Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Περί Γότθων και Ούννων

Άρθρα ιστορικά, σχετικά με ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα.
Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 10064
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Περί Γότθων και Ούννων

Δημοσίευσηαπό Adminović » 07 Νοέμ 2017, 13:41

Κατ' αρχήν να αναφέρουμε ότι οι Σκανδιναβοί της αρχαιότητας ήταν γνωστοί ως Γερμανοί. Το νοτιότερα από αυτά τα φύλα έμειναν γνωστά στην ιστορία ως Γότθοι. Αρχική τους κοιτίδα πιστεύεται ότι ήταν περιοχές της νότιας Σκανδιναβίας και της Βαλτικής. Από εκεί θα επεκταθούν προς το νότο και θα φτάσουν ως τα όρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από όπου θα αρχίσουν να κάνουν πολλές και καταστροφικές επιδρομές και λεηλασίες. Έγιναν γνωστοί ως Οστρογότθοι (= Ανατολικοί Γότθοι) και Βησιγότθοι (= Δυτικοί Γότθοι), ενίοτε δε και με τα ονόματα των διαφόρων επιμέρους φυλών (πχ Σάξονες, Αλεμανοί, Φράγκοι, Βάνδαλοι, Βουργουνδοί κοκ).

Όταν θα αρχίσουν να δέχονται επιθέσεις από τα ανατολικά, κυρίως από τους Ούννους και τους Σαρμάτες (ιρανικά φύλα, συγγενικά προς τους Σκύθες), θα μετακινηθούν προς τη δύση και το νότο και θα εισβάλουν στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θα εγκατασταθούν κυρίως σε περιοχές της σημερινής Ιταλίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και ορισμένοι θα περάσουν και στη βόρεια Αφρική (όπως πχ οι -ξακουστοί για τις καταστροφές που προκαλούσαν- Βάνδαλοι).

Η αρχική κοιτίδα των Ούννων θεωρούνται οι στέπες της κεντρικής Ασίας. Από τα γλωσσικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί και τις συνήθειές τους πιστεύεται πως ήταν τουρκικά φύλα. Οι Ούννοι, ενωμένοι με τους Σαρμάτες και άλλα ιρανικά και τουρκικά φύλα, θα περάσουν μέσα από τις στέπες της Ουκρανίας και της νότιας Ρωσίας και θα εγκατασταθούν σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ήτοι περιοχές κυρίως της σημερινής Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Γερμανίας κλπ. Εκεί θα αναμειχθούν και με το ντόπιο γοτθο-γερμανικό πληθυσμό και από εκεί θα αρχίσουν τις επιδρομές και τις λεηλασίες κατά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των διαφόρων βασιλείων των Γότθων.

Η παρουσία των Ούννων έγινε αρχικά γνωστή από τους μεγάλους όγκους του πληθυσμού των Γότθων που μετακινήθηκαν εντός των ορίων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αναζητώντας καταφύγιο. Οι Γότθοι αρχικά θα εισβάλουν στο ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας και από εκεί θα μετακινηθούν στο δυτικό, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα. Η αυτοκρατορία των Ούννων, η οποία είχε όριο με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον Δούναβη, ήταν στο απόγειο της όταν βασιλιάς ήταν ο Αττίλας και στη συνέχεια σταδιακά διαλύθηκε. Η γλώσσα της αυτοκρατορίας των Ούννων φέρεται να ήταν οι γερμανικές διάλεκτοι, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη ισχυρού γοτθικού στοιχείου, το οποίο μετά από διαδοχικές εξεγέρσεις ανέτρεψε την εξουσία των διαδόχων του Αττίλα και μέσα από την αχανή αυτοκρατορία των Ούννων ξεπήδησαν διάφορα γοτθο-γερμανικά βασίλεια (όπως πχ το βασίλειο των Γέπιδων).

Υπολείμματα της ουννικής αυτοκρατορίας πρέπει να ήταν και οι Άβαροι, οι οποίοι εμφανίζονται στο προσκήνιο μερικές δεκαετίες μετά τον πλήρη αφανισμό του κράτους των Ούννων και έχουν πολλές ομοιότητες σαν λαός με τους Ούννους. Θα κυριαρχήσουν για αρκετούς αιώνες στην κεντρική Ευρώπη και θα αποτελέσουν απειλή τόσο για το Βυζάντιο όσο και για τα βασίλεια των Γότθων. Σε συνδυασμό και με τις μεγάλες μετακινήσεις σλάβικων πληθυσμών από τον 5ο αιώνα και μετά, τους οποίους είχαν είτε ως υποτελείς είτε ως συμμάχους οι Άβαροι, θα καταφέρουν να εκδιώξουν τους Γότθους από όλη την κεντρική Ευρώπη και την Βαλκανική. Εν τέλει το κράτος των Αβάρων διαλύθηκε λόγω εσωτερικών διαμαχών και ό,τι απέμεινε απορροφήθηκε κυρίως από τους Βούλγαρους, τους Ούγγρους και τους Φράγκους.

Η αρχική κοιτίδα των Γότθων:

Εικόνα

Οι Ούννοι, οι μετακινήσεις και οι κυριότερες περιοχές εγκατάστασής τους:

Εικόνα

Οι μετακινήσεις και οι κυριότερες επιδρομές των Γότθων και των Ούννων:

Εικόνα
1 .

