Ελληνικός μπολιτιζμόζ

Κοινωνικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: Ελληνικός μπολιτιζμόζ

Δημοσίευσηαπό bizeli » 14 Απρ 2023, 09:23

Αληθινός διάλογος χθες

Τύπος παρκάρει αυτοκίνητο σε ράμπα αναπήρων.
Από την απέναντι πλευρά του δρόμου έρχεται ΑΜΕΑ σε αναπηρικό αμαξίδιο.

ΑΜΕΑ: Κύριε... κύριε...
ΤΥΠΟΣ: -
ΑΜΕΑ: Μπορείτε να μετακινήσετε το αμάξι σας για να ανέβουμε στο πεζοδρόμιο;
ΤΥΠΟΣ: -

Μετά από κάμποσα δευτερόλεπτα μέχρι ο τύπος να μετακινήσει το αμάξι του, το αναπηρικό αμαξίδιο βρισκόταν εκτεθειμένο μέσα στον δρόμο. Στο τέλος το ΑΜΕΑ:

"Ευχαριστώ πολύ"
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 14 Απρ 2023, 09:34

Καταρχάς κάθομαι και σκέφτομαι όλους εμάς τους μαλάκες που αφήνουμε "για λίγο" τα αυτοκίνητά μας σε ράμπες αναπήρων γιατί αποκλείεται εκείνη την ώρα να εμφανιστεί ΑΜΕΑ.

Εσύ που είσαι ο αρτιμελής όντως μπορεί να συναντάς σπάνια ΑΜΕΑ.
Άμα είσαι ΑΜΕΑ όμως συναντάς κάθε μέρα ανθρώπους "για λίγο" που σου δυσκολεύουν τη ζωή.

Και τι αξιοπρεπή απάντηση "ευχαριστώ πολύ" από το άτομο με αναπηρία.
Ευχαριστώ πολύ για ένα αυτονόητο δικαίωμα...
Και κάθομαι και σκέφτομαι πόσοι από μας τους αρτιμελείς μαλώνουμε για ψύλλου πήδημα με τους άλλους ... γιατί κάποιος μας έκλεψε τη σειρά στο ταμείο πχ ή γιατί κάποιος άργησε να ξεκινήσει στο φανάρι και το θεωρούμε αβάσταχτη αδικία και το άτομο με αναπηρία λέει "ευχαριστώ πολύ" για κάτι που ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πρέπει να το διεκδικεί κάθε μέρα και να λέει και "ευχαριστώ πολύ".
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 14 Απρ 2023, 16:13

bizeli έγραψε:Καταρχάς κάθομαι και σκέφτομαι όλους εμάς τους μαλάκες που αφήνουμε "για λίγο" τα αυτοκίνητά μας σε ράμπες αναπήρων γιατί αποκλείεται εκείνη την ώρα να εμφανιστεί ΑΜΕΑ.

Εσύ που είσαι ο αρτιμελής όντως μπορεί να συναντάς σπάνια ΑΜΕΑ.
Άμα είσαι ΑΜΕΑ όμως συναντάς κάθε μέρα ανθρώπους "για λίγο" που σου δυσκολεύουν τη ζωή.

Και τι αξιοπρεπή απάντηση "ευχαριστώ πολύ" από το άτομο με αναπηρία.
Ευχαριστώ πολύ για ένα αυτονόητο δικαίωμα...
Και κάθομαι και σκέφτομαι πόσοι από μας τους αρτιμελείς μαλώνουμε για ψύλλου πήδημα με τους άλλους ... γιατί κάποιος μας έκλεψε τη σειρά στο ταμείο πχ ή γιατί κάποιος άργησε να ξεκινήσει στο φανάρι και το θεωρούμε αβάσταχτη αδικία και το άτομο με αναπηρία λέει "ευχαριστώ πολύ" για κάτι που ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πρέπει να το διεκδικεί κάθε μέρα και να λέει και "ευχαριστώ πολύ".

Το ξαναείπα πρόσφατα, πολιτισμός υπάρχει όπου το άτομο δεν κυριαρχεί του κοινωνικού συνόλου και όπου αυτ@ που χρειάζονται προστασία την έχουν από την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο (παιδιά, ηλικιωμένοι, ζώα, φύση).
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 14 Απρ 2023, 17:35

BaKXOS_Lysios έγραψε:Το ξαναείπα πρόσφατα, πολιτισμός υπάρχει όπου το άτομο δεν κυριαρχεί του κοινωνικού συνόλου και όπου αυτ@ που χρειάζονται προστασία την έχουν από την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο (παιδιά, ηλικιωμένοι, ζώα, φύση).

