OI ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ, ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Re: OI ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ, ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 28 Ιαν 2021, 13:20

gkol έγραψε:Καταρχήν δεν έχετε καθόλου διαβάσει το βιβλίο μου για την "Τοπικοποίηση, από το παγκόσμιο...στο τοπικό, ένας οικολογικός κόσμος είναι δυνατός" και με κατατάσσετε απερίσκεπτα στους "Τοπικισμό". Ούτε έχετε μπει στην ιστοσελίδα της Τοπικοποίησης, όπου θα διαβάζατε στην "Αρχική": "Τοπικοποίηση είναι η στρατηγική με την οποία θα απαντήσουμε στην "υπαρκτή" παγκοσμιοποίηση και θα επιδιώξουμε τη στροφή σε μια αποκεντρωμένη, επανατοπικοποιημένη, αυτοδιαχειριζόμενη, αταξική, οικολογική κοινωνία της ισοκατανομής, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και το δήμο και θα στηρίζεται στην ομοσπονδιοποίηση δήμων-περιφερειών-εθνών μέσω της θέσμισης της δημοκρατικής αυτονομίας και του δημοκρατικού ομοσπονδισμού. Για το ξεπέρασμα του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης, της κλιματικής-οικολογικής καταστροφής, του καπιταλισμού και του εθνικού κεντρικού κράτους. Είναι μια στρατηγική στα πλαίσια των γενικότερων προταγμάτων της απο-ανάπτυξης, της αυτονομίας, της αμεσης δημοκρατίας και του κοινοτισμού"
Κατά δεύτερο: στο άρθρο που παρουσιάζετε σαν αντιπροσωπευτικό των απόψεών μου σαν "οραματικό συγγραφέα" εγώ απλά παρουσιάζω συνοπτικά κάποιες προτάσεις-οι περισσότερες προς διερεύνηση- του ρεύματος της αποανάπτυξης-γιατί ακόμα είναι ένα ρεύμα ιδεών και όχι ολοκληρωμένο πρόγραμμα ξεπεράσματος του καπιταλισμού-και δεν ταυτίζομαι με αυτές. Το γράφω και στο ίδιο το άρθρο: "Κάποιοι το βλέπουν να γίνεται αυτό με συνδυασμό κρατικής/αντιπροσωπευτικής και τοπικής/αμεσοδημοκρατικής μορφής διακυβέρνησης. Εμείς προτείνουμε στο καινούργιο μας βιβλίο για την Κοινότητα των Κοινοτήτων -με το πρόταγμα της αυτονομίας, της αποανάπτυξης, του κοινοτισμού και της άμεσης δημοκρατίας- τον Συμβουλιακό Ομοσπονδιακό Κοινοτισμό σαν μορφή αυτοδιακυβέρνησης" και ότι θα χρειασθεί η κοινωνία μετάβασης να συνάψει ένα νέο "Κοινωνικό συμβόλαιο", αυτό της Κοινοπολιτείας των ομοσπονδοποιημένων δήμων και κοινοτήτων, που προτείνει και Μάρεϊ Μπούκτσιν.
Μην ξεμπερδεύετε τόσο εύκολα μαζί μου με την κριτική ενός άρθρου. Διαβάστε και τα υπόλοιπα άρθρα στην εφσυν, όπου παρουσιάζω και άλλες πλευρές της αποανάπτυξης, της αυτονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του κοινοτισμού Για παράδειγμα το τελευταίο: Στρατηγικές και πρακτικές αποανάπτυξης.

σχολιο 30

...αγαπητέ gkol το άρθρο που παρουσίασα θεώρησα ότι ήταν το καλύτερο
( με τα 9 σημεία του ) και πιο αντιπροσωπευτικό για το πως θεωρείτε εσεις τα ζητήματα που έχουν θίξει οι θεωρητικοί της αποαναπτυξης ..

