Περί επίδρασης επιδομάτων στη γονιμότητα

Άρθρα σχετικά με την επικαιρότητα, κοινωνία, πολιτική κλπ.
Άβαταρ μέλους
ageparian
Rookie poster
Rookie poster

Περί επίδρασης επιδομάτων στη γονιμότητα

Δημοσίευσηαπό ageparian » 26 Ιαν 2026, 09:50

Αγαπητοί συμφορουμίτες,

Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι απλώς ένα ακόμη θέμα επικαιρότητας, αλλά μια αργή κρίση που ήδη αλλάζει τη χώρα. Με αφορμή πρόσφατα νέα για το Επίδομα Παιδιού Α21, στο παρακάτω άρθρο προσπαθώ να δω με αριθμούς πόσο μπορεί πραγματικά να επηρεαστεί η γονιμότητα και τι σημαίνει αυτό για τα επόμενα χρόνια.

Καλό διάβασμα και καλή μας εβδομάδα!

Εικόνα
Εικόνα

peri_epidrashs_epidomatwn_sth_gonimothta.pdf
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .
-ΑΓΕ

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: Περί επίδρασης επιδομάτων στη γονιμότητα

Δημοσίευσηαπό Adminović » 27 Ιαν 2026, 16:03

Τα επιδόματα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, όπως δεν το έλυσαν και σε χώρες που δίνουν πιο γενναία επιδόματα.
Για την Ελλάδα ειδικότερα, πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαρκώς επιδεινούμενη ακρίβεια, παρά η έλλειψη επιδομάτων.

Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον επιθυμία από τους νέους να κάνουν οικογένεια. Αυτό δεν αλλάζει με τα επιδόματα.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
ageparian
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό ageparian » 01 Φεβ 2026, 21:14

Adminović έγραψε:Τα επιδόματα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, όπως δεν το έλυσαν και σε χώρες που δίνουν πιο γενναία επιδόματα.
Για την Ελλάδα ειδικότερα, πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαρκώς επιδεινούμενη ακρίβεια, παρά η έλλειψη επιδομάτων.

Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον επιθυμία από τους νέους να κάνουν οικογένεια. Αυτό δεν αλλάζει με τα επιδόματα.

Έτσι δείχνουν όντως τα στοιχεία. Το γεγονός βέβαια ότι υπάρχει μειωμένη επιθυμία στους νέους για τεκνοποίηση οφείλεται εν μέρει σε οικονομικούς παράγοντες. Π.χ. εγώ και η γυναίκα μου θα 'χαμε κάνει ήδη παιδί αν το κράτος μας έδινε εγγυημένα ένα μάτσο λεφτά αντί για κάτι ψιλοεπιδόματα από 'δω κι από 'κει. Το πρόβλημα είναι ότι αν έδιναν σ' όλα τα ζευγάρια τόσα λεφτά δεν θα 'μεναν ούτε ψίχουλα για μισθούς και συντάξεις.
0 .
-ΑΓΕ

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 02 Φεβ 2026, 16:45

ageparian έγραψε:Έτσι δείχνουν όντως τα στοιχεία. Το γεγονός βέβαια ότι υπάρχει μειωμένη επιθυμία στους νέους για τεκνοποίηση οφείλεται εν μέρει σε οικονομικούς παράγοντες. Π.χ. εγώ και η γυναίκα μου θα 'χαμε κάνει ήδη παιδί αν το κράτος μας έδινε εγγυημένα ένα μάτσο λεφτά αντί για κάτι ψιλοεπιδόματα από 'δω κι από 'κει. Το πρόβλημα είναι ότι αν έδιναν σ' όλα τα ζευγάρια τόσα λεφτά δεν θα 'μεναν ούτε ψίχουλα για μισθούς και συντάξεις.

Εγώ νομίζω ότι πιο σημαντικό είναι να κάνεις πιο άνετη τη ζωή του νέου, παρά να δίνεις επιδόματα για να λες ότι κάτι κάνεις.
Μείωση της ακρίβειας, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νέων και καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες είναι αυτά που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι ένα μεγάλο κόστος για να τα μεγαλώσεις.

Αλλά αυτή είναι μόνο μία πτυχή του προβλήματος. Οι λόγοι που οι νέοι αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια είναι πολλοί.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Επιστροφή σε “Επικαιρότητα”