ΑΟΖ Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Απριλίου 2016) στην μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι της Κίνας

Τα θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster

ΑΟΖ Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Απριλίου 2016) στην μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι της Κίνας

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 10 Αύγ 2018, 17:13

Σε ένα προηγούμενο άρθρο, Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου, η συζήτηση με φίλους μας είχε φέρει σε ένα άλλο θέμα, την Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Απριλίου 2016) στην μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι της Κίνας, το οποίο δικαίωσε τις Φιλιππίνες στις διαφορές τους με την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα. Και νομίζω ο Wooded Glade σωστά είχε ονομάσει τα νησιά.
Εικόνα
Λόγω διαφορετικού τίτλου νήματος κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να ανοίξουμε μια ξεχωριστή συζήτηση – παράλληλα με την ανάλυση του τι σημαίνει ακριβώς αυτή η απόφαση – για το ποιες θα είναι οι προοπτικές στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει μονομερώς να προσφύγει στο ίδιο Δικαστήριο για επίλυση διαφορών της στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Ενώ σε ένα άλλο Φόρουμ επικρατεί συνήθως η άποψη ότι δεν φοβόμαστε κανέναν αφού έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και όταν υποστηρίζει κάποιος το αντίθετο βλέπει το ποστ του να μεταφέρεται στο νήμα «Απίστευτες παπαριές που δεν πρέπει να χαθούν», εγώ έχω πάντα ένα φόβο όταν πρόκειται να εκδικαστεί μια υπόθεσή μου (ιδιαίτερα από έναν και μοναδικό δικαστή ή από ένα εισηγητή δικαστή που και οι δύο αποφασίζουν για τη ζωή μου ή την περιουσία μου κλεισμένοι στο σπίτι τους αγνωστο υπό ποιες συνθήκες). Γιατί δεν έχω καμία εγγύηση ως προς το ποιες παράμετροι θα μπουν εκείνη τη στιγμή στο μυαλό τοu δικαστή, άσχετα με το αν υπάρχει νομολογία η οποία να με ευνοεί. Θα μπορούσε, αν θα ήθελε να μας πει και ο Adminovic με τη δική του πείρα αν έχει ανάλογες ανησυχίες όταν υπόθεσή του κρίνεται από κάποιο δικαστή. Έτσι και στην περίπτωση της ενδεχόμενης προσφυγής της Ελλάδας, αισθάνομαι ότι μπορεί να βγει απόφαση όχι απλά απορριπτική, αλλά που να δημιουργεί εθνικά επικίνδυνη νέα κατάσταση πραγμάτων, αν π.χ. οι δικαστές αναγνωρίσουν ότι «δεν είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη ηπειρωτική χώρα όπως η Τουρκία να αποκλειστεί από τα αγαθά που προσφέρει η ΑΟΖ του Αιγαίου, μόνο και μόνο επειδή την περισφίγγουν ελληνικά νησιά σε όλες τις δυτικες ακτές της».

Σε ότι αφορά τα καθαρά ελληνικού ενδιαφέροντος δύο είναι τα σημεία που σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση:

Ένα θετικό: Η ερμηνεία που έδωσε το Δικαστήριο στο άρθρο 121 της Σύμβασης ως προς το τι συνιστά «βράχο» (αν και η περίπτωση της Νότιας Σινικής Θάλασσας δεν μπορεί να μεταφυτευτεί στο Αιγαίο όπου υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες και πολύ μικρότερες αποστάσεις). Αν ο βράχος έχει αυτάρκεια και μονιμότητα στοιχειωδών αγαθών για να μπορεί κάποιος να ζήσει, τότε έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αν και χωρίς οικονομική ζωή δύσκολα μπορεί να κατοικηθεί ένας βράχος.

Ένα αρνητικό: Το Δικαστήριο έκρινε ότι "ο πληθυσμός ενός νησιού μπορεί να συντηρείται αξιοποιώντας ένα δίκτυο νησιωτικών σχηματισμών που βρίσκονται κοντά του («αστερισμό νησιωτικών σχηματισμών» κατά λέξη). Και ότι «ένας καθαρά επίσημος ή στρατιωτικός πληθυσμός που εξυπηρετείται έξωθεν δεν συνιστά απόδειξη ότι είναι ένας σχηματισμός ικανός να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση".
Εικόνα
Τέλος, σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργήσει η Ελλάδα με την ανακήρυξη ή τη μη ανακήρυξη της ΑΟΖ, υπάρχουν δύο τελείως αντίθετες μεταξύ τους εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, καθηγητές.