...τα βιβλία σας δεν τα έχω διαβάσει αλλά βέβαια με τις πενιχρές μου γνώσεις πάνω στο εργο των οραματικών συγγραφέων ( το οποίο και μέσω του νήματος αυτού διερευνώ ) δεν προτίθεμαι να κανω για γενική κριτική στο συνολο των οραματικών σας ιδεών ..

...εννοείται οτι αυτο θα απαιτούσε πιο συστηματικη και μακρά μελέτη ... το ιδιο και για τους υπόλοιπους συγγραφείς που παρουσιάστηκαν και θα παρουσιαστούν στην συνέχεια ...
...απλά άνοιξα ένα θέμα για να σχολιαστούν κάποια ειδικά ζητήματα οραματικά και πρόθεση μου ( όσο αυτο είναι δυνατόν όταν αγνοούμε το γενικότερο πλαίσιο των ιδεών των συγγραφέων ) ...στόχος μου είναι να αποφύγω λοιπόν τις γενικές εκτιμήσεις για τους συγγραφείς και το έργο τους και να εστιάσω σε κάποια φλέγοντα ειδικά θέματα που έχω την ευχέρεια να διερευνώ δαδικτυακά αυτόν τον καιρό ...
...όπου εντοπίζετε γενικούς χαρακτηρισμούς άκαιρους ή αναντιστοιχους με το πνεύμα σας από μένα παρακαλώ να τους επισημαίνετε ώστε να διορθώνω την στάση μου και να εξηγούμαι καλύτερα σχετικά με τις προθέσεις μου ...

.. αφού κάνω ενα πρώτο κύκλο παρουσιάσεων όλων των συγγραφέων θα επιστρέψω ξανά σε κάποιους παρουσιάζοντας τα άρθρα που υποδείκτηκαν από αυτους ήπου εγώ η ίδια ανακάλυψα στο διαδίκτυο θεωρώντας ότι συμπληρώνουν το ιδεολογικό προφίλ των οραματικών συγγραφέων ..

....η ιδέα της τοπικοποίησης είναι μέσα στο πρόγραμμα παρουσιάσεων του θέματος αυτού όπως κι αυτή του συμβουλιακού συνομοσπονδισμού και ναι αποτελούν κατακάποιο τρόπο εξάδερφες ιδέες με αυτή της αποανάπτυξης ...

...κι εννοείται δεν τίθεται θέμα ""ξεμπερδέματος"" μαζί σας ούτε βέβαια με κανέναν από τους επίτιμους καλεσμένους τους <<Γεύματος>> τους νυν και μελλοντικούς, αν προχωρήσει κι ευοδωθεί το <<Γεύμα>> βέβαια ...η πρόθεση μου είναι η επικοινωνία, η γνωριμία μαζί σας η ανάδειξη μέσα στην μαύρη κατοχική βιοτρομοκρατικη εποχή μας οραματικών ελπιδοφόρων ιδεών και των συγγραφέων τους και βέβαια η διάχυση προς όλους των δικών προβληματισμών, ερωτημάτων και θέσεων για να γνωρίσετε κι εσείς εμένα και έτσι με αυτή τη διαδικτυακή συνύπαρξη να αλληλοεπηρεαστούμε κι να αλληλοδιδακτούμε ...δημοκράτες φαντάζομαι είσαστε όλοι οι προσκεκλημένοι αλλά και εγώ η ""οικοδέσποινα-μαγείρισσα του γευματος"" ... και σα δημοκράτες ένθερμοι της συνελευσιακής και συμβουλιακής πρακτικής θα πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα της απρόσκοπτης και ακώλυτης διαλογικής συνεύρεσης και αλληλόδρασης με γνώμωνα τη διερεύνση του αληθούς και συλλογικά οφέλιμου ...

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΤΟ <<ΓΕΥΜΑ>> ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΜΕ 100 ΑΤΟΜΑ ....ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ...

