Δημοσίευσηαπό ΦΟΡΜΙΓΞ » 31 Μαρ 2021, 22:53
ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
(Θέματα από την ΜΥΘΗΡΑ, ΝΕΜΟ και ΠΑΥΛΟ Γ.)
Η αρχική μου πρόθεση ήταν να αρχίσω να ασχολούμαι με το θέμα που έθεσε η ΜΥΘΗΡΑ για την κοινωνική οργάνωση και τα κέντρα αποφάσεων, κάτι που έθεσε περισσότερο άμεσα ο ΝΕΜΟ. Η οργανωτική δομή και η ιεράρχηση είναι θέματα της Θεωρίας Γραφημάτων, ενός κλάδου των Μαθηματικών για τον οποίο γνωρίζω σχεδόν μόνο το όνομα. Το θέμα είναι όντως σημαντικό και το αντικείμενο ενδιαφέρον, επομένως θα αρχίσω την μελέτη, όμως θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως μερικούς μήνες, πριν μπορέσω να εφαρμόζω τις μεθόδους του στην κοινωνία. Εντωμεταξύ, θα ήθελα να αναφερθώ στα θέματα των τελευταίων αναρτήσεων των συνομιλητών μου.
1) Σέβομαι την ενόχληση της ΜΥΘΗΡΑΣ για το άπλωμα της συζήτησης, αλλά δεν την συμμερίζομαι, όχι τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποχωρήσει από αυτήν, ελπίζω προσωρινά.
2) Αναφορικά με τις γνώσεις και τις σκέψεις των προγόνων μας θα ήθελα να προσθέσω μία προσωπική εμπειρία. Ένας από τους καθηγητές μου στο Πολυτεχνείο, ένας από τους λίγους που θεωρώ δασκάλους μου, είναι Αστρονόμος και μου έκανε την τιμή να με περιλάβει στην μελέτη του για τις αστρονομικές γνώσεις οι οποίοι περιέχονται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Να λοιπών κάποια στοιχεία: α) ο Άτλας αντιπροσωπεύει την αστρονομική σχολή η οποία πρώτη όρισε την Ουράνια Σφαίρα, ενώ ο Ηρακλής (πιθανών ένας μαθητής του) χάραζε τον Ουράνιο Ισημερινό και όρισε τον Ζωδιακό ολοκληρώνονται με τον τρόπο αυτόν τους δώδεκα άθλους του (τα δώδεκα ζώδια δεν είναι παρά οι οίκοι των Δώδεκα Θεών), β) Όλη η πρώτη Ραψωδία της Ιλιάδας (και ίσως όλη η υπόλοιπη μαζί με την Οδύσσεια) αναφέρονται σε αστρονομικά φαινόμενα του 12ου π.Χ. αιώνα, γ) Ο πρώτος Πυθιόνικος του Πίνδαρου (Ω χρυσέα φόρμιξ Απόλλωνος και υοπλοκάμων Μουσών) αναφέρεται στον αστερισμό του Ταύρου (τον οίκο του Απόλλωνα), εντός του οποίου υπάρχει ο αστερισμός των Πλειάδων, εννέα κύρια άστρα τα οποία αντιστοιχούν τόσο με τις εννέα Μούσες όσο και με τα Μήλα των Εσπερίδων. Ο Πίνδαρος αναφέρει τις Μούσες ως αυτές που έχουν μωβ μαλλιά (υοπλόκαμες), επειδή πίσω από κάθε άστρο των Πλειάδων υπάρχει ένα μωβ νεφέλωμα, όμως φαίνεται σε φωτογραφίες από ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ, δ) όπως αναλύεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χασάπη «Τα Ορφικά», εδώ και τρεισήμισι χιλιετίες, γράφαμε ποιήματα για το γένεση του Σύμπαντος (για την Μεγάλη Έκρηξη).
3) Συμφωνώ με τον ΠΑΥΛΟ Γ., οι Αυτοκρατορίες, ως κράτη με πολλές εθνότητες, δύνανται να κυβερνηθούν μόνο απολυταρχικά. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο ανοίξαμε την παρένθεση για την έννοια του έθνους, στα πλαίσια ενός δημοκρατικού Συντάγματος, εφόσον σχετίζεται άμεσα με την οντότητα του Έθνους – Κράτους. Διαφωνώ ως προς την προσέγγισή του αναφορικά με την έννοια του έθνους. Αυτό που θα πρέπει να ξανατονήσω πως όντως θεωρώ την συνθήκη του όμαιμου ιδιαιτέρως αυστηρή, όμως είναι αναγκαία ως ασφαλιστική δικλείδα, όπως όταν κατασκευάζεις ένα υποστύλωμα με τρόπο ώστε να μπορεί να αντέξει 15 τόνους ενώ αυτό θα καταπονηθεί με το πολύ για 10 τόνους, γιατί με τον τρόπο αυτό θα αντέξει και σε συνθήκες περισσότερα αντίξοες από ότι έχουν αρχικά υπολογίσει.
