vallon έγραψε:Alien_ex_forums έγραψε:Πώς να ορίσουμε τη μορφωτική διαφορά;
Δεν είχα κατά νου ότι μεταξύ ΑΕΙ και ΙΕΚ μπορεί να υπάρχει μορφωτική διαφορά, ίσως τραβηγμένα να μπορούμε να μιλάμε για διαφορά στην αξία των πτυχίων και στο αντίκρισμα που έχουν (κι αυτό ακόμη είναι συζητήσιμο στην εποχή μας).
Βλέπουμε ας πούμε αντιφάσεις όπως το να είναι κάποιοι απόφοιτοι λυκείου "κινητές εγκυκλοπαίδειες" γιατί τους αρέσει και γιατί ψάχνονται, ενώ την ίδια στιγμή, απόφοιτοι των ΑΕΙ, που παπαγαλίσανε επιτυχώς την επιστήμη τους, σκορπάνε γαρδένιες στα μπουζούκια και κατεβάζουν χριστοπαναγίες με τη παραμικρή αφορμή.
Αυτό είναι εύκολο
υπάρχει το European quality framework με την οκταβάθμια κλίμακα αναγνώρισης προσόντων
Σε αυτή , το απολυτήριο Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ αλλά και του ΙΕΚ χωρίς πιστοποίηση βρίσκονται στο επίπεδο 4, εάν κάνει κάποιος μαθητεία στο ΕΠΑΛ περνάει στο επίπεδο 5 και αν απο το ΙΕΚ περάσει εξετάσεις πιστοποίησης πάει πάλι στο επίπεδο 5. Απο το Γενικό λύκειο δεν μπορεί κανείς να πάει στο επίπεδο 5 παρά μόνο να δώσει πανελλήνιες. που μπορεί να τις δώσει και απο το ΕΠΑΛ με ανταγωνιστικότερους όρους γιατί αναμετριέται με τα υπόλοιπα παιδιά των ΕΠΑΛ που όπως και να το κάνουμε δεν έχουν μπαμπά που να πληρώνει δέκα φροντιστήρια. Στο δε ΕΠΑΛ μπορεί εκτός απο απολυτήριο λυκείου να πάρει και πτυχίο ειδικότητας, άρα παίρνει δύο χαρτιά αν τελειώσει το ΕΠΑΛ. Μετά είναι η τριτοβάθμια, στο επίπεδο 6 τα πανεπιστήμια πρώην τει, στο 7 τα μπατσελορ απο εμπ και στο 8 τα διδακτορικά.
Ετσι τουλάχιστον ισχύει από την ευρωπαϊκή ένωση στα πλαίσια της αναγνωρισιμότητας των πτυχίων
Είναι εύκολα κατανοητό ότι πολύς κόσμος νομίζει ότι το ιεκ είναι τριτοβάθμια εκπαίδευση , ειδικά γιατί το πανέξυπνο υπουργείο εξαπάτησε τους μαθητές βάζοντας το ιεκ στο μηχανογραφικό των πανελληνίων. Όμως η Ευρώπη έχει άλλη άποψη.
https://www.cedefop.europa.eu/en/projec ... mework-eqf
Αυτά που λες τα ξέρω, ωστόσο κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να καθορίσουν τη μορφωτική διαφορά. Το european quality framework αξιολογεί το πτυχίο μου με 7 (Απο ΑΕΙ) ωστόσο το αντικείμενο είναι τέτοιο που δεν υπάρχει ζήτηση και θέσεις σε καμία χώρα της ΕΕ όσον αφορά την εργασία.
Περισσότερα δεν θέλω να πω γιατί δεν θέλω να δίνω στοιχεία.
Θα πω όμως ότι εργάζομαι σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασα και ότι παίρνω τον βασικό μισθό. Επίσης θα πω ότι έχω και άλλα master εκτός από το πτυχίο (που μετράει κι αυτό για master).
Αρα τι πάει να πει "μορφωτική διαφορά";