*όσο για την πιατέλα με τα εξαίσια παράξενα νεομυθολογικά και συνομωσιολογικά θέματα της υπογραφής της νηματοθέτριας ..χμμ προτείνω αν δεν έχετε ισχυρή φαντασία να μην δοκιμάσετε ... δεν είναι αυτες οι πιατελες για ολα τα<< πνευματικά στομάχια και δεν αποτελούν το κυρίως Γευμα μας >>
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5843
ΤΡΕΜΟΥΝΤΑΝΑ, ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5865&p=182131#p182131
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
viewtopic.php?f=23&t=12429

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 28 Ιαν 2021, 13:34

nemo έγραψε:να μπω κι εγω στον διαλογο ; αλλα δεν τα μπορω με μεγαλες λεξεις και σεντονια δεν υπαρχει αμεση δημοκρατια
υπαρχει η αιτια και η αιτιοτητα δεν υπαρχουν και οι αλλες λεξεις που χρησιμοποιειτε το δεν υπαρχουν τα λεω με την εννοια
οτι δεν ειναι ικανες να πραγματοποιηθουν ...ας κανουμε ενα καλο στην γενια μας ας παψουμε να αναμασαμε
εννοιες ουτοπικες του περασμενου αιωνα και ο τοπικισμος ή ο κοινοτισμος θα μας ελθει σαν αναγκη οταν εκατομμυρια ανθρωποι δεν θα εχουν λογαριασμους σε τραπεζα ή παλι οταν δεν θα υπαρχουν οι τραπεζες με την σημερινη μορφη
με λιγα λογια πρεπει να επικεντρωθειτε στα επι μερος πρακτικα ζητηματα

σχολιο 31

....να ξέρεις νεμο τιποτε δεν υπαρχει στο φαντασιακο ιδεοληπτικο του ανθρωπου που να μην εχει πραγματωθει η να είναι ηδη καπου αλλου πραγματωμένο η να προκειται να πραγματωθει στο μέλλον ...ειναι κανονας της λειτουργιας του φαντασιακου μας αυτο .. :) :)

...έτσι και φτερωτά αλογα υπηρχαν ή υπαρχουν η θα υπαρξουν ... όπως και οραματικη κοινωνια δικαίου ... σε πεισμα οσων βεβαι εινα αποκλεισμενοι ως φυσεις απο αυτη .. γιατι οι κοινωνικοι παραδεισοι δεν ειναι προορισμένοι για όλους ... ενω οι αγριες ανισορροπες βαρβαρικες βαβυλώνες που αναλωνουν την ζωη ασυδωτες ναι εκει όλοι ως αναρχα κι εγκατελειμμενα θυματα αρπακτικων φύσεων μπορουμε να ζησουμε μέχρις αναλωσης μας οδυρωμενοι βεβαια ...

...το οτι δεν μπορεις να πιστεψεις ουτε καν να φανταστεις τον κοινωνικο παραδεισο της ευδαιμονιας και της αναδιανεμητικοτητας, μαλλον φταιει το γεγονος οτι δεν εισαι ετοιμος για να ζησεις ως ανθρωπινη φυση σε μια τετοια δομη ..εισα ακομη αρκετα βαρβαρος κι ανταγωνιστικος για αυτη ...οπτε θες υποσυνειδητα να την απαξιωνεις και να την διαγραφεις ως δυνατοτητα ... ψυχολογικη αμυνα ειναι αυτο απεναντι σε αυτο που σε ξεπερνα και σε αποκλειει ως φυση εκ της δομης και λειτουργιας του ...

... στο νημα εχουν προσκληθει με εμαιλς 6 οραματικοι συγγραφεις .. έχουν ανταποκριθεί στα εμαιλ αυτα οι περισσοτεροι αλλα δεν έχουν γραψει ακομη τίποτε εδω μέσα ο gkol είναι ο πρωτος που γραφει ...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 28 Ιαν 2021, 19:22

μαλλον εγω δεν τα γραφω με ακριβεια γιατι εχω δουλειες που δεν με αφηνουν να σκεφτω για να τα γραφω καλυτερα
ειναι και οτι δεν με αρεσει να λεω αυτονοητα δεν ειπα ποτε οτι δεν στεκουν αυτα που γραφετε

