Δικηγόρος: Νεκρό επάγγελμα σε μία δεκαετία λόγο Α.Ι.

Κοινωνικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Φασολαδα
Basic poster
Basic poster

Δικηγόρος: Νεκρό επάγγελμα σε μία δεκαετία λόγο Α.Ι.

Δημοσίευσηαπό Φασολαδα » 23 Ιούλ 2026, 14:46

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αν ήθελες να βρεις νομολογία, να συντάξεις μια σύμβαση ή να κάνεις εκτενή νομική έρευνα, χρειαζόσουν πολλές ώρες δουλειάς. Σήμερα βλέπουμε ότι η AI μπορεί να κάνει μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας μέσα σε λίγα λεπτά. Και όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και καλύτερη. Σε 5-10 χρόνια, οι απλές νομικές υποθέσεις, τα συμβόλαια και οι γνωμοδοτήσεις θα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από λογισμικό.

Τι λέτε? Αν ένας 18χρονος σας έλεγε σήμερα ότι θέλει να σπουδάσει Νομική, θα τον ενθαρρύνατε ή θα του προτείνατε να κοιτάξει κάποιο άλλο επάγγελμα;
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: Δικηγόρος: Νεκρό επάγγελμα σε μία δεκαετία λόγο Α.Ι.

Δημοσίευσηαπό Adminović » 23 Ιούλ 2026, 16:13

Νομική δεν σπουδάζεις για να μάθεις να συντάσσεις δικόγραφα. :dunno:
Οι περισσότεροι δικηγόροι ούτως ή άλλως έτοιμα προσχέδια έχουν που τα "προσαρμόζουν" σε κάθε υπόθεση (και καμιά φορά τους ξεφεύγει κάτι που δεν το πρόσεξαν και πέφτει τρελό γέλιο :laugh1: ). Η αναζήτηση νομολογίας και όλα τα υπόλοιπα είναι ήδη εύκολο να γίνουν.
Τώρα αν νομίζει κάποιος ότι θα βάλει ρομπότ σε δικές να τον υπερασπίζονται και θα τα κάνουν όλα σωστά, ας το δοκιμάσει. :dunno:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 23 Ιούλ 2026, 19:49

HR consultant wins English court case using AI lawyer in apparent legal first

https://www.theguardian.com/technology/ ... first-time

Δικηγόρος, ένα απο τα επαγγέλματα που μεσοπρόθεσμα θα χαθεί λόγω AI.
1 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 23 Ιούλ 2026, 20:01

Εγώ δεν ξέρω ποια επαγγέλματα θα χαθούν αλλά θα φοβόμουν να επισκεφθώ οποιονδήποτε επαγγελματία στο μέλλον γιατρό, δικηγόρο ...οποιονδήποτε.
Όλοι με ΑΙ σπουδάζουν ρε. Μαθαίνουν τίποτα;
1 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Ιούλ 2026, 02:09

Δικηγόροι και μη εξειδικευμένοι γιατροί, θα εξαϋλωθούν.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 30 Ιούλ 2026, 15:52

Φαντάζομαι τί πάρτυ έχει να γίνει εάν κάποιος μελλοντικά επιχειρήσει να γράψει υπομνήματα, προτάσεις, προσθήκη - αντίκρουση με τη χρήση εργαλείων ΑΙ. :laugh1: :laugh1: :laugh1:

0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 30 Ιούλ 2026, 17:50

Μου αρέσει που λέει "κάρφωσε". Εδώ βγαίνουν ανοιχτά και το παραδέχονται ρε ότι πέρασαν όλη τη σχολή με ΑΙ.
Επίσης, έχουν βγει και αρκετές εφαρμογές ΑΙ ειδικά για φοιτητές που διαφημίζονται ανοιχτά που κάνουν αυτές όλη τη δουλειά.
Κι εγώ είμαι σε μια φάση να κρατάω σημειώσεις σε ποιους επαγγελματίες να μην πηγαίνω στο μέλλον.
Μα δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό στη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση που κοκορεύονται ότι περνάν όλα τα μαθήματα με ΑΙ;
1 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Ιούλ 2026, 08:46

bizeli έγραψε:Μου αρέσει που λέει "κάρφωσε". Εδώ βγαίνουν ανοιχτά και το παραδέχονται ρε ότι πέρασαν όλη τη σχολή με ΑΙ.
Επίσης, έχουν βγει και αρκετές εφαρμογές ΑΙ ειδικά για φοιτητές που διαφημίζονται ανοιχτά που κάνουν αυτές όλη τη δουλειά.
Κι εγώ είμαι σε μια φάση να κρατάω σημειώσεις σε ποιους επαγγελματίες να μην πηγαίνω στο μέλλον.
Μα δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό στη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση που κοκορεύονται ότι περνάν όλα τα μαθήματα με ΑΙ;

Δεν κάνουν κακό μόνο στην αποκατάστασή τους, αλλά και στην κοινωνία. Σε μερικές δεκαετίες οι παλαιοί επαγγελματίες θα έχουν φύγει από την αγορά εργασίας και θα έχουμε γίνει μια κοινωνία που οι περισσότεροι ''επαγγελματίες'' δεν θα μπορούν ούτε να γράψουν το όνομα τους χωρίς το ΑΙ.

