break έγραψε:stavmanr έγραψε:Πώς γίνεται το 2015 που υπέστημεν ζημία 200 δις (έτσι δεν λέτε; ) να έχουμε απομείωση του χρέους κατά 8 δις σε σχέση με το 2014; Δεν ήταν "καταστροφικό" το 2015; Αν ναι, πώς γίνεται στην πλέον καταστροφική χρονιά να έχουμε απομείωση του χρέους;
Αυτό δεν το έχω καταλάβει.
Εσύ όταν πάθεις μία ζημιά στην δουλειά σου ανεβαίνει το ύψος του στεγαστικού σου στην Τράπεζα ;
Ας πάρουμε το παράδειγμά σου για να δούμε πού θα καταλήξουμε:
παθαίνω μία ζημιά στη δουλειά μου και ταυτόχρονα ξεμένω από χρήματα. Πώς θα την καλύψω, αν όχι με αντίστοιχο δανεισμό;
Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσω τη δουλειά μου κανονικά είναι να δανειστώ τουλάχιστον ίσο ποσό με εκείνο που έχασα από τη ζημία. Αλλιώς πώς θα αποπληρώσω παλαιότερους τόκους, τρέχοντα έξοδα κλπ;
Επομένως, το περίργο του 2015 είναι ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε ζημιά 130-200 δις κι ότι δεν προβήκαμε σε αντίστοιχο δανεισμό για να καλύψουμε τις ανάγκες του προβλήματος που δημιουργήθηκε.
Πώς γένεν αυτό;
Δεν θα έπρεπε να φαίνεται σε κάποιο λογιστικό ισολογισμό;
Στην επιχείρησή μου θα καταγράφονταν σίγουρα ως ζημία του έτους και σίγουρα θα δανειζόμουν για να επανορθώσω τη ζημιά.
Το χρέος δεν ανεβαίνει αν δεν πάει καλά η οικονομία αλλά όταν όταν δανείζεσαι, και την στιγμή ακριβώς που δανείζεσαι, και κατά το ύψος του ποσού ακριβώς που δανείζεσαι.
Δηλαδή, πάθαμε ζημιά 200 δις, δανειστήκαμε 85 δις και δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο το υπόλοιπο 115 δις; Ως απωλεια του ΑΕΠ, ως πρωτογενές ή δευτερογενές έλλειμμα ... ; Κάπου εν πάσει περιπτώσει!
Κι επί πλέον, πώς καλύφθηκε αυτή η ζημία οικονομικά;
Αντίθετα το χρέος δεν κατεβαίνει όταν πάει καλά η οικονομία αλλά όταν αποπληρώνεις δόσεις.
Συμφωνώ.
Δηλαδή απορώ πως τα πιο απλά πράγματα που ο καθένας μπορεί τα καταλάβει για την τσέπη του είναι απλώς αδύνατο να τα μεταφέρει στην οικονομία του κράτους.
Έλα μου ντε.
Αν εσύ πάθαινες ζημιά ίση με τα 2/3 του ετήσιου εισοδήματος την ώρα που έχεις ξεμείνει από ρευστό, θα ήσουν μάγος να τα βγάλεις πέρα με μόλις το 1/6 σε δάνειο. Εδώ πάλι για μαγικά θα μιλήσουμε;