η διαφωνια η αντίρρηση μου ειναι στον τροπο και στον χρονο
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 28 Ιαν 2021, 19:43

κανουμε αρκετα λαθη εμεις οταν σκεφτομαστε φιλοσοφικα και προσπαθουμε να λυσουμε το καθε τι
με ορους παλιους και γνωστους δηλαδη να οριοθετησουμε τις γραμμες

ο κοσμος δεν αλλαζει γιατι θα το πουμε εμεις ή καποιος αλλος ...οι διεργασιες της αλλαγης λαμβανουν χωρο
απο τον μελλοντα χρονο -αυτο που κανουμε σημερα εχει ηδη συμβει χθες --καπως ετσι
και η ταξικη παλη ειναι ενα διαδραματιζομενο συνεχες που σηματοδοτει χωρις να οριοθετει
0 .

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 29 Ιαν 2021, 18:48

nemo έγραψε:κανουμε αρκετα λαθη εμεις οταν σκεφτομαστε φιλοσοφικα και προσπαθουμε να λυσουμε το καθε τι
με ορους παλιους και γνωστους δηλαδη να οριοθετησουμε τις γραμμες

ο κοσμος δεν αλλαζει γιατι θα το πουμε εμεις ή καποιος αλλος ...οι διεργασιες της αλλαγης λαμβανουν χωρο
απο τον μελλοντα χρονο
-αυτο που κανουμε σημερα εχει ηδη συμβει χθες --καπως ετσι
και η ταξικη παλη ειναι ενα διαδραματιζομενο συνεχες που σηματοδοτει χωρις να οριοθετει

σχόλιο 32

...πολύ σωστά το λες νέμο...ο κόσμος δεν αλλάζει επειδή το έγραψε ο τάδες και δείνας διανοούμενος φιλόσοφος που έχει τα δικά του οράματα και σκέψεις αλλαγής ...εννοείται ....

...ο κόσμος αλλάζει γιατι συμβαίνουν διεργασίες αλλαγής ,,χμμ,, και σίγουρα ένας διανοητής που εκδίδει ένα σύγγραμμα για το τι κοινωνία θέλουμε είναι μέρος αυτών των διεργασιών .. ενώ ο αρακτός του καναπε, ο καιροσκοπος επιχειρηματίας , ο βολεψάκιας υπαλληλίσκος κτλ κτλ αυτοί είναι μέρος της διαδικασίας της συντήρησης όχι των αλλαγών πολλες φορές και μέρος της οπισθοδρόμησης, δηλαδή των δυνάμεων που ανήκουν στις διεργασίες μακαμβριων επώδυνων πισωγυρισμάτων καταστροφικών για την ανθρωπότητα που ανταγωνίζονται τις δυναμικές των προοδευτικών αλλαγών ....

...ένας δικτάτορας ανήκει στην δυναμική του πισωγυρίσματος του οδυνηρού είναι μαύρη σελίδα πόνου και επαύξησης της δυστυχίας ..ενώ ένας φιλόσοφος οραματιστής της κοινωνίας δικαίου ανήκει στην δυναμική της ανθρώπινης ευδαιμονίας και της απαλλαγής από τον πόνο ...ο καθημερινός καταναλωτής, ο υπάλληλος, ο εργάτης, ο χαμένος μέσα στην ρουτίνα απλά ανήκει στην δυναμική της συντήρησης ...

..οπότε ο δικτάτορας, ο καβαλημένος,που ορέγεται καταχρηστική εξουσία και καταδυνάστευση των άλλων είναι ένα τέρας έπαρμα και του σκότους ενώ ο οραματιστής της κοινωνίας του δικαίου ένα ιερό ""τέρας"" ένα έπαρμα του φωτός ένας ήρωας ένας ημίθεος ..χμμμ...εεεεεμμμμμ!!!
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 29 Ιαν 2021, 21:09

