Οι δικιές μας συνταγές

Συνταγές, αγαπημένα φαγητά, ποτά, ροφήματα κλπ.
Άβαταρ μέλους
Εσθήρ
Basic poster
Basic poster

Re: Οι δικιές μας συνταγές

Δημοσίευσηαπό Εσθήρ » 24 Ιουν 2020, 20:38

Σημερα έφτιαξα ένα πολύ εύκολο και πάρα πολύ νόστιμο ελαφρύ πιάτο.Βασικά είναι συνοδευτικό,για μένα που τρωω λίγο ήταν κανονικο πιατο αλλα είναι συνοδευτικό.

Πουρές λαχανικών.

Εγώ δεν φτιάχνω τον πουρέ ποτέ με βούτυρο ή μαργαρίνη πάντα με ελαιόλαδο έτσι και αυτή η συνταγη,αν βέβαια κάποιος θελεί να την φτιάξει με βούτυρο σαφώς μπορει.Επίσης τα υλικά που έβαλα και εδω βάζω και ποσότητα συγκεκριμένη,είναι για δυο μερίδες συνοδευτικό βέβαια,όπως στη φωτο απο κάτω βάλτε δηλαδη άλλο ένα πιάτο.

ΥΛΙΚΑ
-1 μέτρια πατάτα
-1 μέτριο κολοκυθάκι
-1μιση καρότα
-Μισό κρεμμύδι μέτριο
-3 μικρές σκελίδες σκόρδο
-1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
-1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ βλάχας( αυτό των 170 γραμμαρίων ή 158 ml )
-Τριμμένο τυρι ρεγκάτο η οποιοδήποτε κίτρινο τυρί.
-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-Αλατοπίπερο
-Πάπρικα γλυκιά
-Κύμινο (Αν σας αρέσει)
-Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το σημαντικό τιπ σε αυτή τη συνταγη είναι ότι τα λαχανικά ΔΕΝ τα βράζουμε στο νερό αλλα στον ατμο.Πιστέψτε με η διαφορά είναι τεράστια διότι βρασμενα στο νερό χάνουν γεύση και επίσης νερομπουρμπουλιάζουν.ΟΚ οπόιος δν μπορει να βρασει στο αμτό θα τα κανει νερόβραστα,αλλα μονο αν δεν έχει ατμομάγειρα.Εγω μάλιστα δεν εχώ αυτόματο,εχω την κατσαρόλα ατμομάγειρα με το τρυπητηρι απο πάνω και το καπακι μια χαρα δουλειά κανει και δεν χαλάει και ποτέ.
Ένα άλλο τιπ είναι ότι σε τέτοιες συνταγές δεν βάζουμε φρέσκο γάλα αλλά εβαπορέ που είναι ποιο πηχτό και πιο ''γλυκο'' Αποδεδειγμένα τα κάνει τα φαγητά πιο δεμένα και πιο νόστιμα.

-Βάζουμε τα λαχανικα στον ατμο να γινουν,περιπου 20 λεπτα μην λιώσουν.Να κρατησουν νοστιμια,αλλα σαφως να εχουν γίνει όχι άψητα.
-Οταν γινουν τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Στη συνέχεια τα βάζουμε στο μούλτι και τα λιώνουμε εντελως σε πουρέ.
-Τρίβουμε το τυρί.
-Σε κατσαρολάκι βάζουμε τον πουρέ λαχανικών, προσθέτουμε το γάλα, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο,αλατοπίπερο, το κύμινο και σε μετρια προς δυνατή φωτιά αλλά όχι τέρμα διότι κολλάει εύκολα το γάλα, αρχίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει λίγο και να δέσει.Στο τέλος εγώ προσθέτω και λίτο απο το τριμμένο τυρί,οχι όλο.Όμως το πόσο πηχτό θα γίνει εξαρτάται απο το πόση πατάτα θα βαλουμε βασικά.Εγω δεν ήθελα σήμερα πολύ πατάτα ετσι εχει τη μορφή κρέμας όπως βλέπετε.

