Φρύνη : Η γνωστότερη και ωραιότερη εταίρα της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Θεσπιές της Βοιωτίας το 365 π.Χ. και πέθανε στην Αθήνα το 310 π.Χ. Αρχικά την έλεγαν Μνησαρέτη , αλλά της έδωσαν το όνομα Φρύνη επειδή ήταν πολύ ωχρή.
Κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη περιουσία . Όταν λοιπόν το 335 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατέστρεψε την Θήβα , η Φρύνη προσφέρθηκε να την ανοικοδομήσει , εφόσον οι Θηβαίοι αναρτούσαν στα τείχη της πόλης επιγραφή η οποία θα έλεγε ότι ο Αλέξανδρος κατέστρεψε τη Θήβα , αλλά την ξανάκτισε η Φρύνη η εταίρα. Οι Θηβαίοι όμως αρνήθηκαν από φόβο μήπως οι γυναίκες τους παρασυρθούν στην πορνεία.
H εκθαμβωτική ομορφιά της ενέπνευσε στον Απελλή την περίφημη εικόνα της Αναδυομένης Αφροδίτης , αφού κάποτε την είδε να πέφτει γυμνή και με λυτά μαλλιά στην θάλασσα , όταν γίνονταν στην Ελευσίνα οι γιορτές του Ποσειδώνος.
Ο άσχημος ρήτορας Ευθίας κατηγόρησε την Φρύνη για ασέβεια , θέλοντας να την τιμωρήσει επειδή είχε αρνηθεί τον έρωτά του. Την υπεράσπισή της ανέλαβε ο φίλος της ρήτορας Υπερείδης. Τα επιχειρήματά του δεν φαίνονταν να πείθουν τους δικαστές και ο Αθήναιος λέει ( ΧΙΙΙ - 590 ) πως ο ρήτορας τράβηξε τον χιτώνα της Φρύνης και αποκάλυψε στους δικαστές της Ηλιαίας τα κάλλη της. Αυτοί , βλέποντας το γυμνό στήθος και την ομορφιά της Φρύνης , την αθώωσαν .
Λέγεται πως κανένας δεν μπορούσε να αντισταθεί στα θέλγητρά της και πως ο μόνος που το κατόρθωσε ληταν ο ηθικός και εγκρατής φιλόσοφος Ξενοκράτης , για τον οποίο είχε βάλει στοίχημα ότι θα τον σαγηνεύσει. Όταν απέτυχε , είπε :
Στοιχημάτισα να νικήσω άνθρωπο , όχι άγαλμα.Ο Πραξιτέλης χρησιμοποίησε την Φρύνη ως πρότυπο για την Κνιδία Αφροδίτη και την Αφροδίτη της Κω. Ακόμη κατασκεύασε ένα επίχρυσο άγαλμα της Φρύνης που το αφιέρωσε στους Δελφούς και ένα μαρμάρινο άγαλμά της που το έστησε στις Θεσπιές.
Ο Πραξιτέλης υποσχέθηκε στην Φρύνη να της χαρίσει το καλύτερο απ' τα έργα του , χωρίς να της πει ποιο ήταν το καλύτερο. Εκείνη , για να το βρει , κατέφυγε σε δόλο. Ενώ ο Πραξιτέλης βρισκόταν στο σπίτι της , μπήκε μέσα ένας δούλος , κατά διαταγή της , και είπε πως το εργαστήριο του Πραξιτέλους καιγόταν. Ο γλύπτης , έντρομος , ρώτησε αν οι φλόγες είχαν πειράξει και τον Σάτυρο και τον Έρωτα. Έτσι , η Φρύνη ζήτησε απ' τον Πραξιτέλη να της χαρίσει τον Έρωτα που ήταν από πεντελικό μάρμαρο. Τον αφιέρωσε στο ναό του Έρωτος , που βρισκόταν στην πατρίδα της. Από εκεί τον άρπαξε ο Νέρων
και τον μετέφερε στη Ρώμη , όπου καταστράφηκε από πυρκαγιά.