α. Του Άγγελου Συρίγου, βλ. άρθρο Πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται στην Καθημερινή, 26-11-2017 , (κάντε κλικ, αλλά μην ξεχαστείτε και δεν επιστρέψετε), που προτείνει «να δηλώσουμε διεθνώς τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην περιοχή με κατάθεση των σχετικών συντεταγμένων στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ».

β. Του Χρήστου Ροζάκη, βλ. άρθρο Η Μεγάλη Χίμαιρα: Οι συντεταγμένες και το Δίκαιο της Θάλασσας στην Καθημερινή, 3-12-2017 , που προτείνει να μην γίνουν τέτοιες επικίνδυνες ενέργειες αλλά να συνεχιστούν διερευνητικές επαφές που θα προετοιμάζουν το έδαφος για τις επίσημες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
3 .
Διαχειριστής Spiros κάποιου Φόρουμ έγραψε: NikosVy πήρα καθυστερημένα το μήνυμά σου που παραπονιέσαι ότι ο Συντονιστής με τη φωτογραφία του Σην Κόννερυ σε βρίζει εσένα ότι "χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού" και αφήνει υπόνοιες για τα συγγενικά σου πρόσωπα. Λυπάμαι αλλά μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να διαγράψει τα ποστ του. ΟΚ, τώρα που πέρασε η ώρα τα έσβησα εγώ. Σου βάζω Κίτρινη κάρτα για να μην δημιουργείς ένταση. Τι; Απαιτείς να σου ζητήσει συγγνώμη; Σου βάζω οριστικό μπαν. Αιτιολογία: "Αμφισβητείς αυτό που σου λέω ότι δηλαδή ο διαχειριστής δεν ευθύνεται για όλα όσα γράφονται, και εσύ εφόσον τα αμφισβητείς, αμφισβητείς τους όρους του Φόρουμ, επομένως μόνος σου θέτεις εαυτόν εκτός του Φόρουμ".

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: ΑΟΖ Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Απριλίου 2016) στην μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι της Κ

Δημοσίευσηαπό Adminović » 10 Αύγ 2018, 17:55

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των ΑΟΖ. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί εύκολα της προσπάθειας να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.

Ενδιαφέροντα όσα λέει η απόφαση, δεδομένου ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν πολλά νησιά που είτε δεν κατοικούνται είτε έχουν 1-2 κατοίκους ή μόνο στρατό επάνω. Το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το Καστελόριζο, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το διεθνές δίκαιο.

Από εκεί και πέρα σίγουρος δεν μπορείς να είσαι για τίποτα. Για την εμπειρία μου από ελληνικά δικαστήρια καλύτερα ας μην πω πολλά, δεν θα είναι καθολου καλά. Μέχρι και αποφάσεις με προφανή αριθμητικά λάθη, ας πούμε, έχω δει. Η εμπειρία μου από διεθνή δικαστήρια είναι σαφώς καλύτερη, ωστόσο δικαστήρια όπως αυτό της Χάγης μάλλον επηρεάζονται από τους "ισχυρούς" του πλανήτη, οπότε εξαρτάται κατά πόσον οι ελληνικές θέσεις θα ενδιαφέρουν τους ισχυρούς. Σίγουρος πάντως ποτέ δεν είσαι.
1 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Στύγιος

Re: ΑΟΖ Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Απριλίου 2016) στην μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι της Κ

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 10 Αύγ 2018, 18:26

Adminović έγραψε:Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των ΑΟΖ. Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί εύκολα της προσπάθειας να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.

Ενδιαφέροντα όσα λέει η απόφαση, δεδομένου ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν πολλά νησιά που είτε δεν κατοικούνται είτε έχουν 1-2 κατοίκους ή μόνο στρατό επάνω. Το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το Καστελόριζο, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το διεθνές δίκαιο.

Από εκεί και πέρα σίγουρος δεν μπορείς να είσαι για τίποτα. Για την εμπειρία μου από ελληνικά δικαστήρια καλύτερα ας μην πω πολλά, δεν θα είναι καθολου καλά. Μέχρι και αποφάσεις με προφανή αριθμητικά λάθη, ας πούμε, έχω δει. Η εμπειρία μου από διεθνή δικαστήρια είναι σαφώς καλύτερη, ωστόσο δικαστήρια όπως αυτό της Χάγης μάλλον επηρεάζονται από τους "ισχυρούς" του πλανήτη, οπότε εξαρτάται κατά πόσον οι ελληνικές θέσεις θα ενδιαφέρουν τους ισχυρούς. Σίγουρος πάντως ποτέ δεν είσαι.