ο καιροσκοπος επιχειρηματίας , ο βολεψάκιας υπαλληλίσκος κτλ κτλ αυτοί είναι μέρος της διαδικασίας της συντήρησης όχι των αλλαγών πολλες φορές και μέρος της οπισθοδρόμησης, δηλαδή των δυνάμεων που ανήκουν στις διεργασίες μακαμβριων επώδυνων πισωγυρισμάτων καταστροφικών για την ανθρωπότητα που ανταγωνίζονται τις δυναμικές των προοδευτικών αλλαγών ...-tsoy αυτοι που αναφερεις ειναι οι φορεις της εκαστοτε αλλαγης οσ και αν σου φαινεται παραξενο
αν το σκεφτεις με διαφορετικο τροπο θα δεις οτι εχω δικιο
και υποψιν δεν ασχολουμε πλεον με φιλοσοφια γιατι δεν μπορω να την φτασω πιο περα απο οσο μπορεσα
και τωρα που γραφω οι σκεψεις μου ειναι σκορπιες και οποτε μερικες λεξεις που χρησιμοποιω μπορει να μην ειναι οι καταλληλες -σε αυτο που λες τωρα .... η ιδια η συντήρηση επιταχύνει την αλλαγή -αλλαγες

καθε μερα τα παντα υποκεινται σε αλλαγες γιατι ο χρονος δεν ειναι ποτε ο ιδιος και η καθε γενια ανθρωπων ειναι διαφορετικη απο την αλλη -για να ζωγραφίσει ενα αντιγραφο ενας ζωγραφος θα πρεπει να εχει τα ιδια εργαλεια με τον ζωγραφο που ζωγραφισε το πρωτοτυπο αλλιως δεν γινεται σωστη αντιγραφη
Στο θεμα της κοινωνιας τιποτα δεν μπορουμε να αντιγραψουμε επακριβως τ παντα θα μπορεσουν να γινουν λιγο διαφορετικα απο τ πρωτοτυπο και ποτε τα ιδια
και επισης οσο περισσοτερο μοχθηροι γινομαστε τοσο γρηγοροτερα θα εχουμε τις αλλαγες
και ξανα επισης ο περισσοτερος κοσμος του αρεσει να ακολουθει το αγνωστο παρα να διαλεξει μια ηρεμη ζωη
γιατι ακριβως ειναι ο φορεας της αλλαγης χωρις να το επιδιωκει και ουτε καν το σκεφτεται
0 .

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 31 Ιαν 2021, 14:30

nemo έγραψε:ο καιροσκοπος επιχειρηματίας , ο βολεψάκιας υπαλληλίσκος κτλ κτλ αυτοί είναι μέρος της διαδικασίας της συντήρησης όχι των αλλαγών πολλες φορές και μέρος της οπισθοδρόμησης, δηλαδή των δυνάμεων που ανήκουν στις διεργασίες μακαμβριων επώδυνων πισωγυρισμάτων καταστροφικών για την ανθρωπότητα που ανταγωνίζονται τις δυναμικές των προοδευτικών αλλαγών ...-tsoy αυτοι που αναφερεις ειναι οι φορεις της εκαστοτε αλλαγης οσ και αν σου φαινεται παραξενο
αν το σκεφτεις με διαφορετικο τροπο θα δεις οτι εχω δικιο
και υποψιν δεν ασχολουμε πλεον με φιλοσοφια γιατι δεν μπορω να την φτασω πιο περα απο οσο μπορεσα
και τωρα που γραφω οι σκεψεις μου ειναι σκορπιες και οποτε μερικες λεξεις που χρησιμοποιω μπορει να μην ειναι οι καταλληλες -σε αυτο που λες τωρα .... η ιδια η συντήρηση επιταχύνει την αλλαγή -αλλαγες