Επισκέπτης

Re: Περί Γότθων και Ούννων

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » 12 Νοέμ 2017, 22:33

Στηρίζω Γότθους απ όπου κι αν προήλθαν. Προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα, όταν υπό τις διαταγές του Μέγα Θεοδοσίου έσφαζαν τους πισωγλέντηδες παιδεραστές αρχαιοΕΛς.
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Basic poster
Basic poster
Δημοσιεύσεις: 825

Re: Περί Γότθων και Ούννων

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 05 Ιούλ 2019, 15:59

- Στο κράτος των Ούννων η κοινή γλώσσα επικοινωνίας ήταν τα γοτθικά, ενώ σε αυτό των Αβάρων τα σλαβικά. Το όνομα "Αττίλας" ήταν γοτθικό.

- Οι αρχικοί Άβαροι, οι Άβαροι της Ασίας δηλαδή , ήταν μογγολικής καταγωγής. Αντίθετα οι γνωστοί μας Άβαροι , οι Άβαροι της Ευρώπης , ήταν μικτής καταγωγής : μογγολικής + τουρκικής + ιρανικής + σλαβικής + γερμανικής.

- Όταν οι οι Γότθοι κατέβηκαν στην Δακία, συσχετίστηκαν ονομαστικά με τους Γέτες ( αρχαίο θρακικό φύλο ) , χωρίς να έχουν καμιά σχέση. Βλ. την Ιστορία των Γότθων του Ιορδάνη που ονομάζεται Getica. Γι' αυτό όποιος έχει δεί την ταινία Μπέογουλφ θα δεί τον λαό του πρωταγωνιστή να ονομάζεται "Γέτες", στην πραγματικότητα όμως ήταν Γότθοι που από τη Νότια Σουηδία, πήγαν να βοηθήσουν τους Δανούς απέναντι , μέσω της άγριας θάλασσας της … Βαλτικής.


- Το κεφάλι του γιού του Αττίλα, του Ντενγκιζίκ , στόλισε τον Ιππόδρομο της Κων/πολης. Έτσι γλεντάγαν οι μεσαιωνικοί Έλληνες τους Ούννους. :ailadara:

- Γλωσσικά οι παλαιοί Γερμανοί διαιρούνταν σε Ανατολικούς και Δυτικούς Γερμανούς. Ανατολικοί ήταν oi Γότθοι, Γεπίδες, Έρουλοι, Σκίροι , Ρούγιοι, Βουργουνδοί , Βάνδαλοι κ.α. Δυτικοί ήταν οι Φράγκοι, οι Αλαμανοί, οι Λογγοβάρδοι, οι Σουήβοι, οι Θουρίγγιοι κ.α. Από ένα καπρίτσιο της τύχης δεν έχει μείνει σήμερα τίποτα απ' τους Ανατολικούς Γερμανούς.


- Όπως οι Γότθοι και οι Έρουλοι προέρχονταν από τη Νότια Σουηδία, έτσι και οι Ρούγιοι προέρχονταν από τη Νότια Νορβηγία. Ο Οδόακρος που κατέλυσε το Δυτικό Ρωμαίκό κράτος ήταν Έρουλος και αρχηγός Ρούγιων και Σκίρων μισθοφόρων.


- Οι Γότθοι και οι Έρουλοι επέδραμαν τον 3ο αι. μ.Χ. στην Ελλάδα και στις παραλιακές πόλεις της Μ.Ασίας. Στην Έφεσο κατέστρεψαν το Ναό της Αρτέμιδος , ένα απ' τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Στις Θερμοπύλες δόθηκε μια μάχη των Ελλήνων κατά των Γόθτων ( η λιγότερο γνωστή απ' τις πέντε : https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae_(disambiguation) ). Οι Έλληνες έκαναν τους Γερμαναράδες με τα κρεμμυδάκια . :elladara: Τι Στάλινγκραντ και παπαριές να λέμε τώρα … :wooohoo:
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Basic poster
Basic poster
Δημοσιεύσεις: 825

Re: Περί Γότθων και Ούννων

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 05 Σεπ 2019, 20:56

Γοτθογραίκοι.

Γότθοι που είχαν εγκατασταθεί στην Μικρά Ασία ( θέμα Οψικίου ) και είχαν ανακατευτεί με τους εκεί Έλληνες. Τους αναφέρει ο Θεοφάνης ο Ομολογητής. Ονομάστηκαν έτσι με τον τρόπο που πήραν το όνομά τους οι Γαλάτες της Μ. Ασίας ( Ελληνογαλάτες / Γραικογαλάτες ).

… οἱ δὲ ἀντάρται ἀναβαλόντες καὶ συγκινήσαντες ὅλον τὸ θέμα τοῦ Ὀψικίου καὶ τοὺς Γοτθογραίκους … οἱ δὲ παράνομοι λαοὶ τοῦ Ὀψικίου ἅμα τῶν Γοτθογραίκων τῇ νυκτὶ εἰς τοὺς οἴκους τῶν πολιτῶν διαδραμόντες μεγίστην εἰργάσαντο ἅλωσιν ...
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )


Επιστροφή σε “Ιστορικά”