Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

210,000-year-old human skull in Greece!

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2419

210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 11 Ιούλ 2019, 00:48

210,000-year-old human skull in Greece is the oldest found outside Africa

wo skulls found in a Grecian cave paint a surprising portrait of who lived there hundreds of thousands of years ago. One fragmentary skull has been dated to 210,000 years ago, and researchers believe that it is the earliest evidence of modern humans living in Eurasia, according to a new study. The other, more complete skull belonged to a Neanderthal who lived 170,000 years ago.

Finding both in the same cave illustrates that multiple early migrations out of Africa, rather than a single event, helped early humans spread, according to the researchers. Southeast Europe is considered to be one of those major migration corridors out of Africa.

...

Many questions remain for the researchers. They want to know the underlying cause for the early migrations, if there were technological advancements that allowed for those migrations and why some of the modern human populations didn't persist in the areas where they migrated.

https://edition.cnn.com/2019/07/10/worl ... index.html
0 .
Roses are red, violets are blue, there is allways an Asian, better than you.

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 9606
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Adminović » 11 Ιούλ 2019, 07:12

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
1 .
«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων»

Σάμουελ Τζόνσον

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 486

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 12 Ιούλ 2019, 11:03

Τα ευρήματα ( 2 ) από το Απήδημα της Μάνης είναι που λένε στις ειδήσεις ; Αυτά ήταν γνωστά. Τι έγινε και ξαναέφεραν το θέμα στην επιφάνεια ; Οι χρονολογίες που έδιναν ήταν 300.000 - 100.000 χρόνια πρίν και θεωρούταν αρχαϊκός Homo sapiens , δηλαδή Νεάντερταλ ή σαν κι αυτό της Χαλκιδικής ( Χαϊντελμπεργκένσις ). Ποια είναι η καινούρια ανακάλυψη/αποκάλυψη ; :hmmm
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 486

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 13 Ιούλ 2019, 08:53

Ok, το έψαξα περισσότερο και κατάλαβα. Το καινούριο είναι πως αυτή η ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται πως το ένα κρανίο δεν είναι αρχαϊκός Χόμο σάπιενς ( Χαϊντελμπεργκένσις , Αντεσέσορ ) , αλλά ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος, δηλαδή κανονικός Χόμο σάπιενς σαν και εμάς. Βέβαια υπάρχουν και διαφωνίες :


Απήδημα Μάνης:
Κρανίο 210.000 ετών αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία

