Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Re: Λίβανος, Καζέρτα, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Βάρκιζα

Δημοσίευσηαπό pluton » 01 Δεκ 2023, 15:15

FB_IMG_1701436322100.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 01 Δεκ 2023, 22:17

περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, τεύχος 70 , εκδόσεις Περισκόπιο, Γεώργιος Ζουρίδης , Η μάχη της Κόνιτσας :

Τον Οκτώβριο του 1947 ο Ελληνικός Στρατός διέθετε συνολικά 140 πολυβόλα ( την περίοδο 1940 - 41 ο συνολικός αριθμός των πολυβόλων ανερχόταν σε 4.000 περίπου ).
:o :oomg: :s_omg
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 06 Δεκ 2023, 20:12

Μια από τις εμβληματικότερες μορφές στη Μάχη της Αθήνας (Δεκεμβριανά), υπήρξε ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Ως Διοικητής της Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας, επέστρεψε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του '44

FB_IMG_1701886129664.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 08 Δεκ 2023, 22:41

Αθήνα 4 Δεκεμβρίου 1944. Η κηδεία των θυμάτων της 3ης Δεκεμβρίου. (Φωτογραφία Lt. Morris)

FB_IMG_1702067851019.jpg
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 09 Δεκ 2023, 22:48

Πόσοι σκοτώθηκαν στα Δεκεμβριανά;

Οι πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε 1.000 νεκρούς την ημέρα, τα Δεκεμβριανά κράτησαν 33 ημέρες...

Η εκτίμηση αυτή όμως είναι πολύ συντηρητική, τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα σε 33 ημέρες σκοτώθηκαν περισσότεροι απ' όσοι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο που διάρκεσε ένα εξάμηνο συν όσοι εκτελέστηκαν κατά την κατοχή πάνω από τρία χρονια.

Τα Δεκεμβριανά θεωρούνται αναλογικά η πιο πολύνεκρη μάχη του β ΠΠ.

https://www.facebook.com/10006445784140 ... 5JovKaQEl/
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 10 Δεκ 2023, 14:05

pluton έγραψε:Πόσοι σκοτώθηκαν στα Δεκεμβριανά;

Οι πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε 1.000 νεκρούς την ημέρα, τα Δεκεμβριανά κράτησαν 33 ημέρες...

Η εκτίμηση αυτή όμως είναι πολύ συντηρητική, τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα σε 33 ημέρες σκοτώθηκαν περισσότεροι απ' όσοι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο που διάρκεσε ένα εξάμηνο συν όσοι εκτελέστηκαν κατά την κατοχή πάνω από τρία χρονια.

Έχω διαβάσει πολλά νούμερα ( για την περιοχή Αθηνών ).

Νεκροί ένοπλοι Εαμίτες 2.000 - 3.000 ή 2.000 ή 3.000
Νεκροί άμαχοι Εαμίτες 3.000

Νεκροί Άγγλοι 210 ή 254 και 50 ή 55 αγνοούμενοι ( μόνιμα ).

Νεκροί ένοπλοι κυβερνητικοί 1.200 ή 3.480 ή 3.500 ( χωροφύλακες και αστυνομικοί 889 ή 900 , εθνοφύλακες [ χωροφύλακες απ' την επαρχία, Χίτες , πρώην Ταγματασφαλίτες κ.α. ] ή/και "στρατιωτικοί" 2.000 ή 2.450 )
Νεκροί άμαχοι κυβερνητικοί 7.000

Σύνολο αμάχων Ελλήνων τουλάχιστον 10.000 νεκροί από όλες τις πλευρές. Μόνο στον Εθνικό ( Βασιλικό ) Κήπο τάφηκαν 2.500 πτώματα απ' την βρετανική υπηρεσία ΕΜ-ΕΛ ( military liaison ).
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 10 Δεκ 2023, 23:16

https://www.facebook.com/groups/1583667 ... 871626056/

FB_IMG_1702242680130.jpg

Ιανουάριος 1945 αναμονή για συσσίτιο στην ελεύθερη περιοχή που έλεγχε η νόμιμη κυβέρνηση.
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 11 Δεκ 2023, 08:27

Τλαξκαλτέκος έγραψε:
pluton έγραψε:Πόσοι σκοτώθηκαν στα Δεκεμβριανά;

Έχω διαβάσει πολλά νούμερα ( για την περιοχή Αθηνών ).

Νεκροί ένοπλοι Εαμίτες 2.000 - 3.000 ή 2.000 ή 3.000
Νεκροί άμαχοι Εαμίτες 3.000

Νεκροί Άγγλοι 210 ή 254 και 50 ή 55 αγνοούμενοι ( μόνιμα ).

Νεκροί ένοπλοι κυβερνητικοί 1.200 ή 3.480 ή 3.500 ( χωροφύλακες και αστυνομικοί 889 ή 900 , εθνοφύλακες [ χωροφύλακες απ' την επαρχία, Χίτες , πρώην Ταγματασφαλίτες κ.α. ] ή/και "στρατιωτικοί" 2.000 ή 2.450 )ες εκτέλεσαν
Νεκροί άμαχοι κυβερνητικοί 7.000

Σύνολο αμάχων Ελλήνων τουλάχιστον 10.000 νεκροί από όλες τις πλευρές. Μόνο στον Εθνικό ( Βασιλικό ) Κήπο τάφηκαν 2.500 πτώματα απ' την βρετανική υπηρεσία ΕΜ-ΕΛ ( military liaison ).

