Λαχουρένιος έγραψε:Προέλλην έγραψε:Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Αν συγκρίνεις ομοειδή, έχεις Δυτική vs Aνατολική Γερμανία, Νότια vs Βόρεια Κορέα, Ανατολική Ευρώπη υπό την σοβιετική μπότα vs Ανατολική Ευρώπη μέλος του Ελεύθερου Κόσμου.
Δεν σύγκρινα ΕΣΣΔ με Ζιμπάμπουε. Το επιχείρημα μου ήταν ότι η καραμέλα ότι δήθεν ο καπιταλισμός έχει πετύχει αφορά μερικές χώρες-βιτρίνες στις οποίες ζει ένα 10-15% του πληθυσμού, οπού ακόμα και εκεί πολλές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ζουν σε συνθήκες φτώχιας. Τα υπόλοιπα 7 δις που ζουν και αυτά σε καπιταλιστικές χώρες κάνετε ότι δεν υπάρχουν.
Eίτε καπιταλισμός είτε κομμουνισμός, έχει καλύτερα αποτελέσματα σε πιο ανεπτυγμένες οικονομίες και κατ επέκταση κοινωνίες. Η βιτρίνα του σοσιαλισμού ήταν η Α. Γερμανία και οι μεγάλες πόλεις της ΕΣΣΔ. Ε, αν τις συγκρίνεις με την βιτρίνα του καπιταλισμού, υστερούσαν. Αν συγκρίνεις Α. Γερμανία με Λιβερία ή Ελλάδα μέχρι και το 70, ε, υπερτερούσε, αλλά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Λαχουρένιος έγραψε:Είμαι πολύ σίγουρος ότι και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες συνολικά μπορούσες να βρεις τουλάχιστον ένα 15% που να καλοπερνάει.
Σε συγκεκριμένες, εννοείται. Εχω οργώσει την Α. Γερμανία επαγγελματικά και έχω κάνει αμέτρητες ανεπίσημες συνεντεύξεις ανθρώπων που έζησαν στην DDR, επί κάποια χρόνια ήταν το χόμπι μου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους άρεσε και βρίζουν [1], και άνθρωποι που περνούσαν ζάχαρη [2]. Έχει να κάνει με το επαγγελματικό και το κομματικό τους στάτους.
[1](a) Ζευγάρι εργατών (μικρομηχανικοί με εργατική καταγωγή, τρελά απαιτητική εργασία τύπου συναρμολογώ μηχανισμούς ακρίβειας πανάκριβων ελβετικών ρολογιών επί 8 ώρες την μέρα χωρίς το παραμικρό λάθος), ζούσε στο Βερολίνο στο Prenzlauer Berg (σήμερα γαμάτη χιπ περιοχή με ανακαινισμένες νεοκλασσικές πολυκατοικίες, κλαμπάκια, χωνευτήρι ανθρώπων απ όλο τον Δυτικό κόσμο). Επί σοσιαλισμού, δεν υπηρχαν κεφάλαια να ανακαινιστούν τα διαμερίσματα, ζούσαν σε φάση Κούβας, σε αχούρι. Σκέψου σαν να ζείς σε προσφυγική πολυκατοικία του 30 σήμερα στην Αθήνα χωρίς να έχει ανακαινιστεί ποτέ. Επίσης, δεν ήταν ενεργά μέλη του SED και δεν είχαν εξτραδάκια. Σήμερα χαίρονται που μπορούν να ζούν σε ένα όχι και πολύ λούξ διαμέρισμα, αλλά με ανθρώπινες συνθήκες, ΙΧ, να δίνουν χαρτζηλίκια στο κανακάρη να βγαίνει έξω, κτλ. Όταν τους ψάρευα πως ήταν η ζωή τότε τους ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Για απλά καλά ανθρωπάκια της εργατικής τάξης πρόκειται, όχι για τίποτε φασίστες, αντιδραστικούς, κοκ. SPD ψηφίζουν σήμερα.
[1](β) Σε κάτι σαν ΚΕΠ που δίδαξα για κανένα τρίμηνο, είχα ένα τσούρμο μεσήλικα ναυάγια της ζωής. Ο ένας μην αντέχοντας την ζωή του ως απλός εργάτης χωρίς κομματικές σχέσεις, την έσκασε στη Δύση μέσω Ουγγαρίας. Για αρκετά χρόνια ήταν τούφα στην Δύση. Μετά κατέληξε στο επίδομα απορίας, αλλά και πάλι του αρέσει ο καπιταλισμός γιατί έτσι έχει λέει καλύτερο επίπεδο ζωής απ ότι εργαζόμενος στο σοσιαλισμό.