καθε μερα τα παντα υποκεινται σε αλλαγες γιατι ο χρονος δεν ειναι ποτε ο ιδιος και η καθε γενια ανθρωπων ειναι διαφορετικη απο την αλλη -για να ζωγραφίσει ενα αντιγραφο ενας ζωγραφος θα πρεπει να εχει τα ιδια εργαλεια με τον ζωγραφο που ζωγραφισε το πρωτοτυπο αλλιως δεν γινεται σωστη αντιγραφη
Στο θεμα της κοινωνιας τιποτα δεν μπορουμε να αντιγραψουμε επακριβως τ παντα θα μπορεσουν να γινουν λιγο διαφορετικα απο τ πρωτοτυπο και ποτε τα ιδια
και επισης οσο περισσοτερο μοχθηροι γινομαστε τοσο γρηγοροτερα θα εχουμε τις αλλαγες
και ξανα επισης ο περισσοτερος κοσμος του αρεσει να ακολουθει το αγνωστο παρα να διαλεξει μια ηρεμη ζωη
γιατι ακριβως ειναι ο φορεας της αλλαγης χωρις να το επιδιωκει και ουτε καν το σκεφτεται

σχολιο 33

..ας υπαρξει το πρωτοτυπο να δουεμ γαι τι πρμα μιλαμε και μετα εννοειται η εξελιξη η κατευθυνομενη προς αυτο θα μας φερνει πιο κοντα στο προτυπο ..χωρις πυξιδα ομςω πρωτοτυπο θα πελαγοδρομουμε βολοδερνοντας ...

..οπως βλεπεις εχω παρειστα σοβαρα οσα γραφεις νεμο παρα το σκορπιο χαρακτηρα τυς ...αλλα αυτο στην υπογραφη σου ειναι σοβραο κωλυμα ...ενδειξη παραλογικοτητας παει να πει ατομο πουδνε μπορει αν λειτργεισει σε συνελεευσει λογικων ανθρωπων που αναζητουν το χρησιμο και αληθες ..
λες στην υπογραφη σου ...<<ο απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου>>

.. δηλαδη για να καταλαβουμε σιχαινεσαι το απολυτο ενα που ειναι οι αυταπάτες ...θεωρεις τις αυταπατες το απολυτο ένα αυτη ειναι η ιδεα περι απολυτοτητας που εχεις ...επισης πως εξηγειται ενω μισεις τις αυταπατες να είναι και λογος της υπαρξης σου αυτες ;.. δηλαδη μισεις τον λογο υπαρξης σου ???...χμμ τραγικα σχιζοφρενες αυτο που υποσημαινεται στην υπογραφη σου nemo ......χμμμ..

...σιγουρα ατομα χωρις λογικο ειρμο σκεψεων καιμε τεtoiew ψυχοσυγκρουσεις δεν εινα ικανα να αποτελεσουν μελη συνελευσεων για την αναζητηση του αληθους κι ωφελιμου ...θα εμπιστευομασταν να μπουμε σε ενα λεωφορειο με οδηγων τυφλα στο μεθυσι .. ετσι και μια δημοκρατια πρεπει να εντοπιζιε του παρανοισμενους και να τοςυ αφιαρει τα πολιτικα δικαιωματα .. οι ψευδοδημοκρατιες μας που δεν το κανουν αυτο ειναι γιατι ετσι κι αλλιως η ψηφος του καθε πολιτη ειναι κατι σαν αναγκαιο σκουπδι για την ψευδαισθηση της δημοκρατιας .. αλλοι αποφασιζουν σε αλλα κρυμενα κλιμακια εξοσυια για τις κοινωνιες ...

η προσβαση στην ψηφο και ποιοι την δικαιούνται εινα ενα μεγιστο θεμα τη δημοκρατικής διακυβερνησης ..ετσι κι αλλιως
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 31 Ιαν 2021, 17:22

ΜΥΘΗΡΑ έγραψε:
nemo έγραψε: .... η ιδια η συντήρηση επιταχύνει την αλλαγή -αλλαγες

σχολιο 33

..ας υπαρξει το πρωτοτυπο να δουεμ γαι τι πρμα μιλαμε και μετα εννοειται η εξελιξη η κατευθυνομενη προς αυτο θα μας φερνει πιο κοντα στο προτυπο ..χωρις πυξιδα ομςω πρωτοτυπο θα πελαγοδρομουμε βολοδερνοντας ...

