• Ενεργά Θέματα 
Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Τα θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3274

Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 09 Αύγ 2018, 13:01

Θα ήθελα να αρχίσω μια σειρά άρθρων για την ΑΟΖ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και τις συγκρούσεις που παρατηρούνται στην προσπάθεια χάραξης των ζωνών μεταξύ γειτονικών ή αντικείμεων κρατών, λόγω ακριβώς της ανάγκης συμφωνιών ως προς έκταση και ακριβή χάραξη γραμμών με βάση τη συναίνεση και τις διμερείς Συμφωνίες, όπου η έκταση της θάλασσας δεν επαρκεί για την απλή ανακήρυξή της μονομερώς από ένα κράτος.

Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η οποία υφίσταται ως ένα «φυσικό δικαίωμα», ανεξάρτητα από την έκφραση βούλησης του παράκτιου κράτους να την αποκτήσει, τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν χωρίς να χρειάζονται ανακήρυξη, στην περίπτωση της ΑΟΖ το κράτος πρέπει να εκδηλώσει τη βούλησή του να αποκτήσει τη ζώνη, μέσα από μία εθνική πράξη κήρυξης. Από τη στιγμή που το κράτος εκφράζει αυτήν τη βούληση αποκτά όλα τα δικαιώματα που το Διεθνές Δίκαιο του απονέμει σε μία περιοχή οποία εκτείνεται ως τα διακόσια ναυτικά μίλια από την ακτή. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι το εύρος της θάλασσας στην περιοχή του παρέχει μια τέτοια δυνατότητα, κάτι που δυστυχώς στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν συμβαίνει.
Εικόνα
Θα πρότεινα, πριν να πάμε σε πολλά επαναλαμβανόμενα κατά καιρούς δημοσιεύματα ως προς το τι είναι η ΑΟΖ και πως μετριέται ή χαράσσεται συναινετικά με τα άλλα κράτη όπου δεν γίνεται ευχερώς, λόγω μεγάλων αποστάσεων, η ανακήρυξή της, τα οποία θα εξετάσουμε σε προσεχή άρθρα, να δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγκρουσης ΑΟΖ δύο χωρών, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Προτίμησα αυτές τις δύο χώρες επειδή οι εφαρμοζόμενες πρακτικές έχουν επίδραση και στην πρακτική που εφαρμόζει και η Τουρκία ή επιδιώκει να εφαρμόσει σε σχέση με το Κυπριακό, επηρεάζοντας έμμεσα και την Ελλάδα. Άλλοι αρθρογράφοι, πολύ πιο έμπειροι και άξιοι από εμένα, προτιμούν την αντίθετη θεώρηση, δηλαδή με σημείο εκκίνησης την Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα ή παγιωμένες ελληνικές απόψεις και επιχειρήματα, ενώ τα ΜΜΕ αποφεύγουν παντελώς να κάνουν ρεπορτάζ στη διαμάχη αυτή στην Α. Μεσόγειο αφού θεωρούν ότι δεν είναι.. «πιασάρικο».
Εικόνα
Η διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2010 όταν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «προκλητική» τη χορήγηση άδειας εξόρυξης από το Λίβανο σε Consortium της εταιρείας Total στην διεκδικούμενη ζώνη της Λιβανικής ΑΟΖ. Η διαμάχη επιτάθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν τη Συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ (Agreement between the Government of the State of Israel and the Government of the Republic of Cyprus on the Delimitation of the Exclusive Economic Zone). Δύο ημέρες αργότερα η Ισραηλινή Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υπέβαλε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου ορίου της οριοθέτησης (στα οποία συνόρευε με την κυπριακή ΑΟΖ). Η Συμφωνία αυτή καταγγέλθηκε από το Λίβανο, επειδή περιελάμβανε τμήματα της ΑΟΖ του Λιβάνου, τα οποία τεχνητά προέκυπταν από επέκταση ζώνης ασφαλείας που έχει κρατήσει το Ισραήλ εντός του Λιβάνου από την εποχή του πολέμου του 1982.
Εικόνα
Τα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης αυτής ανατρέχουν στον Ιανουάριο 2007. Τότε ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο, με βάση την αρχή της «ίσης απόστασης», όπου υπήρχε πρόβλεψη ότι «το βόρειο όριο θα μπορούσε στο μέλλον να προσαρμοστεί μετά από Συμφωνίες με άλλα κράτη, αφού καμία διμερής συμφωνία δεν μπορεί να ορίσει τα όρια ενός τρίτου κράτους».
Εικόνα
Η Συμφωνία αυτή δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή του Λιβάνου, μετά από πιέσεις που άσκησε η Τουρκία, η οποία έχει καταγγείλει και όλες τις Συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Κύπρος.

