Σελίδα 1 από 11

Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 05:36
από Αρίστος
Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ελάχιστοι σήμερα θυμούνται το κίνημα των Αγανακτισμένων κι ας ήταν το μεγαλύτερο λαικό κίνημα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Ισως γιατί θεωρούν πως οι Αγανακτισμένοι απότυχαν στους στόχους τους. Δεν έχουν αντιληφθεί φυσικά ότι ήταν οι πρώην Αγανακτισμένοι που καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις από το 2012 και μετά. Εξελίξεις που οδήγησαν στην κυριαρχία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκλογές του 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα είχε λάβει μόνο 4,60% στις εκλογές του 2009. Μετά την εμφάνιση του κινήματος των Αγανακτισμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει στις εκλογές του 2012, ποσοστό 26,89%. Τον Ιανουάριο του 2015 θα βγει πρώτο κόμμα με 36,34%. Οι ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν πριν τις εκλογές του 2012. Ηταν ξεκάθαρα ένα κόμμα, γέννημα θρέμμα της Πλατείας. Θα πάρουν 7,51% το 2012 και 4,75% τον Ιανουάριο του 2015 σχηματίζοντας κυβέρνηση με το Σύριζα και δημιουργόντας τεράστιο πονοκέφαλο στο ελληνικό κατεστημένο. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μένουν εκτός εξουσίας. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε με το πρωτοφανές 4,68% για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη και την εγκατάλειψη των πρότερων σοσιαλιστικών αξιών του.

Οι Αγανακτισμένοι πέτυχαν λοιπόν το 2015 να βγάλουν κυβέρνηση θεωρόντας ότι θα αλλάξουν σελίδα στη χώρα. Η συνέχεια όμως ψαλίδισε σταδιακά τους πανηγυρισμούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχτηκε τεράστιο πόλεμο από την Ευρώπη με ενορχηστρωτή τον Βόλφανγκ Σόιμπλε ο οποίος κόντεψε να πάθει αποπληξία από το κευνσιανό πρόγραμμα του Σύριζα. Στην Ελλάδα τα μονίμως κινδυνολογούντα κανάλια έκαναν ότι μπορούσαν για να αποσύρουν οι μεγαλοκαταθέτες τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να υπογράψει τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι. Το δημοψήφισμα που για μιά ακόμη φορά διατράνωσε το αντιμνημονιακό φρόνημα του λαου δεν στάθηκε αρκετό να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. Εξέλιξη που άφησε πιό πικρή γεύση εξαιτίας των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πρόδοσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους αντιμνημονιακούς Ελληνες, πρόδοσαν τους Αγανακτισμένους που τους έβγαλαν κυβέρνηση;

Επιτρέψτε μου να πω πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως δείχνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και το ίδιο έκριναν, περισσότερο με το ένστικτο, οι πρώην Αγανακτισμένοι όταν ξαναψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Σεπτέμβριο. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας τους έλεγε πως η ψήφος τους σήμαινε τρίτο μνημόνιο. Και όταν το καλοκαίρι το πέρασαν στις ουρές των ΑΤΜ για να σηκώνουν 50 ευρώ.

Πρώτα απ' όλα προκειμένου να πάει η κυβέρνηση σε ρήξη έπρεπε να υπάρξει ξεκάθαρη βοήθεια από μεγάλη δύναμη. Οχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για γεωπολιτικούς. Γιατί για παράδειγμα ο Ερντογάν δεν θα σεβόταν μιά Ελλάδα που βρέθηκε εκτός Ευρώπης χωρίς καμιά συμμαχία. Ομως τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, αν και βολιδοσκοπήθηκαν, δεν θέλησαν να μας βοηθήσουν. Βλέπετε η Ρωσία μας ήθελε το 2015 μέσα στην ΕΕ σαν πρεβευτή της, τόσο για τα θέματα των κυρώσεων σε βάρος της όσο και για την περίπτωση που κάποιος αγωγός της περνούσε μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη. Οσο για την Κίνα ήθελε τα μεγαλεπήβολα σχέδια της για τον Πειραιά να αφορούν λιμάνι της ΕΕ και όχι μιάς μικρής ανεξάρτητης χώρας.

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Η Ρωσία δανείζεται με επιτόκια άνω του 10% και η Κίνα γύρω στο 5%. Αν δάνειζαν λοιπόν την Ελλάδα φοβάμαι πως το επιτόκιο θα ήταν τουλάχιστον γύρω στο 12,5% που δανειζόταν τότε η Ρωσία. Δηλαδή σκέτη καταστροφή. Για την ιστορία ο Τσίπρας πέτυχε το επιτόκιο δανεισμού στο τρίτο μνημόνιο να είναι μόνο 1%.

