"Αγωνιστές του 21"

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
WEF Fella
WEF Fella
Δημοσιεύσεις: 17098
Τοποθεσία: Great Hall, WEF Headquarters

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Ιαν 2023, 00:50

Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:Ο λαός σας αγαπά όλοι οι Ευρωπαίοι είναι μαζί σας. Βλέπετε πώς σας φέρεται ο Κολοκοτρώνης από τότε που καταλήφθηκε η Τριπολιτσά, όπου τα λεφτά που πήρε θα αρκούσαν για να ελευθερωθεί η Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα: δώστε μου μόνο την άδεια και, προτού ξημερώσει, ο Κολοκοτρώνης και οι φρουροί του θα είναι παρελθόν. Θα πάρετε στην κατοχή σας τα πλούτη του Κολοκοτρώνη θα απαλλάξετε τον κόσμο από έναν αχρείο και θα έχετε τη δύναμη να φτιάξτε στρατό και να εξασφαλίσετε την ανεξαρτησία της πατρίδας σας.

Ο Υψηλάντης δίστασε να κάνει ένα τόσο δραστικό βήμα και αρνήθηκε.

:smiley-018:
1 .
- The world must become aware of the fantastic transformational power of social entrepreneurship and the Foundation will work as a catalyst in this effort.
- The problem that we have is not globalization. The Problem is a lack of global governance.
- A new world could emerge, the contours of which it is incumbent on us to re-imagine and to re-draw.

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 18 Ιαν 2023, 09:20

Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:Σύμφωνα με την πρώην σύζυγο του, ο Μ. Μπότσαρης ήταν Αλβανίτης.

Εικόνα

Το αυστριακό ανακριτικό πόρισμα της σύλληψης του Ρήγα χαρακτηρίζει Έλληνες τους Σουλιώτες. :elladara: Λέει πως ο Ρήγας είχε σκοπό να πάει στην Μάνη , να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εκεί Ελλήνων στασιαστών , των Μανιατών , απογόνων των αρχαίων Σπαρτιατών , να τους ξεσηκώσει και με την βοήθειά τους να απελευθερώσει τον Μοριά . Έπειτα να εισβάλει στην Ήπειρο και να συνενώση τους Μανιάτας μετά των άλλων Ελλήνων Κακοσουλιωτών , οι οποίοι κατοικούν παρά τα παράλια της Αδριατικής θαλάσσης , και με ενωμένες αυτές τις δυνάμεις να προχωρήσει και να απελευθερώση τας τουρκικάς επαρχίας Μακεδονίαν, Αλβανίαν , την κυρίως Ελλάδα , κατόπιν δε τας λοιπάς δια γενικής αποστασίας.
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 22 Ιαν 2023, 12:48

Λαφαγιέτ : ( Σαβανιάκ 1757 - Παρίσι 1834 ) Πλήρες όνομα : Μαρί Ζοζέφ Πωλ Υβ Ρος Ζιλμπέρ ντι Μοτιέ , μαρκήσιος του Λαφαγιέτ. Γάλλος ευγενής και στρατιωτικός. Βοήθησε τους ΗΠΑνούς κατά των Βρετανών στην ΗΠΑνική Επανάσταση. Συνδέθηκε φιλικά με τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Κατάφερε να αποκλείσει τον Βρετανό διοικητή Λόρδο Τσαρλς Κορνγουόλις στο Γιορκτάουν και τον ανάγκασε να παραδοθεί . Ανακηρύχτηκε ήρωας τόσο της Γαλλίας όσο και των ΗΠΑ. Αναδείχθηκε ηγέτης των φιλελεύθερων Γάλλων ευγενών , υποστήριξε την ανεξιθρησκία και ήταν κατά του δουλεμπορίου. Κατά την Γαλλική Επανάσταση ήταν υπέρ της συνταγματικής μοναρχίας. Διέσωσε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ και την οικογένειά του, όταν ο επαναστατημένος όχλος εισέβαλε στ' ανάκτορα των Βερσαλλιών στις 6/10/1789. Ήρθε σε σύγκρουση με τους ριζοσπάστες αντιμοναρχικούς , όταν οι τελευταίοι ανέτρεψαν την βασιλεία ( 1792 ). Ο Λαφαγιέτ θα δικαζόταν ως προδότης , αλλά πρόλαβε να διαφύγει. Πέρασε στους Αυστριακούς , οι οποίοι τον κράτησαν αιχμάλωτο ως το 1797 - οι Αυστριακοί ήταν σε πόλεμο με τους Γάλλους επαναστάτες. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ναπολέων Βοναπάρτης ( 1799 ) , ο Λαφαγιέτ επέστρεψε στην Γαλλία. Επί Λουδοβίκου ΙΗ΄ έγινε βουλευτής ( 1814 - 1824 ). Το 1824 - 5 επισκέφτηκε τις ΗΠΑ , όπου τον υποδέχτηκαν με εκδηλώσεις λατρείας. Τον Ιούλιο του 1830 διοίκησε την Εθνοφρουρά που συνέβαλε στην ανατροπή του Καρόλου Ι΄ και στην άνοδο του Λουδοβίκου - Φιλίππου στον θρόνο.