Επειδή το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει της Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (1982) και δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, ως μόνη λύση προτάθηκε η μεσολάβηση μέσω του Αμερικανού Frederic Hof (2012) η πρόταση του οποίου για δημιουργία μιας buffer ζώνης στην οποία δεν θα διενεργούνταν πετρελαϊκές εξορύξεις δεν έγινε δεκτή από το Λίβανο αφού τα συγκεκριμένα 500 τ.χιλμ.(κατά τους υπολογισμούς των Αμερικανών και Ισραηλινών) ή 800 τ.χιλμ. (κατά του Λιβανέζους) ήταν εντός της ΑΟΖ του. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως ευρίσκεται και εντός του οικοπέδου 9 του Ισραήλ.

Οι πρακτικές του Ισραήλ ως προς την ΑΟΖ, όχι μόνο σε σχέση με το Λίβανο, αλλά και σε σχέση με την ΑΟΖ που θα προκύψει αναγκαστικά και στην παραλία της Γάζας που ανήκει στην Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή, για την οποία προβλέπεται μόνο μια ζώνη αλιείας 25 ν.μ. οπότε το υπόλοιπο εύρος προστίθεται στην Ισραηλινή ΑΟΖ για να συναντήσει την ΑΟΖ της Αιγύπτου (αλλά και πέραν της ΑΟΖ το πώς εκμεταλλεύεται ή θα εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο στη Δ. Όχθη που ελέγχει στρατιωτικά) είναι ένας πραγματικός γρίφος, όταν ο άλλος ενεργειακός παίκτης του Ισραήλ και «οιονεί σύμμαχός» του, η Κύπρος, δικαιολογημένα φοβάται ότι θα της χρησιμοποιήσει και η Τουρκία σε βάρος της. Και οι ανησυχίες της Κύπρου εντείνονται από το γεγονός ότι στο άρθρο 3 της Συμφωνίας με το Ισραήλ έχει γίνει ρητή μνεία ότι «κάθε μέρος υποχρεούται να έρθει σε διαβουλεύσεις με το άλλο προτού προβεί σε οριοθέτηση της AOZ του με άλλο κράτος» (δηλαδή ενδεχόμενη Συμφωνία οριοθέτησης με το Λίβανο για επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει και αφορά και την Κύπρο συγκεκριμένα).

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως βλέπει ο Λίβανος το θέμα της «οιονεί συμμαχίας» (φυσικά όχι στρατιωτικής) μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου αλλά και το θέμα του μελετώμενου αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας, για τον οποίο προκύπτουν περισσότερα γεωπολιτικά συμφέροντα που περιλαμβάνουν όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Σε ένα τέτοιο θέμα όπως της ΑΟΖ, όπως και σε κάθε θέμα Διεθνούς Δικαίου, το οποίο επηρεάζεται από τη διεθνή συγκυρία και το βάρος που ασκούν μέσω της εφαρμοζόμενης πρακτικής και του επηρεασμού των διεθνών δικαστηρίων από την ισχύ του κράτους που διεκδικεί ή θίγεται στη διεθνή σκακιέρα, είναι φυσικό ότι καμία γνώμη ή άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ορισμού ορθή ή γενικής αποδοχής.

