• Ενεργά Θέματα 
Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Διάφορα Θέματα και Ιστορίες.

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Διάφορα Θέματα και Ιστορίες.

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 27 Δεκ 2017, 18:45

30 Οκτ 2017
Ένας Eθνάρχης απ τα LIDL!!!

Εικόνα
Μαριονέτες που τις λατρεύουμε ως τοτέμ....

Εικόνα
Υπόθεση Μέρτεν και Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εικόνα
Ο Ναζί Μαξ Μέρτεν , ο επονομαζόμενος "χασάπης της Θεσσαλονίκης", υπεύθυνος για την εξολόθρευση 56.000 Εβραίων, συνελήφθη τυχαία το 1957 στην Αθήνα χάρη στην επιμονή και στον πατριωτισμό του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ανδρέα Τούση, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου.

Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, αλλά η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το νόμο 4016/1959, τροποποίησε το ν.δ. 3933/1959 με αποτέλεσμα να «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης. Αντίγραφα των δικογραφιών αποστέλλονται εις τας γερμανικάς αρχάς»!

Με βάση τη διάταξη αυτή, ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 1959 και απελάθηκε στη Γερμανία, για να εκτίσει εκεί την ποινή του. Όμως, τα γερμανικά δικαστήρια τον απάλλαξαν και ο «δήμιος της Θεσσαλονίκης» αποδόθηκε λευκός στην κοινωνία....

Οι φοβερές αποκαλύψεις του Μέρτεν.
Ο Μαξ Μέρτεν προκάλεσε τεράστιο σάλο λίγο αργότερα, το 1960, όταν έκανε δηλώσεις στο Spiegel και στην εφημερίδα "Ηχώ του Αμβούργου", σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των σ υ ν ε ρ γ α τ ώ ν τ ο υ κ α τ ά τ η ν Κ α τ ο χ ή, περιλαμβάνονται:

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής,
Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκος Μακρής,
Η γυναίκα του Μακρή, Δοξούλα,
Ο υφυπουργός Αμύνης Γ. Θεμελής.

Εικόνα
Μακρής, Καραμανλής, Μέρτεν.

Ανέφερε για τον Καραμανλή και το Δημήτριο (Τάκο) Μακρή, ότι ήσαν έμμισθοι πληροφοριοδότες των αρχών κατοχής και πήραν αμοιβή από τις κατασχεμένες εβραϊκές περιουσίες για τις πληροφορίες που έδωσαν.

Ότι η Δοξούλα Μακρή το γένος Λεοντίδου, που ήταν γραμματέας του στην Κατοχή, ήταν επίσης πληροφοριοδότης του και μάλιστα του είχε χαρίσει τα Χριστούγεννα του 1942 ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες και αφιέρωση.

Ότι ο Γ. Θεμελής ήταν επί κατοχής νομάρχης Πέλλης (το παραδέχθηκε και ο ίδιος), με αρμοδιότητα να συγκεντρώνει ομήρους!

Επίσης γράφτηκε στον γερμανικό τύπο χωρίς να διαψευσθεί, ότι ο Μέρτεν διέθετε φωτογραφίες - ντοκουμέντα και ανάμεσά τους μία με τον Καραμανλή στην Αθήνα μπροστά σε μια Λάντσια στην οδό Κοραή...


Ο Μέρτεν με το δικηγόρο του στη δίκη.

Ο Καραμανλής αρνήθηκε να μηνύσει το Μέρτεν, παρά μόνο ο Θεμελής με τον Μακρή έκαναν μήνυση. Όχι όμως στη Γερμανία, όπως έπρεπε και το αξίωνε σθεναρά η αντιπολίτευση, αλλά στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ ήταν βέβαιο ότι με τον πανίσχυρο τότε Καραμανλή στην εξουσία ο Μέρτεν δε θα ξαναρχόταν και η έκβαση της δίκης ήταν αναμενόμενη, δηλαδή θα καταδικαζόταν, όπως και συνέβη φυσικά!


Με τη σύζυγό του το ΄59 ελεύθερος.

Η εκκρεμότητα με τα πειστήρια του Μέρτεν.
Το 1962, ο Θωμάς Υψηλάντης, πρέσβυς τον καιρό του σκανδάλου Μέρτεν στη Βόννη, αποκάλυψε δραματικές πτυχές κοινής ελληνογερμανικής διακυβερνητικής επιχείρησης για την απόσπαση των πολύτιμων πειστηρίων από τα χέρια του Μέρτεν. Τελικά ο Ναζί παρέδωσε το φωτογραφικό του οπλοστάσιο περί τα μέσα Νοεμβρίου 1960... Στην Αθήνα η κυβέρνηση ανάσανε.
Πλέον, με φόντο τη μυστική διπλωματία και τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλοί πρώην συνεργάτες των Γερμανών παρέμειναν στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού και δεσπόζουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μέχρι σήμερα, αδιατάρακτα...
Τα πρόσωπα που κάποτε βρέθηκαν στη δίνη της υπόθεσης Μέρτεν, μετά την καταδίκη του από ελληνικό δικαστήριο, συνέχισαν άσπιλα και αμόλυντα πλέον, τη δημόσια ζωή τους. Μερικά μάλιστα τα βλέπουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στο επίκεντρο της κοσμικής ζωής στην Αθήνα, όπως π.χ. το υπουργικό ζεύγος ζεύγος Τάκου και Δοξούλας Μακρή:

0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Διάφορα Θέματα και Ιστορίες.

