Oι Γάλλοι nemo ήταν αποικιοκράτες και ήξεραν τι δυνατότητες έχει ο κατακτητικός στρατός απέναντι σε πολίτες, οι Γάλλοι κομμουνιστές ήταν πατριώτες δεν ήταν τα δικά μας δουλικά, που βρήκαν την ευκαιρία ο κάθε καπνεργάτης, ο κάθε μπαρμπέρης και ο κάθε μπαλωματής να γίνουν καπεταναίοι και δεν πάει να γαμηθεί η πατρίδα....
Αντίσταση λοιπόν οι πουρκουάδες στην Αφρική, στην Ασία.... όχι σ αυτά που με χρήμα και θυσίες έφτιαξε ο γαλλικός λαός στην Γαλλία, φτιάξανε και τους ΜΑΚΙ κάτι τύπους που όλη την ημέρα ζούσαν και δούλευαν κανονικά και το βράδυ πριν πηδήξουνε την γαλλιδούλα τους άνοιγαν να ακούσουν τι λέει από το Λονδίνο ο Ντε Γκωλ.... και τέλος ούτε τους τοίχους των πόλεών τους με συνθήματα δεν λέρωναν.
................
Εξ άλλου τέλη Ιούλιο 1944 έφτασε στα βουνά εκ Ιταλίας η στρατιωτική αποστολή των σοβιετικών.
Δεν ήταν καθόλου στρατιωτική ήταν καθαρά πολιτική αποστολή (δεν πήρε ποτέ μέρος σε καμμιά στρατιωτική ενέργεια ούτε σε σχεδιασμό) στόχος της ήταν να καθοδηγεί και να ελέγχει επί τόπου την εφαρμογή των εντολών της ΕΣΣΔ.... με την αποστολή αυτή φαινόταν αρχηγός ο Ποπώφ αλλά στην πραγματικότητα έκανε κουμάντο ο Τσερνίτσεφ (Νικολάου) βασικό στέλεχος παλιά στην σοβιετική πρεσβεία των Αθηνών.
Αυτός ο Τσερνίτσεφ (Νικολάου) συζήτησε με τον Γιάννη Ιωαννίδη την συμφωνία του Λιβάνου και έγινε η εξής αποκαλυπτική στοιχομυθία:
Τσερνίτσεφ (Νικολάου):
«Τι έχετε υπ όψιν σας να πολεμήσετε ενάντια στους Εγγλέζους;»Γιάννη Ιωαννίδη:
Αν παρουσιαστεί ανάγκη, φυσκά θα πολεμήσουμε.
«Μου κάνει ένα μορφασμό πολύ χαρακτηριστικό. Τι εσήμαινε αυτό; Αποδοκιμασία της απάντησής μου. Εγώ εκείνη την στιγμή τα έχασα. Είδα ότι αποδοκιμάζομαι.
Ο Τσερνίτσεφ δεν μπορεί να σου πει κάνε αυτό ή εκείνο. Σε καμμιά περίπτωση. Αλλά ο μορφασμός του έλεγε καθαρά: Τι μου λες τώρα εσύ ; Στραπάτσο. Και ήταν παραμονές συνεδρίασης της ΚΕ. Άντε τώρα να βρεις άκρη...».
Ένας μορφασμός ενός Τσερνίτσεφ έφερε τα πάνω κάτω, διότι μετά την ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΕ στις 28 Ιουλίου 1944 στα Πετρίλια Αργιθέας Αγράφων,
τόσο ο Π Ρούσος όσο και ο Γιάννης Ιωαννίδης θα περιέγραψαν την θέση της σοβιετικής πρεσβείας του Καίρου και τον μορφασμό του Τσερνίτσεφ.... γίνεται αντιληπτό ότι αμέσως....
η θέση Σιάντου, Ζευγού κλπ άλλαξε τάχιστα και κάποιοι που ήδη είχαν φύγει προς την Αθήνα, όδευαν να οργανώσουν την κατάληψη της εξουσίας με την αποχώρηση των Γερμανών!!!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ του ΤΑΚΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944 του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΡΤΖΙΩΤΑ εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ του Γιάννη Ιωαννίδη.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».