Σε άλλο ιστοχώρο δέχτηκα πολεμική όχι για αυτά που έγραφα, αλλά ως προσωπικότητα (π.χ. επειδή στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπριτζ αντί να λύνω σταυρόλεξα ή να βρίζω στο διαδίκτυο και επειδή παίζω πιάνο ενώ άλλοι παίζουν τάβλι ή πρέφα, άρα τίθεται κατ’ αυτούς θέμα επιβίωσης τσαμπουκά «ή εγώ ή εσύ») και με κυνήγησε με εμπάθεια και ομόθυμη συμπαράσταση διαχειριστή-συντονιστή, ένα συμπαγές μπλοκ πρώην «Αγανακτισμένων του Παταριού Καφετέριας άλλως Ελεύθερων Χρεοκοπημένων». Οι συγκεκριμένο ψήλωσαν – κοινωνικά και μορφωτικά - κατά μερικούς πόντους με τις ύβρεις που φιλοξενούσαν ατιμώρητα συντονιστής και διαχειριστής (2800 Προβολές στο νήμα που απαιτούσε επανόρθωση της ύβρεως, με υβριστικά ποστς 3-5 λέξεων το πολύ, περίπου τέσσερα ανά 30 δευτερόλεπτα). Παράλληλα εξαντλήθηκαν νήματα ως τη σπέκουλα αν είμαι νομικός, μουσικός, υποθηκοφύλακας, ψάλτης ή ό,τι άλλο προκειμένου να τύχουν αποδοχής οι απόψεις μου (π.χ. ως προς το ποιά απόφαση θα έβγαζε το Σ.τ.Ε. για τις τηλεοπτικές άδειες), με άλλους χρήστες να επιμένουν ότι είμαι καθηγητής/μουσικός Ωδείου, έναν να γράφει ότι είμαι κακός μουσικός και μια Συντονίστρια να γράφει «δεν τον κόβω για νομικό, αλλά και για μουσικός δεν μου γεμίζει το μάτι».

Αν και δεν απαγορεύεται να διαβάσουν κάτι από τα γραφόμενα οι παραπάνω χρήστες, θεωρώ ότι μάλλον χάνουν το χρόνο τους, επειδή ή δεν θα καταλάβουν τίποτα, ή δεν θα βρουν σ’ αυτά τίποτα το αρκετά εξυβριστικό που να τονώσει την κοινωνική τους αυτοπεποίθηση. Καλό θα είναι να παραμείνουν στο δικό τους Φόρουμ συνδιαλεγόμενοι με άτομα του ίδιου επιπέδου, κυνηγώντας άλλους φορουμίτες για να τους κάνουν μπαν (σαν το άθλημα της σκοποβολής σε Λούνα Πάρκ).
4 .
Διαχειριστής Spiros κάποιου Φόρουμ έγραψε: NikosVy πήρα καθυστερημένα το μήνυμά σου που παραπονιέσαι ότι ο Συντονιστής με τη φωτογραφία του Σην Κόννερυ σε βρίζει εσένα ότι "χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού" και αφήνει υπόνοιες για τα συγγενικά σου πρόσωπα. Λυπάμαι αλλά μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να διαγράψει τα ποστ του. ΟΚ, τώρα που πέρασε η ώρα τα έσβησα εγώ. Σου βάζω Κίτρινη κάρτα για να μην δημιουργείς ένταση. Τι; Απαιτείς να σου ζητήσει συγγνώμη; Σου βάζω οριστικό μπαν. Αιτιολογία: "Αμφισβητείς αυτό που σου λέω ότι δηλαδή ο διαχειριστής δεν ευθύνεται για όλα όσα γράφονται, και εσύ εφόσον τα αμφισβητείς, αμφισβητείς τους όρους του Φόρουμ, επομένως μόνος σου θέτεις εαυτόν εκτός του Φόρουμ".

