Σύγκριση γενεαλογικών εξετάσεων DNA

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: Σύγκριση γενεαλογικών εξετάσεων DNA

Δημοσίευσηαπό Adminović » 17 Φεβ 2024, 20:17

Προέλλην έγραψε:
Adminović έγραψε:Συγγενείς Σέρβους έχω πάρα πολλούς πάντως (ιδίως από Μαυροβούνιο χαμός γίνεται). :dunno:
Κροάτες επίσης, αλλά πιο μακρινούς.
Κι όλοι αυτοί είναι κυρίως από το Ντουμπρόβνικ και γειτονικές περιοχές του Μαυροβουνίου, οπότε υποθέτω ότι μάλλον από Ντουμπρόβνικ/Ραγκούσα είναι η καταγωγή. :dunno:

Εμένα πάντως κανένα σάητ δεν με βγάζει πάνω απο κυριολεκτικά 1 ή 2 -βιτς συγγενείς. Η συντριπτική με διαφορά πλειοψηφία είναι ΕΛς και παραδόξως με βγάζει αρκετούς με δυτικά ονόματα και επώνυμα (Γαλλία και ΗΠΑ κυρίως).

Δηλαδή κατέληξες στο ότι είσαι Κροάτης, μόνο μέσω αρκετών -βιτς συγγενών που σου έβγαλε το 23andme και Heritage, και ενός χάρτη που έλεγε 40% Βαλκάνιος, ενώ στο GEDmatch σε έβγαζε στο θεό απο Κροάτες και Σέρβους; :dunno:

Υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που με συνδέουν με την Κροατία και την Σερβία (πέραν από τα τεστ dna που δείχνουν καταγωγή από εκεί και τους συγγενείς που έχω εκεί).

Πρώτο και κυριότερο, το επώνυμο, το οποίο είναι εξελληνισμένο κροατικό επώνυμο.
Δεύτερον, το χωριό του παππού μου (και όλα τα γειτονικά χωριά) που είχαν σερβοκροατικά ονόματα πριν τα μετονομάσουν (και σε κουβέντα που είχα με Σέρβους, με είπαν ότι το ένα από αυτά τα τοπωνύμια θεωρείται κατά κάποιο τρόπο "σήμα κατατεθέν" των Σέρβων).
Τρίτον, το γεγονός ότι όλα αυτά τα χωριά του Κισσαβου, με τα σερβοκροατικά ονόματα, καταγράφονται για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και αφού η Θεσσαλία είχε γίνει μέρος της σερβικής αυτοκρατορίας (της οποίας μέρος τότε ήταν και το Μαυροβούνιο και το Ντουμπρόβνικ :D ).
Τέταρτον, οι πολλές λέξεις και εκφράσεις που έχουμε στα μέρη μας και ήταν άγνωστο από πού προέρχονταν, μέχρι που ανακάλυψα ότι απλά είναι λέξεις από τα σερβοκροατικά. :D

Προφανώς στο διάβα των αιώνων υπήρξε ανάμειξη και με πληθυσμό που ήδη υπήρχε στη Θεσσαλία, οπότε είναι λογικό να μην είμαστε γενετικά πολύ κοντά με το σημερινό πληθυσμό της Σερβίας και της Κροατίας, οι οποίοι κι αυτοί σε όλους αυτούς τους αιώνες αναμείχθηκαν με άλλους πληθυσμούς. :dunno:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 17 Φεβ 2024, 22:52

Λοιπόν, βρήκα τους ορισμούς για τις γενετικές περιοχές του Eurogenes K13: https://www.bacciarelli.co.uk/dna/Popul ... es-K13.pdf
Eδώ και οι χάρτες https://genealogical-musings.blogspot.c ... -maps.html
Επίσης, είναι εμφανές μέσες-άκρες πως κάνει τα ethnicity estimates.