Ένα κρανίο που βρέθηκε στην Ελλάδα και χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 210.000 έτη αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο δείγμα από ανατομικής απόψεως σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, δηλαδή εκτός Αφρικής, όπως ανακοίνωσε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι επιστήμονες έχουν δίκιο, το κρανίο είναι κατά τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens) που είχε βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη.
Ένα δεύτερο κρανίο που βρέθηκε στην ίδια τοποθεσία της Πελοποννήσου και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών, διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ.
Τα δύο απολιθωμένα κρανία είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο Απήδημα, δυτικά της Αερόπολης, στη Μάνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κατά τη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όμως, έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος και είχαν παραμείνει σχετικά άγνωστα, παρά τη μεγάλη σπουδαιότητά τους, όπως τώρα γίνεται αντιληπτό με μεγάλη καθυστέρηση.
Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής τη διακεκριμένη ελληνίδα παλαιο-ανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του Κέντρου Σένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου Έμπερχαρντ Καρλς του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, μελέτησαν πρώτη φορά συγκριτικά, με σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης και χρονολόγησης, τα δύο κρανία, γνωστά ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2».
Όπως δήλωσε η κ. Χαρβάτη, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν τη σημαντικότητα του ελλαδικού χώρου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Έχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα. Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων έρευνάς μου στην Αφρική, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ως Ελληνίδα, εύχομαι η έρευνα στην Ελλάδα να συνεχιστεί, καθώς πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολλά να δώσει στο χώρο της παλαιοανθρωπολογίας».
Η ερευνητική ομάδα, η οποία έκανε, μεταξύ άλλων, εικονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων των κρανίων, διεξήγαγε συγκρίσεις με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα και χρησιμοποίησε μια υψηλής ακριβείας ραδιομετρική μέθοδο χρονολόγησης, προκειμένου να καθορίσει την ηλικία των δύο κρανίων.
Το «Απήδημα 2», που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, εμφανίζει τα χαρακτηριστικά Νεάντερταλ, ενώ το «Απήδημα 1» δεν έχει καθόλου νεαντερτάλια γνωρίσματα, αλλά συνδυάζει σύγχρονα και πρωτόγονα χαρακτηριστικά, τα οποία -κατά τους επιστήμονες- το κατατάσσουν στην οικογένεια του Homo sapiens.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο σπήλαιο Απήδημα έζησαν δύο ομάδες: ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από έναν πληθυσμό Νεάντερταλ, οι οποίοι προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ελλάδας.
Με τη σειρά τους, οι Νεάντερταλ αντικαταστάθηκαν από προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου, η πιο πρώιμη παρουσία των οποίων στην περιοχή χρονολογείται πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Πολλές «έξοδοι» και η σημασία της Ελλάδας
Η ανακάλυψη για την παλαιότητα του κρανίου «Απήδημα 1» και η εκτίμηση ότι ανήκει στον Homo sapiens ενισχύει την άποψη ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εξαπλώθηκαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως πιστεύεται.
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα η περιοχή της σημερινής Ελλάδας αποτέλεσε σημαντικό διάδρομο για την εξάπλωση των πρώτων αυτών «μεταναστών» από την Αφρική. Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει επίσης τη θεωρία ότι δεν υπήρξε μόνο μία «έξοδος» από τη μαύρη ήπειρο, αλλά πολλές.
«Το Απήδημα 2 είναι περίπου 170.000 ετών. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας Νεάντερταλ» σύμφωνα με την Κατερίνα Χαρβάτη. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, το Απήδημα 1 είναι ακόμα παλαιότερο, ηλικίας περίπου 210.000 ετών, αλλά δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Νεάντερταλ».
Αντιθέτως, η μελέτη ανέδειξε μια μίξη σύγχρονων ανθρώπινων και αρχαϊκών χαρακτηριστικών, παραπέμποντας σε έναν πρώιμο Homo sapiens.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων ζούσαν στην περιοχή της Νοτίου Ελλάδας κατά τη Μέση Πλειστόκαινο Εποχή: ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens και, αργότερα, μία ομάδα Νεάντερταλ» εξήγησε η κυρία Χαρβάτη. Αυτό στηρίζει την υπόθεση ότι οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι πραγματοποίησαν πολλές φορές εξορμήσεις πέραν της Αφρικής, στην οποία και πρωτοεμφανίστηκαν.
«Το κρανίο Απήδημα 1», όπως ανέφερε, «δείχνει ότι μια πρώτη διασπορά συνέβη νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε, καθώς και ότι εξαπλώθηκε πολύ περισσότερο γεωγραφικά, έως και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Εικάζουμε ότι, όπως και στην Εγγύς Ανατολή, ο πρώιμος σύγχρονος ανθρώπινος πληθυσμός, που αντιπροσωπεύεται από το Απήδημα 1, πιθανώς αντικαταστάθηκε από τους Νεάντερταλ, η παρουσία των οποίων στη Νότια Ελλάδα είναι σαφώς τεκμηριωμένη, λαμβάνοντας υπόψιν και το κρανίο Απήδημα 2 από την ίδια τοποθεσία» πρόσθεσε.
Ωστόσο, και οι Νεάντερταλ με τη σειρά τους αντικαταστάθηκαν από τους σύγχρονους ανθρώπους. Κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Περίοδο, περίπου 40.000 χρόνια πριν, οι νεοαφιχθέντες σύγχρονοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η παρουσία τους επιβεβαιώνεται από την ανασκαφή λεπτοδουλεμένων λίθινων εργαλείων και άλλων ευρημάτων. Από την άλλη, οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν περίπου την ίδια περίοδο. «Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εξέλιξη του ανθρώπου» τόνισε η κ. Χαρβάτη.

Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Βασίλης Γοργούλης (διευθυντής του Τμήματος Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), η καθηγήτρια Μυρσίνη Κουλούκουσα (διευθύντρια του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ), ο Φώτης Καρακωστής (Πανεπιστήμιο Τίμπινγκεν), ο Παναγιώτης Καρκάνας (Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών Αθηνών), η καθηγήτρια ακτινολογίας Λία Μουλοπούλου (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και ο επίκουρος καθηγητής ακτινολογίας Βασίλης Κουτουλίδης (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ). Μεταξύ των ξένων επιστημόνων είναι ο κορυφαίος διεθνώς παλαιοντολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες επισήμαναν τις λιγοστές γνώσεις που ακόμη υπάρχουν για τα ανθρώπινα απολιθώματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη σημασία της Ελλάδας για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης και των πρώτων μεταναστευτικών κινήσεων.
Έτσι, σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες του ανευρεθέντος υλικού στο σπήλαιο Απήδημα, το οποίο ήδη θεωρούνταν σημαντικό στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και απέκτησε επιπρόσθετη αξία υπό το φως των νέων ανακαλύψεων.
Το σπήλαιο Απήδημα ανεσκάφη στις δεκαετίες του 1970-80 από ερευνητές του Μουσείου Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφέροντας σημαντικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους του στην Ευρώπη.
Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στην K. Χαρβάτη, καθώς και του Γερμανικού Ερευνητικού Ιδρύματος (DFG).

Μια διαφορετική προσέγγιση
Σχεδόν παράλληλα δημοσιεύτηκε μια άλλη επιστημονική μελέτη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που εξέτασαν και αυτοί τα δύο κρανία από το σπήλαιο Απήδημα, καταλήγοντας σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα, ότι αυτά αντιπροσωπεύουν μια μεταβατική φάση ανάμεσα στον ευρωπαίο «Όρθιο άνθρωπο» (Homo erectus) και στους Νεάντερταλ, κάτι με το οποίο όμως δε συμφωνεί η ερευνητική ομάδα υπό την Κ. Χαρβάτη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

http://ethnologic.blogspot.com/2019/07/210000.html
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

nemo
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 5449

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό nemo » 13 Ιούλ 2019, 10:14

Εδω ηταν ενας προηγμένος πολιτισμός πιστευω οτι σιγα σιγα θα ευδωθει
μια κατευθυνση προς αυτήν την άποψη
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2419

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 13 Ιούλ 2019, 12:07

nemo έγραψε:Εδω ηταν ενας προηγμένος πολιτισμός πιστευω οτι σιγα σιγα θα ευδωθει
μια κατευθυνση προς αυτήν την άποψη

Αυτό όμως δεν είναι ούτε ιστορία ούτε αρχαιολογία (καθώς αυτές είναι επιστήμες που βασίζονται στα ευρήματα και στην κριτική απο την επιστημονική κοινότητα), αλλά εναλλακτική επιστήμη και παραφιλολογία. Πίστη όπως λες, παραθρησκευτική κατάσταση, με αγράμματους πιστούς, ιερείς τηλε ευαγγελιστές, κλπ.

Η επιστήμη, αυτοί που κόπιασαν να φέρουν τα ευρήματα στο φως, τα οποία και αλλάζουν ριζικά το χρονοδιάγραμα μετανάστευσης των Χόμο Σάπιες, λέει αυτά:

Όπως δήλωσε η κ. Χαρβάτη, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν τη σημαντικότητα του ελλαδικού χώρου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Έχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα. Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων έρευνάς μου στην Αφρική, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ως Ελληνίδα, εύχομαι η έρευνα στην Ελλάδα να συνεχιστεί, καθώς πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολλά να δώσει στο χώρο της παλαιοανθρωπολογίας».

...