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker
Δημοσιεύσεις: 45227
Τοποθεσία: Γεφυρα

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Αύγ 2018, 13:55

Ωραια δουλεια Νικο, καλη συνεχεια.

BTW, μη χαλας το αρθρο σου με μπηχτες προς αλλους. Κριμα ειναι, οι 2 τελευταιες παραγραφοι δεν χρειαζονταν.
0 .
Αρίστος έγραψε:Oτι λεω ειναι προιον ενδελεχους μελετης και οχι φαντασιοπληξιας σαν τα φιδια που παραγουν τα εκφυλισμενα δυτικα μιντια.

Άβαταρ μέλους
vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 12013

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό vallon » 09 Αύγ 2018, 14:36

Εάν υπήρχε καλή γειτονία με την Τουρκία θα έπρεπε λογικά να ισχύσει αυτή η λογική της αρχής της ίσης απόστασης και στις υφαλοκρηπίδες. Αυτό το πρόβλημα με τα 6 ή 12 ναυτικά μίλια όπως και η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου μάλλον δεν μπορεί να βρει λύση καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία δεν διέπονται κάτω από λογική αλλά κάτω απο καθαρά οικονομικά συμφέροντα άντλησης του μαύρου χρυσού.
1 .
Έχουμε γεμίσει από βλάκες, που ψάχνουν για πιο βλάκες.

Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3274

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 09 Αύγ 2018, 19:50

vallon έγραψε:Εάν υπήρχε καλή γειτονία με την Τουρκία θα έπρεπε λογικά να ισχύσει αυτή η λογική της αρχής της ίσης απόστασης και στις υφαλοκρηπίδες.

Μα η Τουρκία όχι μόνο δεν εφαρμόζει την αρχή της ίσης απόστασης ούτε στην υφαλοκρηπίδα και ούτε στην ΑΟΖ από τη στιγμή που α) δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά (και φυσικά ούτε ΑΟΖ τους αναγνωρίζει), β) δεν συμφωνεί ποια λέγονται νησιά και για ορισμένα εγείρει αμφισβητήσεις κυριαρχίας, γ) δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Θάλασσας, όπως και το Ισραήλ (το οποίο βέβαια τηρεί ως προς τη Σύμβαση "τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών")

Ανάλογη περίπτωση αντιμετωπίστηκε από το Δικαστήριο του Δ. Θάλασσας στη διαμάχη μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για τον έλεγχο της ΑΟΖ νησιών των Φιλιππίνων. Η Κίνα αρνείται συμμόρφωση στην απόφαση που ευνοεί τις Φιλιππίνες (η απόφαση έχει διφορούμενη ερμηνεία ως προς την Ελλάδα για το τι την περιμένει σε περίπτωση προσφυγής, πέραν του ότι η Τουρκία θα περιφρονήσει το Δ. Δικαστήριο πολύ περισσότερο από ότι έκανε η Κίνα).
0 .
Διαχειριστής Spiros κάποιου Φόρουμ έγραψε: NikosVy πήρα καθυστερημένα το μήνυμά σου που παραπονιέσαι ότι ο Συντονιστής με τη φωτογραφία του Σην Κόννερυ σε βρίζει εσένα ότι "χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού" και αφήνει υπόνοιες για τα συγγενικά σου πρόσωπα. Λυπάμαι αλλά μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να διαγράψει τα ποστ του. ΟΚ, τώρα που πέρασε η ώρα τα έσβησα εγώ. Σου βάζω Κίτρινη κάρτα για να μην δημιουργείς ένταση. Τι; Απαιτείς να σου ζητήσει συγγνώμη; Σου βάζω οριστικό μπαν. Αιτιολογία: "Αμφισβητείς αυτό που σου λέω ότι δηλαδή ο διαχειριστής δεν ευθύνεται για όλα όσα γράφονται, και εσύ εφόσον τα αμφισβητείς, αμφισβητείς τους όρους του Φόρουμ, επομένως μόνος σου θέτεις εαυτόν εκτός του Φόρουμ".

