Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 7601

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό nemo » 26 Ιουν 2020, 18:10

δεν ειναι μυθος το ξεκωλιασμα στην πρωτη νυχτα ..αν αξιζε η νυφη δηλαδη ,,,,
και μετα αν του αρεσε του αφεντικου την ειχε καβατζα για οσο ηθελε
συν οι επιστατες που ετρωγαν τα αποφαγια του αφεντικου
ας μην δινουμε τροφη... μεταξυ μας τωρα ..ισως να μην γονοταν για ολες τις περιπτωσεις την πρωτη νυχτα
αλλα πριν την πρωτη νυχτα γινοταν σιγουρα ..μετα την πραξη με τον γαμπρο σφαζανε το περιστερι για να δειξουν
το αιμα στους συγγενεις οτι και καλα η νυφη ηταν παρθενα

φυσικα στην κομμουνιστικη χωρα που μας λεει ο ραν αυτο το εθιμο μεταβιβαστηκε στους κομισάριους κεκεδες
εκει φυσικα δεν υπηρχε κανενα περιστερι η νυφη το ειχε καμαρι που ευχαρίστησε τον κκεκε κομισαριο
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 26 Ιουν 2020, 18:33

nemo έγραψε:δεν ειναι μυθος το ξεκωλιασμα στην πρωτη νυχτα ..αν αξιζε η νυφη δηλαδη ,,,,
και μετα αν του αρεσε του αφεντικου την ειχε καβατζα για οσο ηθελε
συν οι επιστατες που ετρωγαν τα αποφαγια του αφεντικου
ας μην δινουμε τροφη... μεταξυ μας τωρα ..ισως να μην γονοταν για ολες τις περιπτωσεις την πρωτη νυχτα
αλλα πριν την πρωτη νυχτα γινοταν σιγουρα ..μετα την πραξη με τον γαμπρο σφαζανε το περιστερι για να δειξουν
το αιμα στους συγγενεις οτι και καλα η νυφη ηταν παρθενα

φυσικα στην κομμουνιστικη χωρα που μας λεει ο ραν αυτο το εθιμο μεταβιβαστηκε στους κομισάριους κεκεδες
εκει φυσικα δεν υπηρχε κανενα περιστερι η νυφη το ειχε καμαρι που ευχαρίστησε τον κκεκε κομισαριο


Ναι υπάρχουν πολλές διηγήσεις για τέτοια πλασαρίσματα (μέχρι και για τον Στάλιν), μεταξύ των σοβιετικών υπήρχαν κάτι παράξενες διηγήσεις για τις στρατιωτίνες του κόκκινου στρατού....
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 27 Ιουν 2020, 09:01

Στις 4 Νοεμβρίου 1943 ο Στοτ πραγματοποίησε σύσκεψη με αρχηγούς οργανώσεων της Αθήνας. Σύνδεσμος του Στοτ με τις άλλες εθνικιστικές οργανώσεις ήταν:

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σιφναίος αρχηγός της «Εθνικής δράσης» και της ΣΠΑΣ.
Ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Αντωνόπουλος της «Εθνικής Δράσης».
Ο Ηλίας Διαμέσης του ΕΔΕΜ.
Ο Γεώργιος Γρίβας της Χ.
Ο Χαράλαμπος Παπαθανασόπουλος του διασπασμένου "προδοτικού" ΕΔΕΣ Αθηνών.
Ο αντισυνταγματάρχης Πλευράκης της ΕΚΟ και οι λοχαγοί Αντώνης Σταθάτος της Ρ.Α.Ν. (Ρωµυλία - Αυλών - Νήσοι) ήταν αντιστασιακή οργάνωση που ξεκίνησε ως αντιμοναρχική και την καθοδηγούσε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Βεντήρης. Με στόχο την επέκταση της Ελλάδας. Γνωστό μέλος της ΡΑΝ ήταν και ο Κίτσος Μαλτέζος. Τα μέλη της ΡΑΝ στα πανεπιστήμια συμμετείχαν στον Ε.Σ.Α.Σ (Εθνικός Σύνδεσμος Ανωτάτων Σχολών). Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Βεντήρης μετέβη στη Μέση Ανατολή για να λάβει μέρος στο συνέδριο του Λιβάνου αμέσως μετά έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ελληνικού στρατού Μέσης Ανατολής. Για αυτό το λόγο ο υπαρχηγός της Ρ.Α.Ν. υποστράτηγος της χωροφυλακής της κυβέρνησης Τσολάκογλου Παναγιώτης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε αρχηγός της Ρ.Α.Ν. στην Αθήνα ο οποίος κατά το τέλος της Κατοχής συγκρότησε τρια συντάγματα από τα μέλη των μη ΕΑΜικών οργανώσεων.
Και ο Μιχάλης Κιουρτσόγλου της Τρίαινας.