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 27 Δεκ 2017, 18:45

Η σκοτεινή περίοδος της Κατοχής ...
Πηχτό σκοτάδι καλύπτει πάντως το βίο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την Κατοχή. Η περίοδος αυτή, από τους επίσημους βιογράφους του, εξαντλείται σε δυο γραμμές. Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι ασκούσε δικηγορία (τελείως αναπόδεικτο) και λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί, προσπάθησε να καταφύγει στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν τα κατάφερε.
Είναι γνωστό, πως όταν φάνηκε ότι οι Ναζί έχαναν πλέον τον πόλεμο, πάρα πολλοί δωσίλογοι προσπάθησαν να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, φοβούμενοι τις συνέπειες και προκειμένου να εξαγνιστούν. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο δωσίλογος κατοχικός Νομάρχης και μετέπειτα υφυπουργός του Καραμανλή Γ. Θεμελής, (αυτός που κατηγόρησε ο Μέρτεν), όταν ο πόλεμος είχε αρχίσει να κρίνεται υπέρ των συμμάχων, αλλά η Κυβέρνηση του Καΐρου εξέδωσε την υπ' αριθ. 3154/154/1-12-1943 διαταγή να απαγορευθεί η αποβίβασή του στην Αίγυπτο.
Για την απόπειρα του "Εθνάρχη" να αποφασίσει ακριβώς λίγο πριν την Απελευθέρωση να κατευθυνθεί προς τη Μέση Ανατολή, γνωρίζουμε μόνο, ότι πρώτα έφτασε στην Τήνο, όπου οι αντάρτες ( προερχόμενοι από τον ΕΛΑΣ Άνδρου) τον φυλάκισαν 45 μέρες. Μετά κατάφερε να φτάσει στο Χαλέπι της Συρίας, όπου πάλι κρατήθηκε 35 μέρες από τους Βρεττανούς, ενώ η εξόριστη κυβέρνηση ήδη είχε επιστρέψει.
Ο λόγος της κράτησής του από τις δυνάμεις της Αντίστασης, δεν αναφέρεται. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει να εξαχθούν συμπεράσματα....

Πέρασε νόμο για μη δίωξη εγκληματιών πολέμου και πολτοποίησε Αρχεία!
Όπως αναφέρθηκε, εξαιτίας της δύσοσμης υπόθεσης Μέρτεν, με το νομοθετικό διάταγμα 4016/1959, ο Καραμανλής - μετά από έντονες πιέσεις του καγκελλαρίου Αντενάουερ - πέρασε τον περιβόητο νόμο με τον οποίο η Ελλάδα παραιτήθηκε από την περαιτέρω δίωξη των εγκληματιών πολέμου, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Το 1975 όμως συνέβη κάτι ανήκουστο: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή Κ. Στεφανάκης, προέβη σε μιά απίστευτη πράξη, που ούτε η χούντα ετόλμησε να κάνει. Με υπουργική απόφαση πολτοποιήθηκε το τεράστιο αρχείο του Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου το οποίο είχε ιδρυθεί το 1945, σε πλήρη περιφρόνηση της εθνικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας !
Το "έγκλημα" αυτό έμεινε κρυφό τριάντα ολόκληρα χρόνια και έγινε αντιληπτό το 2005, όταν ιστορικοί αναζήτησαν τα αρχεία για την έρευνά τους.


Εξ αριστερών του "Εθνάρχου" το alter ego του, ο Τάκος Μακρής.

Τα αναπάντητα ερωτηματικά και οι συμπτώσεις.
Ο Καραμανλής στιγματίστικε πάντως και παρά τα σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση στη Βουλή που ζητούσε να χυθεί άπλετο φως, εξηγήσεις δε δόθηκαν και πολλά σημεία παρέμειναν σκοτεινά με πολλές "περίεργες" συμπτώσεις.

Συγκεκριμένα:
Ιδιαίτερα προκλητική και "δυσεξήγητη" η στάση του Καραμανλή, που ενώ δήλωνε αθώος, συνέχισε να έχει στην κυβέρνησή του, ως υφυπουργό Αμύνης το Γ. Θέμελη, δωσίλογο Νομάρχη της Κατοχής.
Ο επίσης κατηγορηθείς υπουργός του επί των Εσωτερικών Τάκος Μακρής, σύζυγος της γραμματέας του Μέρτεν, Δοξούλας Λεοντίδου, υπήρξε κυριολεκτικά το alter ego του "Εθνάρχη" και μόνιμος συνεργάτης σε όλες τις κυβερνήσεις του.

Η Δοξούλα Μακρή είχε καταθέσει στη δίκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μέρτεν!

Εντελώς "συμπτωματικά" το 1963 στη δίκη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο γνωστός κατοχικός δωσίλογος Ξενοφών Γιοσμάς, είχε δικηγόρο υπεράσπισης τον Τάκο Μακρή...

Ο ηρωϊκός Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Α ν δ ρ έ α ς Τ ο ύ σ η ς, διαπρεπής νομικός, υψηλού ήθους, εξαιτίας της σύλληψης του Μέρτεν, δεν προήχθη από την Κυβέρνηση Καραμανλή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αναμενόταν, αλλά τοποθετήθηκε στη θέση του ο Κων/νος Κόλλιας, ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χούντας...


Ο Ανδρέας Τούσης στην έδρα του Αρείου Πάγου.

Σάλος στον ελληνικό και παγκόσμιο τύπο.
Το θέμα έλαβε διαστάσεις στον παγκόσμιο τύπο. «Η Ελλάδα αμνηστεύει τους σφαγείς της» έγραψαν οι Τάιμς του Λονδίνου και φυσικά πήρε τεράστια έκταση στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Τα θαρραλέα σκίτσα του Μπόστ.
Για την υπόθεση Μέρτεν, ο Μποστ έκανε μερικά αριστουργηματικά σκίτσα και είχε και το θάρρος να τιτλοφορήσει «Το λέφκομά μου», το άλμπουμ γελοιογραφιών που έβγαλε στο τέλος του 1960 (έχει επανεκδοθεί) βάζοντας στο εξώφυλλο (αναφερόμενος στη φωτογραφία -ντοκουμέντο του Μέρτεν), μια Λάντσια στην οδό Κοραή, με τον τίτλο «Λάντσια μετά Κωστή» - εννοώντας, υποτίθεται, το εστιατόριο Costi και όχι τον Καραμανλή, προκειμένου να αποφύγει δίωξη. Ένα από αυτά τα σκίτσα:

Εικόνα

Ο Μέρτεν στην κούνια είναι το «φονάζων πεδί» που φωνάζει «φωτολαφία!». Η μαμά-Καραμανλής προσπαθεί να το νανουρίσει και να το σκεπάσει με «κουβέρτεν» για να το κάνει να σωπάσει, ενώ ο μπαμπάς (ο υφυπουργός Γ. Θέμελης) ζητάει να έρθει το μπιμπερόν, που το φέρνει η νταντά-Κανελλόπουλος, ενώ η γνωστή φιγούρα του Μποστ ο Πειναλέων, σχολιάζει.
Η μια κουβέρτα είναι οι “κηβερνητικέ δηλόσεις”, η άλλη ο “κηβερνιτικός τύπος”. Το μπιμπερόν με το χυμένο γάλα, γράφει “γάλα ελλ. δικαστηρίων”, ενώ το άλλο που φέρνει η νταντά είναι η “ελληνική μήνυσις”. Η πετσέτα της νταντάς γράφει “Διάψεφσης”.
Το κείμενο της μπορντούρας λέει: Το πεδάκι μας ο Μέρτεν κάνει νάνι με κουβέρτεν κλπ!!