-Την αδειάζουμε στο πιάτο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί,επισης με πάπρικα αν θέλουμε και ρίγανη.
Voila.
20200624_150219.jpg

Χωρίς κύβους κνορ ,χωρίς βούτυρα και μαργαρίνες και όμως έγινε πανόστιμος πραγματικά.Και πανεύκολο.
Εννοειται ότι μπορέιτε να βάλετε ότι λαχανικό θέλετε,εγώ αυτά είχα αυτά έβαλα αλλά βγήκε πολύ νόστιμο. ;)
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
2 .
Ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός.
Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855, Δανός φιλόσοφος

Άβαταρ μέλους
Εσθήρ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Εσθήρ » 28 Ιουν 2020, 21:18

Να ομολογισω κατι.Σιχαινομαι το μοσχαρισιο κρεας.Δεν μου αρεσει οκ; :vomit:
Δυστυχως πρεπει να τρωω μια φορα καθε βδομαδα ή 15 μερες λογω χαμηλου αιματοκριτη ,επειδη ειχα μειωσει παρα πολυ το κρεας.Ειχα φτιαξει λοιπον μπριζολα μοσχαρισια η οποια ηταν και τεραστια,αμαν δεν μου αρεσε καθολου,γενικα μονο σε κεφτεδακια ή κοκκινιστο ας πουμε το τρωω,αλλα λογω γαστριτιδας δεν μπορω γμτ ετσι,τεσπα...δεν κατορθωσα να φαω την τεραστια μοσχ. μπριζολαρα...μπλιαχ....εννοειται δεν την πεταξα την φυλαξα καταψηξη,ειχα και μια μεριδα αρνακι που ειχε περισσεψει μου ηρθε ο γλομπος :ideaaa: ,να φτιαξω κρεατοπιτα! Μονο ετσι θα ετρωγα το μοσχαρι.
Σημερα την εφτιαξα και δινω και τη συνταγη ,η ποσοτητα ειναι για μετριο προς μικρο ταψι,θα το δειτε στη φωτο παρακατω.Νοστιμοτατη εγινε. :D

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

-Οτιδηποτε μαγειρεμενο κρεατικο σας εχει περισσεψει.Εγω ειχα μια τεραστια μπριζολα μοσχ. και μια μεριδα αρνακι στη λαδοκολλα.
-2 αβγα
-3μικρα κουτακια εβαπορε light βλαχας τα πρασινα
-1 μεγαλη πιπερια πρασινη κερατο.
-1 μετριο σε μεγεθος κρεμμυδι ξερο
-περιπου 250 γραμμαρια φετα
-περιπου 300 γραμμαρια κιτρινο τυρι,εγω εβαλα ρεγγατο.
-7 φυλλα ολικης αλεσεως (Εχει η χρυση ζυμη) ( χωριατικα,ειναι πιο χοντρα απο αυτα της κρουστας)
-Ελαχιστο ελαιολαδο
-Λιγο κυμινο προαιρετικο
-Παπρικα
-Ριγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Είτε κοβετε σε μικρα κομματια το κρεας ειτε το λιωνετε στο μουλτι,εγω το δευτερο προτιμησα να κανω.Επισης ετριψα στο μουλτι την πιπερια και το κρεμμυδι.Τα ριχνουμε ΟΛΑ σε γαβαθα.
-Ανοιγουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους (πάνω -κατω αντιστασεις) γα να τον προθερμανουμε.
-Σπαμε τα αβγα και τα ανακατευουμε σε ενα μπωλ μαζι με το γαλα.Στη συνεχεια τα ριχνουμε στη γαβαθα με τα τριμμενα κρεατικα.
-Τριβουμε στο μουλτι και τα τυρια και τα ριχνουμε και αυτα στη γαβαθα.
-Ριχνουμε λγο κυμινο αν θελουμε,παπρικα και ριγανη.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΛΑΤΙ ΟΥΤΕ ΠΙΠΕΡΙ εφοσον στα μαγειρεμενα κρεατικα τα ειχαμε αλατοπιπερωσει.Θα αλατοπιπερωσουμε εδω τη γεμιση μας ΜΟΝΟ αν τα ειχαμε αναλατα τα κρεατικα.
Επισης ΔΕΝ βαζουμε ελαιολαδο στη γεμιση.Ειναι που ειναι λιπαρα τα κρεατικα,και τα τυρια δεν χρεαζονται και αλλο λιπος ακομα και αν ειναι ελαιολαδο.Θα παραγινει βαρυ.