Ακόμη παρευρίσκονταν και ο ταγματάρχης Δημήτριος Σειραδάκης της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Κατοχικής κυβέρνησης.

Οι οκτώ οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία που έθετε τις οργανώσεις τους υπό τις διαταγές του Γενικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής για την εκτέλεση αντιστασιακών πράξεων και «να προστατεύσωσι και να φρουρήσωσι την πόλιν ευθύς ως εκκενωθή και μέχρι της αφίξεως των συμμαχικών στρατευμάτων», ενώ παράλληλα γινόταν σαφής αντιΕΑΜικός υπαινιγμός.

Η συμφωνία αυτή έγινε, όμως, γνωστή και προκάλεσε την οργή του ΕΑΜ, ενώ η SOE πληροφορήθηκε το γεγονός μέσω του κατασκοπευτικού δικτύου του Απόλλωνα. Αν και οι Βρετανοί στόχευαν στη δημιουργία ενός δυναμικού αντίβαρου στο ΕΑΜ, η παρουσία οργανώσεων που έχουν προφανώς διασυνδέσεις με το δοσίλογο καθεστώς δημιουργούσε ενδοιασμούς.

Οι μηχανοραφίες του Ντοτ Στοτ οδηγούν να θεωρείται η κύρια αιτία για την ίδρυση των «Ταγμάτων Ασφαλέιας» (που στην πραγματικότητα είχαν ιδρυθεί νωρίτερα) και θεωρείται υπεύθυνος για τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ (κατήγγειλε μέσω ασυρμάτου «αντιβρετανική προπαγάνδα» στις τάξεις του ΕΛΑΣ), ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για την ανάλυψη της πρωθυπουργίας από τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο Ντοτ Στοτ στις 13 Νοεμβρίου 1943, απέκτησε μέσω του διορισμένου δημάρχου Αθηναίων Άγγελου Γεωργάτου επαφή με τους Γερμανούς και κατέληξε σε συνομιλίες με τον συνταγματάρχη Λόος (Loos), αρχηγό της νοτιοανατολικής Ευρώπης της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας GFP.

Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Δημάρχου Αθηνών και περιφρουρήθηκε από άνδρες του αρχηγού της Αστυνομίας Άγγελου Έβερτ και της Εθνικής Δράσης.

Ο συνταγματάρχης Λόος (Loos) επανειλημένα είχε συζητήσει με τον Γεωργάτο τον κίνδυνο της κατάκτησης όλης της Ευρώπης από την ΕΣΣΔ, ο Γεωργάτος ανέφερε εμπιστευτικά ότι η γυναίκα του διατηρούσε σχέσεις με βρετανούς πράκτορες και ο συνταγματάρχης Λόος (Loos) ζήτησε συνάντηση, ενημέρωσε τον πληρεξούσιο Νωυμπάχερ (Neubacher) λέγοντας ψέματα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους των Άγγλων και κατάφερε να πάρει τη διστακτική συγκατάθεση του Α Χίτλερ.

Ο Χίτλερ λοιπόν είχε επιτρέψει να γίνουν ανιχνευτικές επαφές μεταξύ των δυο μερών αλλά στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκαν και στο ενδεχόμενο απόβασης των συμμάχων στην Ελλάδα, στην εναντίωση στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και στην ΕΣΣΔ, καθώς και στην σύναψη ειρήνης με πρόταση των αξιωματικών της Μυστικής Αστυνομίας των Γερμανών. Τελικά ο Στότ δέχτηκε να μεταφέρει τις προτάσεις ειρήνευσεις στους Βρετανούς.

