Ραν ταν πλαν έγραψε:Είναι ελάχιστο το κόστος συμμετοχής για μια εξέταση ολικής χοληστερόλης (+LDL-HDL) που θα σε σώσει στο μέλλον από περιπέτειες και που είναι ο βασικός παράγοντας για αθηρωμάτωση των αγγείων.
Από την άλλη μετριάζεις τους δευτερεύοντες παράγοντες όπως το κάπνισμα (ελάχιστα

) και το σκουπιδοφαγητό, χάνεις το όποιο περιττό βάρος, κοιτάς το ζάχαρο σου και ρίχνεις και κανα περπάτημα δυο τρεις φορές τη βδομάδα.
Τα γερατειά (ως παράγοντα της αθηροσκλήρωσης) δεν μπορείς να τα αποφύγεις.
Και παίρνεις και υπόψη σου (όπως και στον καρκίνο) το στενό οικογενειακό ιστορικό.
Εμένα στενός συγγενής μου πέθανε από έμφραγμα στα 53 του και από τότε φρόντισα να ενημερωθώ πλήρως και το παρακολουθώ στενά το ζήτημα.
Είχα λίγο τσιμπημένη χοληστερίνη μου συνταγογράφησαν στατίνη και από τότε κρατάω την ολική και την LDL (κακή) σχεδόν πιο κάτω από τα χαμηλότερα φυσιολογικά όρια και ανέβασα και κάποιες μονάδες την HDL (καλή).
Φίλε μου η γενική εξέταση αίματος είναι η πιο απλή εξέταση που μπορείς να κάνεις αλλά και αυτήν πρέπει κάποιος να στη γράψει. Δεν πας μόνος σου στο μικροβιολογικό και λες κάντε μου εξετάσεις. Καλά και αυτό γίνεται αλλά έτσι θα πρέπει να πληρώσεις το ολικό κόστος. Συν ότι μετά τα αποτελέσματα πρέπει να τα εκτιμήσει κάποιος γιατρός, οπότε όπως και να έχει την επίσκεψη στον γιατρό δεν τη γλιτώνεις.
Η συνήθης διαδικασία είναι να σε παραπέμψει γιατρός. Άρα θα χρειαστεί να σκάσεις από ένα 20άρι έως ένα 50αρι στον γιατρό συν τη συμμετοχή σου στο μικροβιολογικό που μπορεί να σου βγει ένα 15αρι - 20 αρι.
Δε θα πας στο νοσοκομείο να κάνεις γενική δωρεάν.
Αλλά ακόμα και σε συμβεβλημένο ιδιώτη να πας που δε θα σου χρεώσει επίσκεψη είναι λίγο μια δύσκολη διαδικασία. Αν θα βρεις συμβεβλημένο, αν θα έχει ραντεβού και στο φινάλε αν είναι και καλός γιατρός κιόλας. Μπορεί να μη μείνεις ικανοποιημένος. Οπότε αναγκαστικά αν θες να πας στον γιατρό που εσύ θέλεις πρέπει να πληρώσεις.
Μετά αναλόγως των αποτελεσμάτων ή των συμπτωμάτων που έχεις θα πρέπει να πας και στις αντίστοιχες ειδικότητες. Δεν πας μόνο σε παθολόγο και καθάρισες. Μπορεί να χρειαστείς ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο, αιματολόγο, ρευματολόγο, ηπατολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο κτλ και όλα αυτά είναι επιπλέον λεφτά.
Συν οι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνεις ... συν ότι πολλοί γιατροί τα παίρνουν μαύρα ... γμστ.
Μπορείς να απευθυνθείς και στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά ξέρεις ότι θα ταλαιπωρηθείς και το πρόβλημά σου θα λυθεί μετά από 5 χρόνια στην καλύτερη.
Οπότε ο μόνος τρόπος είναι να πληρώσεις.
Άρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού που πιθανώς έχει αδιάγνωστα νοσήματα για τους εξής λόγους:
1. Θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους.
Νέος είμαι δεν έχω τίποτα...2. Φοβούνται τους γιατρούς.
3. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
4. Το θεωρούν κουραστική και περίπλοκη διαδικασία να μπλέξουν με γιατρούς.
5. Έχουν συμπτώματα και δεν τα δίνουν σημασία.
Βάλε σε όλα αυτά και όλα τα δευτερεύοντα που είπες κακή ποιότητα ζωής, κληρονομικότητα κτλ και ορίστε έχεις τη μαγική συνταγή γιατί αρκετός κόσμος πεθαίνει ή επισκέπτεται τον γιατρό όταν είναι πλέον αργά.
Και γενικά όταν λέμε πρόληψη δεν είναι μόνο μια γενική εξέταση αίματος. Πχ για τις γυναίκες είναι μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ, για τους άνδρες έλεγχος προστάτη. Τέλος πάντων. Όταν λέμε τσεκ απ για να ξέρεις πού βρίσκεσαι σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις σβάρνα μια σειρά γιατρών.
Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν πολυτέλεια αυτό γιατί έχουν πιο επείγοντα και έκτακτα χρέη να ασχοληθούν.
Σου περιγράφω τώρα τη γενικότερη κατάσταση.
Όσον αφορά το θέμα, ένα τσεκ απ σε καρδιολόγο το πακέτο περιλαμβάνει υπερήχους, σπινθηρογράφημα, τεστ κοπώσεως και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Πόσοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να έχουν συμπτώματα;