-Σε ταψι,(εγω εβαλα πυρεξ γυαλινο μετριο προς μικρο)αλειφουμε με σταγονες λαδιου τον πάτο και τοποθετουμε 3 απο τα φυλλα μας .
-Ριχνουμε τη μιση γεμιση
-Τοποθετουμε ενα φυλλο
-Ριχνουμε την υπολοιπη γεμιση
-Προσθετουμε τα υπολοιπα 3 φυλλα μας.
-Χαρασουμε ελαφρα
-Ριχνουμε ελαχιστο ελαιολαδο.

Τοποθετουμε το ταψι μας στην τελευταια(κατω κατω) θεση του προθερμασμενου μας φουρνου και ψηνουμε στις αντιστασεις πανω κατω και στους 180 βαθμους.Περιπου 1μιση περιπου ωρες, να ξεροψηθει η πιτα οσο θελουμε.
Ειναι πολυ σημαντικο για να μην γινει βαρια η πιτα μας να βαλουμε το ελαχιστο δυνατο λαδι πιστεψτε με αλλιως θα γινει βαρια λογω των κρεατικων.
Εννοειται γινεται με οτι κρεας θελετε και φυσικα και με κοτοπουλο ως κοτοπιτα. :)
voila
20200628_122547.jpg

edit: Σημαντικη σημειωση.Για να μην γινει βαρια η κρεατοπιτα μας οχι μονο πρεπει να βαλουμε ελαχιστο λαδι στα φυλλα και καθολου στη γεμιση αλλα και το ηδη μαγειρευτο κρεας μας να μην εχει μαγειρευτιε με λαδι.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
2 .

Diogos
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Diogos » 28 Ιουν 2020, 21:44

Εσθήρ έγραψε:Να ομολογισω κατι.Σιχαινομαι το μοσχαρισιο κρεας.Δεν μου αρεσει οκ; :vomit:
Δυστυχως πρεπει να τρωω μια φορα καθε βδομαδα ή 15 μερες λογω χαμηλου αιματοκριτη ,επειδη ειχα μειωσει παρα πολυ το κρεας.Ειχα φτιαξει λοιπον μπριζολα μοσχαρισια η οποια ηταν και τεραστια,αμαν δεν μου αρεσε καθολου,γενικα μονο σε κεφτεδακια ή κοκκινιστο ας πουμε το τρωω,αλλα λογω γαστριτιδας δεν μπορω γμτ ετσι,τεσπα...

Μπιφτέκια έχεις δοκιμάσει; Φτιάχνω κάθε όταν έχω χρόνο. Δεν πέφτουν βαριά στο στομάχι.
1 .

Άβαταρ μέλους
Θανάσης
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Θανάσης » 28 Ιουν 2020, 21:50

Εσθήρ έγραψε:voila
20200628_122547.jpg

:madwoman: :good:

Εσθήρ έγραψε:Εννοειται γινεται με οτι κρεας θελετε και φυσικα και με κοτοπουλο ως κοτοπιτα. :)

νομίζω ότι οι κοτόπιτες μ' αρέσουν περισσότερο. :hmmm
τα άλλα κρέατα με φύλλα κλπ, βγάζουν κάτι αρκετά βαρύ.
όσες φορές έχω δοκιμάσει, με λιγώνουν και βγάζουν μια λαδίλα. :dunno:
1 .