Καθώς ο Στοτ δεν είχε καμία εξουσιοδότηση, ανακλήθηκε από την SOE, ενώ έχει σταλεί σήμα από τον Απόλλωνα, που έλεγε: «Ο Ντον ... θυμίζει σε μικρογραφία την υπόθεση Hess (επαναλαμβάνω Hess)». Οργάνωση Απόλλων σήμα 22.11.43 προς την S.O.E στο Κάιρο όπου του χρεώνεται «τεράστια αφέλεια».


Εν τω μεταξύ ο Στοτ πραγματοποίησε την συνάντηση με τους Γερμανούς η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τις προυποθέσεις που έθεσε ο Στοτ και ο οποίος παρουσιάστηκε με βρετανική στολή, στο σπίτι του Γεωργάτου, η περιοχή θα φρουρείται από άνδρες του Έβερτ και της «Εθνικής Δράσεως». Ο Στοτ συνοδευόταν από τους διερμηνείς Κυρτάτο και Μπακούρο και οι Γερμανοί αποτελείτο από τον Λοος με διερμηνέα τον Βάλτερ και τον διπλωμάτη Ρούντι Σταίρκερ (σαν εκπρόσωπος του Νωυμπάχερ - Neubacher) που ο Χίτλερ του είχε απαγορεύσει να παρίσταται.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη ως την στιγμή που ξεκόλλησε το ψεύτικο μούσι του Μπακούρου και προκάλεσε γέλια. Οι Γερμανοί τόνισαν τον «παραλογισμό της αγγλο-γερμανικής αιματοχυσίας» και πρότειναν διαπραγματεύσεις για χωριστή ειρήνη που η ισχύς της θα μπορούσε προς το παρόν να αφορά την Ελλάδα.

Υποστήριξαν ότι αυτό ήταν πρόταση του Χίτλερ (ψευδώς). Ο Στοτ ρώτησε «Αν αγγλικά στρατεύματα αποβιβαζόνταν στην Ελλάδα, πως θα ερμήνευαν οι Γερμανοί την ειρήνη;» εκείνοι απάντησαν ότι «Ένα εκστρατευτικό σώμα περιορισμένης δύναμης, επαρκές για να διατηρήσει την τάξη και όχι αρκετό για επιθετικές επιχειρήσεις προς βορά. Δεν θα συναντούσε αξιόλογη γερμανική αντίσταση. Τα γερμανικά στρατεύματα θα υποχωρούσαν έγκαιρα και θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της Γερμανίας».


Έγινε και δεύτερη συνάντηση στις 19 Νοεμβρίου ο Στοτ υποστήριξε ψευδώς ότι «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις προτάσεις» το Κάιρο αλλά επιθυμούσε να έχει από κοντά συζητήσεις και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί να προοθηθεί αυτή η συμφωνία. Έβαλε τις τελικές γερμανικές προτάσεις σ ένα μεταλλικό σωλήνα, έγινε ανταλλαγή δώρων και διευκολύνθηκε από τους Γερμανούς να μεταβούν με γερμανικό αυτοκίνητο στο Λαύριο εκεί ναύλωσαν καΐκι και έφτασαν στη Χίο, εν τω μεταξύ φρόντισε να συλλέξει με «κομψό» τρόπο πληροφορίες, στις 24/11 ο Γερμανός διοικητής ενημερωμένος από τον Λοος, τους περιποιήθηκε και κανόνισε την μεταφορά τους στην Τουρκία.

Ο Στοτ δεν πήρε ποτέ το μήνυμα της ανάκλησης του από την SOE, επειδή ο ασύρματος του είχε καταστραφεί.


Με την μετάβασή του στο Κάιρο, έδωσε όσες πληροφορίες είχε συλλέξει και του απονεμήθηκε μετάλλιο, όμως δεν του επετράπη να επιστρέψει στην Ελλάδα. Πριν γίνει αυτή η απονομή ο Στοτ και οι Έλληνες σύντροφοί του μπήκαν σε απομόνωση και ανακρινόντουσαν αδιάκοπα για δύο βδομάδες. Φυσικά ο Στοτ δεν ήταν ο πράκτορας που θα μπορούσε να αναλάβει μια τόσο λεπτή αποστολή, η SOE θεωρούσε ότι δεν είχε «καμιά πολιτική κρίση».