[2](a) Οδοντοτεχνήτρια. Την γνώρισα ως παρτ τάημ εργάτριά μου (πάλι σε συναρμολόγηση ακριβείας). Επί DDR δούλευε σε εργαστήριο για μασέλες, έπαιρνε ταπεινό μισθό, ήταν ενεργό μέλος του SED και έτσι μπόρεσε να πάρει Τραμπάντ με τον άντρα της μόνο με 6 χρόνια αναμονή. Προς τα τέλη της DDR μάλιστα, το κόμμα της έδωσε προνομιακά εισητήρια για να παρακολουθήσει συναυλία Carlos Santana στο Palast der Republik. H θεία αυτή σήμερα είναι της άποψης ότι και τότε ΟΚ ήταν και τώρα, διαφορετικά τα καλά και τα κακά της κάθε εποχής.
[2](b) Ηλ. Μηχανικός, γιός καθηγητή τέχνης (ζωγραφική) στο Humboldt University. Επί σοσιαλισμού ήταν τούφα, με μόσκοβιτς με λαθραία εισαγόμενη μηχανή opel (αυτό ήταν ψιλοστάνταρντ για όλους τους προύχοντες του σοσιαλισμού), ντάτσα, βυσματική θητεία στην αεροπορία, σπουδές τεμπέλικες (των καλών συντρόφων τα παιδιά δεν κοβόταν στις εξετάσεις). Σήμερα είναι ένα απαθές τεμπελχανείο του κερατά, παράλληλα είναι πωλητής Amway στα πλαίσια προσπάθειάς του για πυραμιδικό passive income γιατί δεν θέλει να δουλεύει. Στην ερώτηση αν του άρεσε η DDR, απαντάει "αισθανόμουν πολύ άνετα τότε". Ο πατέρας είχε καβατζωμένους πίνακες στο σπίτι, μέχρι πριν λίγα χρόνια τον είχε φυτό στον πάνω όροφο και εκποιούσε περιοδικά πίνακες για να βγάζει λεφτά. Αυτός είναι ένα χαρακτηριστικό παράγωγο της σοσιαλιστικής ελίτ βλεπε ο καθένας σύμφωνα με τις ικανότητές του.
[2](c) Τεχνικός Δντης σε βιομηχανία εκτύπωσης κυκλωμάτων. Ντυμένος σαν μοντελάκι, με αέρα, τις πρώτες μέρες νόμιζα ότι είναι Δυτικογερμανός αστικής καταγωγής. Όσο έκανα το αγροτικό μου στο κατάστρωμα παραγωγής, και δεδομένου ότι είμαι άνθρωπος ευθύς, λαϊκός, επικοινωνιακός, οι παλαιοί ανατολικογερμανοί μου το έσκασαν το παραμύθι: τους πρώτους μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος, είχαν βγεί τα αρχαία της Στάζι φόρα και κυκλοφορούσαν λίστες με τους έμμισθους σε αυτή. Ο τύπος ήταν σε αυτές, και τον φοβόταν ακόμη.
Για να μην τα πολυλογώ, απλος εργάτης χωρίς κονέ στο Κόμμα = σκατά
Απλός πολίτης σφουγγοκωλάριος του κόμματος = όχι άπλες, αλλά ΟΚ
Σημαντικό ρόλό στην οικονομία ή μεγαλοκονέ στο Κόμμα = τούφα.
Θα μου πείς, ΟΚ ρε μλκ Προ, ρώτησες 4 μαλάκες. Όχι, το δείγμα μου είναι ΠΟΛΥ μεγάλο.
Σε κάθε περίπτωση, απόψεις ΕΛ κουκουέδων που τον υπαρκτό σοσιαλισμό τον ξέρουν απο τον ριζοσπάστη και την ΚΟΜΕΠ, δεν τις λαμβάνω υπόψη.
Λαχουρένιος έγραψε:Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι όσες ανατολικοευρωπαϊκές πρώην σοσιαλιστικές χώρες είχαν ένα κάπως καλύτερο επίπεδο ζωής (συγκριτικά με τον καθεαυτό τρίτο κόσμο), το είχαν γιατί ήταν υψηλά ή σχετικά ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και κοινωνίες πριν απο την σοσιαλιστική οικονομία. Δεν περίμεναν η Γερμανία, οι Βαλτικές Χώρες, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, κλπ, να τις βγάλει η ΕΣΣΔ απο την υπανάπτυξη. Το αντίθετο, με σοσιαλισμό μεσοπρόθεσμα έχασαν την κούρσα με τις ομοειδείς χώρες του Ελεύθερου Κόσμου.