Επιστολή ( Πρόλογος ποιητικής συλλογής ) του Κάλβου στον Λαφαγιέτ στα 1824 ( σε νεοελληνική απόδοση - το πρωτότυπο στην γαλλική ) :

Τη μέρα που διακινδυνεύατε τη ζωή σας στην Αμερική, δεν αγωνιζόσαστε μόνο για την ανεξαρτησία της χώρας αυτής . Οι αρχές της δικαιοσύνης και της ηθικής , στις οποίες πρέπει να στηρίζουν την ευδαιμονία τους οι λαοί , ήταν επίσης μπροστά στα μάτια σας.
Στρατηγέ , αγωνιζόμαστε για την ίδια υπόθεση . Η ηλικία σας σας εμποδίζει να δείξετε το σπαθί σας στους βαρβάρους , που μας καταπίεζαν 4 αιώνες. Είθε όμως η ανάμνηση των πράξεών σας να δημιουργήσει γενναία αισθήματα στην ψυχή εκείνου που θα μπορούσε να βαδίσει στα ίχνη σας.
Πολύ φτωχοί για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τους στρατιώτες μας και τα πλοία μας , στερημένοι από κάθε οργάνωση για να στερεώσουμε την ελευθερία μας, χωρίς όπλα για να στολίσουμε τα βράχια μας, πολεμώντας μ' ένα εχθρό που πάντα νικιέται και πάντα ξαναγεννιέται, τριγυρισμένοι από παγίδες των χριστιανικών κυβερνήσεων που έγιναν σύμμαχοι με τους εχθρούς του Ευαγγελίου, δεχόμενοι ύπουλες προσφορές προστασίας, που ο λαός μας δε ζητάει , θα υποκύψουμε;
Όχι, στρατηγέ ! Ο Θεός και η απελπισία μας, μας κραταιώνουν. Ένα έθνος που ολόκληρο βλέπει τους εχθρούς του με περιφρόνηση, τον τάφο του με αδιαφορία , δεν μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα, κι αν ακόμη σκεπαστεί με στάχτες και κόκαλα , δε θα μείνει χωρίς εκδικητή. Η Ευρώπη αγανακτισμένη θα απλώσει το χέρι της στα ερείπιά μας κι ο όρκος της θα κάνει να χλωμιάσουν αυτοί που συνωμότησαν για το χαμό μας.
Αφήνω με λύπη τη Γαλλία. Το χρέος με καλεί στην πατρίδα μου, για να προσφέρω ακόμη μια καρδιά στα όπλα των Μουσουλμάνων. Και θα ξαναπώ στους ξένους που βρίσκονται ανάμεσά μας , πως ήταν ένας αγώνας στην Αμερική κι ένας Λαφαγιέτ γεμάτος ευλογίες από το λαό που με τόση ανιδιοτέλεια βοήθησε.
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 25 Ιαν 2023, 16:36

Στην Επανάσταση του '21 είχαμε διάφορες εσωτερικές συγκρούσεις. Δύο όμως από αυτές ήταν ευρύτερες , σημάδεψαν τον αγώνα και ονομάστηκαν απ' τους ιστορικούς Α΄ Εμφύλιος και Β΄ Εμφύλιος της Επανάστασης του '21. Όπως είχα κάνει μια περίληψη για τον Εθνικό Διχασμό 1915 - 1917 , έτσι θα κάνω και σε αυτό το νήμα μια περίληψη γι' αυτούς τους δύο εμφυλίους.

