• Ενεργά Θέματα 
Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Τα θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 18411
Τοποθεσία: Skamania County

Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Σεπ 2024, 19:42

Εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών χώρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση.

Οι κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά αν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες. «Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση», σημειώνεται.

Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων, αναφέρει ο Άρειος Πάγος.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι παράνομες γεωτρήσεις και η ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, συνιστούν αξιόποινες πράξεις και καλεί τους εισαγγελείς να παρέμβουν δυναμικά σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται τέτοιες παραβάσεις.

«Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ )», επισημαίνεται.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτό της μείωσης των υδατικών πόρων, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού.
Ήδη οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση, εξετάζεται δε η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά εάν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες.

Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων.

Είναι αμφίβολο εξάλλου αν και πως διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για το χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, εικονικές π.χ μισθώσεις γειτονικών ακινήτων ή στο πλαίσιο επαγγελματικής καλλιέργειας, πέραν του χώρου αυτού, στον οποίο υπάρχει η γεώτρηση. Την ίδια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας γλυκού νερού πολλών περιοχών συνεχώς μειώνεται και ουσιαστικά κατστρέφεται, αφού κατακλύζεται από την εισροή σε αυτόν αλμυρού νερού.
Για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το ν. 4014/2011 «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων κλπ» και την ΚΥΑ 146896/2014 (ΦΕΚ 2878/ Β’ /27.10.2014 «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις»), όπως διορθώθηκε (Β’ 3142/21.11.2014), τροποποιήθηκε (Β’ 1435 / 10.7.2015, Β’ 69 / 22.1.2016, Β’ 814 /14.3.2017, Β7 1562/ 24.4.2020) και ισχύει.

Εν όψει των ανωτέρω, θα πρέπει να παρέμβετε δυναμικά εφαρμόζοντας τον Νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛΑΣ-βλ. και σχετική εγκύκλιο ΑΠ οικ 102135/10.12.2015 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Ειδική Γραμματεία Υδάτων- με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων των όρων των αδειών χρήσης ύδατος και των παραβάσεων των διατάξεων της ΚΥΑ 146896/2014»), από τις οποίες επιβάλλεται να ζητήσετε να σας αποστέλλουν, όταν διαπιστώνουν τις πιο πάνω παραβάσεις, τις εκθέσεις διαπίστωσης αυτών (βλ. άρθρο 12 της πιο πάνω ΚΥΑ), για την εκ μέρους σας αξιολόγησή τους και την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης.

Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ ).

Η κατά τα ως άνω εφαρμογή του Νόμου με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών εκτιμάται ως απολύτως αναγκαία στην κατεύθυνση της διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτων στην Ελληνική Επικράτεια.

https://www.voria.gr/article/areios-pag ... eirisi-ton

Επιτέλους τα αυτονόητα.

Έρχεται ΦΑΤΟΥΡΟ για την υδροληστρική αλητεία :yesyes:
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14566
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Σεπ 2024, 20:14

Το πρόβλημα της λειψυδρίας σχετίζεται με τις λίγες βροχές και τα ελάχιστα χιόνια που είχαμε πέρυσι και φέτος. Κι επειδή όπως φαίνεται το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, ας αφήσουν τις εγκυκλίους και ας κοιτάξουν να δημιουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης (όπως έπραξαν και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα).
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 18411
Τοποθεσία: Skamania County

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Σεπ 2024, 21:11

Adminović έγραψε:Το πρόβλημα της λειψυδρίας σχετίζεται με τις λίγες βροχές και τα ελάχιστα χιόνια που είχαμε πέρυσι και φέτος. Κι επειδή όπως φαίνεται το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, ας αφήσουν τις εγκυκλίους και ας κοιτάξουν να δημιουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης (όπως έπραξαν και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα).

Παράνομη γεωτρησούλα; :hmmm
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 18411
Τοποθεσία: Skamania County

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Σεπ 2024, 21:19

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος), αλλά και η Τουρκία, προβλέπεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες ελλείψεις νερού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα – που αξιολογεί τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών στις χρήσεις γης και των συνηθειών στην κατανάλωση του νερού- εκτιμά ότι ενώ από τη μία θα υπάρχουν αυξημένες πλημμύρες, από την άλλη θα επιδεινώνεται η λειψυδρία, ιδίως τα καλοκαίρια. Οι συνέπειες αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή (σε ποσοστό 80% ως 90%) και δευτερευόντως σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση της γης και του νερού (10% ως 20%).

Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, ιδίως για την Ελλάδα (προβλέπεται μια ετήσια απώλεια της τάξης των 810 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού), την Ισπανία και την Πορτογαλία, κάτι που σημαίνει μειωμένη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, άρα και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistim ... ada-video/

Όταν υπάρχει μειωμένη βροχόπτωση και δεν αναπληρώνονται επαρκώς οι υδροφόροι ορίζοντες, ας τους στερέψουμε τελείως με τις παράνομες υδροκλεπτικές γεωτρήσεις μας.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14566
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Σεπ 2024, 21:31

Προέλλην έγραψε:Παράνομη γεωτρησούλα; :hmmm


Ναι, Ηρακλή Πουαρό, το πέτυχες! :laugh1: :laugh1: :laugh1:
Στην περιοχή που είναι το σπίτι μου θα ήταν κομματάκι δύσκολο -και πολύ κοστοβόρο- να κάνω κάτι τέτοιο για να βρω νερό (και τί ποιότητας θα ήταν κιόλας αυτό το νερό).

Κατά τα λοιπά, για να επιστρέψουμε στα του θέματος, πρέπει να είσαι τελειωμένο σανοφάγο ή χάπατο για να πιστεύεις ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού λόγω μεταβολής του κλίματος θα λυθεί αν εκλείψουν οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια.
Τί κρίμα που δεν σκέφτηκαν αυτή την καταπληκτική ιδέα στην Κύπρο ή το Ισραήλ και πήγαν και κατασκεύασαν εγκαταστάσεις αφαλάτωσης οι άσχετοι! :laugh1:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 18411
Τοποθεσία: Skamania County

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Σεπ 2024, 21:40

Adminović έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Παράνομη γεωτρησούλα; :hmmm


Ναι, Ηρακλή Πουαρό, το πέτυχες! :laugh1: :laugh1: :laugh1:
Στην περιοχή που είναι το σπίτι μου θα ήταν κομματάκι δύσκολο -και πολύ κοστοβόρο- να κάνω κάτι τέτοιο για να βρω νερό (και τί ποιότητας θα ήταν κιόλας αυτό το νερό).

Κατά τα λοιπά, για να επιστρέψουμε στα του θέματος, πρέπει να είσαι τελειωμένο σανοφάγο ή χάπατο για να πιστεύεις ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού λόγω μεταβολής του κλίματος θα λυθεί αν εκλείψουν οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια.
Τί κρίμα που δεν σκέφτηκαν αυτή την καταπληκτική ιδέα στην Κύπρο ή το Ισραήλ και πήγαν και κατασκεύασαν εγκαταστάσεις αφαλάτωσης οι άσχετοι! :laugh1:

Και χωρίς την ξηρασία οι εγκληματίες θα τους τελείωναν τους υδροφόρους ορίζοντες. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: κάθε υδροφόρος, έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος και μια συγκεκριμένη ικανότητα αναπλήρωσης. Γι αυτό και κανονικά, όταν πας να κάνεις νόμιμη γεώτρηση, κοιτούν το δυναμικό της περιοχής, και ανάλογα με αυτά και την υπάρχουσα χρήση νερού, σου βγάζουν ή δεν σου βγάζουν άδεια, και σου καθορίζουν πόσο νερό μπορείς να τραβάς (υδρόμετρο στη γεώτρηση).
Το ότι κάποιοι είναι εγκληματίες πουστΕΛ του όσα φάμε όσο πιούμε και όσα αρπάξει ο τρύπιος κώλος μας δηλαδή, είναι τελείως ανεξάρτητο με το πόσο θα βρέξει και το αν υπάρχει η δυνατότητα αφαλάτωσης ή όχι.


ΤΕΥΧΟΣ 330 1.ΜΑΪΟΥ.2007

170.000 ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. «ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ».

https://portal.tee.gr/portal/page/porta ... 330_15.pdf
https://www.kathimerini.gr/society/2829 ... soyrotiri/

07 Δεκέμβριος 2007

Υφάλμυρος έχει γίνει ο υδροφόρος ορίζοντας της Ελλάδας σε έκταση 1,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών Ελλάδας (ΙΓΜΕ) οι χιλιάδες νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις στη χώρα μας, ιδιωτικές και δημοτικές, έχουν οδηγήσει σε υπεράντληση υδάτων, σε κόπωση του υδροφόρου ορίζοντα και έχουν δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν οι υφάλμυρες εκτάσεις. Πολλοί τρυπάνε πια το έδαφος μέχρι και σε 400 μέτρα βάθος, για να βρούν καθαρό νερό. Η υπεράντληση υδάτων συμβάλλει επίσης στην καθίζηση του εδάφους.

Σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκονται ήδη οι Νομοί Αργολίδας και Κυκλάδων, ενώ η επιπόλαιη διαχείριση και η ευκολία στις αδειοδοτήσεις για γεωτρήσεις συνεχίζεται από τους αρμόδιους φορείς.

https://www.ododeiktes.gr/index.php?opt ... &Itemid=68


Αν δεν βρέξει, έρχονται οι αρχές και είτε σου μειώνουν το πόσο νερό θα τραβήξεις με την νόμιμη γεώτρηση, ή σου την κόβουν. Αν μετά υπάρχει η δυνατότητα να έρθει νερό με αφαλάτωση, είναι άλλο θέμα. Εκεί βέβαια να ανοίξεις παράνομη τρύπα στον αγωγό απο την μονάδα αφαλάτωσης, λίγο δύσκολο, αλλά όλα να τα περιμένεις απο τους εγκληματίες.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14566
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Σεπ 2024, 22:13

Η υπερβολική άντληση υπογείων υδάτων, πρώτα και κύρια θα βλάψει αυτούς που παίρνουν νερό από υπόγεια ύδατα (είτε νόμιμα είτε παράνομα), γιατί πολύ απλά θα υποβαθμιστεί κατα πολύ η ποιότητα τους (και μάλλον ήδη έχει συμβεί αυτό). :dunno:

Η υδροδότηση των μεγάλων πόλεων δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτό. Εκεί μιλάμε κυρίως για επιφανειακά ύδατα και για την μείωση τους ευθύνονται κυρίως οι λιγοστές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Για να το λύσεις είτε προχωράς σε νέα έργα που θα συγκρατούν το νερό (πχ φράγματα) είτε πας σε αφαλάτωση (που το κόστος είναι λίγο μεγαλύτερο, ωστόσο τραβάς νερό από την πλέον ανεξάντλητη πηγή του, που είναι η θάλασσα). Υπόψιν ότι αρκετοί ιδιώτες (πχ ξενοδοχεία) έχουν εγκαταστήσει ήδη δικές τους μονάδες αφαλάτωσης, γιατί πολύ απλά το νερό από το δίκτυο ύδρευσης ήταν ακριβό ή/και κακής ποιότητας. :pardon:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 18411
Τοποθεσία: Skamania County

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 18 Σεπ 2024, 22:49

.
Μιλάς για την Αθήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις οι γεωτρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο. Πχ Θεσνiκη:

Οι υδρευτικές ανάγκες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 260.000 κυβικά μέτρα ημερησίως (έτος αναφοράς 2017), καλύπτονται από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μέσω τριών πηγών υδροληψίας:

τον ποταμό Αλιάκμονα, μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης Ε.Ε.Ν.Θ. (επιφανειακό νερό),
τις πηγές Αραβησσού στον νομό Πέλλας (πηγαίο νερό), και
τις γεωτρήσεις στην πεδιάδα Θεσσαλονίκης (υπόγειο νερό).

https://www.eyath.gr/oi-piges-mas/


Λάρισσα:
1980-2000: Η τελευταία εικοσαετία ήταν ίσως η πιο σημαντική περίοδος για την ύδρευση της Λάρισας. Στόχος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. είναι να εξασφαλιστεί νερό αρκετό και υγιεινό για μια πόλη, που οι απαιτήσεις καθημερινά μεγαλώνουν.

Δεν μπορεί ο Πηνειός να αποτελεί μοναδική πηγή υδροδότησης, αφού η ρύπανσή του καθημερινά μεγαλώνει και η ποσότητα του νερού συνεχώς μειώνεται.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. οδηγείται στην αναζήτηση νέων πηγών ύδρευσης.

Οι γεωτρήσεις που έγιναν στο παρελθόν στο «κιόσκι» έφεραν στην επιφάνεια νερό, που δεν ήταν κατάλληλο για πόση.

Το 1981 η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. αποκτά τη μορφή με την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα, εντάσσεται στις διατάξεις του Νόμου Ν. 1069/80 «περί κινήτρων για ίδρυση Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης».

Σύμφωνα με τον Π.Δ. 379/10-4-81 η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. είναι Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς χαρακτήρα, με αντικείμενό της την ύδρευση και αποχέτευση.
Διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 1069/80 σε ότι αφορά τη διοίκηση, λειτουργία οργάνωση, εκτέλεση και συντήρηση έργων της αρμοδιότητάς της καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής της.

