Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Δοσίμετρο απο την Δρ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου

Κατασκευές που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Συντονιστής: Spark

Spark
Συντονιστής Κατασκευών
Συντονιστής Κατασκευών
Δημοσιεύσεις: 2524
Τοποθεσία: gone

Δοσίμετρο απο την Δρ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου

Δημοσίευσηαπό Spark » 06 Οκτ 2019, 13:35

Η Ελλάδα συμμετέχει, σε καθοριστικό μάλιστα βαθμό, στις επερχόμενες αποστολές νέας γενιάς της NASA, αυτές οι οποίες θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα και το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες: Την αποστολή επανδρωμένων (και μη) διαστημικών σκαφών τόσο στη γειτονιά μας, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα, όσο και πέραν αυτού, στο βαθύ διάστημα!

Για να ακριβολογούμε, στην εξερεύνηση του κόσμου μας θα συμμετέχει όχι ακριβώς η Ελλάδα, αλλά μια Ελληνίδα, η Δρ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου, οποία με σκληρή εργασία και έρευνα, δημιουργικότητα και ευφάνταστες ιδέες, κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιστήμη της και να κατασκευάσει ένα υπερπολύτιμο όργανο, απαραίτητο για την ασφάλεια ανθρώπων και εξοπλισμού στα διαστημικά ταξίδια.

Η NASA, όσο και άλλοι σημαντικοί διαστημικοί οργανισμοί, αναγνώρισαν τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη, κι «αγκάλιασαν» αμέσως τη Μαριάνθη Φραγκοπούλου, η οποία πλέον αποτελεί αναπόσπαστο στέλεχος τους για όλες τις επερχόμενες αποστολές! Εξαιρετικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, έπειτα κι από το γνωστό... «κάζο» με τη fake συνεργάτιδα της NASA, που εξέθεσε πολλούς...

Πρόκειται για ένα καινοτόμο δοσίμετρο, το οποίο μετρά και καταγράφει με απίστευτη ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο, τις ακτινοβολίες που δέχονται στο διάστημα οι αστροναύτες, τα διαστημόπλοια, και τα ευαίσθητα όργανά τους. Είναι το δοσίμετρο που στις αρχές του 2020 θα «φορούν» τα ανθρώπινα (γυναικεία για την ακρίβεια) ομοιώματα που θα στείλουμε στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 1» και στη συνέχεια θα φορέσει το διαστημόπλοιο Orion, που θα ταξιδέψει μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπινη ύπαρξη στο Διάστημα!

Γιατί συγκεκριμένα γυναικεία ομοιώματα; Διότι πλέον η NASA θέλει να γνωρίζει ειδικά τις αντοχές του γυναικείου οργανισμού, καθώς σε αυτή τη νέα εποχή, θα στέλνει και γυναίκες στο διάστημα!

Η χρησιμότητα αυτού του ανιχνευτή και καταγραφέα είναι προφανής: Με βάση τις μετρήσεις του θα λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται στις διαστημικές αποστολές, καθώς η εξωγήινη ακτινοβολία ως γνωστόν είναι θανατηφόρα για τους ανθρώπους αλλά και καταστροφική για τα ανθρώπινα κατασκευάσματα.

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Πυρηνική Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη δεκαετία (σήμερα το βιογραφικό της αριθμεί... 33 σελίδες!) και ασχολήθηκε επισταμένως με τις ακτινοβολίες. Διέγνωσε την ανάγκη ακριβέστερου εντοπισμού και καταγραφή τους, και με τη συσκευή της, βάρους μόλις 23 γραμμαρίων και μεγέθους ελάχιστων εκατοστών, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια πραγματική «ασπίδα» για τους αστροναύτες μας.

Το 2018, έχοντας πλέον πειστεί και η ίδια μέσω των επαφών της σε ανώτατο επίπεδο στην επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της ανακάλυψής της, ίδρυσε την start-up εταιρεία HERADO μέσω της οποίας προωθείται μέχρι και σήμερα η ανάπτυξη αλλά και η αξιοποίηση αυτής της καινοτόμου συσκευής.

Μεταξύ του Χιούστον, της Ευρώπης και της... Κηφισιάς, η Μαριάνθη Φραγκοπούλου βρέθηκε στο στούντιο του zougla.gr και μας μίλησε για την τόσο καθοριστική συμβολή της στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα της NASA που έγινε ποτέ».

Εικόνα

Εικόνα

0 .

Επιστροφή σε “Διάφορα”