Το καλοκαίρι του 1821 στα Βέρβαιβα και στη Ζαράκοβα και τον Δεκέμβριο του 1821 στο Άργος , ο "λαός" ( διάβαζε οπαδοί των Κολοκοτρώνη , Αναγνωσταρά , Παπαφλέσσα , Υψηλάντη κ.λπ. ) ξεσηκώθηκε κατά των κοτζαμπάσηδων για να τους σφάξει . Για να μην επέλθει όμως οχλαγωγία , επενέβησαν ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης και απέτρεψαν την σφαγή των κοτζαμπάσηδων απ' τον λαό. Στην πραγματικότητα , όλος αυτός ο συρφετός ήταν ανίκανος να κάνει οτιδήποτε εναντίον των προκρίτων , αφού οι προεστοί διέθεταν τους δικούς τους επαγγελματίες οπλοφόρους και μισθοφόρους και ο Πετρόμπεης τους Μανιάτες του.

Προς την Α ΄Εθνοσυνέλευση
Ενώ βαδίζαμε προς την Α΄ Εθνοσυνέλευση εντείνονταν και οι προετοιμασίες για την πολιτική επικράτηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αντώνη Οικονόμου. Επρόκειτο για έναν πτωχευμένο Υδραίο μικρό καραβοκύρη , ο οποίος είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία και ξεσήκωσε την διστακτική Ύδρα . Αρχικά πέτυχε να εδραιωθεί και να επιβάλει την δικτατορία του , αφού κατάφερε να στρέψει τους άνεργους ναύτες κατά των προκρίτων του νησιού . Όταν όμως προσπάθησε να επιβάλει τάξη στο μοίρασμα των λαφύρων και να βγάλει μερίδιο και για τον Αγώνα , οι ναύτες δυσανασχέτησαν και σταμάτησαν να τον υποστηρίζουν. Βρήκαν ευκαιρία οι πρόκριτοι του νησιού και τον έδιωξαν στον Μοριά. Και όταν έμαθαν πως δεν καθόταν ήσυχος αλλά ερχόταν να συμμετάσχει στην Α΄ Εθνοσυνέλευση , έβαλαν ανθρώπους τους και τον δολοφόνησαν στο Άργος τον Δεκέμβριο του 1821 .

Το έτος 1821 μπορούσαμε να διακρίνουμε 4 μεγάλες πολιτικές ομάδες , χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν συνεργασίες ή μεταπηδήσεις. Είχαμε :
α) Πρόκριτοι του Μοριά με τον Μπέη της Μάνης : Μαυρομιχάλης , Δεληγιανναίοι , Ζαΐμηδες κ.λπ. Αυτοί ήταν υπέρμαχοι του κοινοτικού συστήματος.
β) Οι και καλά αντιπρόσωποι της αστικής τάξης : Μαυροκορδάτος , Κωλέττης , Κουντουριώτηδες κ.λπ. Αυτοί ήταν υπέρμαχοι της δημιουργίας κεντρικής διοίκησης.
γ) Μοραΐτες οπλαρχηγοί όπως ο Κολοκοτρώνης. Παρόλες τις αντιπάθειές τους με τους Μοραΐτες προκρίτους , συνήθως ήταν σύμμαχοι στους δύο μεγάλους εμφυλίους που ακολούθησαν.
δ) Φιλικοί και Δ. Υψηλάντης. Συνήθως συμμαχούσαν με την α και γ ομάδα , αλλά ουσιαστικά ο καθένας ακολούθησε την δική του πορεία.

Α΄ Εθνοσυνέλευση
Πρόεδρος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης ( 1822 ) εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος που την δεδομένη στιγμή είχε με το μέρος του τους Ρουμελιώτες ( οι οποίοι ελέγχονταν απ' τους πρώην Φαναριώτες Μαυροκορδάτο και Νέγρη ) , τους Νησιώτες ( Ύδρα , Σπέτσες ) και πολλούς προκρίτους του Μοριά που δεν ήθελαν να παραγκωνιστούν απ' τους Φιλικούς , τον Υψηλάντη , τον Κολοκοτρώνη κ.α.