Eδώ τα αποτελέσματά μου για το Κ13, συγκριτικά με επιλεγμένες εθνότητες του μοντέλου (αυτές που μου έβγαλε πιο κοντά το estimate):

Εικόνα

North Atlantic (Βόρειοι Ατλαντικοί)
Eδώ έχω ποσοστό διακριτά υψηλότερο απο Κεντρικούς ΕΛ και Ανατολικούς Σικελιώτες, αλλά διακριτά χαμηλότερο απο Σέρβους, Κροάτες, Ρουμάνους, Βόρειους και Τοσκανούς Ιταλούς.
Το ποσοστό μου ταυτίζεται με τους Θεσσαλούς, και είναι επίσης πολύ κοντά σε Δυτικούς Σικελιώτες, Αμπρουτσιώτες Ιταλούς, Βουλγάρους.

Baltic (Βαλτικοί)
Και εδώ, το ποσοστό μου ταυτίζεται περισσότερο με τους Θεσσαλούς. Με όλους τους υπόλοιπους υπάρχει σημαντική απόσταση +/-.
Ειδικότερα, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και ειδικά Σέρβοι και Κροάτες έχουν μεγάλη απόσταση.

West Med (Δυτικοί Μεσόγειοι)
Εδώ ταυτίζομαι περισσότερο με τους Δυτικούς Σικελιώτες, αλλά επίσης καλά και με Κεντρικούς ΕΛ, Θεσσαλούς, Ανατολικούς Σικελιώτες, Αμπρουτσιώτες Ιταλούς, Τοσκανούς Ιταλούς.
Βούλγαροι και Ρουμάνοι σε μεγαλύτερη απόσταση. Με Σέρβους και Κροάτες τεράστια διαφορά.

West Asian (Δυτικοί Ασιάτες)
Εδώ ταυτίζομαι πολύ με Βούλγαρους, Θεσσαλούς και Ρουμάνους. Αρκετά κοντά και οι Δυτικοί Σικελιώτες. Πολύ μακριά οι Βόρειοι Ιταλοί, Σέρβοι, Κροάτες.

East Med (Ανατολικοί Μεσόγειοι)
Εδώ ταυτίζομαι πολύ με Βούλγαρους και Βόρειους Ιταλούς. Κάπως κοντά και οι Ρουμάνοι. Οι Θεσσαλοί, οι Κεντρικοί ΕΛς και οι Νότιοι Ιταλοί, έχουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό. Σέρβοι και Κροάτες έχουν χαοτικά μικρότερο ποσοστό.

Red Sea (Ερυθρο Θαλάσσιοι)
Εδώ έχω ένα 4%, το οποίο ταυτίζεται πολύ καλά με Θεσσαλούς και Τοσκανούς Ιταλούς. Δυτικοί Σικελιώτες, Αμπρουτσιώτες Ιταλοί, Κεντρικοί ΕΛ, επίσης πολύ κοντά.
Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Κροάτες, μακριά.

Siberian (Σιβηροί)
Το ποσοστό είναι στα όρια της στατιστικής ανυπαρξίας, αλλά με ιντριγκάρει, το θέλω. Εδώ πολύ κοντά είναι μόνο οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι.

Τα αποτελέσματα του Κ13 βγαίνουν ουσιαστικά απο τα κόκκινα κουτάκια, κοιτάει δηλαδή ο αλγόριθμός ποσοστά της κάθε γενετικής περιοχής και μετά μετράει με πόσους είναι μικρότερες οι αποστάσεις για κάθε ορισμό εθνότητας.

Όπως είναι εμφανές, με τους Θεσσαλούς ταυτίζομαι σχεδόν απόλυτητα σε όλα τα ποσοστά γενετικών περιοχών, πλην Εast Med.
Με Βούλγαρους ταυτίζομαι επίσης καλά σε όλες τις γενετικές περιοχές, αλλά όχι τόσο καλά όσο με τους Θεσσαλούς. Με τους Ρουμάνους έχουμε αρκετά ποσοστά γενετικών περιοχών κοντά, αλλά άλλα μακριά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους διάφορους Ιταλούς, ειδικά τους Τοσκανούς.
Δεν αποτελεί έκπληξη που το Κ13 με βγάζει ΠΟΛΥ κοντά στους Θεσσαλούς, με καλή διαφορά απο το 2ο πιθανότερο ethnicity estimate.

Ενδιαφέρον έχει το Red Sea των Θεσσαλών και των Τοσκάνων. Εδώ μάλλον έχουμε να κάνουμε με προϊστορική καταγωγή απο το Κέρας της Αφρικής. πολύ πρώιμων λαθροεισβολέων στην Ευρώπη..

