Για όσους δεν το χουν με τα λόγια...

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Για όσους δεν το χουν με τα λόγια...

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 24 Αύγ 2019, 22:20

bizeli έγραψε:Δεν την καταλαβαίνω αυτή την αντιστοίχιση. Είναι θέμα μεγέθους;
Καταρχήν πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ενδιαφέρον στη ζωή ενός μυρμηγκιού, μα τι λέω, στη ζωή μιας αμοιβάδας στην απλοϊκότερη μορφή ύπαρξης του έμβιου κόσμου.
:laugh1:
Και όχι απλά βρίσκουν ενδιαφέρον αλλά θεωρούν και τη ζωή τους, ανεξαρτήτως μεγέθους, σημαντική ως μέρος ενός οικοσυστήματος.
Αλλά έτερον εκάτερον.
Κατά δεύτερον, έτσι όπως το θέτεις αποδίδεις στο σύμπαν την ιδιότητα μιας ανώτερης δύναμης(όχι απαραίτητα θεϊκής). Άρα δέχεσαι ότι υπάρχει κάτι ανώτερο από σένα που το ονομάζεις σύμπαν, άσχετα αν νοιάζεται ή δεν νοιάζεται για σένα.

Δεν ιεραρχω τα οντα, πιστευω αντικειμενικα πως ολα ειναι το ιδιο και δεν υπαρχει καμια αξια και νοημα στο συμπαν. Θεωρω απιθανο να νοιαζεται καποιο ανωτερο ον για το σεναριο της ζωης ενος οντος που ζει ενα κοκκο αμμου (σε συγκριση με το υπολοιπο συμπαν) και ζει μονο μερικα χρονια. Δεν ειναι πως νομιζω πως το συμπαν ειναι ενα ανωτερο ον, αλλα λεω οτι χωρικα και χρονικα ειναι τιτανιο απεναντι στον ανθρωπο.

Υποκειμενικα δινω αξια στον εαυτο μου και τους συνανθρωπους μου γιατι μονο ετσι μπορω να ζησω στα χρονια που εχω. Ειναι πραγματιστικη επιλογη οχι μεταφυσικη. Δεν πιστευω οτι ο ανθρωπος εχει εγγενη αξια.

Ο,τι αξια εχει ενα μικροβιο, ενα δεντρο, ενας πλανητης κλπ εχει και ενας ανθρωπος. Οπως θεωρουμε κουφη την ιδεα να εχει ενας σκυλος πεπρωμενο, το ιδιο ισχυει και με τον ανθρωπο.

Δεν το πάω καθόλου στο θρησκευτικό και στενά κιόλας. Άσχετα αν έχουν ασχοληθεί και οι θρησκείες με τέτοιου είδους ερωτήματα αλλά δεν έχουν ασχοληθεί μόνο αυτές.
Όλα αυτά ξεκινούν από την ανθρώπινη περιέργεια για τον κόσμο. Το πού θα βρει κάποιος τις απαντήσεις δε με ενδιαφέρει.
Θέλω να πω μην μου κολλήσεις την ταμπέλα ότι υπονοώ ότι οι απαντήσεις βρίσκονται στις θρησκείες ή υιοθετώ αυτά που λένε και εν προκειμένω η χριστιανική.
Είπαμε δηλώνω αγνωστικίστρια.
Παλιά ήμουν πιο απόλυτη.
Πίστευα στο τίποτα με σιγουριά.
:D

Εγω ξεκινησα χριστιανος και οσο μεγαλωνω γινομαι ολο και πιο πεπεισμενος αθεος. Το μελλον δεν ξερω τι μου επιφυλασσει αλλα μεχρι στιγμης ετσι μου εχει παει. Μπορω να δεχτω το οτιδηποτε αρκει να υπαρχουν αποδειξεις για αυτο. Η μη υπαρξη αποδειξεων ειναι ανυπαρξια για αυτο δεν πιστευω σε θρησκειες και υπερφυσικα οντα.