Mπάζει το ατακοαφήγημα.
Δε θα το έλεγα, αντιθέτως οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έφαγαν μια γερή ύφεση και έκαναν 5 με 10 χρόνια (κάποιες ακόμα και 15) για να επανέλθουν στα επίπεδα του 1989-1991. Οι περισσότερες από αυτές παραμένουν φτωχές χώρες (το ότι ξεπέρασαν την ξεφτιλοΕλλάδα δεν λέει κάτι), με μεγάλη διαφθορά και εκατομμύρια πολίτες τους είναι μετανάστες σε δυτική Ευρώπη. Aν όλοι αυτοί οι μετανάστες παρέμεναν στις χώρες τους όπως επί σοσιαλισμού, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη απ' ότι σήμερα. Και πέρα από αυτά, από εκεί που δήθεν σε αυτές τις χώρες θα είχαν δημοκρατία μετά την ανατροπή του επάρατου, τώρα κάνουν κουμάντο κάτι φασισταριά σαν τον φίλο σου τον Πούτλερ, τα Αζώφ και τον Ορμπάν.
Έχουν περάσει 35 χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ οπότε οι δικαιολογίες περί επάρατου κομμουνισμού δεν στέκουν πια.Η Βουλγαρία (και όλη η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη) γιατί μας πέρασαν εφαρμόζοντας φιλελευθερισμό;
Γιατί πχ στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας είμαστε 50 θέσεις κάτω απο το Βιετνάμ και 70 κατω απο την Βουλγαρία;
Δεν μπορεί, κάποια διαφορά θα έχει ετούτος ο φιλελευθερισμός που εφαρμόστηκε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, με αυτόν αλλού.
Γιατί ρωτάς εμένα και όχι το ΔΝΤ και τους Σαμαροτσίπρες που τα εφάρμοσαν αυτά? Ή η πολιτική φταίει ή η εφαρμογή της ή και τα δύο. Δεν γίνεται από την μία να εκθειάζεις τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τους μνημονιακούς πολιτικούς αλλά από την άλλη να παραπονιέσαι για την κατάσταση της χώρας.
Πάντως αυτοί μας ξεπέρασαν όταν εμείς γίναμε φιλελεύθεροι. Μέχρι πριν 5 χρόνια που ήταν ακόμα πιο κάτω από μας λέγατε ''α μωρέ οι καημένοι θα μείνουν για πάντα φτωχοί λόγω κουμουνιζμού'', αλλά τώρα που μας ξεπέρασαν γίναμε εμείς οι κομμουνιστές και αυτοί οι φιλελέδες
Δεν διαφωνώ. Όλες οι ευρωπαϊκές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά απο περίπου 30 χρόνια φιλελεύθερων οικονομικων πολιτικών (νεοφιλελεύθερων βασικά, μέχρι πριν λίγα χρόνια εμείς οι ΕΛ τους οικτιρούσαμε και πηδούσαμε τις αδελφές και τις μάνες τους απο την ημισοσιαλιστική μας μεριά) έχουν πια βρεί τον βηματισμό τους και μας ρίχνουν στ αυτιά.
Προφανώς και στην Ελλάδα "φταίει" η εφαρμογή, απο την άποψη ότι έγινε προσπάθεια το σοκ να είναι όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο, αλλά με την συνέπεια η ανάπτυξη να είναι πιο αργή.
Αν είχαμε χρεωκοπήσει άτακτα, για καμιά 20 χρόνια θα έβοσκε η μισή Ελλάδα στις διαχωριστικές νησίδες και θα είχε γεμίσει ο πλανήτης ελληνίδες πουτάνες, αλλά θα είχαμε ορθοποδήσει γρηγορότερα, αν ακολουθούσαμε πιστά ΔΝΤ.
Η πολτική επιλογή ήταν όμως ηπιότερα και μακρύτερα.

, τα Αζώφ και τον Ορμπάν..gif)

Η κριτική των περισσοτέρων είναι γιατί δεν τους έδινε ο σοσιαλισμός αυτά που απολαμβάνουν σήμερα στον καπιταλισμό.
)