορών: Η αμοιβή του εργάτη πρέπει να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις, εάν υπάρχουν. Θα πρέπει επίσης να καταβάλλετε τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές για τον εργαζόμενο στον ΕΦΚΑ.

Δήλωση στον ΟΑΕΔ (αν απαιτείται): Αν η σύμβαση είναι για βραχυχρόνια απασχόληση, για παράδειγμα, για λίγες ημέρες, η δήλωση αυτή μπορεί να γίνεται μέσω της εφαρμογής του ΟΑΕΔ. Ειδικά για εποχιακή ή αγροτική εργασία, μπορεί να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη διαδικασία.

Σύμβαση ή συμφωνία: Αν και δεν είναι πάντα υποχρεωτικό για συμβάσεις μικρής διάρκειας, είναι καλό να συντάξετε μια σύμβαση εργασίας ή τουλάχιστον να υπάρχει συμφωνία για τους όρους απασχόλησης (ώρες, αμοιβή, διάρκεια κ.λπ.).

Φορολογικές Υποχρεώσεις: Ο εργοδότης πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις εκπληρώνονται, όπως η παρακράτηση φόρου εισοδήματος, αν απαιτείται.

Με τη σωστή τήρηση αυτών των βημάτων, εξασφαλίζετε ότι η πρόσληψη είναι νόμιμη και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

pluton έγραψε:ΑΝ δύο οικογένειες συνεννοηθούν αυτή την εβδομάδα εγώ η γυναίκα μου η γυναίκα σου και εσύ μαζεύουμε το κτήμα μου και την άλλη εβδομάδα οι ίδιοι μαζεύουμε το δικό σου κτήμα .... Αυτό είναι μεροκάματο;
Στο λέω διότι αυτό γίνεται.

Σου εξήγησα, ένας που μαζεύει ελιές θέλει για το σπίτι του 3-4 τενεκέδες τον χρόνο. Αν έχει δύο παιδιά με οικογένειες θέλει 9-12 τενεκέδες.... Επειδή οι ελιές αποδίδουν χρόνια παρά χρόνια επί δύο .... Διότι κρατά λάδι και για την επόμενη χρονιά.

Αυτοί που περιγράφεις είναι μειοψηφία, σε αντίθεση με πολλούς περισσότερους που το κάνουν ετεροεπαγγελματικά. Τα ίδια συμβαίνουν και με κρασιά, τσίπουρα, κτλ. Έχουν μια βάση πελατών και τους στέλνουν προϊόντα με παραλαβή απο τον χώρο τους, παράδοση στον χώρο του πελάτη ή αντικαταβολή. Άλλοι το κάνουν δε ακόμη πιο απροκάλυπτα, με αγγελίες σε facebook κτλ.
Mόνο στο χωριό του πατέρα μου που είναι 500 κάτοικοι, παίζει να έχει 20 νοματαίους που την κάνουν αυτή την δουλειά.

pluton έγραψε:Τώρα για ποια μαύρη μου μιλάς; Το σούπερ μάρκετ πουλά πάνω από 10 ευρώ το λίτρο το λάδι των εταιρειών.... Δηλαδή ο τενεκές είναι 17 κιλά .... Πάνω από 170 ευρώ τον τενεκε.... Ποτέ ο παραγωγός δεν πουλά σ αυτή την τιμή... Στο λιοτρίβι το αγοράζουν το μέγιστο 4 ευρώ.....

Ποιος κάνει μαύρη αγορά ο παραγωγός; Τον τενεκε του νοικοκυριού;

O μαυραγορίτης πουλά σε τιμές ελαφρώς κάτω απο το μάρκετ, ακολουθώντας την γενική στάθμη των τιμών. Πχ τα τελευταία χρόνια που εκτοξεύτηκε η τιμή λόγω μείωσης παραγωγής στην Ισπανία, όλοι οι τενεκεδάκηδες ακολούθησαν την τάση. Που είδες να πουλά κάποιος λάδι στο 40% της τιμής του μάρκετ; :dunno:
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 21 Ιαν 2025, 19:11

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Οι μικροκτηματίες ( δεν μιλάω για μεγαλοκτηματίες και επαγγελματίες αγρότες , δηλαδή γι' αυτούς που το έχουν επάγγελμα και ζουν από αυτό ) μάζευαν και μαζεύουν τις ελιές τους ως εξής.

1) Οικογενειακά. Παίρνουν άδειες απ' τις κανονικές δουλειές τους και μαζεύουν όλοι μαζί όλα τα κτήματά τους. Έπειτα μοιράζονται το λάδι. Δεν πληρώνονται. Πληρώνουν το ελαιοτριβείο με ένα μέρος απ' το λάδι που τους κρατάει. Άρα δεν υπάρχουν αποδείξεις και μαλακίες. Έτσι μάζευαν οι μικροκτηματίες τις ελιές τους μέχρι την είσοδο των Αλβανών στα '90ς . ( Μάλιστα δίνονταν και επιδοτήσεις ).

