break έγραψε:stavmanr έγραψε:Δες το ανάποδα: το ότι εσύ βρίσκεις "ζημιές" που δεν μεταφράζονται σε μεγέθη της οικονομίας
Ποιος είπε πάλι κάτι τέτοιο ; Είπα εγώ τέτοιο πράγμα ; Γιατί δεν μπορείς να διαφωνήσεις πάνω σε αυτό που λέει ο άλλος και πρέπει να μετατοπίζεις συνέχεια την θέση του ; Είπα εγώ ότι η ζημιά δεν μεταφράζεται σε οικονομικά μεγέθη ;
Ε τότε γιατί δεν τα γράφεις τα οικονομικά μεγέθη; Έστω και πρόχειρα...
Εγώ είπα ότι η ζημιά δεν μεταφράζεται σε χρήματα που χαθήκαν εκείνη την περίοδο. Δεν είπα ότι δεν μεταφράζεται σε οικονομικά μεγέθη. Φυσικά και μεταφράζεται. Για αρχή σε μεγέθη ΑΕΠ που θα μπορούσαμε να έχουμε και δεν θα έχουμε. Μετά έχουμε και τις μετοχές του ΤΧΣ που θα μπορούσαμε να τις εξαργυρώσουμε και τώρα τις πετάξαμε. Επίσης λεφτά που δανειστήκαμε για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κλπ κλπ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν προγραμματισμένη από το 2010.
Την θεωρητική και υποθετική ανάπτυξη που χάσαμε την κοστολογήσαμε ήδη με τον κο Ρέγκλινγκ: 200 δις που μεταφράζονται σε 11 δις όταν αυτός που διαβάζει την ανάλυση έχει προαχθεί στην 3η δημοτικού τουλάχιστον...
Πες μου για τις μετοχές του ΤΧΣ.
Αλλά όλα αυτά δεν είναι χρήματα που έφυγαν από την τσέπη μας κατά το πρώτο εξάμηνο. Είναι λάθος η συλογιστική που θέλει αναζήτηση του ύψους της ζημιάς σε λογαριασμό του κράτους που μειώθηκε κατά αντίστοιχο μέγεθος εκείνη την περίοδο.
Όλα αυτά είναι υποθέσεις που βασίζονται σε προεκτιμήσεις του ΔΝΤ, που δεν έχει πέσει ποτέ μέσα...
Γι' αυτό και σου ζητώ χειροπιαστά μεγέθη.
stavmanr έγραψε:Ο Ρέκλινγκ, κάπου ανάμεσα στις αοριστολογικές (καλή ώρα!) τοποθετήσεις για 200 δις (!), έκανε μία αριθμητική προσπάθεια στην οποία κατέληξε:
6% x 180 δις = 100 δις!!!
Αν αυτό το είπε είναι σίγουρα λάθος. Μάλλον θα του ξέφυγε αυτού ή του δημοσιογράφου που το μετέφερε ένα μηδενικό. Αλλά το λάθος σε αυτή την συνέντευξη δεν έχει σημασία γιατί έχει εκφράσει αυτή την θέση επανειλημμένα και η εκτίμηση του δεν βγαίνει από την από πάνω αριθμητική.
Αυτό είναι το πιο περίεργο της υπόθεσης... Ότι δεν του βγαίνει η αριθμητική, αλλά αυτός επιμένει ...
Κάνε κι εσύ την πράξη για να δεις πώς μεταφράζεται το 6% της εκτιμηθείσας ανάπτυξης επί του ΑΕΠ στο οποίο κι εσύ επιμένεις...
stavmanr έγραψε:Και κάπως έτσι εξηγείται γιατί στα προγραμματισμένα 80 δις
Τα λεφτά του τρίτου μνημονίου ήταν για τις δανειακές ανάγκες της χώρας: αφού τον Τσίπρα δεν θα τον δάνειζε ούτε η μάνα του έπρεπε να μεσολαβήσει η ΕΕ ξανά για να μας προφυλάξει από τις αγορές και να μας δανείσει αυτή. Δεν έχουν σχέση με την ζημιά που έγινε στην οικονομία. Ξέρω ότι πολλοί κάνουν τον συσχετισμό αλλά κάνουν λάθος.
Στις δανειακές ανάγκες της χώρας περιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω. Για να αντισταθμίσεις κάθε απώλεια ευρώ στην οικονομία σου, σε περιόδους ύφεσης ή στασιμότητας χρειάζεσαι δάνεια. Αλλιώς μειώνεται το ΑΕΠ σου.
Επαναλαμβάνω ότι το 2010 ο Υπουργός Οικονομίας Παπακωνσταντίνου, έπειτα από συναντήσεις με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ υπολόγισε ότι θα χρειαστούμε 80-85 δις δάνειο το 2015.
https://www.youtube.com/watch?v=16nLZEzRloAΤο ήξεραν από τότε. Μάλιστα σε ερώτηση "θα χρειαστούμε τα 80-85 δις ακόμα κι αν επιμηκυνθεί το δάνειο;" η απάντηση ήταν "ναι"! Δηλαδή, ομολογούσε τότε ότι το νέο δάνειο του 2015 θα είναι αναγκαίο και τελείως άσχετο με ό,τι συμβεί ενδιάμεσα.
Έπεσαν έξω στις αναλύσεις ανάπτυξης (όπως πάντα) μέσα στην πρώτη διετία και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν καί το Μεσοπρόθεσμο για να καλύψουν τις έκτακτες απώλειες της τότε διετίας.
Αν μη τί άλλο, θα έπρεπε να σε προβληματίζει ότι το 2015 πήραμε δάνειο όσο ακριβώς είχε προβλεφθεί στο 2010...