Χριστος: Θεος ή ανθρωπος?

Συζήτηση για θεούς, θρησκείες, κοσμογονία κλπ.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Χριστος: Θεος ή ανθρωπος?

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Οκτ 2019, 07:52

nemo έγραψε:επισημανση δεν ειναι μονο αυτα που ανεφερε ο φιλος εκατονταδες αλλα κειμενα
που εξηγουν και την παραμικρη λεπτομερεια αμ τι αλλο ειχαν στην διαθεση τους
τοσους αιωνες περισυλλογης και τα πιο κορυφαια μυαλα της εποχης
και οτι δεν τους εβγαινε το εσμιγαν με την παλια θρησκεια που ειχαν και την αποδοχη

Καλα σιγα τις διανοιες. Ασημαντοι εξω απο τους χριστιανικους κυκλους το 99%.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Οκτ 2019, 08:06

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Δεν είμαι σίγουρος. Θέλει ψάξιμο. Ίσως αυτό :

Ματθαίος

Συνηγμένων δὲ τῶν Φαρισαίων ἐπηρώτησεν αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς λέγων· Τί ὑμῖν δοκεῖ περὶ τοῦ Χριστοῦ; τίνος υἱός ἐστι; λέγουσιν αὐτῷ· Τοῦ Δαυῒδ. λέγει αὐτοῖς· Πῶς οὖν Δαυῒδ ἐν Πνεύματι Κύριον καλεῖ αὐτὸν λέγων, εἶπεν ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου, κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου; εἰ οὖν Δαυῒδ καλεῖ αὐτὸν Κύριον, πῶς υἱὸς αὐτοῦ ἐστι; καὶ οὐδεὶς ἐδύνατο αὐτῷ ἀποκριθῆναι λόγον, οὐδὲ ἐτόλμησέ τις ἀπ' ἐκείνης τῆς ἡμέρας ἐπερωτῆσαι αὐτὸν οὐκέτι.

Μάρκος

Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς ἔλεγε διδάσκων ἐν τῷ ἱερῷ· Πῶς λέγουσιν οἱ γραμματεῖς ὅτι ὁ Χριστὸς υἱὸς Δαυῒδ ἐστι; αὐτὸς γὰρ Δαυῒδ εἶπεν ἐν Πνεύματι ἁγίῳ· λέγει ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου, κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου. αὐτὸς οὖν Δαυῒδ λέγει αὐτὸν Κύριον· καὶ πόθεν υἱός αὐτοῦ ἐστι; καὶ ὁ πολὺς ὄχλος ἤκουεν αὐτοῦ ἡδέως.

Λουκάς

Εἶπε δὲ πρὸς αὐτούς· Πῶς λέγουσι τὸν Χριστὸν υἱόν Δαυῒδ εἶναι; καὶ αὐτὸς Δαυῒδ λέγει ἐν βίβλῳ τῶν ψαλμῶν· εἶπεν ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου, κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου. Δαυῒδ οὖν αὐτὸν Κύριον καλεῖ· καὶ πῶς υἱός αὐτοῦ ἐστιν;

Οντως σε αυτο το αποσπασμα φαινεται να θεωρεται ο Χριστος θεος. Σε αλλα αποσπασματα οχι, για παραδειγμα δεν εχει νοημα η λεπτομερης παραθεση της γενεαλογιας του Χριστου αν δεν προκειται για ανθρωπο. Ουτε εχουν νοημα οι δοκιμασιες του Χριστου στην ερημο απο τον σατανα αν ο Χριστος δεν ηταν ανθρωπος.

Εκει που του λεει να κανει κατι πετρες ψωμια του λεει ο Χριστος οτι η ΠΔ αναφερει οτι ο ανθρωπος δεν ζει απο το ψωμι αλλα απο τον λογο του θεου. Αναφερεται εμμεσα στον εαυτο του ως ανθρωπο δηλαδη.

ΥΓ Στην αποδοση στα νεοελληνικα στην εκδοση της ΕΒΕ λεει ''Μεσσιας'' αντι για ''Χριστος'' στο ευαγγελιο του Ματθαιου. Στα αλλα δυο δεν κοιταξα. Δεν εχει ιδιαιτερη σημασια απλα το αναφερω γιατι μου εκανε εντυπωση.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 04 Οκτ 2019, 10:24

Λαχουρένιος έγραψε:
nemo έγραψε:επισημανση δεν ειναι μονο αυτα που ανεφερε ο φιλος εκατονταδες αλλα κειμενα
που εξηγουν και την παραμικρη λεπτομερεια αμ τι αλλο ειχαν στην διαθεση τους
τοσους αιωνες περισυλλογης και τα πιο κορυφαια μυαλα της εποχης
και οτι δεν τους εβγαινε το εσμιγαν με την παλια θρησκεια που ειχαν και την αποδοχη

Καλα σιγα τις διανοιες. Ασημαντοι εξω απο τους χριστιανικους κυκλους το 99%.

κατι το αντιστοιχο με τα κορυφαια μυαλα της κλασικης φιλοσοφιας
η χριστιανικη πιστη δεν εδραιώθηκε στον αερα ή τυχαια ή επειδη το ειπαν οι αυτοκρατορες
χυθηκε αιμα πνευματικο και πραγματικο και υπαρχει ενας καταλογος απο ονοματα
αν θελεις να μαθεις
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Οκτ 2019, 13:13

nemo έγραψε:κατι το αντιστοιχο με τα κορυφαια μυαλα της κλασικης φιλοσοφιας
η χριστιανικη πιστη δεν εδραιώθηκε στον αερα ή τυχαια ή επειδη το ειπαν οι αυτοκρατορες
χυθηκε αιμα πνευματικο και πραγματικο και υπαρχει ενας καταλογος απο ονοματα
αν θελεις να μαθεις

Ουτε κατα διανοια. Ο πιο εξυπνος απο αυτους δεν πλησιαζει σε μυαλο τον Αριστοτελη ή τον Δημοκριτο.

Θυμαμαι που ο Μ. Βασιλειος κοροιδευε τον Δημοκριτο επειδη ελεγε οτι ο κοσμος αποτελειται απο ατομα :laugh1: Βουλωμενο γραμμα διαβαζε ο μπαγασας.
0 .

Επιστροφή σε “Θεολογία”