H A΄Εθνοσυνέλευση ψήφισε τα εξής :
Το εκτελεστικό θα αποτελούσαν ο Αλ. Μαυροκορδάτος ( πρόεδρος ) , ο Πελοποννήσιος πρόκριτος Αναγνώστης Δεληγιάννης , ο Πελοποννήσιος πρόκριτος Αθανάσιος Κανακάρης , ο νησιώτης Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ρουμελιώτης Ιωάννης Λογοθέτης. Το εκτελεστικό εξέλεξε 8 υπουργούς : ανάμεσα στους οποίους τον Θεόδωρο Νέγρη ( εξωτερικών ) , τον Ιωάννη Κωλέττη ( εσωτερικών ) , τον Πελοποννήσιο πρόκριτο Πανούτσο Νοταρά ( οικονομίας ) και τον Σουλιώτη Νότη Μπότσαρη ( πολέμου ) ο οποίος πολεμούσε ακόμη στο Σούλι και γι' αυτό τον αναπλήρωνε προσωρινά ο Ιω. Κωλέττης. Ορίστηκαν και 3 υπουργοί Ναυτικών , ένας απ' την Ύδρα , ένας απ' τις Σπέτσες και ένας απ' τα Ψαρά ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. :)
Πρόεδρος του βουλευτικού εξελέγη ο Δημήτριος Υψηλάντης με αντιπρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο Πετρόμπεης δεν δέχτηκε την θέση και αντικαταστάθηκε από τον πρόκριτο των Καλαβρύτων Σωτήριο Χαραλάμπη.
Τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο βουλευτικό επικρατούσαν ο Μαυροκορδάτος και ο Νέγρης και οι σύμμαχοί τους πρόκριτοι.
Εντούτοις η Πελοποννησιακή Γερουσία και ο Άρειος Πάγος στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα , τα τοπικά δηλαδή πολιτικά σώματα , διατηρήθηκαν παράλληλα με την Κεντρική Εξουσία !

Στην Δυτική Στερεά Ελλάδα ο Μαυροκορδάτος ήρθε σε ρήξη με τον αρματολό Βαρνακιώτη τον οποίο κατηγόρησε για προδοσία , ενώ στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα o Άρειος Πάγος ( που ελεγχόταν απ' τον Νέγρη και τον Μαυροκορδάτο ) ήρθε σε ρήξη με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο τον οποίο κατηγόρησε για τις αποτυχίες στην Υπάτη και την Στυλίδα ( Μάρτιος 1822 ). Αφαιρέθηκε η αρχηγία απ' τον Ανδρούτσο και στάλθηκαν να τον αντικαταστήσουν ο Αλέξιος Νούτσος και Χρίστος Παλάσκας. Ο Ανδρούτσος απάντησε σκοτώνοντας τον Νούτσο και τον Παλάσκα ( Μάιος 1822 ).
Ανδρούτσος , Γκούρας , Υψηλάντης , Νικηταράς και Κολοκοτρώνης συμμαχούν μεταξύ τους , αλλά ο Μαυροκορδάτος και οι συνοδοιπόροι του καταφέρνουν να πάρουν με το μέρος τους τον Παναγιώτη Γιατράκο και Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη . Ο τελευταίος είχε αρχίσει να ανησυχεί με την δύναμη που κέρδιζε ο Κολοκοτρώνης.

Προς την Β΄Εθνοσυνέλευση
Στις 18/1/1823 η Διοίκηση , δηλαδή ο Μαυροκορδάτος και οι σύμμαχοί του , ζήτησαν απ' τον φρούραρχο του Ναυπλίου και συνεργάτη του Κολοκοτρώνη , Δημήτριο Πλαπούτα , να τους παραδώσει το Ναύπλιο για να γίνει η Β΄Εθνοσυνέλευση. Ο Δ. Πλαπούτας αρνήθηκε με προτροπή του Κολκοτρώνη. Τότε η Διοίκηση κατηγόρησε τους Πλαπούτα και Κολοκοτρώνη για ανταρσία και όρισε να γίνει η Β΄Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας. Η απροθυμία του Κολοκοτρώνη να παραδώσει στην Διοίκηση το Ναύπλιο είχε ως αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψουν οι Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης , Παπαφλέσσας , Αναγνωσταράς , Α. Πετμεζάς και Π. Γιατράκος. Ο Κολοκοτρώνης απομονώθηκε.