Άβαταρ μέλους
Εσθήρ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Εσθήρ » 28 Ιουν 2020, 22:03

Θανάσης έγραψε:
Εσθήρ έγραψε:voila
20200628_122547.jpg

:madwoman: :good:

Εσθήρ έγραψε:Εννοειται γινεται με οτι κρεας θελετε και φυσικα και με κοτοπουλο ως κοτοπιτα. :)

νομίζω ότι οι κοτόπιτες μ' αρέσουν περισσότερο. :hmmm
τα άλλα κρέατα με φύλλα κλπ, βγάζουν κάτι αρκετά βαρύ.
όσες φορές έχω δοκιμάσει, με λιγώνουν και βγάζουν μια λαδίλα. :dunno:

Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ..γενικα εμενα μου αρεσει το κοτοπουλο,πολυ περισσοτερο απο τα αλλα κρεατα,απλα το θεμα ηταν να φαω το ρημαδομοσχαρι...ομως πιστεψε με ουτε κατα διαννοια βαρυ ,εξαλλου φαινεται και απο την φωτο οτι δεν εχει λαδι.Εβαλα τοσο λιγο που εγινε πολυ ελαφρυ.Γενικα να ξερεις το λαδι κανει τη ζημια ,δενε χει σημασια που ειναι ελαιολαδο οταν μανειρευεται το ελαιολαδο γινεται βαρυ .Το εμαθα και το συνειδητοπιησα απο την γαστριτιδα που επαθα, :crying11:
Με ελαχιστο λαδι,δεν γινεται βαρια η κρεατοπιτα αρκει ομως και το κρεας το ηδη μαγειρευτο που θα βαλουμε να μην εχει λαδι,εγω το αρνακι εστω αυτο το λιγο το ειχα μαγειρεψει χωρις λαδι στην λαδοκολλα τυλιγμενο και την μπριζολα στο τηγανι νεροβραση με κρασι και λιγα μπαχαρικα
0 .

Άβαταρ μέλους
Εσθήρ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Εσθήρ » 28 Ιουν 2020, 22:06

Diogos έγραψε:
Εσθήρ έγραψε:Να ομολογισω κατι.Σιχαινομαι το μοσχαρισιο κρεας.Δεν μου αρεσει οκ; :vomit:
Δυστυχως πρεπει να τρωω μια φορα καθε βδομαδα ή 15 μερες λογω χαμηλου αιματοκριτη ,επειδη ειχα μειωσει παρα πολυ το κρεας.Ειχα φτιαξει λοιπον μπριζολα μοσχαρισια η οποια ηταν και τεραστια,αμαν δεν μου αρεσε καθολου,γενικα μονο σε κεφτεδακια ή κοκκινιστο ας πουμε το τρωω,αλλα λογω γαστριτιδας δεν μπορω γμτ ετσι,τεσπα...

Μπιφτέκια έχεις δοκιμάσει; Φτιάχνω κάθε όταν έχω χρόνο. Δεν πέφτουν βαριά στο στομάχι.

Κοιτα ναι την επομενη φορα θα παρω κιμα δεν ξαναπαιρνω μπρζολα παιδια δεν μπορω να την φαω σαν τσοχα γινεται και με αναγουλιαζει.Σε αντιθεση με το κοτοπουλο που μου αρεσει πολυ οπως και το χοιρινο.Θα ξαναβαλω στο διαιτολογιο μου το χοιρινο απλα μια φορα το μηνα θα φτιαχνω κατι με μοσχαρισιο κιμα. :)
0 .

Άβαταρ μέλους
Θανάσης
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Θανάσης » 28 Ιουν 2020, 22:11

το μοσχάρι για κάρβουνο πρέπει να είναι σούπερ σιτεμένο.

αν πρέπει να τρως μοσχάρι, να παίρνεις κάνα κομμάτι για κατσαρόλα. ελιά π.χ.
1 .

Άβαταρ μέλους
Εσθήρ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Εσθήρ » 28 Ιουν 2020, 22:16

Θανάσης έγραψε:το μοσχάρι για κάρβουνο πρέπει να είναι σούπερ σιτεμένο.