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2348
Τοποθεσία: Τρίπολη
Επικοινωνία:

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό itteithe » 09 Αύγ 2018, 20:00

NikosVy έγραψε:Ανάλογη περίπτωση αντιμετωπίστηκε από το Δικαστήριο του Δ. Θάλασσας στη διαμάχη μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για τον έλεγχο της ΑΟΖ νησιών των Φιλιππίνων. Η Κίνα αρνείται συμμόρφωση στην απόφαση που ευνοεί τις Φιλιππίνες (η απόφαση έχει διφορούμενη ερμηνεία ως προς την Ελλάδα για το τι την περιμένει σε περίπτωση προσφυγής, πέραν του ότι η Τουρκία θα περιφρονήσει το Δ. Δικαστήριο πολύ περισσότερο από ότι έκανε η Κίνα).


Είναι αλήθεια πως η Κινέζοι δημιουργούν τεχνητά νησιά στην περιοχή για να διεκδικήσουν σχετική ΑΟΖ;
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3274

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 09 Αύγ 2018, 20:24

itteithe έγραψε:
NikosVy έγραψε:Ανάλογη περίπτωση αντιμετωπίστηκε από το Δικαστήριο του Δ. Θάλασσας στη διαμάχη μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για τον έλεγχο της ΑΟΖ νησιών των Φιλιππίνων. Η Κίνα αρνείται συμμόρφωση στην απόφαση που ευνοεί τις Φιλιππίνες (η απόφαση έχει διφορούμενη ερμηνεία ως προς την Ελλάδα για το τι την περιμένει σε περίπτωση προσφυγής, πέραν του ότι η Τουρκία θα περιφρονήσει το Δ. Δικαστήριο πολύ περισσότερο από ότι έκανε η Κίνα).


Είναι αλήθεια πως η Κινέζοι δημιουργούν τεχνητά νησιά στην περιοχή για να διεκδικήσουν σχετική ΑΟΖ;

Δεν το ξέρω, θα το δω. Η διαμάχη πάντως είχε προκύψει σχετικά με κανονικά νησιά. Θα το αναλύσω σε άλλο νήμα, γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα.
0 .
Διαχειριστής Spiros κάποιου Φόρουμ έγραψε: NikosVy πήρα καθυστερημένα το μήνυμά σου που παραπονιέσαι ότι ο Συντονιστής με τη φωτογραφία του Σην Κόννερυ σε βρίζει εσένα ότι "χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού" και αφήνει υπόνοιες για τα συγγενικά σου πρόσωπα. Λυπάμαι αλλά μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να διαγράψει τα ποστ του. ΟΚ, τώρα που πέρασε η ώρα τα έσβησα εγώ. Σου βάζω Κίτρινη κάρτα για να μην δημιουργείς ένταση. Τι; Απαιτείς να σου ζητήσει συγγνώμη; Σου βάζω οριστικό μπαν. Αιτιολογία: "Αμφισβητείς αυτό που σου λέω ότι δηλαδή ο διαχειριστής δεν ευθύνεται για όλα όσα γράφονται, και εσύ εφόσον τα αμφισβητείς, αμφισβητείς τους όρους του Φόρουμ, επομένως μόνος σου θέτεις εαυτόν εκτός του Φόρουμ".