Β΄Εθνοσυνέλευση
Πρόεδρος της Β΄Εθνοσυνέλευσης εξελέγη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Η Β΄ Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε στις 29/3/1823 και έληξε στις 18/4/1823.
Πρόεδρος του βουλευτικού εξελέγη ο Ι. Ορλάνδος ( γαμπρός των αδελφών Κουντουριώτη ) και αντιπρόεδρος ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος ,
Πρόεδρος του εκτελεστικού εξελέγη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γενικός γραμματέας ο Μαυροκορδάτος. Τα άλλα 3 μέλη του εκτελεστικού ήταν οι Σωτήρης Χαραλάμπης , Ανδρέας Μεταξάς και Ανδρέας Ζαΐμης .
Το εκτελεστικό διόρισε υπουργούς τους Γρηγόριο Δικαίο Παπαφλέσσα ( εσωτερικών ) , Αναγνώστη Σπηλιωτάκη ( οικονομίας ) , Γ. Αινιάν ( αστυνομίας ) , επίσκοπο Ανδρούσης Ιωσήφ ( θρησκείας ) , Αναγνώστη Παπαγεωργίου ή Αναγνωσταρά ( πολέμου ) , Χριστόφορο Περραιβό ( πολέμου ) , Δ. Μούρτζινο ( πολέμου ) και Γεώργιο Μπάρμπογλη ( δικαίου ).
Για να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις , στις 17/5/1823 , ο Θ. Κολοκοτρώνης εξελέγη αντιπρόεδρος του εκτελεστικού και ο γιος του , Πάνος Κολοκοτρώνης διορίσθηκε φρούραρχος του Ναυπλίου.

Κολοκοτρώνης ήρξατο χειρών αδίκων
Ο Ι. Ορλάνδος παραιτήθηκε από πρόεδρος του βουλευτικού. Υποψηφιότητα για την θέση έβαλαν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης. Ο Θ. Κολοκοτρώνης υποστήριξε την υποψηφιότητα του συντοπίτη , παλαιού αντιπάλου και πρόσφατα συμπέθερού του Αναγνώστη Δεληγιάννη. Τελικά όμως κατόρθωσε να εκλεγεί ο Μαυροκορδάτος ( 10/7/1823 ). Ο Κολοκοτρώνης δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα , απείλησε με βία , εκφόβισε τον Μαυροκορδάτο και τον ανάγκασε να παραιτηθεί ( 14/7/1823 ) !

Προς τον Α΄ Εμφύλιο
Οι Αχαιοί πρόκριτοι Ανδρέας Ζαΐμης και Ανδρέας Λόντος συμμαχούν με τον Μαυροκορδάτο , τον Κωλέττη και τους Κουντουριώτηδες. Ο Θ. Κολοκοτρώνης συμμαχεί με τους Μαυρομιχαλαίους , τους Δεληγιανναίους , τον Σωτήρη Χαραλάμπη , τον Ασημάκη Φωτήλα , τον Πλαπούτα κ.α. Οι Δεληγιανναίοι και οι Πλαπουταίοι ήταν αντίπαλοι μεταξύ τους , αλλά ταυτόχρονα ήταν σύμμαχοι του Κολοκοτρώνη.
Το βουλευτικό , στο οποίο επικρατούσαν οι Υδραίοι και οι υποστηρικτές του Μαυροκορδάτου, ήρθε σε ρήξη με το εκτελεστικό στο οποίο επικρατούσαν οι Πελοποννήσιοι.
Ο πρόκριτος της Πελοποννήσου και υπουργός οικονομικών Χαράλαμπος Περούκας ( σύμμαχος του Κολοκοτρώνη ) επέβαλε στην Πελοπόννησο το μονοπώλιο άλατος , πράξη που ήταν αντισυνταγματική. Το βουλευτικό , όπως είχε το δικαίωμα , καθαίρεσε τον Περούκα ( τότε είχαμε πραγματική διάκριση των εξουσιών - όχι όπως σήμερα :s_cool ). Το εκτελεστικό δεν δέχτηκε την απόφαση.
Επιπλέον το βουλευτικό καθαίρεσε για παράβαση καθήκοντος τον Επτανήσιο Ανδρέα Μεταξά και τον αντικατέστησε με τον Κωλέττη.
Ο Κολοκοτρώνης αντέδρασε πάλι βίαια. :sfentona: :shooting05: Έστειλε τον γιο του Πάνο στο Άργος όπου συνεδρίαζε το βουλευτικό και το διέλυσε με την απειλή των όπλων ( 26/11/1823 ).
Τότε οι Μαυροκορδάτος , Υδραίοι , Λόντος και Ζαΐμης εκλέγουν νέο εκτελεστικό με πρόεδρο τον Υδραίο Γεώργιο Κουντουριώτη. Το νέο εκτελεστικό εγκαταστάθηκε στο Κρανίδι.
Έτσι δημιουργήθηκαν δύο Διοικήσεις ( εκτελεστικά ) : 1) Η παλιά με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη η οποία μετέφερε την έδρα της απ' το Ναύπλιο στην Τριπολιτσά. 2) Η νέα Διοίκηση με επικεφαλής τον Γ. Κουντρουριώτη και έδρα το Κρανίδι.
Η κυβέρνηση του Γ. Κουντουριώτη , χάρη στη σύνδεση του Αλ. Μαυροκορδάτου με τον λόρδο Βύρωνα στο Μεσολόγγι , πήρε τα λεφτά του αγγλικού δανείου και έγινε πανίσχυρη. Πλέον μπορούσε και αυτοί να στρατολογήσει οπλοφόρους και να αντιτάξει βία στην βία.