Η ανθρωπινη ιστορια εχει δειξει πως μονο η επιστημη εχει την μεθοδο με την οποια γνωριζουμε το συμπαν και η γνωση ειναι ενα ταξιδι που δεν τελειωνει ποτε. Ειναι μια διαδικασια χωρις τελος, με πισωγυρισματα και σκαμπανεβασματα, δεν ειναι αποκαλυπτικη γνωση οπου καποιο θεικο ον εξηγει τα παντα μεσα απο καποια βιβλια και οσα λεει ισχυουν για παντα.

Ναι αλλά τι σχέση έχει αυτό που λες εσύ με αυτό που είπα εγώ. Εγώ είπα ότι έχεις δυο επιλογές. Την α΄ και τη β΄.
Επιλέγεις την α΄. Επιλέγεις την α΄ από ελεύθερη βούληση ή επιλέγεις την α΄ γιατί είναι το πεπρωμένο σου να διαλέξεις την α;
Δεν συγκρίνουμε τις ελευθερίες που έχουν οι άνθρωποι ανά μεταξύ τους αλλά ανά άτομο.
Για να δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητή.
Είναι να επιλέξεις ανάμεσα σε δυο πτήσεις για τον ίδιο προορισμό. Στην Α και στη Β. Επιλέγεις τη Β πτήση.
Αργότερα μαθαίνεις ότι το αεροπλάνο της Α πτήσης έπεσε και σκοτώθηκαν όλοι.
Αν επέλεγες κι εσύ την Α πτήση θα σκοτωνόσουν κι εσύ.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ήταν γραφτό να επιλέξεις τη Β πτήση για να μη σκοτωθείς.
Λέμε τώρα.... τον δικηγόρο του διαβόλου κάνω τώρα αλλά μωρέ δεν πιστεύεις καθόλου στα λεγόμενα παιχνίδια της μοίρας;

Οχι δεν πιστευω. Αυτα προερχονται απο την αλαζονια του ανθρωπου που νομιζει οτι αυτος και το ειδος του ειναι κατι το ιδιαιτερο και υπαρχει προνοια για αυτον. Εκατομυρια ζωντανα πλασματα απο μικροβια μεχρι ανθρωπους πεθαινουν καθε μερα. Ενας θανατος πανω ή κατω δεν εχει καμια σημασια.

Δε θα λεγες ποτε οτι μια γατα γλυτωσε απο διερχομενο αυτοκινητο επειδη αυτο ηταν το ριζικο της :D Αυτο οι ανθρωποι το κανουν γιατι νομιζουν οτι εχουν καποια ιδιαιτερη θεση μεσα στον κοσμο.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 24 Αύγ 2019, 22:31

και εγω παντα αυτο πιστευα
στη σχέση αιτίας-αιτιατού, δράσης-αντίδρασης.

μετα οχι γιατι εβαλα και την μοιρα κισμετ το προαποφασισμενο κλπ

τωρα ομως -σχετικο το τωρα ξανασκεφτομαι το πρωτο
μηπως εχει καμια σχεση η αντιληψη ;

υσ διαβαζοντας και την απαντηση του λαχουρ
πιστευω οτι καποια "οντα εχουν μεγαλυτερη αξια (για καποιους)απο καποια αλλα
ειναι αναλογως στην κλιμακα που ανήκει ο καθενας και το καθε τι
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 24 Αύγ 2019, 23:25

Λαχουρένιος έγραψε:Δεν ιεραρχω τα οντα, πιστευω αντικειμενικα πως ολα ειναι το ιδιο και δεν υπαρχει καμια αξια και νοημα στο συμπαν. Θεωρω απιθανο να νοιαζεται καποιο ανωτερο ον για το σεναριο της ζωης ενος οντος που ζει ενα κοκκο αμμου (σε συγκριση με το υπολοιπο συμπαν) και ζει μονο μερικα χρονια.