Εν τω μεταξύ και ο Χίτλερ μετάνιωσε για την «παραχώρηση» της συνάντησης με τους Βρετανούς και διέταξε να εγκαταλειφθεί το σχέδιο ανεξάρτητα από την αγγλική αντίδραση.

Παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί μυστική αυτή η υπόθεση τόσο από τους Γερμανούς όσο και από το F.O. κάποιες οργανώσεις έμαθαν το εκπληκτικό γεγονός από πράκτορα ΕΑΜίτη που ήταν στους εθνικιστικούς κύκλους. Το ΕΑΜ ενημέρωσε την ΕΣΣΔ μέσω του Τζήμα αλλά και από το ίδιο το ΕΑΜ στο αμερικανικό OSS.


Στις 17/1/1944 η «Πράβντα» δημοσίευσε άρθρο του ανταποκριτή της στο Κάιρο που αναφερόταν στις αγγλογερμανικές διαπραγματεύσεις για χωριστή ειρήνη, που είχαν γίνει σε ευρωπαική πρωτεύουσα. Παρόμοια αναγγελία ακούστηκε από το ράδιο Τυφλίδα. Όταν ο Τσώρτσιλ εξέφρασε την κατάπληξή του, ο Στάλιν τον καθησύχασε με ένα φιλικό αλλά και ελαφρά ειρωνικό μήνυμα.


Από αυτό το γεγονός η ΕΣΣΔ άρχισε να υποψιάζεται το ενδεχόμενο μυστικής συμφωνίας ξεχωριστής ειρήνης και το γεγονός αυτό επηρέασε την πολιτική της ΕΣΣΔ στην απόφαση μη επέμβασής της στις ελληνικές υποθέσεις.

Στη συνέχεια αν και του προσφέρθηκε υπηρεσία γραφείου, έλαβε μετάθεση για την Services Reconnaissance Department (στρατιωτική κατασκοπευτική οργάνωση της Αυστραλίας) όπου έλαβε εκπαίδευση για μικρά σκάφη και άφιξη σε εχθρικά εδάφη με υποβρύχιο.

Προήχθηκε σε Ταγματάρχη και στις 20 Μαρτίου του 1945, ηγήθηκε μικρής ομάδας για εισαγωγή τους στο Balikpapan του Βόρνεο που ήταν υπό ιαπωνική κατοχή. Το ένα πλοιάριο έφτασε στην ξηρά, ενώ ο Στοτ και ο σύντροφός του δεν έδωσα ξανά σήμα ζωή και θεωρήθηκε ότι πνίγηκε.

Η συζητήσεις Στοτ και Λοος αν και δεν κατέληξαν πουθενά στην πραγματικότητα, σιωπηρά εφαρμόστηκαν και το απόσπασμα Τζέλλικο που αποτελείτο από 600 άνδρες και αποβιβάστηκε στον Άραξο ακολούθησε τις γερμανικές δυνάμεις που υποχωρούσαν, αλλά απέφυγε την άμεση εμπλοκή μαζί τους.Το επισημαίνει αυτό έγγραφο προς την Ομάδα Στρατιών F με αρ πρωτ Τ311/287 της 2/10/1944, στο οποίο αναφέρεται για την φάση της υποχώρησης της ομάδας στρατιών Ε : «.... Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, πως η δράση των Βρετανών κατά των Γερμανών που υποχωρούσαν από την Ελλάδα, μπορούσε να είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη...». Αλλά και πριν όταν στα τέλη Αυγούστου του 1944 η Βέρμαχτ άρχισε την εκκένωση των ελληνικών νησιών με ακτάλληλα και αυτοσχέδια μέσα, το βρετανικό ναυτικό και αεροπορία κράτησε παθητική στάση και σε 20 μέρες οι Γερμανοί κατάφεραν να σώσουν τον κύριο όγκο των σκορπισμένων προφυλακών τους. Η ΕΣΣΔ διαμαρτυρήθηκε γιατί κατάλαβε ότι αυτό το παιχνίδι οδηγούσε ανέπαφες γερμανικές μονάδες κατά του Κόκκινου Στρατού, έτσι υποχρεώθηκε η αγγλική αεροπορία να κάνει ένα βομβαρδισμό στο Ελληνικό 15/9/1944 που κατέστρεψε τα περισσότερα γερμανικά μεταγωγικά αεροπλάνα.


Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Ρ Σταιρκερ (ο πολιτικός που συμμετείχε στις συνεννοήσεις) μεταπολεμικά έκανε σταδιοδρομία στις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στον χώρο της Αν Μεσογείου. Φυσικά η έκθεση Στοτ με όλες τις πληροφορίες είναι απρόσιτη στα αρχεία του F.O.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ του Σ Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις Κ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Μιχάλης Λυμπεράτος, "Οι οργανώσεις της Αντίστασης" Τόμος Γ', Μέρος Β' Κατοχή - Αντίσταση, 2007, εκδόσεις Βιβλιόραμα

Χάγκεν Φλάισερ Στέμμα και σβάστικα, η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, 1941-1944, Αθήνα 2009, Το Βήμα βιβλιοθήκη.

Από την Αντίσταση στον Εμφύλιο, Υπόθεση Don Stott πρελούντιο για μια ξεχωριστή αγγλογερμανική ειρήνη; Χάγκεν Φλάισερ εκδόσεις Νέα Σύνορα Α.Λιβάνης, Αθήνα 1982

Ιάσονας Χανδρινός:Το τιμωρό χέρι του λαού Η δράση της ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944,εκδόσεις Θεμέλιο σελ 257

ΠΕΑΝ (1941-1945): Πανελλήνιος Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων Ευάνθης Χατζηβασιλείου Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2004

Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης, Λέλα Καραγιάννη. Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής 1941 - 1944, Ωκεανίδα, Αθήνα 2004.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ επιμέλεια Μάριον Σαράφη εκδόσεις ΑΑ ΛΙΒΑΝΗΗ υπόθεση αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με τα Δεκεμβριανά.

Κρατήστε την υπόψη σας στην συνέχεια θα μας χρειαστεί.

ΕΚΤΟΣ όμως από την υπόθεση Στοτ, υπήρχε και η υπόθεση της Λισαβώνας.... αυτές οι συνεννοήσεις Άγγλων και Γ Ράιχ ήταν οι μοναδικές που έγιναν στον Β ΠΠ και αφορούσαν μόνο την Ελλάδα.
1 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 27 Ιουν 2020, 22:22

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:
Και αυτό το γράφεις και δε ντρέπεσαι;Και ακόμα μια φορά. Αυτό το γράφεις και δε ντρέπεσαι; Ή δε νογάς για ποιο πράγμα υπερηφανεύεσαι;


Δεν υπερηφανεύομαι για τίποτα, αλλά να σου απαντήσω με δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 15-2-1945

"Τα βρεταννικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ελλάδα για στρατιωτικούς λόγους. Τη σύγκρουση των Άγγλων και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ την θεωρούμε ως ατυχή σύγκρουση που πέρασε και θα ξεχαστεί. Μα αν οι σύμμαχοι απεφάσισαν να διατηρήσουν εδώ αγγλικό στρατό, εμείς λέμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Ελλάδος".
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 28 Ιουν 2020, 19:19

ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣΑφηγείται ο Αλμπερτ Σπέερ, υπουργός της Πολεμικής και Βιομηχανικής Παραγωγής του Χίτλερ:

«Είμαι αυτήκοος μάρτυρας ενός γεγονότος, που μας είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση το φθινόπωρο του 1944. Θυμάμαι συγκεκριμένα ότι ο στρατηγός Γιοντλ, αρχηγός του Γενικού (γερμανικού) Επιτελείου, ήρθε μια μέρα και μου ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας, που αφορούσε την Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή, πρωτοφανής μέχρι τότε και όπως γνωρίζω ΜΟΝΑΔΙΚΗ σε όλο τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αφορούσε – όπως, τουλάχιστον, μου είπε ο Γιοντλ – την εκκένωση της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα χωρίς βρετανική ενόχληση.

Η συμφωνία αυτή έγινε στη Λισαβόνα και το ποιος είχε την πρωτοβουλία δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι δεν έγινε σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά πολύ ψηλότερα, για να μην υπάρξουν ακριτομυθίες.
Η πληροφορία για το περίεργο αυτό «τζέντλεμαν αγκρίμεντ» μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου προκάλεσε σε όσους το έμαθαν κατάπληξη. Και, πράγματι, οι Άγγλοι την τήρησαν.