Ισχύει ,γι 'αυτό ενώ εδώ και 30-35 χρόνια επικαλούμαστε τη Χάγη, αποφεύγουμε την προσφυγή ,άσε που υπάρχει πρόβλημα με το παράδοξο: 6 ναυτικά μίλια και 10 εναερίου χώρου που έχουμε καθιερώσει και δέχονταν οι Τούρκοι μέχρι το 1980.
1 .

Άβαταρ μέλους
Leporello
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Leporello » 10 Αύγ 2018, 20:56

Ενώ γιά το θέμα τής υφαλοκρυπίδας υπάρχουν επαρκείς νομικές διατάξεις και διατητικές αποφάσεις, γιά το θέμα τής ΑΟΖ η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η δική μου γνώμη είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση πέραν τής υφαλοκρυπίδας στην περιοχή του Καστελορίζου, με αντάλλαγμα τον καθορισμό τής ΑΟΖ ομού μετά τής Τουρκίας.
1 .

Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 10 Αύγ 2018, 22:23

Στύγιος έγραψε:Ισχύει ,γι 'αυτό ενώ εδώ και 30-35 χρόνια επικαλούμαστε τη Χάγη, αποφεύγουμε την προσφυγή...

Νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάποια διάκριση:

Υφαλοκρηπίδα: Υπάρχει για την Ελλάδα, ανεξάρτητα αν η Ελλάδα δεν έχει κάνει οποιαδήποτε ανακήρυξη ή πράξη διαχείρισης (π.χ. έρευνα ή εξόρυξη), η πρώτη δυσκολία όμως είναι ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και πέραν αυτού δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Με τα δεδομένα αυτά, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, μπορεί να επιληφθεί της διαιτησίας, μόνο αν οι δύο χώρες υπογράψουν Συνυποσχετικό στο οποίο να συμφωνούν ότι δέχονται την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου και να ορίσουν ακριβώς τα θέματα που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαιτησίας. Εκεί οι δύο χώρες δεν συμφωνούν. Η Ελλάδα δέχεται ως μόνη διαφορά που θα αποτελέσει αντικείμενο της διαιτησίας την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στα νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία. Η Τουρκία αντίθετα θέλει να βάλει ως αντικείμενο της διαιτησίας όλα, δηλαδή α) αποστρατιωτικοποίηση νήσων του Ανατολικού Αιγαίου (μέχρι και παρουσία Ελλήνων στρατιωτών) μέχρι και Λήμνο και Σαμοθράκη, β) εύρος εναέριου χώρου, γ) υφαλοκρηπίδα. Από τότε που είχαν μπλοκαριστεί τα θέματα του Συνυποσχετικού, η όξυνση των σχέσεων και το casus belli προσέθεσαν και μία ακόμα προϋπόθεση δ) να παραιτηθεί η Ελλάδα από επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ.

ΑΟΖ: Δεν υπάρχει αν δεν γίνει ανακήρυξη. Για να γίνει ανακήρυξη πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Για να υπάρξει Συμφωνία πρέπει να υπάρχει ανάλογη πρακτική γειτονικών κρατών. Γι' αυτό αρχίζει το βιολί με την Αλβανία, μπας και αποκτήσουμε κάποια διάταξη σε Συμφωνία που να έχει αναγνωρίσει "πλήρη επήρεια" στα νησιά (να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να φαίνεται πως έγινε η οριοθέτηση". Η οριοθέτηση με την Ιταλία περιορίστηκε στην Υφαλοκρηπίδα και αναγνώρισε "μερική επήρεια" στα νησιά μας.
Στύγιος έγραψε: ,άσε που υπάρχει πρόβλημα με το παράδοξο: 6 ναυτικά μίλια και 10 εναερίου χώρου που έχουμε καθιερώσει και δέχονταν οι Τούρκοι μέχρι το 1980.

Είσαι ο πρώτος που διαβάζω σε Φόρουμ να το αποκαλεί "παράδοξο". Νόμιζα πως ήμουν ο μόνος που το έγραφα και κανένας δεν το παραδεχόταν.