Σέρβοι και Κροάτες, διαφέρουν με τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, κυρίως ως προς την Ανατολικο Μεσογειακή καταγωγή των δεύτερων.
Σέρβοι και Κροάτες, οι χαρακτηριστικοί Νότιοι Σλάβοι δηλαδή, ορίζονται κυρίως απο πολύ υψηλά ποσοστά Baltic και North Atlantic.

Οι Κύπριοι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Εικάζω ότι oι Νότιοι Έλληνες πχ Δωδεκανήσιοι και Κρητικοί, είναι παρόμοιοι.

Αυτά τώρα βάσει Eurogenes Κ13, μένει να δούμε under the hood και άλλα συστήματα ethnicity estimate. Kυρίως όμως να δούμε το 23andMe Haplogroup Report.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Φεβ 2024, 00:55

Λοιπόν παιδιά, μόλις βγήκε το ethnicity estimate του Heritage, και πάλι βάσει του ίδιου κιτ (Ancestry). Το έβγαλαν μέσα σε ακριβώς ένα 24ωρο, για ένα 35ευρώ.

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
[img]preview%20expired[/img]

Φαίνεται να κάνει εξαιρετικό κορελέησο με τα αποτελέσματα απο το GEDmatch :D

Έχει μέσα και το West_Med και το North_Atlantic, που δεν εμφάνισαν το Ancestry και LivingDNA, προφανώς λόγω ελλιπούς βάσης δεδομένων για Ευρωπαίους.

ΥΓ
Aπ ότι φαίνεται, ο δρόμος που ακολούθησε ο Αδμίνοβιτς ήταν ο πλέον σωστός (kit από 23andME που έχει και Y-DNA report, ethnicity estimate από Heritage).
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Φεβ 2024, 01:29

Εν τω μεταξύ για τα γκρουπς που με βγάζει έχει και timeline (βάσει των οικογενειακών δέντρων των matches μου).

- εδιτ, πλέον είναι προσωπική οικογενειακή ιστορία όλα αυτά τα ενδιαφέροντα- :D
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Φεβ 2024, 01:42

Προέλλην έγραψε:Λοιπόν παιδιά, μόλις βγήκε το ethnicity estimate του Heritage, και πάλι βάσει του ίδιου κιτ (Ancestry). Το έβγαλαν μέσα σε ακριβώς ένα 24ωρο, για ένα 35ευρώ.

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Εικόνα

Φαίνεται να κάνει εξαιρετικό κορελέησο με τα αποτελέσματα απο το GEDmatch :D

Έχεις λίγο λιγότερο Greek - S. Italian (όπου βλέπω σημειωμένο το Ουλτσίνι :fico: του Μοντενέγκρο), λιγότερο Balkan (όπου βλέπω σημειωμένη την Ρουμανία :fico: ως κύριο εθνικ γκρουπ, εμένα ήταν η πρώην Γιουγκοσλαβία :D ), λίγο παραπάνω Β.Δ. Ευρώπη (δεν ξέρω με ποιο έθνικ γκρουπ σε συσχετίζει εδώ - εμένα παραδόξως με συσχετίζει με τους Σκωτσέζους :dunno: ) και λίγο Ιταλία (εμένα μόνο το 23andme είχε βρει Ιταλία).

Τώρα το Ουλτσίνι στο Μοντενέγκρο είναι ας πούμε το κέντρο της αλβανικής μειονότητας του Μοντενέγκρο. Που σημαίνει ότι κάπου εδώ αρχίζει να αχνοφαίνεται και μια αρβανίτικη καταγωγή. :fico:
Βλάχικη καταγωγή, τσεκ.
Αρβανίτικη καταγωγή, τσεκ.
Όλο μαζί, τί μας κάνει; :giggle02:

Βλέπω κιόλας ότι σου βάζει λίγο και Τουρκία, άρα κάτι εντόπισε κι από κει, ιδίως τα παράλια.

ΥΓ
Aπ ότι φαίνεται, ο δρόμος που ακολούθησε ο Αδμίνοβιτς ήταν ο πλέον σωστός (kit από 23andME που έχει και Y-DNA report, ethnicity estimate από Heritage).