Σκίτσο του σπουδαίου Φωκίωνα Δημητριάδη, με θέμα πάλι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Μέρτεν:

Εικόνα

Επίμετρο.
Τελευταίως έχει ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον ιστορικό και όχι μόνο, για τη σκοτεινή περίοδο της γερμανικής κατοχής. Άλλωστε, όλο και περισσότερο εδραιώνεται η άποψη, ότι η πολιτική και η οικονομική άρχουσα τάξη στη χώρα μας προέρχεται κατά βάσιν από την οικονομία της Κατοχής.*
Εκτός από την οικονομική ευρωστία που της προσέφερε η συνεργασία με τον κατακτητή, στηρίχτηκε για αρκετά χρόνια, στο σαθρό ιδεολογικό υπόβαθρο των νικητών του εμφυλίου, στήνοντας ανεξέλεγκτα τους δικούς της μηχανισμούς εξουσίας.
Η σημερινή αναμφισβήτητη κατάρρευση του μεταπολεμικού μας κράτους έχει τις αιτίες της....

*Εξαιρετικές υπηρεσίες προσέφερε στην έρευνα για την οικονομία της κατοχής, το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα, "Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή" , εκδόσεις "Ερωδιός", όπου φιγουράρει ένας μεγάλος κατάλογος επιχειρήσεων που θέριεψαν τότε και δεσπόζουν μέχρι σήμερα. Το βιβλίο έγινε μεν best seller, αλλά φυσικά αγνοήθηκε επιμελώς από τα ΜΜΕ.

Πηγές:
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-43067060.html
http://www.sansimera.gr/articles/407
http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/09/y ... 1959-.html
https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/27/pedi/
http://webcache.googleusercontent.com/s ... ent=ubuntu
http://underinformation.wordpress.com/2 ... ethnarxis/
el.wikipedia.org/.../Συζήτηση:Κωνσταντίνος Καραμανλής
http://www.livepedia.gr/index.php
http://www.ebay.com/itm/1959-Press-Phot ... 0978660561
Ντ. Κρίτσα "Ω! Τί ζωή!", εκδόσεις Φερενίκη
taneaonline
Γιάννη Κάτρη: "Η άνοδος του νεοφασισμού στην Ελλάδα", εκδόσεις Παπαζήση
Το υλικό από την εξαιρετική έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής "Το κουτί της Πανδώρας" του Κώστα Βαξεβάνη, με τίτλο, "Υπόθεση Μέρτεν" εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=EvkChekH-Gk

http://attikanet.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html
https://wwwaristofanis.blogspot.com/201 ... .html#more
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Σταύρος Παπαδόπουλος, Στάλιν

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 28 Δεκ 2017, 05:46

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017
Όταν ο Στάλιν ταξίδεψε το 1913 σαν Σταύρος Παπαδόπουλος, στη Βιέννη του Χίτλερ, του Φρόϊντ, του Τρότσκι, του Τίτο.
ΟΛΑ τα "μπουμπούκια" αντάμα.

Εικόνα

ΝΑΙ, το 1913 ο Χίτλερ, ο Τρότσκι, ο Τίτο, ο Φρόιντ και ο Στάλιν, όλοι αυτοί έζησαν μαζί στην ίδια περιοχή!!!! Έναν αιώνα πριν, ένα τμήμα της Βιέννης φιλοξένησε τον Αδόλφο Χίτλερ, τον Λέοντα Τρότσκι, τον Ιωσήφ Τίτο, τον Sigmund Freud και τον Ιωσήφ Στάλιν!!!!..

Τον Ιανουάριο του 1913 ένας άνθρωπος του οποίου το διαβατήριο έφερε το όνομα Σταύρος Παπαδόπουλος αποβιβάστηκε από το τρένο της Κρακοβίας στον Βόρειο τερματικό σταθμό της Βιέννης.
Ήταν σκουρόχρωμος, είχε ένα μεγάλο μουστάκι σαν αγρότης και κρατούσε μια πολύ συνηθισμένη ξύλινη βαλίτσα.

«Καθόμουν στο τραπέζι» έγραψε ο άνθρωπος που είχε έρθει για να παραλάβει, χρόνια αργότερα, «όταν η πόρτα άνοιξε με ένα χτύπημα και ένας άγνωστος άνδρας μπήκε.»
«Ήταν σύντομος … λεπτός … και το γκρι-καφέ δέρμα του καλυπτόταν από κρατήρες … Δεν είδα τίποτα το φιλικό στα μάτια του.»

Ο συγγραφέας αυτών των γραμμών ήταν ένας διαφωνών Ρώσσος με ελεύθερο πνεύμα, ο εκδότης μιας εφημερίδας που ονομάζεται ριζική Πράβντα (Αλήθεια). Το όνομά του ήταν ο Λέων Τρότσκι. Ο άνθρωπος που περιέγραψε δεν λεγόταν, στην πραγματικότητα, Παπαδόπουλος.

Εικόνα

Είχε γεννηθεί σαν Ιωσήφ Βισσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ήταν γνωστός στους φίλους του ως Koba και τώρα έμεινε στην ιστορία ως Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Τρότσκι και ο Στάλιν ήταν δύο μόνο, από έναν αριθμό ανδρών, που ζούσαν στο κέντρο της Βιέννης το 1913 και των οποίων η ζωή, πράγματι τους προόριζε να βγουν από τη μούχλα, για να προκαλέσουν καταστροφές, στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.

Ήταν μια ανόμοια ομάδα. Οι δύο επαναστάτες, ο Στάλιν και ο Τρότσκι, ήταν στο τρέξιμο (αναζήτηση). Ο Sigmund Freud είχε ήδη εδραιωθεί.

Τον ψυχαναλυτή, τον είχαν εξυψώσει οι οπαδοί του, σαν τον άνθρωπο που άνοιξε τα μυστικά του μυαλού, και έζησε και εξάσκησε το επάγγελμά του, στο Berggasse της πόλης.