Αυτό προέρχεται από ένα νόμο του 1931 που ορίζει ότι "τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης, ειδικά για σκοπούς αεροπλοϊας, εκτείνονται στα 10 ν.μ. Αυτό δημιουργεί πράγματι ένα "παράδοξο" αφού το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι ο εναέριος χώρος εκτείνεται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Δηλαδή στο χώρο μεταξύ 6 και 10 ν.μ. στο Αιγαίο αν πλέει ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος με ελικόπτερα, τα ελικόπτερα δεν μπορούν να απογειωθούν χωρίς να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, έστω και αν το πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Κάποτε ο Τούρκος πρωθυπουργός Οζάλ είχει πει "αν κολυμπάω στο Αιγαίο στο χώρο μεταξύ 6-10 ν.μ. από μία ελληνική ακτή, το σώμα μου θα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και το κεφάλι μου θα βρίσκεται στον ελληνικό εναέριο χώρο". Όπως είναι φυσικό με τέτοια λογική δεν έχουμε προσφύγει ποτέ σε Διεθνή Οργανισμό ή Δικαστήριο σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ούτε θα δεχόμαστε να έμπαινε τέτοιο θέμα σε Συνυποσχετικό για την Υφαλοκρηπίδα. Και φυσικά το ΝΑΤΟ απλά αποφεύγει τις ασκήσεις σε τέτοιο περιβάλλον και με τέτοιες αντιρρήσεις της Τουρκίας τις οποίες θεωρούν λογικές.

Εκτός των άλλων γίνονται αναχαιτίσεις στο χώρο μεταξύ 6-10 ν.μ. κάποιες φορές σκοτώνονται πιλότοι, κάποια μέρα ίσως προκληθεί θερμό επεισόδιο ή κληθούμε να πληρώσουμε αποζημίωση για καταρριφθέν τουρκικό αεροσκάφος ενώ αν συλληφθούν και Έλληνες πιλότοι και μεταφερθούν σε φυλακές της Αδριανούπολης θα έχουν να δώσουν πολλές εξηγήσεις.
0 .
Διαχειριστής Spiros κάποιου Φόρουμ έγραψε: NikosVy πήρα καθυστερημένα το μήνυμά σου που παραπονιέσαι ότι ο Συντονιστής με τη φωτογραφία του Σην Κόννερυ σε βρίζει εσένα ότι "χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού" και αφήνει υπόνοιες για τα συγγενικά σου πρόσωπα. Λυπάμαι αλλά μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να διαγράψει τα ποστ του. ΟΚ, τώρα που πέρασε η ώρα τα έσβησα εγώ. Σου βάζω Κίτρινη κάρτα για να μην δημιουργείς ένταση. Τι; Απαιτείς να σου ζητήσει συγγνώμη; Σου βάζω οριστικό μπαν. Αιτιολογία: "Αμφισβητείς αυτό που σου λέω ότι δηλαδή ο διαχειριστής δεν ευθύνεται για όλα όσα γράφονται, και εσύ εφόσον τα αμφισβητείς, αμφισβητείς τους όρους του Φόρουμ, επομένως μόνος σου θέτεις εαυτόν εκτός του Φόρουμ".

Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 10 Αύγ 2018, 22:39

Leporello έγραψε:Ενώ γιά το θέμα τής υφαλοκρυπίδας υπάρχουν επαρκείς νομικές διατάξεις και διατητικές αποφάσεις, γιά το θέμα τής ΑΟΖ η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η δική μου γνώμη είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση πέραν τής υφαλοκρυπίδας στην περιοχή του Καστελορίζου, με αντάλλαγμα τον καθορισμό τής ΑΟΖ ομού μετά τής Τουρκίας.

Ανακύπτει η δυσκολία που επισήμανα προηγουμένως, δηλαδή το ότι οι προϋποθέσεις οποιασδήποτε Συμφωνίας με την Τουρκία δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η ασυμφωνία αυξάνει όσο προστίθενται νέες παράμετροι (φυσικό αέριο, ενώ πριν μερικές δεκαετίες το θέμα στην ΑΟΖ ήταν κυρίως η Αλιεία).

Επειδή σχεδόν ταυτίζονται τα εξωτερικά όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (200 ν.μ. από την ακτή, με εξαίρεση όπου το αβαθές προεκτείνεται και πέραν των 200 ν.μ. μέχρι τα 350 ν.μ. κάτι που έχει σημασία στην προέκταση της ΑΟΖ του Καστελόριζου μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου), οι δικοί μας θα θεωρηθούν ότι προδίδουν το σχέδιο ένωσης της ΑΟΖ Ελλάδας με της Κύπρου για να δημιουργήσουν το σημείο ένωσης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, που θα ενίσχυε την προστασία του σχεδιαζόμενου αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Αλλά και η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει οποιαδήποτε ζώνη ΑΟΖ ή Υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο (την οποία ούτως ή άλλως προσπαθούν απεγνωσμένα οι δικοί μας να την διαστείλουν με εξωτερικά όρια των νησίδων του Συμπλέγματος), αφού θα της ματαίωνε την ένωση της ΑΟΖ Τουρκίας με εκείνης της Αιγύπτου.
0 .