Πάντως, τζάμπα τσιμπάτε με αυτό το νήμα. Για να πικάρει τον Αδμίν το άνοιξε.
0 .

Άβαταρ μέλους
Φασολαδα
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Φασολαδα » 08 Αύγ 2026, 11:40

Λαχουρένιος έγραψε:
bizeli έγραψε:Μου αρέσει που λέει "κάρφωσε". Εδώ βγαίνουν ανοιχτά και το παραδέχονται ρε ότι πέρασαν όλη τη σχολή με ΑΙ.

Δεν κάνουν κακό μόνο στην αποκατάστασή τους, αλλά και στην κοινωνία. Σε μερικές δεκαετίες οι παλαιοί επαγγελματίες θα έχουν φύγει από την αγορά εργασίας και θα έχουμε γίνει μια κοινωνία που οι περισσότεροι ''επαγγελματίες'' δεν θα μπορούν ούτε να γράψουν το όνομα τους χωρίς το ΑΙ.

Δεν είχα καμία ιδέα ότι είναι δικηγόρος.

Το πραγματικό ζήτημα του νήματος δεν είναι αν θα υπάρχει το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά πόσους δικηγόρους θα χρειάζεται η αγορά και τι είδους δικηγόρους. Αν εκεί που σήμερα χρειάζονται π.χ. 5 νέοι δικηγόροι για να βγάλουν έναν Χ όγκο δουλειάς, αύριο ένας έμπειρος δικηγόρος με πολύ καλά εργαλεία ΑΙ μπορεί να κάνει τη δουλειά των 5, τότε το θέμα δεν είναι ότι η ΑΙ έγινε καλύτερος δικηγόρος. Απλώς η αγορά δεν θα χρειάζεται πλέον πέντε ανθρώπους για να βγει η ίδια δουλειά.

Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και για λογιστές, προγραμματιστές, μηχανικούς, γιατρούς σε ορισμένες ειδικότητες, οικονομικούς συμβούλους κτλ.
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 08 Αύγ 2026, 17:31

Λαχουρένιος έγραψε:

Φασολαδα έγραψε:Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και για λογιστές, προγραμματιστές, μηχανικούς, γιατρούς σε ορισμένες ειδικότητες, οικονομικούς συμβούλους κτλ.

Αυτό :dunno:

Πέρα απο τo συγκεκριμένο επάγγελμα, γενικά, σιγά τους παλαιούς επαγγελματίες και την ποιότητά τους που θα χάσουμε.
Πέραν του ότι όλοι εδώ πήγαμε ΑΕΙ, και ξέρουμε πολύ καλά πως περνούσε τα μαθήματα αριθμός φοιτητών (λόγω συμμετοχής σε πολιτικές νεολαίες, γιατί πήγε ο γονιός και κλάφτηκε στον καθηγητή, κλπ), ένα σημαντικό ποσοστό αυτών είναι πηγαία σκιτζήδες, κι ας μην χρησιμοποιούσαν ΑΙ στο πανεπιστήμιο.
Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που ας πούμε παπαγάλισε απλά για να περάσει μία εξέταση και δεν άγγιξε την ουσία, είναι a priori πιο καταρτισμένος απο κάποιον που έκατσε και ασχολήθηκε να κάνει για ένα θέμα σοβαρό prompt engineering και editing σε ΑΙ.
Επίσης, στ αλήθεια, εμπιστεύεστε περισσότερο έναν γιατρό που βγάζει διαγνώσεις μόνο απο την κούτρα του, απο έναν γιατρό που πριν βγάλει την διάγνωση θα συμβουλευτεί και την ΑΙ; Ή μήπως θα πάτε σε δικηγόρο ή μηχανικό και παράλληλα δεν θα τσεκάρετε αν αυτά που σας λέει ισχύουν σε ένα βασικό επίπεδο με την βοήθεια της ΑΙ;

Το ποτάμι της ΑΙ δεν γυρίζει πίσω, και σε ορατό χρόνο θα σαρώσει πολλούς "επαγγελματίες" :D
0 .
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Κοινωνία”