Εικόνα

Ο νεαρός Γιόσιπ Μπροζ, αργότερα θα τον βρείτε σαν φημισμένο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας και ως στρατάρχη Τίτο, εργάστηκε στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Daimler στο Wiener Neustadt, μια πόλη νότια της Βιέννης, όπου αναζήτησε εργασία, χρήματα και καλές στιγμές.

Τότε υπήρχε και ο 24χρονος Αδόλφος Χίτλερ, στα βόρειο-δυτικά της Αυστρίας, ο οποίος είχε όνειρα για σπουδές στη ζωγραφική, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, αλλά είχε αποτύχει δύο φορές και διαψεύστηκαν τα όνειρά του και που στη συνέχεια βολόδερνε σε χαμόσπιτο, στην Meldermannstrasse κοντά στον Δούναβη.

Στο μαγευτικό υπαινιγμό του, για τη πόλη εκείνης της εποχής, στο Twilight, ο Frederic Morton φαντάζεται τον Χίτλερ να αγορεύει στους συγκάτοικούς του, για «την ηθική, φυλετική καθαρότητα, τη Γερμανική αποστολή και για των Σλάβων τη προδοσία, τους Εβραίους, τους Ιησουίτες, και τους Freemasons.»

Εικόνα

«Το τσουλούφι του θα πετάει στον αέρα, οι μπογιές του μπογιατζή θα σκορπούν και αυτές στον αέρα, η τσιριχτή φωνή του θα διασχίζει οπερατικά τον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια, ακριβώς όπως ξαφνικά είχε αρχίσει, θα σταματήσει. Θα μάζευε τα πράγματα του και με ένα αγέρωχο ποδοβολητό, θα έφευγε με την καμπίνα του.»

Αυτός που κυριαρχούσε πάνω από όλους, στον πεζόδρομο Hofburg Palace της πόλης, ήταν ο ηλικιωμένος αυτοκράτορας Franz Joseph, ο οποίος βασίλεψε από το μεγάλο έτος των επαναστάσεων, 1848.

Ο Αρχιδούκας Franz Ferdinand, έχει οριστεί ο διάδοχός του, και κατοικούσε στο κοντινό Belvedere Palace, περιμένοντας με ανυπομονησία να παραλάβει το θρόνο. Η δολοφονία του το επόμενο έτος θα προκαλέσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βιέννη το 1913 ήταν η πρωτεύουσα της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, η οποία αποτελείτο από 15 χώρες και πάνω από 50 εκατομμύρια κατοίκους.

Εικόνα

«Αν και δεν ήταν ακριβώς ένα χωνευτήρι, η Βιέννη ήταν το είδος της πολιτιστικής σούπα, προσελκύοντας τους φιλόδοξους από όλη την αυτοκρατορία» λέει ο Dardis McNamee, κριτικός της editor-in-chief της Βιέννης, που κυκλοφορεί μόνο στην αγγλική γλώσσα κάθε μήνα στην Αυστρία, ο οποίος έχει ζήσει στην πόλη για 17 χρόνια.

«Λιγότεροι από τους μισούς, δύο εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης ήταν γηγενείς και περίπου το ένα τέταρτο από τη Βοημία (τώρα της δυτικής Τσεχικής Δημοκρατίας) και της Μοραβίας (σήμερα η ανατολική Τσεχία), έτσι ώστε τη Τσεχική γλώσσα την μιλούσαν μαζί με τα Γερμανικά σε πολλές περιπτώσεις.»

Στην αυτοκρατορία μιλούσαν δώδεκα γλώσσες.
«Αξιωματικοί του Αυστρο-ουγγρικού στρατού έπρεπε να είναι σε θέση να δώσουν εντολές σε 11 γλώσσες εκτός των Γερμανικών, καθένας από τους οποίους είχε μια επίσημη μετάφραση του Εθνικού Ύμνου.»

Και αυτό το μοναδικό μελανζέ δημιούργησε το δικό του πολιτιστικό φαινόμενο, το βιεννέζικο καφέ-house. Ο μύθος έχει τις ρίζες του σε σάκους καφέ, που άφησε ο οθωμανικός στρατός μετά την αποτυχημένη πολιορκία από τους Τούρκους του 1683.

«Η κουλτούρα του Cafe και η έννοια της συζήτησης και της συζήτησης στα καφενεία, είναι το μεγαλύτερο μέρος της βιεννέζικης ζωής, τώρα και τότε,» εξηγεί ο Charles Έμερσον, συγγραφέας του 1913:
«Η Βιεννέζικη πνευματική κοινότητα ήταν πράγματι αρκετά μικρή και όλοι γνώριζαν ο ένας τον άλλο και … όλοι έκαναν προβλέψεις, για τις ανταλλαγές σε πολιτισμικά σύνορα.»

Εικόνα
Αυτό, προσθέτει, θα ευνοούσε τους πολιτικούς αντιφρονούντες και τον καθένα που σχετίζεται με την εκτέλεση.

«Δεν θα έχουν πάρα πολύ ισχυρό κεντρικό κράτος. Ήταν ίσως λίγο ατημέλητοι. Εάν ήθελαν να βρουν ένα μέρος για να κρυφτούν στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν από πολλούς άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους, τότε η Βιέννη θα ήταν ένα καλό μέρος για να κάνουν αυτό.»

Αγαπημένο στέκι του Φρόιντ, το Cafe Landtmann, στέκεται ακόμα στη Ring, τη περίφημη λεωφόρο που περιβάλλει το ιστορικό Innere Stadt της πόλης.

Ο Τρότσκι και ο Χίτλερ συχνάζουν στο Cafe Central, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια, όπου υπήρχαν κέικ, εφημερίδες, σκάκι και, πάνω απ όλα, μιλάμε, υπήρχαν οι μπροστάρηδες των παθών.

«Μέρος από αυτό που έκανε τις καφετέριες τόσο σημαντικές, ήταν ότι «ο καθένας» μπορούσε να πάει, λέει ο MacNamee. «Έτσι υπήρχε μια διασταύρωση από διάφορους κλάδους και συμφέροντα, τα όρια των οποίων καθορίστηκαν πολύ αργότερα και έγιναν τόσο άκαμπτα στη δυτική σκέψη που παλιά ήταν πολύ ρευστά.»

Πέρα από αυτό, προσθέτει, «ήταν η αύξηση της ενέργειας από την εβραϊκή διανόηση, και η εμφάνιση της νέας κατηγορίας των βιομήχανων, που κατέστησαν δυνατή την παραχώρηση πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων, από τον Franz Joseph το 1867, καθώς και πλήρη πρόσβαση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.»