Στύγιος

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 10 Αύγ 2018, 22:49

NikosVy έγραψε:

Είσαι ο πρώτος που διαβάζω σε Φόρουμ να το αποκαλεί "παράδοξο". Νόμιζα πως ήμουν ο μόνος που το έγραφα και κανένας δεν το παραδεχόταν.

...

Ως έφεδρος υποσμηναγός της αεροπορίας έχω διαβάσει και ασχοληθεί με το θέμα , είναι δυσεπίλυτο και πολύ δύσκολο ,μ' αυτό ως επιχείρημα δε θα πήγαινα σε διεθνές δικαστήριο ,διότι θα έχανα δυστυχώς.
1 .

Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 11 Αύγ 2018, 13:54

Στύγιος έγραψε:
NikosVy έγραψε:

...

Ως έφεδρος υποσμηναγός της αεροπορίας έχω διαβάσει και ασχοληθεί με το θέμα , είναι δυσεπίλυτο και πολύ δύσκολο ,μ' αυτό ως επιχείρημα δε θα πήγαινα σε διεθνές δικαστήριο ,διότι θα έχανα δυστυχώς.

Μήπως ξέρεις εσύ που ήσουν της Αεροπορίας, ποια θα ήταν η διαφορά σε βάρος της Ελλάδας, από άποψης κατασκοπευτικών αεροφωτογραφιών από ξένα αεροσκάφη που θα πλησίαζαν τα νησιά μας, αν μειώναμε το εύρος του εναέριου χώρου στα 6 ν.μ., όσο είναι και το εύρος της χωρικής θάλασσας;

Από το 1931 που θεσπίστηκε το εύρος του εναέριου χώρου μέχρι σήμερα, έτος 2018, δεν έχει προοδεύσει πολύ η τεχνολογία της αεροφωτογραφίας ώστε η διαφορά 6-10 ν.μ. να είναι μηδαμινή; Π.χ. το Hubble φωτογραφίζει σε μακρινούς γαλαξίες.
0 .

Στύγιος

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 11 Αύγ 2018, 14:50

NikosVy έγραψε:
Στύγιος έγραψε:

Μήπως ξέρεις εσύ που ήσουν της Αεροπορίας, ποια θα ήταν η διαφορά σε βάρος της Ελλάδας, από άποψης κατασκοπευτικών αεροφωτογραφιών από ξένα αεροσκάφη που θα πλησίαζαν τα νησιά μας, αν μειώναμε το εύρος του εναέριου χώρου στα 6 ν.μ., όσο είναι και το εύρος της χωρικής θάλασσας;

Από το 1931 που θεσπίστηκε το εύρος του εναέριου χώρου μέχρι σήμερα, έτος 2018, δεν έχει προοδεύσει πολύ η τεχνολογία της αεροφωτογραφίας ώστε η διαφορά 6-10 ν.μ. να είναι μηδαμινή; Π.χ. το Hubble φωτογραφίζει σε μακρινούς γαλαξίες.

Δε γνωρίζω ,στα αντιαεροπορικά ήμουν. Πολλά στοιχεία είναι απόρρητα. Μέχρι πριν μερικά χρόνια είχαμε κι εμείς κι οι Τούρκοι τα RF-4Ε γι'αυτή τη δουλειά, τώρα εμείς έχουμε ατρακτίδια στα F-16 ,ενώ οι Τούρκοι δυστυχώς μας έχουν ξεπεράσει πολύ σ' αυτόν τον τομέα καθώς χρησιμοποιούν drones με χαρακτηριστικά στελθ.
0 .

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 12 Αύγ 2018, 03:59

Oι Τούρκοι έχουν ήδη δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε τροχιά

Göktürk-1 is a high resolution earth observation satellite (greater than 50 cm) designed and developed for the Turkish Ministry of National Defence by the Italian space service company Telespazio with technological input from Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) and Aselsan of Turkey.

https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6kt%C3%BCrk-1

Göktürk-2 is an earth observation satellite designed and developed by the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) and built by TÜBİTAK Space Technologies Research Institute (TÜBİTAK UZAY) and Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) for the Turkish Ministry of National Defence.

https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6kt%C3%BCrk-2

Israel had repeatedly voiced its objection to the launch of the Göktürk family of satellites by Turkey, stating that it would be used to obtain high resolution imagery of Israel, which could eventually fall into the wrong hands
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

Επιστροφή σε “Εσωτερική Πολιτική”