Εγώ νομίζω Λαχουρένιε, ότι κανείς μας δεν ξέρει τίποτα με βεβαιότητα. Ακόμα κι εσύ ασυνείδητα, έστω κι αν καταρρίπτεις την ιδέα, πιστεύεις ότι αν υπήρχε ανώτερη δύναμη θα ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο στο σύμπαν,δημιουργείς αναλογίες μικρού και μεγάλου κτλ ... Ό,τι φαντάζονται δλδ και οι περισσότεροι όταν φέρνουν στο μυαλό τους μια ανώτερη δύναμη. Δλδ φτιάχνεις κι εσύ ένα σχήμα στο μυαλό σου. Όπως φτιάχνουν και οι πιστοί για τον θεό. Απλά εσύ το απορρίπτεις αυτό το μοντέλο με το όνομα "θεός".
Και πού ξέρεις ότι αν υπήρχε κάποια ανώτερη δύναμη θα ήταν αυτής της μορφής και αυτής της σχέσης με τον άνθρωπο (μικρού - μεγάλου) και την αναγάγεις στο σύμπαν;
Υποσυνείδητα, έστω και αρνητικά προσκείμενος με την ιδέα, φαντασιώνεσαι το ίδιο πράγμα. Είναι λίγο στη φύση του ανθρώπου αυτό να φαντάζεται (πρόσεχε λέω να "φαντάζεται" όχι να "πιστεύει") την ανώτερη δύναμη ως κάτι μεγαλύτερο και έξω από αυτόν.... άσχετα αν μετά το δέχεται ή το απορρίπτει βάσει πίστης ή αποδείξεων.

Λαχουρένιος έγραψε: Δεν ειναι πως νομιζω πως το συμπαν ειναι ενα ανωτερο ον, αλλα λεω οτι χωρικα και χρονικα ειναι τιτανιο απεναντι στον ανθρωπο.

Ισχύει αυτό αλλά μπορεί να αποτελέσει από μόνο του απόδειξη για το οτιδήποτε; Δλδ οι σχέσεις μεγέθους είναι το πρόβλημα;

Λαχουρένιος έγραψε: Υποκειμενικα δινω αξια στον εαυτο μου και τους συνανθρωπους μου γιατι μονο ετσι μπορω να ζησω στα χρονια που εχω. Ειναι πραγματιστικη επιλογη οχι μεταφυσικη. Δεν πιστευω οτι ο ανθρωπος εχει εγγενη αξια.

Ο,τι αξια εχει ενα μικροβιο, ενα δεντρο, ενας πλανητης κλπ εχει και ενας ανθρωπος.

Κι εγώ το ίδιο πιστεύω αλλά περισσότερο από οικολογικής πλευράς.
:laugh1:

Λαχουρένιος έγραψε: Οπως θεωρουμε κουφη την ιδεα να εχει ενας σκυλος πεπρωμενο, το ιδιο ισχυει και με τον ανθρωπο.

Κοίτα κάποιος που δέχεται την ιδέα του πεπρωμένου, θα την δεχτεί ακόμα και για τον σκύλο. Γιατί να μην έχει κι ένας σκύλος πεπρωμένο; Πχ ένα αδέσποτο που η ζωή του θα ήταν στους δρόμους, βρίσκεται ο σωστός άνθρωπος στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή και το υιοθετεί.Ήταν το πεπρωμένο του.
Κάποιος που δεν ασπάζεται την ιδέα του πεπρωμένου, δεν θα τη δεχθεί για κανένα ον.

Λαχουρένιος έγραψε: Εγω ξεκινησα χριστιανος και οσο μεγαλωνω γινομαι ολο και πιο πεπεισμενος αθεος. Το μελλον δεν ξερω τι μου επιφυλασσει αλλα μεχρι στιγμης ετσι μου εχει παει.

Καταλαβαίνεις την αντίφασή σου εδώ ή χρειάζεται να την εξηγήσω;

Λαχουρένιος έγραψε: Μπορω να δεχτω το οτιδηποτε αρκει να υπαρχουν αποδειξεις για αυτο. Η μη υπαρξη αποδειξεων ειναι ανυπαρξια για αυτο δεν πιστευω σε θρησκειες και υπερφυσικα οντα.