Την έχουν όμως;
Πραγματικά με έχει κουράσει που για κάποιους ανθρώπους αυτονόητα πράγματα αποτελούν πολύ υψηλές έννοιες.
Δεν μπορώ άλλο αυτή τη χοντροπετσιά.

Να σου πω άλλο παράδειγμα.
Χθες οδηγούσα και είχε σταματήσει μπροστά μου μία που ήθελε να στρίψει αριστερά σε ένα στενό. Για να στρίψει αριστερά όμως έπρεπε να ανάψει πράσινο για τους άλλους οδηγούς που της είχαν κλείσει το δρόμο και δε φρόντισαν να αφήσουν κάποιο κενό για να στρίψει κάποιο αμάξι.

Κοιτάω τους καθρέφτες μου εγώ μπρος πίσω δεξιά κι αριστερά για να προβλέψω τη φάση και αν αξίζει τον κόπο να την περιμένω και φυσικά δεν άξιζε γιατί για να ανάψει το πράσινο φανάρι και να κουνηθούν οι άλλοι ώστε να στρίψει αυτή θα έπαιρνε ποοοοοοοοοοοολύ χρόνο.
Της πατάω κόρνα του στυλ "κουνήσου" (δεν είχε σταματήσει και σε καθόλου καλό σημείο), ανάλυσε τα data γύρω σου, φέρσου έξυπνα και επίλεξε την καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε κι εσύ να εξυπηρετηθείς αλλά και να μην επιβαρύνεις τους υπόλοιπους.
Πολύ απλά στρίψε από το επόμενο γαμωστενό or sth. Δε χάθηκε και ο κόσμος.

Η απάντηση της κυρίας; Με αγριοκοίταξε από τον καθρέφτη της και άρχισε να χτυπιέται με τα χέρια της επειδή εκνευρίστηκε που της κόρναρα.
Ως απάντηση πήρε το δικό μου ανάλογο βλέμμα το οποίο έμεινε αγέρωχο και καρφωμένο πάνω της "δεν αστειεύομαι όσο και να χτυπιέσαι". Move your fucking car now.

Φυσικά, όπως προέβλεψα τη φάση άρχισαν να συνωστίζονται αμάξια από πίσω και να δημιουργείται ουρά πάνω σε στροφή η οποία δημιούργησε ένα ατέλειωτο μποτιλιάρισμα με ανθρώπους να κορνάρουν γιατί είμαστε όλοι σταματημένοι χωρίς λόγο και σε ένα τέτοιο σημείο.

Αλλά όχι. Η κυρία είχε μουλαρώσει το αμάξι της γιατί ήθελε σώνει και ντε να στρίψει από κει ο κόσμος να χαλάσει.
Έγινε το δικό της; Έγινε.
Επιβαρυνθήκαμε όλοι οι υπόλοιποι; Επιβαρυνθήκαμε.

Θα μου πεις μπιζέλι για λίγα λεπτά που περίμενες κάνεις έτσι;
Δεν είναι τα λεπτά που περίμενα ρε σείς. Δεν την παλεύω άλλο με αυτούς που δεν νιώθουν τι γίνεται γύρω τους.
Και αυτό που λες εσύ βάκχε. Ότι κάποιοι βάζουν το ατομικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό.
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 14 Απρ 2023, 18:08

bizeli έγραψε:
BaKXOS_Lysios έγραψε:Το ξαναείπα πρόσφατα, πολιτισμός υπάρχει όπου το άτομο δεν κυριαρχεί του κοινωνικού συνόλου και όπου αυτ@ που χρειάζονται προστασία την έχουν από την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο (παιδιά, ηλικιωμένοι, ζώα, φύση).

Την έχουν όμως;
Πραγματικά με έχει κουράσει που για κάποιους ανθρώπους αυτονόητα πράγματα αποτελούν πολύ υψηλές έννοιες.
Δεν μπορώ άλλο αυτή τη χοντροπετσιά.

Να σου πω άλλο παράδειγμα.
Χθες οδηγούσα και είχε σταματήσει μπροστά μου μία που ήθελε να στρίψει αριστερά σε ένα στενό. Για να στρίψει αριστερά όμως έπρεπε να ανάψει πράσινο για τους άλλους οδηγούς που της είχαν κλείσει το δρόμο και δε φρόντισαν να αφήσουν κάποιο κενό για να στρίψει κάποιο αμάξι.