2) Χρησιμοποίηση ντόπιων Ελλήνων ή Αλβανών που δεν ζουν όμως απ' το μάζεμα των ελιών. Δηλαδή το μάζεμα των ελιών είναι γι' αυτούς έξτρα χρήματα. Κάνουν την κανονική τους δουλειά ( καταστηματάρχες , εστίαση , αγρότες , κτηνοτρόφοι , ψαράδες , οικοδομή , υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι , βαψίματα , ταβέρνες , παντοπώλες , υπάλληλοι ελαιοτριβείου ή αλλού, δημοτικοί υπάλληλοι , καφετζήδες, δάσκαλοι ) και την περίοδο του μαζέματος συμμετέχουν κερδίζοντας έξτρα και μαύρα χρήματα ή κρατάνε μέρος του λαδιού πουλώντας το σε μεγαλοπαραγωγούς ή ελαιοτριβεία.

3) Συνεργεία μαζέματος που εννοείται :laugh1: τα πληρώνεις με μαύρα αφού δεν κόβουν αποδείξεις . Συνήθως είναι υπάλληλοι κάποιου ελαιοτριβείου .

Το μεγαλύτερο που έχει βγάλει ποτέ η οικογένειά μου στα χρονικά είναι 6 τενεκέδες λάδι. Συνήθως 4. Μεταφέρονταν στην Αθήνα με το αμάξι. Ποτέ δεν έχουμε πουλήσει.
Τα τελευταία 10 χρόνια δεν μας συμφέρει το μάζεμα. Δηλαδή το κόστος ( μετακίνηση , διόδια , βενζίνες , φαγητό , διαβίωση, κούραση , χρόνος , χωματόδρομοι , κλείσιμο μονοπατιών και έλλειψη γαϊδουριών , κόψιμο βάτων κ.α. ) έρχεται μία η άλλη. Οπότε το αγοράζουμε απ' το σούπερ προς μεγάλη θλίψη των παππούδων μου που κατάντησαν να παίρνουν λάδι αγοραστό.

Αυτό δεν είναι χώρα, είναι πειρατικό καταφύγιο - Τορτούγκα. Να κατεβάσουμε την γαλανόλευκη να σηκώσουμε τον jolly roger στο Σύνταγμα :dunno:

Δεν πειράζει, σιγά σιγά θα τους σάξει τις γούνες ο Κυριάκαρος :asd03:
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 21 Ιαν 2025, 19:33

Προέλλην έγραψε:
nemo έγραψε:εχω κοντα δυο μηνες να βγαλω ψαρι εκτος απο μουγρια και δρακαινες

λυπηθειτε με λιγακι

Οι δράκαινες κάνουν εξαιρετική ψαρόσουπα. Και το μουγκρί στα κάρβουνα είναι αξιόλογο.

τις δρακαινες τις αφηνω μια φορα εφερα μουγρι στο σπιτι να το δοκιμασω
το τηγανισα αλλα δεν τρωγόταν και το εδωσα στις γατες ..επρεπε να αφαιρεσω το δερμα
για να μην μυριζει ...δεν τοξερα !! σημερα ειχα απο τις δεκα στην θαλασσα
μαζι με ενα φιλο δυο μερη αλλαξαμε και δεν πηραμε τσιμπια
ευτυχως περασε η ωρα παιζοντας σκακι τωρα μολις μπηκα στο σπιτι
σκασμενος
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 21 Ιαν 2025, 19:47

nemo έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Οι δράκαινες κάνουν εξαιρετική ψαρόσουπα. Και το μουγκρί στα κάρβουνα είναι αξιόλογο.

τις δρακαινες τις αφηνω μια φορα εφερα μουγρι στο σπιτι να το δοκιμασω
το τηγανισα αλλα δεν τρωγόταν και το εδωσα στις γατες ..επρεπε να αφαιρεσω το δερμα
για να μην μυριζει ...δεν τοξερα !! σημερα ειχα απο τις δεκα στην θαλασσα
μαζι με ενα φιλο δυο μερη αλλαξαμε και δεν πηραμε τσιμπια
ευτυχως περασε η ωρα παιζοντας σκακι τωρα μολις μπηκα στο σπιτι
σκασμενος

Πριν το μαγειρέψεις δεν μπορούσες να γκουγκλάρεις πως να το ετοιμάσεις βρε ανεπρόκοπο πλάσμα; :s_mad

Δράκαινες είπαμε πολύ καλές για ψαρόσουπα. Απ αυτά που διαβάζω, σε έχω ικανό να τις έκανες τηγανητές ή ψητές και να κατέληξες έτσι ότι δεν αξίζουν :dunno:
0 .
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”