Τα γερμανικά πολεμικά και μεταγωγικά σκάφη φορτώθηκαν στρατό από τα ελληνικά νησιά – που εκκένωσαν – πέρασαν, το φθινόπωρο του 1944, ανενόχλητα μπροστά από τα μάτια των Βρετανών και ανάμεσα από τα βρετανικά υποβρύχια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.


Το τίμημα της συμφωνίας, κατά τη γνώμη μου, ήταν να παραχωρήσουν οι Γερμανοί τη Θεσσαλονίκη στους Άγγλους αμαχητί και μ’ αυτόν το τρόπο η Ελλάδα να περιέλθει στο δυτικό στρατόπεδο.

Και, βέβαια, ο Χίτλερ θα διατηρούσε ανέπαφες τις δικές του δυνάμεις, που κατείχαν το ελληνικό χώρο».


Στην συνέχεια θα δεις πόσο σχέση είχαν αυτά με τα Δεκεμβριανά....
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 29 Ιουν 2020, 08:48

Ο Φον Όβεν διευθυντής του υπουργείου προπαγάνδας υποστηρίζει ότι στις συνομιλίες πήρε μέρος και ο Γκέμπελς και αναφέρει :


«.... Νομίζω ότι η συμφωνία πρέπει να έκλεισε στην Λισαβόνα και το ποιός είχε την πρωτοβουλία πρώτος δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι δεν έγινε σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά πολύ ψηλότερα, ακριβώς για να μην υπαρξουν ακριτομυθίες.

Οι Άγγλοι, βέβαια, δεν το δημοσιεύουν τώρα και αντιλαμβάνομαι τον λόγο. Η συμφωνία αυτή που έκαναν με τον Χίτλερ, ήταν βέβαια αντίθετη με τα συμφέροντα των τότε συμμάχων τους, και ως προς το σημείο αυτό διατηρούν τα αρχεία τους απόρρητα....».
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 30 Ιουν 2020, 08:24

Οι οδηγίες του Χίτλερ μετά τη συμφωνία της Λισαβόνας αντικατοπτρίζονται από τη διαταγή που έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου 1944 το Ανώτατο Αρχηγείο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από το Βερολίνο προς τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ελλάδας Λέερ στη Θεσσαλονίκη. :

«Η θετική στάση των Άγγλων απέναντι στην αποχώρηση από την Ελλάδα και από τα νησιά προέρχεται από τις διεκδικήσεις της Ρωσίας για ολόκληρο το βαλκανικό χώρο.

Δεν εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα να εμποδίσουν συγκρούσεις και αιματοχυσία ανάμεσα σε κομμουνιστικές κι εθνικιστικές δυνάμεις και σ’ επέκταση ανάμεσα σε Ρώσους και Αγγλοσάξονες.

Σε συνεργασία με τον πρεσβευτή του Ράιχ στην Αθήνα Νοϋμπάχερ, θα πρέπει γι’ αυτό να αποκομίσουμε όλα τα δυνατά πλεονεκτήματα για να εξασφαλίσουμε αδιατάραχτη την αποχώρηση μας.

Από την άλλη μεριά, όμως, θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε στη σύγκρουση των δύο εχθρικών παρατάξεων, αμέσως μετά τη γερμανική «αποχώρηση
(«από την Ελλάδα)».
1 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 01 Ιούλ 2020, 10:27

Υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες για αυτή την συνεννόηση πχ

Έγγραφο προς την Ομάδα Στρατιών F με αρ πρωτ Τ311/287 της 2/10/1944, στο οποίο αναφέρεται για την φάση της υποχώρησης της ομάδας στρατιών Ε :


«.... Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, πως η δράση των Βρετανών κατά των Γερμανών που υποχωρούσαν από την Ελλάδα, μπορούσε να είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη...».