Κοιτάω τους καθρέφτες μου εγώ μπρος πίσω δεξιά κι αριστερά για να προβλέψω τη φάση και αν αξίζει τον κόπο να την περιμένω και φυσικά δεν άξιζε γιατί για να ανάψει το πράσινο φανάρι και να κουνηθούν οι άλλοι ώστε να στρίψει αυτή θα έπαιρνε ποοοοοοοοοοοολύ χρόνο.
Της πατάω κόρνα του στυλ "κουνήσου" (δεν είχε σταματήσει και σε καθόλου καλό σημείο), ανάλυσε τα data γύρω σου, φέρσου έξυπνα και επίλεξε την καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε κι εσύ να εξυπηρετηθείς αλλά και να μην επιβαρύνεις τους υπόλοιπους.
Πολύ απλά στρίψε από το επόμενο γαμωστενό or sth. Δε χάθηκε και ο κόσμος.

Η απάντηση της κυρίας; Με αγριοκοίταξε από τον καθρέφτη της και άρχισε να χτυπιέται με τα χέρια της επειδή εκνευρίστηκε που της κόρναρα.
Ως απάντηση πήρε το δικό μου ανάλογο βλέμμα το οποίο έμεινε αγέρωχο και καρφωμένο πάνω της "δεν αστειεύομαι όσο και να χτυπιέσαι". Move your fucking car now.

Φυσικά, όπως προέβλεψα τη φάση άρχισαν να συνωστίζονται αμάξια από πίσω και να δημιουργείται ουρά πάνω σε στροφή η οποία δημιούργησε ένα ατέλειωτο μποτιλιάρισμα με ανθρώπους να κορνάρουν γιατί είμαστε όλοι σταματημένοι χωρίς λόγο και σε ένα τέτοιο σημείο.

Αλλά όχι. Η κυρία είχε μουλαρώσει το αμάξι της γιατί ήθελε σώνει και ντε να στρίψει από κει ο κόσμος να χαλάσει.
Έγινε το δικό της; Έγινε.
Επιβαρυνθήκαμε όλοι οι υπόλοιποι; Επιβαρυνθήκαμε.

Θα μου πεις μπιζέλι για λίγα λεπτά που περίμενες κάνεις έτσι;
Δεν είναι τα λεπτά που περίμενα ρε σείς. Δεν την παλεύω άλλο με αυτούς που δεν νιώθουν τι γίνεται γύρω τους.
Και αυτό που λες εσύ βάκχε. Ότι κάποιοι βάζουν το ατομικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό.

Δεν υπήρχε δεύτερη λωρίδα ώστε να την περάσεις από δεξιά; Στις περισσότερες τετοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει σφάλμα -αβλεψια ανευθυνότητα της πολιτείας και πολεοδομίας κι αντί να τα χώσουν εκεί που πρέπει οι πολίτες κάθονται και σφάζονται μεταξύ τους... :crying11:
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 14 Απρ 2023, 18:28

BaKXOS_Lysios έγραψε:Δεν υπήρχε δεύτερη λωρίδα ώστε να την περάσεις από δεξιά; Στις περισσότερες τετοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει σφάλμα -αβλεψια ανευθυνότητα της πολιτείας και πολεοδομίας κι αντί να τα χώσουν εκεί που πρέπει οι πολίτες κάθονται και σφάζονται μεταξύ τους... :crying11:

Όχι δεν υπήρχε. Ήμασταν σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας και το στενό που ήθελε να στρίψει ήταν από την απέναντι κυκλοφορία. Οπότε μπλόκαρε όλη τη δική μας λωρίδα μέχρι να ανάψει πράσινο φανάρι στο αντίθετο ρεύμα και να της ανοίξουν τον δρόμο.
Και όχι ρε βάκχε. Γιατί φταίει η πολιτεία σε αυτή την περίπτωση; Επειδή θέλει να στρίψει ο καθένας από όπου του καρφώνεται;

Κι εγώ το έχω κάνει αυτό. Και όλοι μας. Οκ.
Αλλά άμα δω ότι δεν βολεύει λέω fuck it και φεύγω. Δεν κάθομαι να ταλαιπωρήσω όλο το σύμπαν για να γίνει το δικό μου.
Εντάξει δλδ. Ήμαρτον.
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 14 Απρ 2023, 18:43

bizeli έγραψε:
Όχι δεν υπήρχε. Ήμασταν σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας και το στενό που ήθελε να στρίψει ήταν από την απέναντι κυκλοφορία. .