Αλλη περίπτωση μεγάλης δύναμης που θα μπορούσε να βολιδοσκοπηθεί για στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση ρήξης ήταν φυσικά η Αμερική. Η κυβέρνηση Ομπάμα όμως παρότι στήριξε δυναμικά τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν θέλησε να στηρίξει μιά έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι Δημοκρατικοί και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν, θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ, όχι να την διαλύσουν κι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του Brexit. Ο Ομπάμα παρότρυνε τους Βρετανούς να ψηφίσουν παραμονή στην ΕΕ. Κινδυνολόγησε μάλιστα υποστηρίζοντας πως μιά ψήφος υπέρ της εξόδου θα μείωνε την ικανότητα της Βρετανίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τη μεταναστευτική κρίση και τα οικονομικά σοκ που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε μιά παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε πως καμιά μεγάλη χώρα δεν θα επιδίωκε σύγκρουση με την ΕΕ για χάρη της Ελλάδας και κατέληξε στη στρατηγική του. Θα μπλόφαρε με την περίπτωση ρήξης προκειμένου να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους. Ναι μεν θα υπόγραφε μνημόνιο αλλά αν οι Γερμανοί δεχόντουσαν να συμπεριληφθεί στο κείμενο του μνημονίου, συμφωνία και για ελάφρυνση χρέους, αυτό το μνημόνιο θα ήταν το τελευταίο. Με τη βοήθεια του Ομπάμα, του Ολάντ αλλά και του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, κατάφερε να υποχωρήσουν οι Γερμανοί στο θέμα της ελάφρυνσης. Κάμφθηκε τότε η Μέρκελ και το επέβαλε σε έναν Σόιμπλε που ούτε να ακούσει ήθελε για ελαφρύνσεις χρέους σε οποιαδήποτε νότια χώρα.

Oι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν τα μόνα ελληνικά κόμματα που είχαν μιά στρατηγική το 2015, έστω για ένα μεσοπρόθεσμο τέλος των μνημονίων. Να σημειώσουμε ότι οι ηγεσίες ΝΔ και Πασόκ δεν διεκδικούσαν καν ελάφρυνση χρέους γιατί θα έπρεπε να παραδεχτούν πως το κούρεμα του καταστροφικού PSI δεν οδήγησε σε βιώσιμο χρέος. Υπάρχει βέβαια το ΚΚΕ που οι περισσότεροι το θεωρούν σαν το ρωμαλέο κόμμα που θα πήγαινε τελικά σε ρήξη. Δέστε όμως τι εισήγηση κατέβασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο 20ο συνέδριο για το θέμα της επιστροφής στη δραχμή. "Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία. Επίσης, θα χτυπηθεί κι ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών."

Αν λοιπόν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει και αυτό το μνημόνιο γίνει το τελευταίο που ζούμε, τότε οι Αγανακτισμένοι δεν προδόθηκαν. Θα φανεί αυτό βέβαια το επόμενο καλοκαίρι που θα ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους. Ηδη όμως όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν πως μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, το ερχόμενο καλοκαίρι, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Ηδη η κυβέρνηση πραγματοποίησε μιά πρώτη πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο και το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν οι μισοί αγοραστές των ελληνικών ομολόγων ήταν Αμερικάνοι. Το σχέδιο Τσίπρα λοιπόν μπορεί να ήταν πικρό στην αρχή αλλά να αποβεί γλυκό στο τέλος. Και τελικά να αποβεί αλάνθαστο το ένστικτο των Αγανακτισμένων που ψήφισαν ξανά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Σεπτέμβριο του 2015, κάτω από τις πιό δυσμενείς συνθήκες και ενώ οι καναλάρχες και η διαπλοκή περίμεναν να ξεμπερδεύουν τότε με την αριστερή παρένθεση.

.

Re: H κληρονομιά των Αγανακτισμένων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 05:38
από Αρίστος
Το αρθρο αυτο ειναι περιληψη διπλασιου σε εκταση λεξεων αρθρου μου που θα δημοσιευθει προσεχως σε κυριακατικη εφημεριδα μεγαλης κυκλοφοριας, ο τιτλος θα ειναι ελαφρα διαφορετικος...

.

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 08:09
από Λαχουρένιος
Κοινως πηγατε τη χωρα τουλαχιστον 9 μηνες πισω, βασισμενοι σε ουτοπικες προβλεψεις για την σταση των μεγαλων δυναμεων

Και τωρα παρουσιαζετε ως επιτυχια τα μετρα που εφαρμοζαν και οι προηγουμενες κυβερνησεις και τις βριζατε

Ολο το πανηγυρι εγινε για να παρετε εσεις τις καρεκλες, για κανενα αλλο λογο

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 10:07
από Αρίστος
Καμια χωρα δεν πηγε πισω, ο Τσιπρας εξαιτιας της σκληρης εξαμηνης διαπραγματευσης πετυχε:

α) Να γραφτει η ελαφρυνση χρεους σαν υποχρεωση των δανειστων στο τριτο μνημονιο και ανελυσα γιατι εξαιτιας της ελαφρυνσης αυτο το μνημονιο μπορει να ειναι το τελευταιο...