4) Ένα πρόβλημα που επιλύει η συνθήκη του όμαιμου είναι αυτό με τους λαθρομετανάστες. Πράγματι, εάν συναντήσω έξω από την εξώπορτά μου έναν άστεγο ο οποίος βρίσκεται σε κίνδυνο, φυσικά και θα του προσφέρω φιλοξενία, από την στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση να βλάψει την οικογένειά μου. Όταν όμως αυτό συνεχίσει να παραμένει και μετά την παρέλευση του κινδύνου, ενώ επιπλέον φέρνει στο σπίτι μου την οικογένειά του και τους φίλους του και αρχίζει να επιχειρεί να αλλάξει τις συνήθειές μας προκειμένου να ταιριάσει με τις δικές του, τότε προφανώς δεν θα ξεσπιτωθώ εγώ, αλλά θα τον πετάξω έξω αμέσως και οριστικά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να με βλάψει στο μέλλον.
5) Ναι, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μας έχουν μετατρέψει από χώρα σε επαρχία και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή, αλλά όπως έχει διαμορφωθεί διαχρονικά το πολιτικό μας προσωπικό, το πιθανότερο είναι πως, αντί με την έξοδό μας από αυτούς τους αυτοκρατορικούς σχηματισμούς να οδηγηθούμε στην ελευθερία, ίσως καταντήσουμε να γίνουμε γιουσουφάκια σε κάποιο αγά (ούτε καν στον ίδιο τον Σουλτάνο).
6) Ναι, συμφωνώ και με τους τρεις σας, η κατάσταση πλέον δεν είναι απλώς δυσβάστακτη αλλά επικίνδυνη, εκείνο όμως που δεν κατανοώ είναι γιατί ευθύνεται η Δημοκρατία για αυτό το κατάντημα. Μήπως νομίζετε πως τώρα έχουμε Δημοκρατία; Μήπως θεωρείτε, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, πως εδώ και αρκετούς αιώνες η χώρα κυβερνάται δημοκρατικά; Εάν όχι, πως είναι δυνατόν να ευθύνεται η Δημοκρατία; Αυτό που είχαμε και έχουμε τώρα είναι μία στυγνή απολυταρχία με τον μανδύα της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευση, δηλαδή τρίχες κατσαρές. Για την κατάντια μας ευθύνεται ΑΚΡΙΒΩΣ η έλλειψη δημοκρατίας. Ένας αυταρχικός ηγεμόνας, ασχέτως με το κατά πόσον είναι καλός ή κακός, υπονομεύει την κοινωνία. Αναφέρθηκε από τον ΠΑΥΛΟ Γ. η αυτοκρατορία του Αλέξανδρου του ΙΙΙ, ο οποίος όσο και χαρισματικός και εάν ήταν, το κατασκεύασμά του διαλύθηκε αμέσως μετά από τον θάνατό του. Είναι ελάχιστοι εκείνοι οι άνθρωποι στους οποίους μπορεί να παραδώσει την απόλυτη εξουσία μία κοινωνία και αυτοί να την χρησιμοποιήσαν ορθά και να αποχωρήσουν οικειοθελώς στον σωστό χρόνο και να αφήσουν την κοινωνία περισσότερο ελεύθερη από ότι την βρήκαν. Στους ένδεκα αιώνες της Ρωμαϊκής ιστορίας, εμφανίστηκε, από όσο γνωρίζω, μόνο έναν τέτοιος άνθρωπος, ο Λεύκιος Κουίνκτιος Κινγκινάτος. Υπήρξαν ο Κλεισθένης, ο Θεμιστοκλής, η ηγεσία των Φιλικών και οι κινηματίες του Γουδί και από αυτούς, ο Θεμιστοκλής και οι Φιλικοί παρέδωσαν την εξουσία πρόωρα και σε λάθος ανθρώπους. Πάντα, πάντα, πάντα, όταν κρίνω ένα πολιτικό σύστημα (άλλωστε ουσιαστικά υπάρχουν μόνο δύο) θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα: Ποιος θα φυλάει τους φύλακες; Ναι, κάθε αλλαγή απαιτεί επαναστατικές διεργασίες κατά τις οποίες οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν προλαβαίνουν να λειτουργήσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει εκχώρηση λευκής επιταγής για απεριόριστο χρόνο. Η επανάσταση του Κλεισθένη και αυτή του Γουδί ανέστειλαν κάποιες ελευθερίες για κάποιες ομάδες (τους τέως προνομιούχους) για λίγους μήνες, αυτό είναι αρκετό διάστημα.
7) Μία ερώτηση: Πως μπορεί κάποιος να περιλάβει εικόνες ή γραφήματα στις αναρτήσεις;
0 .