Αυτό ονομάζεται αγνωστικισμός.

Λαχουρένιος έγραψε: Η ανθρωπινη ιστορια εχει δειξει πως μονο η επιστημη εχει την μεθοδο με την οποια γνωριζουμε το συμπαν και η γνωση ειναι ενα ταξιδι που δεν τελειωνει ποτε. Ειναι μια διαδικασια χωρις τελος, με πισωγυρισματα και σκαμπανεβασματα, δεν ειναι αποκαλυπτικη γνωση οπου καποιο θεικο ον εξηγει τα παντα μεσα απο καποια βιβλια και οσα λεει ισχυουν για παντα.

Συμφωνούμε.

Λαχουρένιος έγραψε: Οχι δεν πιστευω. Αυτα προερχονται απο την αλαζονια του ανθρωπου που νομιζει οτι αυτος και το ειδος του ειναι κατι το ιδιαιτερο και υπαρχει προνοια για αυτον. Εκατομυρια ζωντανα πλασματα απο μικροβια μεχρι ανθρωπους πεθαινουν καθε μερα. Ενας θανατος πανω ή κατω δεν εχει καμια σημασια.

Λες ε;
Μπορεί.

Λαχουρένιος έγραψε: Δε θα λεγες ποτε οτι μια γατα γλυτωσε απο διερχομενο αυτοκινητο επειδη αυτο ηταν το ριζικο της :D Αυτο οι ανθρωποι το κανουν γιατι νομιζουν οτι εχουν καποια ιδιαιτερη θεση μεσα στον κοσμο.

Δεν ξέρω μπορεί και να το έλεγα.
Να σου πω; Είχες διαβάσει εκείνο περιστατικό που ανέφερα στο νήμα που είχες ανοίξει με τα τροχαία;
Ένας αδέσποτος σκύλος στη μέση του δρόμου, διερχόμενο αυτοκίνητο.
Το πιθανότερο ήταν να τον πατούσε.
Βρέθηκα εγώ όμως την κατάλληλη στιγμή και έκοψα τη φόρα στο αυτοκίνητο (παρά το βρισίδι που έφαγα :laugh1: )και πρόλαβε ο σκύλος να φύγει.
Τυχαία γεγονότα ή ήταν γραφτό του σκύλου να ζήσει τη δεδομένη στιγμή;

Έλα ντάξει πλάκα κάνω απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα, είτε υπέρ είτε κατά της μιας ή της άλλης άποψης.
Την αβεβαιότητά μου απλά εκφράζω.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 25 Αύγ 2019, 09:39

οι αρχαιοι τονιζαν συνεχως την καλοτυχη γενια νομιζω dizeli
οτι απο μια κακοριζικη γενια οι απογονοι δεν εχουν καμια τυχη
οσο και να προσπαθουν για κατι σαν μοναδες
το ριζικο που λενε ....που δυσκολα ξεφευγει καποιος

οι τραγωδιες των ποιητων ολες οπου κρυβεται ολο το νοημα του ανθρωπινου γιγνεσθαι
θα πρεπει να διδασκονται απο το δημοτικο
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Αύγ 2019, 13:06

nemo έγραψε:οι τραγωδιες των ποιητων ολες οπου κρυβεται ολο το νοημα του ανθρωπινου γιγνεσθαι
θα πρεπει να διδασκονται απο το δημοτικο

στηρίζω
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 25 Αύγ 2019, 13:45

Αν δεν διδαχθεί ο Μπουκόφσκι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και ανεξάρτητα από το αντικείμενο σπουδών αυτά θα συνεχίσουν να βγάζουν ατέλειωτες στρατιές μαλακισμένων αγαθιάρηδων.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Αύγ 2019, 14:36