Για ποιο λόγο δεν τους χτύπησαν οι Άγγλοι τους Γερμανούς ειδικά στην Ελλάδα;

Υποστηρίχτηκαν δύο λόγοι:

Α. Αποτροπή εξοπλισμού του ΕΛΑΣ με βαρύ Γερμανικό οπλισμό, οι Άγγλοι μπορούσαν να χτυπήσουν σκληρά τους αποχωρούντες Γερμανούς, από αέρος, αλλά ο επίγειος έλεγχος των λαφύρων θα ήταν καθαρά υπόθεση του ΕΛΑΣ, τόσο στην χερσαία Ελλάδα όσο και στην νησιωτική.


Β. H ενισχύση του ανατολικού μετώπου των Γερμανών, με ξεκούραστα στρατεύματα, ώστε να καθυστερήσει όσο ήταν δυνατόν η προέλαση των Σοβιετικών προς το Βερολίνο και να δοθεί, αντίστοιχα, περισσότερος χρόνος στα Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα για τη δική τους προέλαση.


Τώρα ο ΕΛΑΣ τι έκανε;

Οι αγράμματοι και δουλοπρεπείς ηγέτες του ΚΚΕ ήταν αδύνατον να αντιληφθούν τόσο πολύπλοκα παιχνίδια στρατηγικής και τακτικής, έκαναν το αναμενόμενο.

Την έστησαν έξω από τις πόλεις και μόλις υποχωρούσαν οι Γερμανοί, εισερχόντουσαν δαφνοστολισμένοι σαν ελευθερωτές. :D :D

Τέτοια κωθώνια.... αντί να χτυπήσουν τους υποχωρούντες Γερμανούς και να τους αποσπάσουν όπλα, οχήματα, πυροβόλα και τανκς έμπαιναν στις πόλεις έκαναν παρέλαση και μετά ασχολούντο με τον σφαγιασμό όσων θεωρούσαν προδότες και προδότες ήταν όλοι όσοι δεν ήταν ΕΑΜ.

Αυτά δεν τα καταλάβαιναν οι ΚΚΕδες, τα καταλάβαιναν όμως οι σοβιετικοί ιμπεριαλιστές.

Εικόνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι ΕΛΑΣίτες ένδοξοι απελευθερωτές (χωρίς μάχη).
1 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover
Δημοσιεύσεις: 8814
Τοποθεσία: Kαλαμάτα

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 01 Ιούλ 2020, 17:18

Πλούτωνα, τώρα ανακάλυψες ότι οι εγγλέζοι, και οι σύμμαχοι γενικά, έκαναν συμφωνίες με τους ναζί ώστε να αντιμετωπιστεί ο καλπασμός του κόκκινου στρατού και που χωρίς αυτές τις συμφωνίες θα έφτανε μέχρι τον Ατλαντικό;
0 .
εθνικόφρων κομμουνιστής

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 8002

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 01 Ιούλ 2020, 17:31

Ραν ταν πλαν έγραψε:Πλούτωνα, τώρα ανακάλυψες ότι οι εγγλέζοι, και οι σύμμαχοι γενικά, έκαναν συμφωνίες με τους ναζί ώστε να αντιμετωπιστεί ο καλπασμός του κόκκινου στρατού και που χωρίς αυτές τις συμφωνίες θα έφτανε μέχρι τον Ατλαντικό;Αφήστε τα ψέματα σε θέματα ιστορίας.

Είναι η μοναδική συμφωνία .... όσο αφορά τον κόκκινο στρατό χωρίς τον αδιάλειπτο εφοδιασμό του από τις ΗΠΑ και χωρίς το άνοιγμα ΔΥΟ μετώπων από τους δυτικούς ένα στην Ιταλία και ένα στην Γαλλία, δεν θα είχαν καταφέρει ούτε μέχρι τα σύνορά τους να φτάσουν, αν κατάφερναν να νικήσουν....

Κάτσε όμως στόχος μου είναι να δεις πως τα δουλικά του ΚΚΕ οδήγησαν στο σφαγείο τον ελληνικό λαό για να εξυπηρετηθούν τα σλαβικά συμφέροντα.

Οι διορισμένοι ηγέτες του ΚΚΕ εκτελούσαν εντολές της Μόσχας με προθυμία που υπερέβαινε τα όρια του "προλεταριακού διεθνισμού" και της "προλεταριακής αλληλεγγύης" με μια καθαρή υποτέλεια και εθελοδουλεία
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».


Επιστροφή σε “Ιστορία”