συνεχίζεται...
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 26 Ιαν 2023, 17:22

συνέχεια απ' το προηγούμενο viewtopic.php?f=20&t=11635&p=374857#p374857

Α΄ Εμφύλιος
Η κυβέρνηση του Γ. Κουντουριώτη καταλαμβάνει τον Ακροκόρινθο , πολιορκεί το Ναύπλιο ( του οποίου φρούραρχος ήταν ο Πάνος Κολοκοτρώνης ) και στενεύει τον κλοιό γύρω απ' την Τριπολιτσά ( έδρα της παλαιάς Διοίκησης ). Οι Πελοποννήσιοι πρόκριτοι Ανδρέας Ζαΐμης και Ανδρέας Λόντος , οι λεγόμενοι και "Ανδρέηδες" δηλαδή , μέλη της νέας Διοίκησης , προσπάθησαν να συμβιβάσουν τους Κολκοτρώνη , Μαυρομιχάλη και Δεληγιανναίους από τη μία πλευρά , με τους Κουντουριώτες , Μαυροκορδάτο και Κωλέττη απ' την άλλη , αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Υδραίοι μάλιστα άρχισαν να υποψιάζονται τους Ανδρέηδες πως συντάσσονται με το παλαιό εκτελεστικό λόγω της προστατευτικής διάθεσης που έδειχναν προς τους συντοπίτες τους Πελοποννησίους. Τελικά , τον Μάιο του 1824 , ο Θ. Κολοκοτρώνης, με μεσολάβηση των Ανδρέηδων , συμβιβάστηκε με τη νέα Διοίκηση. Παρέδωσε το Ναύπλιο στους Ζαΐμη και Λόντο , με την συμφωνία να το κρατήσουν αυτοί οι δύο και να μην το παραδώσουν στους Υδραίους. Οι Υδραίοι δυσανασχέτησαν βέβαια , αλλά τελικά δέχτηκαν. Έτσι έληξε ο Α΄Εμφύλιος.

Προς τον Β΄ Εμφύλιο
Ο Ιωάννης Γκούρας εγκαταλείπει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και συντάσσεται με τον Ιωάννη Κωλέττη. Οι Κουντουριώτες παραγκωνίζουν τους Πελοποννησίους Ζαΐμη και Λόντο λόγω της τοπικιστικής τους συμπεριφοράς στον Α΄Εμφύλιο. Τότε κι αυτοί συμμαχούν με τον Κολοκοτρώνη. Η κυβέρνηση Κουντουριώτη πάλι , με την οικονομική δυνατότητα που της έδιναν τα δάνεια , προσεταιρίζεται τους Σουλιώτες και τους Ρουμελιώτες αρματολούς, ακόμη κι αυτούς που μέχρι πρότινος είχαν εργοδότες τους Μοραΐτες προεστούς.
Στις 3/10/1824 έγιναν εκλογές. Ο Γ. Κουντουριώτης παρέμεινε πρόεδρος του εκτελεστικού και γενικά οι οπαδοί του επικράτησαν στις εκλογές. Οι Πελοποννήσιοι ( Ανδρέηδες , Δεληγιανναίοι , Κολκοτρώνης ) καταγγέλουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν βίας , εκφοβισμών , εκβιασμών , νοθείας και εξαγοράς ψήφων.