Εικόνα
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 25 Αύγ 2019, 15:34

bizeli έγραψε:Εγώ νομίζω Λαχουρένιε, ότι κανείς μας δεν ξέρει τίποτα με βεβαιότητα. Ακόμα κι εσύ ασυνείδητα, έστω κι αν καταρρίπτεις την ιδέα, πιστεύεις ότι αν υπήρχε ανώτερη δύναμη θα ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο στο σύμπαν,δημιουργείς αναλογίες μικρού και μεγάλου κτλ ... Ό,τι φαντάζονται δλδ και οι περισσότεροι όταν φέρνουν στο μυαλό τους μια ανώτερη δύναμη. Δλδ φτιάχνεις κι εσύ ένα σχήμα στο μυαλό σου. Όπως φτιάχνουν και οι πιστοί για τον θεό. Απλά εσύ το απορρίπτεις αυτό το μοντέλο με το όνομα "θεός".
Και πού ξέρεις ότι αν υπήρχε κάποια ανώτερη δύναμη θα ήταν αυτής της μορφής και αυτής της σχέσης με τον άνθρωπο (μικρού - μεγάλου) και την αναγάγεις στο σύμπαν;
Υποσυνείδητα, έστω και αρνητικά προσκείμενος με την ιδέα, φαντασιώνεσαι το ίδιο πράγμα. Είναι λίγο στη φύση του ανθρώπου αυτό να φαντάζεται (πρόσεχε λέω να "φαντάζεται" όχι να "πιστεύει") την ανώτερη δύναμη ως κάτι μεγαλύτερο και έξω από αυτόν.... άσχετα αν μετά το δέχεται ή το απορρίπτει βάσει πίστης ή αποδείξεων.

Ισχύει αυτό αλλά μπορεί να αποτελέσει από μόνο του απόδειξη για το οτιδήποτε; Δλδ οι σχέσεις μεγέθους είναι το πρόβλημα;

Κοίτα κάποιος που δέχεται την ιδέα του πεπρωμένου, θα την δεχτεί ακόμα και για τον σκύλο. Γιατί να μην έχει κι ένας σκύλος πεπρωμένο; Πχ ένα αδέσποτο που η ζωή του θα ήταν στους δρόμους, βρίσκεται ο σωστός άνθρωπος στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή και το υιοθετεί.Ήταν το πεπρωμένο του.
Κάποιος που δεν ασπάζεται την ιδέα του πεπρωμένου, δεν θα τη δεχθεί για κανένα ον.

Επικαλουμαι την απεραντοτητα και την παλαιοτητα του συμπαντος οχι για να του δωσω μεταφυσικη χροια αλλα για να δειξω ποσο ασημαντοι ειμαστε σε συμπαντικη κλιμακα και οχι μονο. Ειναι πιο ευκολο να πιστεψει καποιος οτι ειναι το κεντρο του συμπαντος, οταν νομιζαν οτι το συμπαν ειναι 6-7 πλανητες με την Γη στο κεντρο, παρα τωρα που ξερουμε οτι υπαρχουν δισεκατομυρια αλλοι πλανητες.

Οι περισσοτεροι ανθρωποι ζουν και πεθαινουν και ξεχνιουνται μετα απο μερικα χρονια υστερα απο τον θανατο τους χωρις να επηρεασουν ουσιαστικα το περιβαλλον τους. Το πολυ να επηρεασουν τα παιδια τους αν εχουν. Ουτε καν την γειτονια τους δεν επηρεαζουν ποσο μαλλον το συμπαν.

Ενας μεσος ανθρωπος απεχει πολυ απο το να ειναι αναντικαταστατος. Νομιζει ο καθενας μας οτι ειναι κατι γιατι λογω των συνθηκων αναγκαστικα επικεντρωνομαστε στο ατομο μας αλλα αν το δεις απο αποσταση η ζωη των περισσοτερων ειναι πολυ ανουσια ωστε να ειναι αποτελεσμα καποιου σεναριου.

Σε 50 χρονια το πολυ οσοι γραφουμε εδω θα εχουμε πεθανει και θα εχουμε ξεχαστει σαν να μην υπηρξαμε. Οσοι κανουν οικογενεια θα κερδισει η μνημη τους μια παραταση αλλα αυτο αφορα μερικες δεκαετιες ακομα.

