Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο τύπος αρθρογραφεί στην Αβγή , συνεπώς αυτά που λέει έχουν ιδεολογικό πρόσημο
Ενω οι δεξιοί που ότι γράφουν πάνω στο θέμα είναι για τα μπάζα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο;

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο τύπος αρθρογραφεί στην Αβγή , συνεπώς αυτά που λέει έχουν ιδεολογικό πρόσημο
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε: ότι π.χ. η γλώσσα των Τσάμηδων είναι στην πραγματικότητα μια «ελληνική» διάλεκτος που «αλβανοφέρνει».
Αποκαλυπτική του επιπέδου του όλου «διαλόγου» ήταν η τύχη της παρέμβασής μας, όταν επιχειρήσαμε μια σύγκριση του δωσιλογισμού μειονοτικών ομάδων της ευρύτερης Ηπείρου, υπενθυμίζοντας ότι και βορειότερα (στην περιοχή της Χειμάρρας) υπήρξαν κοινότητες (Ελλήνων) μειονοτικών που -όπως και οι Τσάμηδες- συνεργάστηκαν το 1943-44 ένοπλα με τους Γερμανούς κατακτητές κατά του εκεί αντιστασιακού κινήματος.
Τλαξκαλτέκος έγραψε: Έχω κρατήσει μια στατιστική στις σημειώσεις μου που λέει πως το 1906 στην Παραμυθιά της Ηπείρου ζούσαν 9.900 ελληνόφωνοι Έλληνες , 2.600 αλβανόφωνοι Έλληνες , 1.800 ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι , 2.900 αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι και 100 Αθίγγανοι μουσουλμάνοι.
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Καλό θα ήταν να μάθουμε ποιοι ήταν οι Έλληνες της Αλβανίας που συνεργάστηκαν με τον Άξονα. Δηλαδή πως λεγόταν η οργάνωσή τους. Γιατί από όσο ξέρω το ΜΑΒΗ συγκρούστηκε τόσο με τους αξονικούς ( Αλβανούς , Γερβανούς , Ιταλούς ) όσο και με τους αντι-αξονικούς ( Αλβανούς εθνικιστές , Αλβανούς κομμουνιστές , ΕΑΜ ).
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:
Σχετικά με τη συνεργασία μελών της μειονοτητας με τον άξονα βλ. το παρακάτω βιβλίο (σ.119-44)
http://filipjovanis.blogspot.com/2013/10/1944.html?m=1
π.χ «Τα χωριά μας, χάρη στα δραστήρια μέτρα των ένοπλων τμημάτων, περιόριζαν όσο μπορούσαν τα περιθώρια δημιουργίας σαμποτάζ σε βάρος των γερμανoμπαλλιστών. Οι Γερμανοί είχαν αντιληφθεί ότι η Χειμάρρα ήταν ένοπλη» (σ.126)
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Αυτό δεν ήταν συνεργασία , αλλά αυτοπροστασία για να μην την πάθουν σαν τους Καλαβρυτινούς και τους Διστομίτες.
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Σε κοινές επιχειρήσεις με τους Γερμανούς συμμετείχαν ;
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:Η παρεμπόδιση της οργανωμένης αντίστασης του λαού με την ανοχή των αρχών κατοχής δεν είναι συνεργασία;
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Τέλος η περίπτωση των Τσάμηδων είναι τελείως διαφορετική . Συνεργάστηκαν ένοπλα με τους κατακτητές κατά των κατακτημένων. Κι αυτό ας πούμε δεν πειράζει , γιατί το ίδιο έκαναν και Ταγματασφαλίτες. Αλλά όταν ήρθαν στην απελευθέρωση οι Σύμμαχοι , οι ταγματασφαλίτες παραδόθηκαν χωρίς να χτυπήσουν τους Συμμάχους. Οι Τσάμηδες κλήθηκαν πολλές φορές από αντιπροσώπους των Συμμάχων που ήταν εντός του ΕΔΕΣ να παραδοθούν , και δεν το έκαναν.
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:
«Αν οι Τσάμηδες δεχόντουσαν να παραδώσουν τα όπλα στον ΕΔΕΣ, θα είχαν αποφευχθεί αυτοί οι θάνατοι;»
«Υποθέτω ότι οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι. Αλλά μάλλον δεν θα άλλαζε η στρατηγική του ΕΔΕΣ, που ήταν η πλήρης απομάκρυνση των Τσάμηδων από την Ήπειρο. Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της μειονότητας είχε συνεργαστεί με τους Ιταλούς και Γερμανούς έδινε μια πολύ καλή δικαιολογία»
https://greekcivilwar.wordpress.com/201 ... /gcw-1581/
Αποτέλεσμα του μακελειού, όπως ακριβώς επιδίωκαν οι ηγέτες του ΕΔΕΣ και οι Βρετανοί καθοδηγητές τους, ήταν η ομαδική φυγή της εναπομείνασας μειονότητας στην Αλβανία.
Αποκαλυπτικό γι’ αυτή τη στόχευση είναι ένα μεταγενέστερο υπηρεσιακό «σημείωμα περί Τσάμηδων» του Κρις Γουντχάουζ (16/10/1945):
«Ο Ζέρβας, με ενθάρρυνση της Συμμαχικής Αποστολής που τελούσε υπό τις διαταγές μου, τους έδιωξε από τα σπίτια τους το 1944 προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις κατά του εχθρού. [...] Οι Τσάμηδες άξιζαν ό,τι έπαθαν, οι μέθοδοι όμως του Ζέρβα ήταν κομματάκι άσχημες ή οι υφιστάμενοί του βγήκαν εκτός ελέγχου. Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν μια πληθυσμιακή μεταβολή, με την απομάκρυνση μιας ανεπιθύμητης μειονότητας από το ελληνικό έδαφος. Ισως θα ήταν καλύτερα ν’ αφεθούν τα πράγματα έτσι».
https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-t ... meionotita