Η ανακάλυψη για την παλαιότητα του κρανίου «Απήδημα 1» και η εκτίμηση ότι ανήκει στον Homo sapiens ενισχύει την άποψη ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εξαπλώθηκαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως πιστεύεται.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα η περιοχή της σημερινής Ελλάδας αποτέλεσε σημαντικό διάδρομο για την εξάπλωση των πρώτων αυτών «μεταναστών» από την Αφρική. Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει επίσης τη θεωρία ότι δεν υπήρξε μόνο μία «έξοδος» από τη μαύρη ήπειρο, αλλά πολλές.
0 .
Roses are red, violets are blue, there is allways an Asian, better than you.

nemo
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 5449

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό nemo » 13 Ιούλ 2019, 14:42

Mα και συ στην πίστη βασίζεσαι να το λες αυτό
και πίστη προέχει σε καθε πραγμα που καταπιάνεται ο νους
1αυτο ..2σε καθε περιπτωση θα πω ολα τα πιθανα σεναρια που δεν ειναι πολλα θα αναφερθω σε οσα θυμαμαι αυτην την στιγμη
εχουν αλλαξει οι πόλοι;
αν εχουν αλλαξει ανατρεπονται ολα οσα γνωριζουμε
Δεν εχουν αλλαξει; και παραμενουν ως εχουν!
Γιατι η αφρικη να ειναι τοτε ο προδορμος του ανθρωπου ;
υπαρχει καμια επιστημονικη απαντηση; που δεν γνωριζω;
Αν η απαντηση ειναι γιατι εκει βρεθηκε το πιο αρχαιο ευρημα
τοτε αυτη δεν ειναι επιστημονικη ...και τελος
3Το αιγαιο δεν ηταν αυτο που ειναι σημερα
4Η γνωση της αρχαιας ελλαδας δεν συμβαδίζει με την εποχη
που μας ειπαν οτι εγιναν ολες αυτες οι ανακαλυψεις
5βαριεμαι και συν ηρθε το κολατσιο μου
α! η ακτογραμμη της αφρικης ηταν πιο κοντα μας
το αιγαιο μπορει να ηταν μια μεγαλη λυμνοθαλασσα
Γιατι υπαρχουν πυραμίδες σε ολη την γη;
γιατι υπαρχουν αναφορες στην σεληνη; και στον αρη;
και σε αλλα αστρα;Γιατι; τα γιατι ειναι τοσο πολλα ; :P
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2419

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 13 Ιούλ 2019, 15:03

Ακατάσχετη λιακοπουλική μπουρδολογία αγράμματου VS παγκόσμια επιστημονική κοινότητα
0 .
Roses are red, violets are blue, there is allways an Asian, better than you.

nemo
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 5449

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό nemo » 13 Ιούλ 2019, 15:53

Προέλλην έγραψε:Ακατάσχετη λιακοπουλική μπουρδολογία αγράμματου VS παγκόσμια επιστημονική κοινότητα


αστα τα σαπια :laugh1: και απαντησε επιστημονικα στις ερωτησεις
υσ..δεν καταλαβαινεις οτι αναιρεις και τον εαυτο σου σε μερικα ζητηματα
Δεν υπαρχουν επιστημονικες τεκμηριωσεις ουτε για το ενα ουτε για το αλλο
που εγω πιστευω.
Κανενας επιστημονας δεν γνωριζει με βεβαιότητα ποτε και που ξεκινησε ο πολιτισμος
ή και σε ποιο βαθμο ή επιπεδο ηταν
υπαρχουν ενδείξεις στο περιπου και στο πως και που

μπορει με το λιωσιμο των παγων να βρεθει καμια πολιτεια σκεπασμενη
απο τους παγους και τοτε θα τριβουμε τα ματια ολοι μας
οποτε οταν μιλας για χαμενους πολιτισμους
κρατα την μπαλα χαμηλα
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2419

Re: 210,000-year-old human skull in Greece!

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 13 Ιούλ 2019, 15:55

Τα έκανε κρέας τα μούτρα της επιστήμης ο αμόρφωτος νεοναζί καραγκούνης.
0 .
Roses are red, violets are blue, there is allways an Asian, better than you.


Επιστροφή σε “Ιστορία”