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2348
Τοποθεσία: Τρίπολη
Επικοινωνία:

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό itteithe » 09 Αύγ 2018, 20:27

Βρήκα μερικά σχετικά άρθρα:

https://www.dw.com/en/china-keeps-build ... a-41805980

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/0 ... l-islands/

Όχι μόνο φτιάχνει, αλλά φαίνεται να χτίζει και στρατιωτικές βάσεις πάνω τους.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō
Δημοσιεύσεις: 13240

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 09 Αύγ 2018, 21:13

itteithe έγραψε:
NikosVy έγραψε:Ανάλογη περίπτωση αντιμετωπίστηκε από το Δικαστήριο του Δ. Θάλασσας στη διαμάχη μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για τον έλεγχο της ΑΟΖ νησιών των Φιλιππίνων. Η Κίνα αρνείται συμμόρφωση στην απόφαση που ευνοεί τις Φιλιππίνες (η απόφαση έχει διφορούμενη ερμηνεία ως προς την Ελλάδα για το τι την περιμένει σε περίπτωση προσφυγής, πέραν του ότι η Τουρκία θα περιφρονήσει το Δ. Δικαστήριο πολύ περισσότερο από ότι έκανε η Κίνα).


Είναι αλήθεια πως η Κινέζοι δημιουργούν τεχνητά νησιά στην περιοχή για να διεκδικήσουν σχετική ΑΟΖ;

Η σινική θάλασσα είναι κινεζική εδώ και αιώνες. Οι μόνοι που έχουν κάποιο έρεισμα είναι οι Βιετναμέζοι. Οι λοιποί είναι απλά πιόνια των ΗΠΑ που θέλουν να επιβάλλουν στραγγαλισμό στο Μεγάλο Τσιν.


ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από Διάδοχος σε 09 Αύγ 2018, 21:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2348
Τοποθεσία: Τρίπολη
Επικοινωνία:

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό itteithe » 09 Αύγ 2018, 21:15

Διάδοχος έγραψε:Η σινική θάλασσα είναι κινεζική εδώ και αιώνες. Οι μόνοι που έχουν κάποιο έρεισμα είναι οι Βιετναμέζοι. Οι λοιποί είναι απλά πιόνια των ΗΠΑ που θέλουν να επιβάλλουν στραγγαλισμό στο Μεγάλο Τσιν.


Όντως, ακόμη και η ονομασία το υποδηλώνει (σινική θάλασσα).
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
NikosVy
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3274

Re: Το στρατηγικό παιχνίδι στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσίευσηαπό NikosVy » 09 Αύγ 2018, 21:20

itteithe έγραψε:Βρήκα μερικά σχετικά άρθρα:

https://www.dw.com/en/china-keeps-build ... a-41805980

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/0 ... l-islands/

Όχι μόνο φτιάχνει, αλλά φαίνεται να χτίζει και στρατιωτικές βάσεις πάνω τους.


Άλλο μεγάλο θέμα είναι τα τεχνητά νησιά. Μπορεί να στηθεί ξαφνικά ένα στη μέση του Αιγαίου. Πρέπει να το δούμε με τη σειρά του.
0 .
Διαχειριστής Spiros κάποιου Φόρουμ έγραψε: NikosVy πήρα καθυστερημένα το μήνυμά σου που παραπονιέσαι ότι ο Συντονιστής με τη φωτογραφία του Σην Κόννερυ σε βρίζει εσένα ότι "χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού" και αφήνει υπόνοιες για τα συγγενικά σου πρόσωπα. Λυπάμαι αλλά μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να διαγράψει τα ποστ του. ΟΚ, τώρα που πέρασε η ώρα τα έσβησα εγώ. Σου βάζω Κίτρινη κάρτα για να μην δημιουργείς ένταση. Τι; Απαιτείς να σου ζητήσει συγγνώμη; Σου βάζω οριστικό μπαν. Αιτιολογία: "Αμφισβητείς αυτό που σου λέω ότι δηλαδή ο διαχειριστής δεν ευθύνεται για όλα όσα γράφονται, και εσύ εφόσον τα αμφισβητείς, αμφισβητείς τους όρους του Φόρουμ, επομένως μόνος σου θέτεις εαυτόν εκτός του Φόρουμ".


Επιστροφή σε “Εσωτερική Πολιτική”