Β΄ Εμφύλιος
Τον Οκτώβριο του 1824 οι κάτοικοι της Τριφυλίας στασίασαν κατά της κυβέρνησης Κουντουριώτη. Ο Παπαφλέσσας στάλθηκε να καταστείλει την στάση. Οι Αρκαδι(α)νοί ( Αρκαδι(α)νοί = κάτοικοι της Τριφυλίας , του νομού Μεσσηνίας - να μην συγχέονται με τους Αρκάδες της Αρκαδίας ) , ο Θ. Κολοκοτρώνης , ο γιος του Πάνος και ο Κανέλλος Δεληγιάννης παρατάχτηκαν κατά του Παπαφλέσσα , του Βάσου Μαυροβουνιώτη και του Μανιάτη Διονυσίου Μούρτζινου ( αντίπαλος του Πετρόμπεη και παλαιός φίλος του Κολοκοτρώνη ). Η μάχη έγινε σε ένα χωριό , τους Κωνσταντίνους , και οι κυβερνητικοί ηττήθηκαν. Ο Παπαφλέσσας ταπεινωμένος επέστρεψε στο Ναύπλιο.
Σε άλλη μάχη ο Γενναίος Κολοκοτρώνης και ο Κανέλλος Δεληγιάννης νίκησαν τον Βάσο Μαυροβουνιώτη και τον έτρεψαν σε φυγή.
Ήρθε όμως η ώρα να μιλήσουν οι επαγγελματίες οπλοφόροι που μισθοδοτούνταν απ' τα χρήματα του αγγλικού δανείου , το οποίο διαχειριζόταν η κυβέρνηση Κουντουριώτη . Το Νοέμβριο του 1824, Ρουμελώτες αρματολοί και Σουλιώτες εισβάλλουν στην Πελοπόννησο. Οι Ιω. Κωλέττης , Κίτσος Τζαβέλλας , Κ. Μπότσαρης , Γ. Δράκος , Ιωάννης Γκούρας , Γεώργιος Καραϊσκάκης , Ανδρέας Ίσκος , Νάκος Πανουργιάς και Γ. Δυοβουνιώτης μπαίνουν στον Μοριά. Πρώτο θύμα τους ο πρόκριτος Σωτήριος Νοταράς και ο γιος του Ιωάννης Νοταράς , οι οποίοι και φυλακίζονται. Με τους Νοταράδες εξουδετερωμένους ο Γκούρας λεηλατεί την Κορινθία.
Οι Τζαβέλλας , Ίσκος , Μπότσαρης και Καραϊσκάκης καταλαμβάνουν το Αίγιο και νικούν τους Ανδρέα Λόντο , Ανδρέα Ζαΐμη και Νικηταρά , οι οποίοι καταφεύγουν στη δυτική Ρούμελη όπου τους παρέχουν προστασία οι αρματολοί Γεώργιος Τσόγκας και Δημήτρης Μακρής.
Ρουμελιώτες και Σουλιώτες λεηλατούν την Κερπινή και καταστρέφουν τα σπίτια και τα υπάρχοντα των Ζαΐμηδων. Οι Ρουμελιώτες του Κωλέττη πάλι λεηλατούν στα Λαγκάδια Γορτυνίας τις περιουσίες των Δεληγιανναίων , οι οποίοι παραδόθηκαν τελικά και φυλακίστηκαν τον Ιανουάριο του 1825. Ήδη απ' τον Νοέμβριο του 1824 είχε σκοτωθεί από τους κυβερνητικούς ο Πάνος Κολοκοτρώνης, και ο πατέρας του παραδόθηκε και φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 1824.
Έτσι λοιπόν έληξε ο Β΄Εμφύλιος ,με νίκη των Νησιωτών , των Ρουμελιωτών και των Σουλιωτών εις βάρος των Πελοποννησίων.
Οι φυλακισμένοι ( Δεληγιανναίοι , Θ. Κολοκοτρώνης , Παναγιώτης Νοταράς , Ιωάννης Νοταράς κ.α. ) αμνηστεύθηκαν ( 18/5/1825 ) και απελευθερώθηκαν τελικά απ' την κυβέρνηση Κουντουριώτη μετά τις επιτυχίες του Ιμπραήμ.
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 08 Φεβ 2023, 16:58

Αφήνω αυτό εδώ να το έχουμε.


Αιχμάλωτοι Ελλήνων κατά την επανάσταση του 1821 - Βακαλόπουλος, Απόστολος Ε.
http://digital.lib.auth.gr/record/112919/files/?ln=el
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster
Δημοσιεύσεις: 1139

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 24 Φεβ 2023, 13:35

Φωτογραφίες αγωνιστών του '21

Δημήτριος Βούλγαρης

Εικόνα

Σπυρίδων Τρικούπης

Εικόνα

Νικόλαος Δραγούμης

Εικόνα

Γεώργιος Δυοβουνιώτης

Εικόνα

Δημήτριος Καλλέργης

Εικόνα

Κωνσταντίνος Κανάρης

Εικόνα

Γενναίος Κολοκοτρώνης

Εικόνα

Αντώνιος Κριεζής

Εικόνα

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Εικόνα

Αναστάσιος Μαυρομιχάλης

Εικόνα
1 .