Σύμφωνα με την ΔΙΣ που είναι η πιο επίσημη εκδοχή οι κομμουνιστες εκτέλεσαν 46.985,5 πολίτες.... Οι Άγγλοι έπιασαν 13.000 με 16.000 ΕΑΜιτες υπήρξαν εν ψυχρώ εκτελέσεις αντεκδίκησης. Υπήρχαν και αυτοί που έπεσαν στις συγκρούσεις. Και όλα αυτά σε 33 ημέρες.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο σκοτώθηκαν σε έξη μήνες 17.578 και στην κατοχή εκτελέστηκαν σε πάνω από τρία χρόνια 45.000 με 50.000
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 14 Δεκ 2023, 08:01

Ας δούμε τι έγραψε στην οικογένεια του, τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών, ο διαβιβαστης Χευντν Πετυ:

Αυτή η περιοχή μεταμορφώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη από ,,παράδεισος,, που ήταν για εμάς σε σωστή ,,κόλαση,, σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με φυλακή.

Τι είμαστε;
Τι ρόλο παίζουμε;
Καθόμαστε και παρακολουθούμε από τα παράθυρα μας ερασιτέχνες στρατιώτες με πολιτικά, άνδρες και γυναίκες που σκοτώνονται μεταξύ τους με κάθε είδους όπλο που μπορούν να εξοικονομήσουν: αντιαρματικά κανόνια, τυφέκια, χειροβομβίδες, τσεκούρια, σουγιάδες, στιλέτα. Ο ΕΛΑΣ παρέλασε στους δρόμους με επικεφαλής μια γριά που κουνούσε ένα τσεκούρι πιο μεγάλο από την ίδια. Στην παρέλαση μερικές σημαίες ήταν ματωμένες.

ceb4ceb5cebaceb5cebcceb2cf81ceb7cf83.jpg
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 16 Δεκ 2023, 07:46

Κάθε 11 Δεκεμβρίου θυμάμαι την τρομάρα που πήρα όταν ξύπνησα το πρωί και η μητέρα μου με όση ψυχραιμία μπορούσε να έχει μου ανήγγειλε ότι τα μεσάνυχτα άγνωστοι άνθρωποι είχαν πάρει την γιαγιά μου και τον πατέρα μου από το σπίτι και ότι έπρεπε γρήγορα να ντυθώ( ήμουνα 5 ετών για να φύγουμε να πάμε αλλού γιατί υπήρχε μεγάλος κίνδυνος.

Ήταν τα λεγόμενα Δεκεμβριανά του 1944 και εγώ ήμουνα 5 ετών. Οι άγνωστοι ήταν οι συμμορίτες της Κηφισιάς που μεσάνυχτα ώρμησαν και οδήγησαν την κυρία Λέλα Μεταξά όμηρο μαζί με τον γαμπρό της, τον πατέρα μου , τον Ευγένιο Φωκά στα βουνά της Φωκίδας.

Στο ημερολόγιο της Λέλας υπάρχει η περιγραφή και η διαδρομή πεζή μέσα στο χειμώνα, με βροχές και χιόνια μέχρι το Μπλέσα ή Αμυγδαλιά Φωκίδας που ήταν το κρυσφύγετο τους. Κοινώς λιμέρι.

Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου βρίσκονταν στην Αγιά Λεούσα στο Συκάμινο. Ένα εκκλησάκι σε λόφο του Ωρωπού. Μια χαράδρα βρίσκεται εκει πίσω…με δική της ιστορία. Πριν 15 χρόνια πήγα εκεί .

Έχω πάει στο εκκλησάκι και έχω ανάψει κερί γιατί οι δικοί μου γιαγιά και πατέρας μετά προχώρησαν στην Θήβα-Λειβαδιά- Παρνασός-.

Εκεί τους χώρησαν προς Τιθορέα ο πατέρας μου προς Αράχωβα η γιαγιά μου. Και συνέχεια… Ο πατέρας μου όταν έφτασε στην Τιθορέα δραπέτευσε αφού τον βοήθησε ο Θανάσης Κοντός, ας είναι ελαφρά τον χώμα που τον σκεπάζει.

Την Λέλα Μεταξά περισυνέλεξε σε αθλία κατάσταση ο Ερυθρός Σταυρός και την οδήγησε πίσω στην Κηφισιά στο κατακλεμένο και ριμαγμένο σπίτι της που οι κομουνιστές είχαν καταλάβει και χρησιμοποιήσει ως νοσοκομείο τους. Υπό την εποπτεία του ιατρού Πέτρου Κόκκαλη.

Εννοώ την οικία Ιωάννη Μεταξά όπου δην 28η Οκτωβρίου 1940 έφτασε ο Ιταλός πρέσβης για να ακουστεί το ΟΧΙ ΤΩΝ Ελλήνων από το στόμα του Μεταξά.

Απόψε ήρθε μέσα στην νύχτα στο νου μου η εφιαλτική ιστορία αυτή που σημάδεψε την ζωή μου. Η ψυχραιμία και η άμεση αντιμετώπιση της μητέρας μου Νανάς, η μικρή κόρη του Μεταξά. που θα σας αναλύσω άλλη φορά ήταν μάθημα ζωής. Πάνε κοντά 80 χρόνια. Με ξύπνησε η δυνατή βροχή και την κατέγραψα μια φορά ακόμα.

FB_IMG_1702704948857.jpg

Λέλα Ιωάννου Μεταξά η σύζυγος του εθνικού κυβερνήτη.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 3528488645
0 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”