Και, αν και ήταν ακόμα μια μεγάλη ανδροκρατούμενη κοινωνία, ξεχώρισε ένας αριθμός γυναικών, στις οποίες οι μεταβολές είχαν αντίκτυπο.

Η Alma Mahler, της οποίας ο συνθέτης σύζυγος είχε πεθάνει το 1911, ήταν επίσης συνθέτης και έγινε η μούσα και ερωμένη του καλλιτέχνη Oskar Kokoschka και τον αρχιτέκτονα Walter Gropius.
Αν και η πόλη ήταν και παραμένει συνώνυμη με τη μουσική, πλούσιες μπαλάντες και τα βαλς, η σκοτεινή πλευρά της ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνη. Τεράστιος αριθμός των πολιτών της ζούσαν σε φτωχογειτονιές και το 1913 και είδε σχεδόν 1.500 Βιεννέζους να βάζουν τέλος στη ζωή τους.
Κανείς δεν ξέρει αν ο Χίτλερ συναντούσε τον Τρότσκι ή τον Tίτο με τον Στάλιν. Αλλά έργα του 2007, όπως στο ραδιόφωνο από τον Laurence Marks και τον Maurice Gran, «Δρ Freud: θα σας δούμε τώρα, κ. Χίτλερ» – είναι ζωντανές φαντασιώσεις των εν λόγω συναντήσεων.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το επόμενο έτος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πνευματικής ζωής της Βιέννης.


Εικόνα
Η αυτοκρατορία κατέρρευσε το 1918, ενώ ξεκινούσε η πολιτική σταδιοδρομία των Χίτλερ, Στάλιν, Τρότσκι και Τίτο, που θα μπορέσουν να σημαδέψουν την παγκόσμια ιστορία για πάντα.
ΠΗΓΗ: BBC
tsoutsouneros.arvanitis.eu

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?p ... 5&catID=14
https://national-pride.org/2013/04/23/% ... %BB%CE%B7/
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14170
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Re: Διάφορα Θέματα και Ιστορίες.

Δημοσίευσηαπό Adminović » 28 Δεκ 2017, 07:20

Οι Αυστριακοί θέλησαν να επιβληθούν στους Σλάβους και να τους εκγερμανίσουν, εκείνοι αντέδρασαν (ιδίως Κροάτες και Τσέχοι) και τελικά διαλύθηκε το μαγαζί.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Victor Antonescu

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 28 Δεκ 2017, 18:57

09|12|2017
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!
Η στιγμή της εκτέλεσης του Ρουμάνου δικτάτορα που συνεργάστηκε με τους Νάζι.

Εικόνα

Ο στρατηγός Victor Antonescu ή Ρουμάνος δικτάτορας κατά τον Β΄ΠΠ ο οποίος πραγματοποίησε δύο πραξικοπήματα και συνεργάστηκε με την ναζιστική Γερμανία, ενώ κατηγορήθηκε ότι με τις αποφάσεις του οδήγησε στο θάνατο 400.000 άτομα κυρίως Εβραίους.

Ο Ρουμάνος δικτάτορας ανατράπηκε και αυτός με τη σειρά του από πραξικόπημα στις 23 Αυγούστου του 1944 το οποίο συνδυάστηκε με την έξοδο της Ρουμανίας από την συμμαχία με τον Άξονα και στην ένταξή ης στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Antonescu στη συνέχεια μαζί με τέσσερεις συνεργάτες του, (το βοηθό του, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό της εθνοφυλακής, τον αρχηγό της αστυνομίας στο Βουκουρέστι) παραδόθηκαν από τους κινηματίες στους Σοβιετικούς.

Στη συνέχεια οι τελευταίοι τους παράδωσαν ξανά στους Ρουμάνους οι οποίοι το Μάιο του 1945 τους δίκασαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τους εκτέλεσαν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.execution Marshal Ion Antonescu
https://www.youtube.com/watch?v=tuOsecaN9lE
http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce% ... %ba%cf%84/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Τσαουσέσκου

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 29 Δεκ 2017, 05:35

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ...
29 σφαίρες με 3 ριπές. Τους έδεσαν κ’ τους γάζωσαν.
Το τέλος των Τσαουσέσκου που καταδυνάστευαν τον λαό τους. Ακούει κανείς;

Εικόνα

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΠΕΡΝΕΙ ΘΕΣΗ... ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ!!!!


Η ΔΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
https://www.youtube.com/watch?v=mTcVBngEbJgΛαϊκή αντιφασιστική επανάσταση - Ρουμανία - εκτέλεση Τσαουσέσκου .
https://www.youtube.com/watch?v=TCi_VgGXHCo
http://www.makeleio.gr/%ce%bd%cf%84%ce% ... 82-%ce%b3/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Προσκόπισμος

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 30 Δεκ 2017, 01:37

15/06/2017 - Tου Rick Beyer
Ο βρετανός λόρδος που ίδρυσε την οργάνωση των προσκόπων ήταν κατάσκοπος.
Ήταν μετρ στις μεταμφιέσεις και έκρυβε κωδικοποιημένα μυστικά σε φυσιολατρικά σκίτσα με πεταλούδες.

Εικόνα

Η οργάνωση των προσκόπων ιδρύθηκε το 1908 από τον Ρόμπερτ Μπάντεν- Πάουελ. Αλλά ο αξιοσέβαστος αρχηγός των προσκόπων είχε και δεύτερη ιδιότητα. Ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό του βρετανικού στρατού. Δηλαδή ένας Τζέιμς Μποντ της εποχής του. Ήταν τόσο περήφανος για τα μυστικά του κατορθώματα και τη βαθιά γνώση των μυστικών της κατασκοπείας, ώστε τα έγραψε με λεπτομέρειες σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Οι περιπέτειες μου ως κατάσκοπος». Ήταν μετρ στη μεταμφίεση και ανέπτυξε πολλές καινούργιες μεθόδους κατασκοπείας, όπως το κωδικοποιημένο σκίτσο. Ήταν ένα φαινομενικά αθώο σχέδιο που περιείχε κρυμμένα στρατιωτικά μυστικά.