Καταλαβαίνεις την αντίφασή σου εδώ ή χρειάζεται να την εξηγήσω;

Γιατι ειναι αντιφατικο? Δεν μπορω να βαλω το χερι μου στην φωτια για το τι θα πιστευω σε 5 ή παραπανω χρονια. Πολλα μπορουν να αλλαξουν.

Αυτό ονομάζεται αγνωστικισμός.

Νομιζω πως αγνωστικισμος ειναι να λες οτι δεν ξερεις τι υπαρχει ή οτι ο ανθρωπος γενικα δεν μπορει να μαθει αν υπαρχει κατι ή οχι.

Εγω με βαση τα οσα γνωριζω ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχει κατι ανωτερο. Ειναι διαφορετικο αυτο.

Δεν ξέρω μπορεί και να το έλεγα.
Να σου πω; Είχες διαβάσει εκείνο περιστατικό που ανέφερα στο νήμα που είχες ανοίξει με τα τροχαία;
Ένας αδέσποτος σκύλος στη μέση του δρόμου, διερχόμενο αυτοκίνητο.
Το πιθανότερο ήταν να τον πατούσε.
Βρέθηκα εγώ όμως την κατάλληλη στιγμή και έκοψα τη φόρα στο αυτοκίνητο (παρά το βρισίδι που έφαγα :laugh1: )και πρόλαβε ο σκύλος να φύγει.
Τυχαία γεγονότα ή ήταν γραφτό του σκύλου να ζήσει τη δεδομένη στιγμή;

Έλα ντάξει πλάκα κάνω απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα, είτε υπέρ είτε κατά της μιας ή της άλλης άποψης.
Την αβεβαιότητά μου απλά εκφράζω.

Η απλη εξηγηση ειναι η καλυτερη. Περνουσες απο εκεινη την διαβαση γιατι πηγαινες καπου συγκεκριμενα. Το ιδιο και ο σκυλος και ο οδηγος. Πηγαινατε καπου διαφορετικα και οι 3 και οι διαδρομες σας συναντηθηκαν. Αυτο ειναι ολο.

Αν εισαγεις την υποθεση της μοιρας ισως να δινεις φαινομενικα μια απαντηση για το περιστατικο αλλα ανοιγεις αλλες 100 σχετικα με το ζητημα του πεπρωμενου.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Αύγ 2019, 17:05

Λαχουρένιος έγραψε:Επικαλουμαι την απεραντοτητα και την παλαιοτητα του συμπαντος οχι για να του δωσω μεταφυσικη χροια αλλα για να δειξω ποσο ασημαντοι ειμαστε σε συμπαντικη κλιμακα και οχι μονο. Ειναι πιο ευκολο να πιστεψει καποιος οτι ειναι το κεντρο του συμπαντος, οταν νομιζαν οτι το συμπαν ειναι 6-7 πλανητες με την Γη στο κεντρο, παρα τωρα που ξερουμε οτι υπαρχουν δισεκατομυρια αλλοι πλανητες.

Ναι αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό να είναι απόδειξη που να αποκλείει το αντίθετο σενάριο;
Μάλλον εικασία είναι όπως το αν υπάρχει ζωή σε άλλους γαλαξίες.
Την ίδια απάντηση δίνουν όσοι πιστεύουν σε εξωγήινες υπάρξεις αλλά η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να καταρρίψει ή να επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο.
Είναι απλά εικασίες ότι δεν αποκλείεται βάσει της απεραντοσύνης του σύμπαντος του οποίου ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τα μυστικά του ακόμα.

Λαχουρένιος έγραψε: Οι περισσοτεροι ανθρωποι ζουν και πεθαινουν και ξεχνιουνται μετα απο μερικα χρονια υστερα απο τον θανατο τους χωρις να επηρεασουν ουσιαστικα το περιβαλλον τους. Το πολυ να επηρεασουν τα παιδια τους αν εχουν. Ουτε καν την γειτονια τους δεν επηρεαζουν ποσο μαλλον το συμπαν.