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster
Δημοσιεύσεις: 1139

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 28 Φεβ 2023, 15:43

Ελληνοαλβανική συμμαχία (1821): Αυτή η περίπλοκη ρύθμιση χαρακτηρίστηκε από κάποιους Έλληνες ιστορικούς «ψευδοσυμμαχία», σαν να μην είχαν πραγματικά οι Έλληνες που την υπέγραψαν την πρόθεση να πολεμήσουν για τον Αλή πασά και το έκαναν μόνο για λόγους σκοπιμότητας. Εξαρτάται ίσως τι εννοεί κανείς λέγοντας σκοπιμότητα. Ο Μαυροκορδάτος, από τη μεριά του, πίστευε πως οι Έλληνες αρματολοί δεν είχαν παραιτηθεί από την προσφιλή τους ιδέα ν' ανακηρύξουν τον Αλή πασά με τα δικά του λόγια «βασιλιά της Αλβανίας, της Ηπείρου και όλης της Θεσσαλίας». Στην πραγματικότητα όμως, η συμμαχία τους υποβασταζόταν από κάτι ακόμη πιο στέρεο από την πολιτική αλληλεγγύη: την προοπτική του πλιάτσικου, γιατί ο άμεσος στόχος της συμμαχίας εκείνο το φθινόπωρο ήταν η πλούσια πόλη της Άρτας, που είχε καταληφθεί από τα σουλτανικά στρατεύματα. Οι δυνάμεις των πολιορκητών αυξήθηκαν από 4.000 σε πάνω από 10.000 άντρες, και τον Νοέμβριο του 1821 η πόλη καταλήφθηκε εξ εφόδου από τις ένοπλες ομάδες. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί, Αλβανοί και Έλληνες έγιναν ένα στη λαφυραγωγία. Ξέροντας πως δεν ήταν αυτοί ο πραγματικός στόχος, οι Οθωμανοί στρατιώτες αρκέστηκαν να κοιτάνε από ψηλά, ασφαλείς στις βυζαντινές επάλξεις, ενόσω εκκλησίες, τζαμιά, αποθήκες και μαγαζιά λεηλατούνταν αδιακρίτως. Κάποιες ελληνικές ομάδες όχι μόνο λαφυραγώγησαν τα σπίτια χριστιανών, αλλά και τους αφαίρεσαν όλα τους τα υπάρχοντα, και μάλιστα βασάνισαν τους ιδιοκτήτες με καυτό λάδι για να μαρτυρήσουν πού είχαν κρυμμένα τα τιμαλφή τους. Όπως ομολόγησε αργότερα ένας από τους Έλληνες αρχηγούς: «Και γυμνώσαμεν όλους τους καϊμένους και τους αφήσαμεν δυστυχείς».
1 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 04 Μαρ 2023, 14:22

Ο αιγυπτιακός στόλος που έφυγε απ' την Αλεξάνδρεια στις 7/7/1824 αποτελούταν από 60 πολεμικά διαφόρων τύπων και 150 μεταγωγικά , από τα οποία τα 84 έφεραν ευρωπαϊκές , χριστιανικές σημαίες. :nono:

( περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία , τεύχος 60 , εκδόσεις Περισκόπιο , Ανάργυρος Φαγκρίδας , Η ναυμαχία του Γέροντα )
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3142

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 29 Μαρ 2023, 13:54

Μια τραγική στιγμή της πολιορκίας της Τροπολιτσάς. Οι Τούρκοι διώχνουν τα γυναικόπαιδα απ' την πόλη προκειμένου να λύσουν το επισιτιστικό τους πρόβλημα. Οι Έλληνες φυσικά δεν ήθελαν κάτι τέτοιο και έσπρωξαν ξανά τα γυναικόπαιδα προς τα μέσα. Οι Τούρκοι όμως τα έσπρωχναν ξανά προς τα έξω . Γυναίκες και παιδιά βρέθηκαν μεταξύ δύο πυρών. Πολλά πέθαναν απ' την πείνα κάτω απ' τα τείχη. :(

Τραγική περιγραφή. Φιλήμων :
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )


Επιστροφή σε “Ιστορία”