Εικόνα
Σκίτσο πεταλούδας του Πάουελ όπου κρύβει ένα διάγραμμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ένα από τα αγαπημένα του τεχνάσματα ήταν να μεταμφιέζεται σε φυσιολάτρη με αξεσουάρ, όπως μια απόχη για πεταλούδες, μπλοκ σχεδίασης και μια ψεύτικη γενειάδα. Συνήθιζε επίσης να κρύβει διαγράμματα- στρατιωτικών εγκαταστάσεων μέσα σε φαινομενικά άσχετα σχέδια με πεταλούδες και ακρίδες.

Κατασκόπευε για λογαριασμό της Βρετανίας σε πολλές ηπείρους και πολλές φορές ίσα που γλίτωσε τη σύλληψή του. Ήταν πάντα πρόθυμος να κατασκοπεύσει και το έκανε με μεγάλο ενθουσιασμό. «Η κατασκοπεία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον άθλημα, ακόμα και όταν τα αποτελέσματά της δεν είναι σπουδαία», είχε πει. «Για οποιονδήποτε έχει βαρεθεί τη ζωή του, η ζωή του κατασκόπου θα ήταν η καλύτερη θεραπεία». Αφού τελείωσαν οι μέρες του στην κατασκοπεία, ο Μπάντεν- Πάουελ κατάφερε να γίνει ένας γνήσιος στρατιωτικός ήρωας. Η άμυνα του στο Μάφεκινγκ της Νότιας Αφρικής κατά τον πόλεμο των Μπόερ τον έκανε εθνικό ήρωα στη Βρετανία και έγινε λόρδος....

http://www.mixanitouxronou.gr/o-vretano ... etaloudes/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Η Ιστορία Του Ανθρώπινου Γένους

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 30 Δεκ 2017, 19:51

Ένα Βιβλίο που Πολεμήθηκε Γιατί Ξυπνούσε Συνειδήσεις…
Από Σπύρος Μακρής

Εικόνα

ΣΚΕΨΟΥ. ΨΑΞΕ. ΚΡΙΝΕ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ. ...Διαδραστικά!
Ευτυχώς μερικοί απο εμάς είχαν την τύχη να το διδαχθούν (1984-85) πρίν το εξαφανίσουν
για πάντα απο τα Ελληνικά σχολεία.

Μερικά αποσπάσματα για να πάρετε μια ιδέα….
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Για το ΔΝΤ:
Εικόνα
https://www.diadrastika.com/2017/05/viv ... disis.html

Ολόκληρο το καταπληκτικό βιβλίο του Λ. Σταυριανού μπορείτε να το διαβάστε εδώ:
https://www.scribd.com/doc/307206632/%C ... F%85%CF%82
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Ατλαντρόπα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 31 Δεκ 2017, 20:05

27/09/2015
Το εξωφρενικό σχέδιο ενός Γερμανού αρχιτέκτονα για μερική αποξήρανση της Μεσογείου και την εξαφάνιση της νησιωτικής Ελλάδας.
Προέβλεπε τη δημιουργία φράγματος στο Γιβραλτάρ και τον Βόσπορο που θα συνένωνε Ευρώπη και Αφρική.

Εικόνα

Η νέα ήπειρος θα είχε όνομα Ατλαντρόπα. Θα προέκυπτε από τη συνένωση της Αφρικής και της Ευρώπης. Πίσω από το εξωφρενικό σχέδιο ήταν ο γερμανός αρχιτέκτονας Herman Sörgel που έκανε τα πάντα για να προωθήσει την ιδέα του από το 1928 έως το και τον θάνατό του, το 1952.

Η ιδέα του ήταν ότι μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγάλη οκονομική κρίση του 1929, η μόνη λύση ήταν η συνένωση της Ευρώπης με την Αφρική που θα έδινε λύση σε πληθώρα προβλημάτων εκείνης της εποχής, ακόμα και στη μεταφορά του πετρελαίου. Η ιδέα του είχε συζητηθεί ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και προέβλεπε ένα γιγαντιαίο φράγμα στο Γιβραλτάρ που θα σταματούσε τη ροή από τον Ατλαντικό. Εκεί θα δημιουργούσαν ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα εκμεταλλευόταν την πίεση του ωκεανού προς τη Μεσόγειο.

Εικόνα
Το επιχείρημα του σχεδιαστή ήταν ότι θα αυξανόταν η καλλιεργήσιμη γη, θα υπήρχε μεγάλη και φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα θαλάσσια περάσματα και θα εξασφαλιζόταν επιπλέον τροφή για 150 εκατομμύρια πολίτες.

Η Σικελία θα προσέγγιζε την Αφρική και θα επικοινωνούσε εύκολα με την Τυνησία με μια μεγάλη γέφυρα. Ακολούθως θα γίνονταν φράγματα στον Βόσπορο και τον Νείλο. Στο χάρτη όμως τα Ελληνικά νησιά θα εξαφανίζονταν σταδιακά και θα συνενώνονταν με την ηπειρωτική γη.

Εικόνα

Η ιδέα για την Atlantropa δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια. Επειδή στο μέλλον ίσως κάποιος τα ανασύρει, οι νησιώτες και οι φίλοι του περιβάλλοντος καλό είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα… Το βίντεο του 1951 περιγράφει το σχέδιο....


Clips from the 1951 Atlantropa film (deutsch) - Gibraltar Dam project
https://www.youtube.com/watch?v=Ahw7wOlGpR4


Atlantropa a new continent
https://www.youtube.com/watch?v=f5s4ywsCFAI

http://www.mixanitouxronou.gr/to-exofre ... -tha-sine/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Οι μεγαλύτεροι Στρατοί όλων των εποχών!

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 01 Ιαν 2018, 19:02

01|01|2018
Αυτοί ήταν οι μεγαλύτεροι Στρατοί όλων των εποχών!

Εικόνα

Τεράστιοι στρατοί συγκροτήθηκαν σε διάφορες ιστορικές φάσεις για να τακτοποιηθούν διακρατικές διαφορές και εδαφικές εκκρεμότητες, με την τύχη τους στο πεδίο της μάχης να κρίνεται συχνά από μικρές λεπτομέρειες.

Είναι τα νούμερα όμως που μας ενδιαφέρουν εδώ, ο τρομακτικός αριθμός των δυνάμεων δηλαδή που και τη μεγάλη διαφορά έκανε στη μάχη και τον όλεθρο έσπερνε όταν ο αντίπαλος δεν είχε να παρουσιάσει αντίστοιχα μεγέθη.

Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είδε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στρατιωτών σε ολάκερη την ανθρώπινη ιστορία, με τα νούμερα να κόβουν την ανάσα. Αν και είναι η σύγκριση που είναι πολλές φορές ακόμα πιο δηλωτική: οι ΗΠΑ διέθεταν το 1950, ας πούμε, τόσο στρατό όσο και η κινεζική Δυναστεία των Μινγκ του 15ου αιώνα!

Χωρίζοντας τον κόσμο σε Ανατολή και Δύση, καθώς οι πολιτισμικές διαφορές ήταν ανέκαθεν παρούσες, ας πάμε ένα ταξίδι στην πολεμική ιστορία για να δούμε τους πολυπληθέστερους στρατούς που συνέταξε ποτέ ο άνθρωπος για να σκοτώσει άνθρωπο…


Ξεκινώντας από το 2500 π.Χ., μνεία οφείλει να γίνει στον περίφημο βαβυλωνιακό στρατό των 12.000 αντρών το 1750 π.Χ., ο οποίος θα έβλεπε το αντίστοιχό του το 1500 π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι μέτρησαν δυνάμεις της τάξης των 20.000 πολεμιστών (έφτασαν τις 100.000 το 1250 π.Χ.). Το ασσυριακό βασίλειο της Μεσοποταμίας είδε κατά τη μεγάλη του ακμή το 750 π.Χ., όταν γιγαντώθηκε σε αυτοκρατορία δηλαδή, στρατό 200.000 αντρών!

Αν και ήταν οι Πέρσες που κράτησαν τα σκήπτρα της αρχαιότητας σε όρους στρατιωτικής μαζικότητας, καθώς η δική τους εκστρατεία το 500 π.Χ. μέτρησε όχι λιγότερους από 500.000 άντρες. Από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι παντοδύναμοι Σελευκίδες συγκρότησαν δυνάμεις 200.000 μαχητών περί το 300 π.Χ., στρατός που ξεπεράστηκε σε νούμερα μόνο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με τις δικές της λεγεώνες να αριθμούν από 200.000-450.000 άντρες (το 400 μ.Χ.) στους τόσους αιώνες που κράτησε στα χέρια της την τύχη της Δύσης.

Εικόνα
Από την άλλη πλευρά, στην Άπω Ανατολή οι κινεζικές δυναστείες είχαν ιστορικά την πρωτοκαθεδρία στους πολυπληθείς στρατούς. Ξεχωρίζει η Δυναστεία των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.), η οποία είδε το 1250 π.Χ. παντοδύναμο στρατό της τάξης των 90.000 στρατιωτών, και η Δυναστεία των Τσου (1028-256 π.Χ.) με τους 200.000 ετοιμοπόλεμους άντρες της το 500 π.Χ. Αν και ο Νο 1 παίκτης στην αρχαία Νοτιοανατολική Ασία δεν ήταν άλλος από την ινδική Δυναστεία των Μαουρία, η οποία στον κολοφώνα της δύναμής της περί το 300 π.Χ. διέθετε στρατό 500.000 αντρών!

Στο υπόλοιπο της ανατολικής επικράτειας στα αρχαία χρόνια κυριάρχησαν και πάλι οι κινεζικές δυναστείες, με τους Χαν να μετρούν στρατεύματα από 320.000-430.000 αντρών στους τέσσερις αιώνες που κυβέρνησαν το αχανές βασίλειο (χονδρικά από 200 π.Χ.-200 μ.Χ.) και τη Δυναστεία των Τσιν (265-419 µ.Χ.) να μετρά στο απόγειό της το 400 μ.Χ. περισσότερους από 250.000 στρατιώτες…


Με την κατάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν η τελευταία προ-ισλαμική αυτοκρατορία της Μέσης Ανατολής που κράτησε τα γκέμια του πολυπληθέστερου στρατού: οι Σασσανίδες μετρούσαν περί το 600 μ.Χ. δυνάμεις της τάξης των 200.000 αντρών, τρομακτικά νούμερα που ξεπεράστηκαν μόνο από τα αραβικά χαλιφάτα των επόμενων αιώνων, όπως οι Αββασίδες με τους 220.000 στρατιώτες τους το 800 μ.Χ. και οι Φατιμίδες των 250.000 αντρών το 1000 μ.Χ.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους την ίδια εποχή, ξεχωρίζουν οι Γάλλοι με τα στρατεύματα των 90.000 αντρών το 1300 μ.Χ. και η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία που είδε στις αρχές του 15ου αιώνα τις δυνάμεις της να υπερβαίνουν τις 100.000 άντρες. Άνεμο ανανέωσης σε όρους μεγέθους έφεραν στην ευρωπαϊκή γειτονιά οι Οθωμανοί, τα στρατεύματα των οποίων ανέρχονταν το 1500 σε 162.000 πολεμιστές.

Εικόνα
Στα βάθη της Ανατολής, οι στρατοί ανέρχονταν πια σε εκατοντάδες χιλιάδες και οι κινεζικές δυναστείες κράτησαν και πάλι τα σκήπτρα των πολυπληθέστερων στρατών, με μοναδική παραφωνία τις τεράστιες μογγολικές ορδές! Κι έτσι, μετά τη Δυναστεία των Τανγκ το 800 μ.Χ. (575.000 στρατιώτες), τη μακροβιότατη Δυναστεία των Σονγκ το 1000 μ.Χ. (810.000 άντρες) και τους Τσιν του 13ου αιώνα (πάνω από 600.000 πολεμιστές), ήρθαν οι Μογγόλοι να κάνουν τη μεγάλη διαφορά, καθώς η αυτοκρατορία τους αριθμούσε στις αρχές του 14ου αιώνα περισσότερους από 900.000 στρατιώτες!

Αν και η παντοδύναμη Κίνα δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη, κλέβοντας τη μαζική δόξα λίγο αργότερα, αφού η Δυναστεία των Μινγκ είδε τους 1.150.000 στρατιώτες της το 1400 να εκτινάσσονται σε 1.300.000 τον αμέσως επόμενο αιώνα…

Νεότερα χρόνια


Οι κραταιές αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες της Ευρώπης ξεπήδησαν στα σύγχρονα χρόνια ακόμα πιο δυνατές, κάτι που φάνηκε και στις τάξεις των στρατευμάτων τους. Οι Ισπανοί είχαν στις αρχές του 17ου αιώνα περί τους 300.000 άντρες, οι Γάλλοι 360.000 το 1700, την ίδια στιγμή που 50 χρόνια αργότερα η Ρωσική Αυτοκρατορία θα μετρούσε στρατό μεγαλύτερο από 200.000.