Να ακούς άλλη φορά τον Αντμίνοβιτς και να μην κάνεις του κεφαλιού σου. :yesyes:
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Φεβ 2024, 01:47

Adminović έγραψε:Τώρα το Ουλτσίνι στο Μοντενέγκρο είναι ας πούμε το κέντρο της αλβανικής μειονότητας του Μοντενέγκρο. Που σημαίνει ότι κάπου εδώ αρχίζει να αχνοφαίνεται και μια αρβανίτικη καταγωγή. :fico:
Βλάχικη καταγωγή, τσεκ.

Χμμ, δεν το νομίζω, μετανάστες ήταν οι πρόγονοι στο Μόντενέγρο, απο Βενετία :D
ΟΚ, όλο και με κανένα ντόπιο θα αναμίχθηκαν, λογικό.

Περισσότερα στοιχεία σε πμ, δεν θέλω να ανεβάσω τα timelines, μπορώ να στα δείξω εσένα αν θες.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Φεβ 2024, 01:52

Είμαι περίεργος να δω αν θα μου βγεί R1b στο Y-DNA.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Φεβ 2024, 01:54

Προέλλην έγραψε:
Adminović έγραψε:Τώρα το Ουλτσίνι στο Μοντενέγκρο είναι ας πούμε το κέντρο της αλβανικής μειονότητας του Μοντενέγκρο. Που σημαίνει ότι κάπου εδώ αρχίζει να αχνοφαίνεται και μια αρβανίτικη καταγωγή. :fico:
Βλάχικη καταγωγή, τσεκ.

Χμμ, δεν το νομίζω, μετανάστες ήταν οι πρόγονοι στο Μόντενέγρο, απο Βενετία :D

Περισσότερα στοιχεία σε πμ, δεν θέλω να ανεβάσω τα timelines, μπορώ να στα δείξω εσένα αν θες.

Ό,τι θες στείλε σε πμ.
Το Ουλτσίνι μαν μου είναι σαν το Τέτοβο στη Β. Μακεδονία. Όλοι Αλβανοί είναι εκεί.
Η καταγωγή από "Βενετία" δεν λέει κάτι το ιδιαίτερο. Η Βενετία περιελάμβανε διάφορους πληθυσμούς τότε, από Αλβανούς και Βλάχους μέχρι Άραβες κλπ. Από την στιγμή που σε βγάζει μέχρι μέσα στην Τουρκία, η αρβανίτικη καταγωγή είναι το πιο πιθανό. Οι Αλβανοί μετακινούνταν συχνά προς τα ενδότερα της Τουρκίας. :pardon:
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Φεβ 2024, 01:58

Adminović έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Χμμ, δεν το νομίζω, μετανάστες ήταν οι πρόγονοι στο Μόντενέγρο, απο Βενετία :D

Ό,τι θες στείλε σε πμ.
Το Ουλτσίνι μαν μου είναι σαν το Τέτοβο στη Β. Μακεδονία. Όλοι Αλβανοί είναι εκεί.
Η καταγωγή από "Βενετία" δεν λέει κάτι το ιδιαίτερο. Η Βενετία περιελάμβανε διάφορους πληθυσμούς τότε, από Αλβανούς και Βλάχους μέχρι Άραβες κλπ[. Από την στιγμή που σε βγάζει μέχρι μέσα στην Τουρκία, η αρβανίτικη καταγωγή είναι το πιο πιθανό. Οι Αλβανοί μετακινούνταν συχνά προς τα ενδότερα της Τουρκίας. :pardon:

Bενετία = Αλβανοί. Σίγουρα πράγματα.

Φαινομενικά θα μπορούσε να ήταν Βλάχοι έμποροι, αλλά την εποχή που φαίνεται να ξεκινούν δύο απο τα τρία γρούπς μου, οι Βλάχοι ήταν ακόμη στις κλεισούρες, δεν είχαν αρχίσει το εμπόριο.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Φεβ 2024, 02:03

Ουλτσίνι και Ελλάδα σου σημειώνει στο "Έλληνας και Νοτιοϊταλός".
Το Ουλτσίνι είναι αλβανοχώρι και οι Αλβανοί επίσης περιλαμβάνονται στην κατηγορία "Έλληνας και Νοτιοϊταλός". :D
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”