Το 1986 άρχισε η ανόρυξη μιας σειράς γεωτρήσεων στην περιοχή της Γιάννουλης.

Αυτές προμήθευαν στην πόλη το 65% περίπου του συνολικού νερού που χρειαζόταν. Όμως χρειαζόταν ένα ποσοστό 35% από το νερό του ποταμού. Το Σεπτέμβριο του 1988, ο Πηνειός στέρεψε κυριολεκτικά. Η Λάρισα πέρασε 60 περίπου ώρες, χωρίς τακτική υδροδότηση.

Ύστερα από πιέσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου μιας νέας ομάδας γεωτρήσεων στην περιοχή του Αμπελώνα.
Το έργο των γεωτρήσεων και του αγωγού μεταφοράς ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ (Μάρτιος-Ιούνιος 1989) και η Λάρισα απέκτησε τη δυνατότητα υδροδότησής της, κατά 100% από τις γεωτρήσεις.

Από το 1990 λοιπόν, οι Λαρισαίοι δεν πίνουν ούτε σταγόνα νερού από τον Πηνειό. Και αυτό γιατί αφ' ενός η ποιότητά του δεν είναι ικανοποιητική και αφετέρου διότι δεν επαρκεί, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Το 2000 ολοκληρώθηκε το έργο των γεωτρήσεων στα Πλατανούλια και του αγωγού μεταφοράς ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών της πόλης.
Αυτή τη στιγμή η Λάρισα προμηθεύεται νερό από 17 συνολικά γεωτρήσεις (5 στη Γιάννουλη, 7 στον Αμπελώνα και 5 στα Πλατανούλια).
Πάντως με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις αλλά και τα έργα και γεωτρήσεις που πρόκειται να γίνουν μελλοντικά η Λάρισα δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης νερού τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.

https://www.deyal.gr/el/nea-anakoinwsei ... 950-simera


Πάτρα:
Πάτρα:
Για την υδροδότηση της πόλης απαιτείται μέση παροχή 3.000 m3/h (70.000 m3/d, 25.000 m3/y). Κύρια πηγή υδροδότησης κατά την χειμερινή περίοδο είναι το επιφανειακό νερό του Γλαύκου που μετά την επεξεργασία του σε σύγχρονες εγκαταστάσεις διύλισης και απολύμανσης διατίθεται με ασφαλή ποιοτικά χαρακτηριστικά στην κατανάλωση. Κατά την θερινή περίοδο κύρια πηγή τροφοδοσίας αποτελεί ένα δίκτυο 50 γεωτρήσεων.

Η υδροδότηση της πόλης σήμερα εξασφαλίζεται οριακά. Κύρια αιτία γι’ αυτό αποτελεί η έλλειψη αποθηκευτικών δεξαμενών μακράς διαρκείας. Η οριακή κάλυψη των αναγκών υδροδότησης επιτείνει το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης και αναδεικνύει σε κύριο μέλημα την οικονομία στην χρήση του νερού.

https://deyap.gr/water-supply
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 14566
Τοποθεσία: F.R. Liberland
Επικοινωνία:

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Σεπ 2024, 23:26

Η Θεσσαλονίκη ακόμα έχει γεωτρήσεις σε καθημερινή χρήση;
Νόμιζα ότι τις είχαν σαν επικουρικές πηγές υδροδότησης.

Τεσπα, όπως και να έχει, οι γεωτρήσεις δεν σε σώζουν, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι απαγορεύεις σε όλους τους ιδιώτες να τραβάνε νερό απο τα υπόγεια ύδατα. Οι ίδιες οι νόμιμες γεωτρήσεις για την υδροδότηση των πόλεων θα υποβαθμίσουν και θα εξαντλήσουν τα υπόγεια ύδατα. Απλά παίρνεις μια παράταση ζωής των γεωτρήσεων έτσι, δεν λύνεις το πρόβλημα (εκτός αν κάποιος νομίζει ότι στο προσεχές μέλλον το κλίμα της Ελλάδας θα επανέλθει εκεί που ήταν πριν 40-50 χρόνια). :dunno:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Pavlos-Παυλος
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 27

Re: Άρειος Πάγος: Εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων

Δημοσίευσηαπό Pavlos-Παυλος » 18 Σεπ 2024, 23:45

Χρηματιστηριο νερου και ιδιωτικοποίηση,
Σιγά μην ίδρωσε το αυτί της Αδειλίνη, για τις ανάγκες της πλεμπας,
Εν τη παλάμη και ουτω βοησωμεν,
0 .


Επιστροφή σε “Εσωτερική Πολιτική”