Σε καρβουνο δεν φτιαχνω ποτε,ουτε εχω ψηστιερα για καρβουνα και ειναι ανθυγεινα πολυ λογω καπνου.
Στην ψηστιερα ή γκριλ του φουρνου μου που ειναι πολυ καλος και τα παϊδακια οπως και κοτοπουλο και χοιρινο τελεια τα φτιαχνει.Το μοσχαρι δεν μου αρεσει καθολου λεμε.Στην καταρολα καλο βγαινει αλλα ειπαμε λογω γαστριτιδας δεν μπορω να φτιαξω για την ωρα κοκκινιστα η πολυ κρασατα ασε που προτιμω το χοιρινο ΠΑΝΤΑ.Εννοειται πιο πολυ το κοτοπουλακι.
Τιποτα,το αποφασισα ΜΟΝΟ κιμα μοσχαρισιο για κανενα μπιφτεκι η κιοφτε απλα θα τα κανω ελαφρια στο γκριλ και οχι στο τηγανι ουτε στο ταψι. :D
0 .

Άβαταρ μέλους
Θανάσης
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Θανάσης » 28 Ιουν 2020, 22:21

Εσθήρ έγραψε:
Θανάσης έγραψε:το μοσχάρι για κάρβουνο πρέπει να είναι σούπερ σιτεμένο.

Σε καρβουνο δεν φτιαχνω ποτε,ουτε εχω ψηστιερα για καρβουνα και ειναι ανθυγεινα πολυ λογω καπνου.
Στην ψηστιερα ή γκριλ του φουρνου μου που ειναι πολυ καλος και τα παϊδακια οπως και κοτοπουλο και χοιρινο τελεια τα φτιαχνει.Το μοσχαρι δεν μου αρεσει καθολου λεμε.Στην καταρολα καλο βγαινει αλλα ειπαμε λογω γαστριτιδας δεν μπορω να φτιαξω για την ωρα κοκκινιστα η πολυ κρασατα ασε που προτιμω το χοιρινο ΠΑΝΤΑ.Εννοειται πιο πολυ το κοτοπουλακι.
Τιποτα,το αποφασισα ΜΟΝΟ κιμα μοσχαρισιο για κανενα μπιφτεκι η κιοφτε απλα θα τα κανω ελαφρια στο γκριλ και οχι στο τηγανι ουτε στο ταψι. :D

δεν ξέρεις να ψένεις :dunno:

να κάνεις μοσχάρι βραστό-σουπίτσα που είναι αλαφρύ :dunno:

αλλά σε έχω κόψει εσένα. μαγερεύεις βαριά. σάλτσες, μπαχάρια. μικρασιάτικα. :hmmm
0 .

Άβαταρ μέλους
Εσθήρ
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Εσθήρ » 28 Ιουν 2020, 22:27

Θανάσης έγραψε:
Εσθήρ έγραψε:Σε καρβουνο δεν φτιαχνω ποτε,ουτε εχω ψηστιερα για καρβουνα και ειναι ανθυγεινα πολυ λογω καπνου.

δεν ξέρεις να ψένεις :dunno:

να κάνεις μοσχάρι βραστό-σουπίτσα που είναι αλαφρύ :dunno:

αλλά σε έχω κόψει εσένα. μαγερεύεις βαριά. σάλτσες, μπαχάρια. μικρασιάτικα. :hmmm

μα δεν θελω να ψενω ρε συ στα καρβουνα λεμε,οχι οτι αμα λαχει δεν θα τα φαω... :D
Επισης λεμε ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΜΟΣΧΑΡΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ..δεν μου αρεσει πως το λενε; Σουπα μοσχαρι ΕΛΕΟΣ!!!!
ΚΑΙ....δεν μαγειρευω καθολου βαρια διοτι βαζω ελαχιστο λαδι και προς το τελος,αρωματικα μαγειρευω ,ξαναλεω το βαρυ στο μαγειρεμα ΔΕΝ ειναι στα μπαχαρικα πιστεψε με και δοκιμασε το...βεβαια μην βαλεις και κανενα κιλο μπαχαρια.αλλα ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΛΕΜΕ.
Αρωματικα μαχειρευω βαρια καθολου,το αντιθετο. :)
0 .

Επιστροφή σε “Μαγειρική”