Μετά ήρθε βέβαια ο Βοναπάρτης και μέσω της μαζικής στρατολόγησης που εφάρμοσε, η Γαλλία συνέταξε στρατό που δεν είχε ξαναδεί Ευρωπαίου μάτι: κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους στις αρχές του 19ου αιώνα, τα γαλλικά στρατεύματα έφτασαν να αριθμούν 2.500.000 άντρες! Η Ρωσική Αυτοκρατορία κράτησε κατόπιν τα σκήπτρα του πολυπληθέστερου στρατού επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς από τις 750.000 στρατιώτες του 1825 έφτασε να αριθμεί στα πρόθυρα του Α’ Παγκοσμίου όχι λιγότερους από 1.500.000 άντρες. Σφήνα στη στρατιωτική παντοδυναμία της Ευρώπης μπήκε αυτή την εποχή η Γερμανική Αυτοκρατορία με τους 1.150.000 στρατιώτες της το 1875, την ίδια ώρα που στη Δύση ξεπήδησε ένας ακόμα μεγάλος παίκτης, αν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: οι ΗΠΑ έφτασαν το 1865 να αριθμούν στρατό 2.100.000 αντρών.

Την ίδια στιγμή, στα βάθη της Ανατολής η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, οι Τσινγκ, στα 300 περίπου χρόνια που κυβέρνησαν την αχανή χώρα (χονδρικά 1600-1900) έφτιαξαν στρατούς που τρομοκρατούσαν τους γείτονες από το μέγεθός τους και μόνο: από τους 800.000 άντρες του 1650, οι αυτοκρατορικές δυνάμεις είδαν τον κολοφώνα τους το 1850, όταν έφτασαν στους 1.100.000 στρατιώτες, με την ηχηρή τους πτώση το 1912 να αριθμεί παρ’ όλα αυτά 650.000 άντρες. Μοναδική παραφωνία αυτή την περίοδο ήταν οι νότιοι γείτονές τους, η Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας, αφού οι μουσουλμάνοι Μουγκάλ μετρούσαν στις αρχές του 18ου αιώνα κάπου 900.000 στρατιώτες.Στις αρχές του 20ού και λίγο πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο, η Ιαπωνική Αυτοκρατορία είχε πια στα χέρια της έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου, με τις αυτοκρατορικές δυνάμεις να μετρούν το 1910 όχι λιγότερους από 650.000 στρατιώτες…

Παγκόσμιοι Πόλεμοι και σημερινή εποχή


Στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β’ Παγκοσμίου, οι πολυπληθέστερες στρατιές της Ευρώπης ήταν της Γερμανικής Αυτοκρατορίας με τα 4.500.000 άντρες το 1914 και της Σοβιετικής Ένωσης με το 1.300.000 στρατιώτες το 1935 (562.000 το 1925). Στη μακρινή Ανατολή, η Αυτοκρατορική Ιαπωνία συνέχισε να μετρά τον πολυπληθέστερο στρατό της ευρύτερης περιοχής, με τις δυνάμεις της να ανέρχονται στο 1.000.000 το 1935 (700.000 το 1914).

Και μετά ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος και τα νούμερα των στρατών χάνουν τον λογαριασμό! Στο συμμαχικό στρατόπεδο, οι Γάλλοι είδαν τους 800.000 στρατιώτες τους τον Ιούνιο του 1938 να ξεπερνούν τα 5.000.000 τον Ιούνιο του 1940, την ίδια στιγμή που 11.000.000 Σοβιετικοί του Κόκκινου Στρατού πολεμούσαν στα μέτωπα τον Ιούνιο του 1943! Όσο για τις ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 1945, λίγο πριν από τη ναζιστική συνθηκολόγηση, 12.209.000 αμερικανοί στρατιώτες έβλεπαν μάχη…


Από την άλλη πλευρά, στις δυνάμεις του Άξονα τη διαφορά την έκαναν τα στρατεύματα του Γ’ Ράιχ: από τους 1.400.000 άντρες τον Ιούνιο του 1938, τα ναζιστικά στρατεύματα έφτασαν να αριθμούν τον Ιούνιο του 1944 όχι λιγότερα από 12.070.000 στρατιώτες, νούμερο που έπεσε στα 9.700.000 τον Ιούνιο του 1945. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, οι Ιάπωνες που πολεμούσαν ακόμα σε έναν πόλεμο που είχε πια χαθεί αριθμούσαν 6.983.000 αυτοκρατορικούς στρατιώτες…

Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο αμερικανικός στρατός κράτησε για πολλές δεκαετίες τα σκήπτρα του πολυπληθέστερου στρατού της Δύσης. Το 1950, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετρούσαν 1.460.000 στρατιώτες, αριθμός που έφτασε στο απόγειό του το 1970, όταν άγγιξε τους 3.065.000 άντρες (2.080.000 το 1980). Πλέον είναι η Νότια Κορέα που διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό της Δύσης, αγγίζοντας τα 5.159.000 το 2014 (5.190.000 το 2000).

Στο άλλο δίπολο του κόσμου, όπως διαμορφώθηκε στα ψυχροπολεμικά χρόνια, Σοβιετική Ένωση και Κίνα αντάλλασσαν συχνά θέσεις στην κορυφή των μαζικότερων στρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το 1950, πρώτη ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 4.000.000 άντρες, το 1960 την πρωτοκαθεδρία πήραν οι Σοβιετικοί με 4.560.000, για να τη χάσουν στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 από την κομμουνιστική Κίνα (4.700.000 και 4.850.000 αντίστοιχα), πριν την κατακτήσουν και πάλι το 1990 με 4.400.000 στρατό.


Στη στροφή του νέου αιώνα, μια νέα «κόκκινη» δύναμη βάλθηκε να συγκροτήσει τον μεγαλύτερο στρατό που είχε δει ποτέ η οικουμένη και τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά για τις προσπάθειές της. Μιλάμε φυσικά για τη Βόρεια Κορέα, που από τα 5.350.000 στρατιώτες το 2000 έχει φτάσει να μετρά σήμερα (2014) στρατό 9.495.000 αντρών! Και συνεχίζει…
http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce% ... %bb%cf%89/
0 .


Επιστροφή σε “Ιστορία”