Ενας μεσος ανθρωπος απεχει πολυ απο το να ειναι αναντικαταστατος. Νομιζει ο καθενας μας οτι ειναι κατι γιατι λογω των συνθηκων αναγκαστικα επικεντρωνομαστε στο ατομο μας αλλα αν το δεις απο αποσταση η ζωη των περισσοτερων ειναι πολυ ανουσια ωστε να ειναι αποτελεσμα καποιου σεναριου.

Σε 50 χρονια το πολυ οσοι γραφουμε εδω θα εχουμε πεθανει και θα εχουμε ξεχαστει σαν να μην υπηρξαμε. Οσοι κανουν οικογενεια θα κερδισει η μνημη τους μια παραταση αλλα αυτο αφορα μερικες δεκαετιες ακομα.

Ρε φίλε να σου εκμυστηρευτώ κάτι; Μη γελάσεις όμως.
Μου θύμισες ένα κείμενο της Ε΄ δημοτικού "Ο φίλος μας το δάσος" που πραγματεύεται μες στις άκρες αυτό που λες.
Το βρήκα πολύ θλιβερό, αν και μια φυσική για όλα τα πλάσματα, διαδικασία.
Κλείνει έτσι
"Και κάποτε έφτανε η ώρα που το κάθε πλάσμα χανόταν και οι γείτονές του δεν το ξανάβλεπαν ποτέ. Όλα αυτά ήταν φυσικά."
Άμα θες διάβασέ το.
Είναι το πρώτο κείμενο από την ενότητα "Ο φίλος μας το περιβάλλον".
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 338,13514/

Λαχουρένιος έγραψε: Γιατι ειναι αντιφατικο? Δεν μπορω να βαλω το χερι μου στην φωτια για το τι θα πιστευω σε 5 ή παραπανω χρονια. Πολλα μπορουν να αλλαξουν.

Γιατί όταν λες "δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον" υπονοείς ότι υπάρχει κάτι προδιαγεγραμμένο και εσύ δεν έχεις καμιά συμμετοχή.
Υπάρχει ήδη προδιαγεγραμμένη η πορεία σου και είναι θέμα χρόνου (μελλοντικού) να το μάθεις.
Ίσως ήταν ατυχής η έκφραση.

Λαχουρένιος έγραψε: Νομιζω πως αγνωστικισμος ειναι να λες οτι δεν ξερεις τι υπαρχει ή οτι ο ανθρωπος γενικα δεν μπορει να μαθει αν υπαρχει κατι ή οχι.

Εγω με βαση τα οσα γνωριζω ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχει κατι ανωτερο. Ειναι διαφορετικο αυτο.

Ίσως έχεις δίκιο.
Ο αγνωστικισμός κρατάει μια πιο ουδέτερη στάση, ενώ εσύ είσαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει κάτι ανώτερο.
Πάντως η κοινή συνισταμένη ανάμεσα σε έναν άθεο και σε έναν αγνωστικιστή είναι ότι και οι δύο επικαλούνται την έλλειψη αποδείξεων για τη μια ή την άλλη άποψη.

Λαχουρένιος έγραψε:Η απλη εξηγηση ειναι η καλυτερη. Περνουσες απο εκεινη την διαβαση γιατι πηγαινες καπου συγκεκριμενα. Το ιδιο και ο σκυλος και ο οδηγος. Πηγαινατε καπου διαφορετικα και οι 3 και οι διαδρομες σας συναντηθηκαν. Αυτο ειναι ολο.

Αν εισαγεις την υποθεση της μοιρας ισως να δινεις φαινομενικα μια απαντηση για το περιστατικο αλλα ανοιγεις αλλες 100 σχετικα με το ζητημα του πεπρωμενου.

Ντάξει δεκτό.
Δεν μπορώ να επιμένω.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 25 Αύγ 2019, 21:17

να διαβασει τον σαρτρ ο λαχουρ τον μεγαλο γελασμενο
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”