Αυτό δεν σημαίνει κάτι, άλλες φορές επιτρέπεται κι άλλες όχι να στρίψεις. Αν επιτρεπόταν είχε το δικαίωμα να το κάνει και είναι πρόβλημα της πολιτείας που πρέπει να λύσει. (Να βάλει φανάρι εκεί, ή να βάλει πριν το στενό που πήγαινε να στρίψει εκείνη αν έχει τόση κίνηση, χίλια δυο μπορούν να γίνουν). Τώρα, στις χαβούζες που έχουμε φτιάξει για πόλεις τι να πρωτοσχολιασει κανείς... Φυσικά φταίει η πολιτεία για το χάος.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 14 Απρ 2023, 18:59

BaKXOS_Lysios έγραψε:Αυτό δεν σημαίνει κάτι, άλλες φορές επιτρέπεται κι άλλες όχι να στρίψεις. Αν επιτρεπόταν είχε το δικαίωμα να το κάνει και είναι πρόβλημα της πολιτείας που πρέπει να λύσει. (Να βάλει φανάρι εκεί, ή να βάλει πριν το στενό που πήγαινε να στρίψει εκείνη αν έχει τόση κίνηση, χίλια δυο μπορούν να γίνουν). Τώρα, στις χαβούζες που έχουμε φτιάξει για πόλεις τι να πρωτοσχολιασει κανείς... Φυσικά φταίει η πολιτεία για το χάος.

Μα αυτό είπα κι εγώ. Ότι γενικά συμβαίνει και όλοι το έχουμε κάνει.
Αλλά όχι βάκχε. Believe me. Δεν ήταν φάση να βάλει φανάρι η πολιτεία εκεί ούτε κάτι ανάλογο.
Αλίμονο σε κάθε στενάκι που θέλει να στρίψει ο καθένας να μπαίνει φανάρι ή οτιδήποτε άλλο.
Ίσα ίσα τα φανάρια τρεις και λίγο δημιουργούν μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα.
Πρέπει να υπάρχει ροή. Όχι να σταματάμε κάθε τρεις και λίγο.

Αλλά έστω ότι είναι κακοτεχνία της πολιτείας και είναι δικαίωμά σου να στρίψεις. Δλδ εκείνη την ώρα θα το λύσουμε;
Προχώρα για την ώρα που έχεις μπλοκάρει όλο το σύμπαν και ενημέρωσε μετά τους αρμόδιους (τροχαία, δήμο ... whatever) για το προβληματικό σημείο.
Νομίζω αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος.
Δεν κάνουμε το πρόβλημα δυσκολότερο απ' όσο είναι από πείσμα.
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 14 Απρ 2023, 19:03

bizeli έγραψε:Αλλά όχι βάκχε. Believe me. Δεν ήταν
Αλίμονο σε κάθε στενάκι που θέλει να στρίψει ο καθένας να μπαίνει φανάρι ή οτιδήποτε άλλο.
Ίσα ίσα τα φανάρια τρεις και λίγο δημιουργούν μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα.
Πρέπει να υπάρχει ροή.

Βρε παιδάκι μου ένα παράδειγμα έδωσα από τα τόσα που μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα θα μπορούσε να μονοδρομηθει κιόλας και χίλια δυο. Ούτε το "στριβε παρακάτω όπου (και αν) δεν δημιουργείς πρόβλημα" είναι σοβαρή αντιμετώπιση του συνόλου των οδηγών....τι το ψάχνεις.
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 14 Απρ 2023, 19:07

Σε ένα σημείο καρμανιόλα που έπρεπε να περναω προπερσι για τη δουλειά όπου ο δρόμος είναι θεοστραβος και για να έχω εποπτεία έπρεπε να βγαίνω λίγο παραεξω τι μπινελικι έχω φάει ("ναι ρεεε βγες έξω κι άλλο"... κλπ) Σε έναν από όλους αυτούς τους έξυπνους δεν πέρασε απ' το μυαλό ότι μπορεί να μην έφταιγα εγώ, ότι υπάρχουν ευθύνες τις πολιτείας για αυτά..
0 .

Επιστροφή σε “Κοινωνία”