β) Να δανειστει με επιτοκιο 1%, ξερεις ποσες χωρες στον πλανητη θα παρακαλαγαν να δανειστουν με τετοιο επιτοκιο;

γ) Να παρει μεγαλυτερο πακετο Γιουνκερ...

δ) Να συνταχθει το τριτο μνημονιο βασει του ευρωπαικου και οχι του αγγλικου δικαιου....

ε) Να εχει το τριτο μνημονιο μακραν τα χαμηλοτερα μετρα απο τα δυο προηγουμενα....

.

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 14:02
από Λαχουρένιος
Οπως ειχα αποδειξει σε ενα θεμα πριν 1,5 μηνα, τα σπρεντ των ελ. ομολογων ειναι στα επιπεδα του Σεπτεμβριου του '14, ουτε μοναδα παρακατω

viewtopic.php?f=5&t=5550&hilit=%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9

Την ιδια ωρα τα spread των αλλων PIIGS εχουν πεσει κατακορυφα σε σχεση με το '14

viewtopic.php?f=5&t=5550&hilit=%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9&start=10#p89939

Κοινως, μας πηγατε τρια χρονια πισω για να παρετε τις καρεκλες

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 14:03
από Λαχουρένιος
Τα επιτοκια των δανειστων παντα ηταν χαμηλοτερα απο εκεινα της αγορας, ευλογο ειναι.
Να σου θυμισω οτι οι θιασωτες των αγανακτιστονομικς τους ελεγαν τοκογλυφους?

Με τα επιτοκια των χωρων της ΕΕ να εχουν κανει βουτια, ειναι λογικο να επεσε και λιγο το επιτοκιο δανεισμου απο την τροικα.

Το αγγλικο δικαιο και γενικα ο,τι εχουν υπογραψει οι αλλες δυο προηγουμενες ''προδοτικες'' κυβερνησεις ισχυουν στο ακεραιο, καθως δεν εχετε ακυρωσει ουτε ενα νομο του ΓΑΠ ή του Σαμαρα.

Καμαρωνετε για συνταγες που δηλωνατε οι ιδιοι πως ειναι καταστροφικες και προδοτικες για τη χωρα, οπως πχ τα πλεονασματα

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 14:32
από Αρίστος
Για να μην παραμυθιαζεις τον κοσμο και να μην πετας την μπαλα στην εξεδρα:

Το επιτοκιο δανεισμου στο πρωτο μνημονιο ηταν 3%....

Το επιτοκιο δανεισμου στο δευτερο μνημονιο ηταν 1,35%....

Και το επιτοκιο δανεισμου στο μνημονιο του Τσιπρα ηταν 1%...

http://www.capital.gr/me-apopsi/3132882 ... s-meros-1o


Λαχουρένιος έγραψε:
Κοινως, μας πηγατε τρια χρονια πισω για να παρετε τις καρεκλες



Δεν θα σ' αφησω να παραμιλας, θα ανοιξω ΝΕΟ νημα με ΣΥΓΚΡΙΣΗ σε ολα τα οικονομικα μεγεθη που καταφερε ο Σαμαρας και οσα πετυχε ο Τσιπρας.

.

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 14:35
από Λαχουρένιος
Τα σπρεντ των χωρων της ΕΕ εχουν πεσει κατακορυφα σε σχεση με το πρωτο μνημονιο οποτε ειναι λογικο να μπορουν να δανεισουν και εμας πιο φθηνα

Το 3% ηταν μια χαρα επιτοκιο σε σχεση με εκεινο της αγορας, και το επιτοκιο του 2ου μνημονιου λες και ο ιδιος πως ηταν μολις 0,35 μοναδες πιο ψηλο απο το σημερινο

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 14:39
από Αρίστος
Λαχουρένιος έγραψε:Τα σπρεντ των χωρων της ΕΕ εχουν πεσει κατακορυφα σε σχεση με το πρωτο μνημονιο οποτε ειναι λογικο να μπορουν να δανεισουν και εμας πιο φθηνα

Το 3% ηταν μια χαρα επιτοκιο σε σχεση με εκεινο της αγορας, και το επιτοκιο του 2ου μνημονιου λες και ο ιδιος πως ηταν μολις 0,35 μοναδες πιο ψηλο απο το σημερινο




Ρωταω λοιπον, θα μπορουσες το 2015 να δανειστεις φτηνοτερα απο οτι δανειστηκε ο Τσιπρας μεσω του μνημονιου και απο που;

.

Re: Οι Αγανακτισμένοι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2017, 14:48
από Λαχουρένιος
Δεν ξερω εσυ που το επαιζες Ροβεσπιερος μεχρι το '15 με τους Ελ. Χρε. και αλλες παρομοιες μαλακιες να μου πεις.

Γιατι πουλουσατε φυκια αφου ξερατε οτι φθηνοτερα δανεικα δεν επαιζαν?

Ο Σαμαρας ηδη δανειζοταν με 1,35%.