..οπως βλεπεις εχω παρειστα σοβαρα οσα γραφεις νεμο παρα το σκορπιο χαρακτηρα τυς ...αλλα αυτο στην υπογραφη σου ειναι σοβραο κωλυμα ...ενδειξη παραλογικοτητας παει να πει ατομο πουδνε μπορει αν λειτργεισει σε συνελεευσει λογικων ανθρωπων που αναζητουν το χρησιμο και αληθες ..
λες στην υπογραφη σου ...<<ο απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου>>

.. δηλαδη για να καταλαβουμε σιχαινεσαι το απολυτο ενα που ειναι οι αυταπάτες ...θεωρεις τις αυταπατες το απολυτο ένα αυτη ειναι η ιδεα περι απολυτοτητας που εχεις ...επισης πως εξηγειται ενω μισεις τις αυταπατες να είναι και λογος της υπαρξης σου αυτες ;.. δηλαδη μισεις τον λογο υπαρξης σου ???...χμμ τραγικα σχιζοφρενες αυτο που υποσημαινεται στην υπογραφη σου nemo ......χμμμ..

...σιγουρα ατομα χωρις λογικο ειρμο σκεψεων καιμε τεtoiew ψυχοσυγκρουσεις δεν εινα ικανα να αποτελεσουν μελη συνελευσεων για την αναζητηση του αληθους κι ωφελιμου ...θα εμπιστευομασταν να μπουμε σε ενα λεωφορειο με οδηγων τυφλα στο μεθυσι .. ετσι και μια δημοκρατια πρεπει να εντοπιζιε του παρανοισμενους και να τοςυ αφιαρει τα πολιτικα δικαιωματα .. οι ψευδοδημοκρατιες μας που δεν το κανουν αυτο ειναι γιατι ετσι κι αλλιως η ψηφος του καθε πολιτη ειναι κατι σαν αναγκαιο σκουπδι για την ψευδαισθηση της δημοκρατιας .. αλλοι αποφασιζουν σε αλλα κρυμενα κλιμακια εξοσυια για τις κοινωνιες ...

η προσβαση στην ψηφο και ποιοι την δικαιούνται εινα ενα μεγιστο θεμα τη δημοκρατικής διακυβερνησης ..ετσι κι αλλιως

ακου δεν ειμαι αρκετα οσο θελω λογικος ...στην προκειμενη περιπτωση εχω αρκετη λογικη

οταν σου λεω οτι ο κοσμος -ο πολυς το εννοω, δεν ακολουθει την ουτοπια και θα προτιμήσει το αγνωστο με βαρκα την ελπιδα ...ετσι λειτουργει ανεκαθεν για να καθιερωσουμε ενα τροπο ζωης θα πρεπει αυτος να συμβαδιζει με τον χρονο
-να τρεχει σαν τον χρονο και κοιτα τι γινεται σημερα ολα αυτα που πανε να γινουν εχουν ειπωθει πριν απο 100 χρονια
και αυτο που θα εχουμε στο τελικο θα ειναι μαζι και με συμπληρωματικο κατι απο το αγνωστο

* ενας μονος ανθρωπος ειναι ενας υπολογιστης χωρις συνδεση με αλλους υπολογιστες στην ουσια ειναι ενα κενο
πραγμα οπως και ο μόνος ανθρωπος χωρις καμια επικοινωνια με τους αλλους και οταν λεω επικοινωνια την εννοω
με συναισθημα
* ολοι οι χαρακτηρες του ανθρωπου ακομη και του χειροτερου χαρακτηρα μας χρειαζονται για να αξιολογουμε
και να διαχωριζουμε το καλο και το αδικο το ομορφο απο το ασχημο ...χωρις την αντιθεση θα ειμαστε χωρις οδηγο
και δεν θα ξεχωριζουμε εναν πχ φόνο
* δεν υπαρχει το απολυτο στην ζωη μας και στο συμπαν αλλα προσπαθουμε να το δημιουργησουμε και αυτη ειναι η ψευδαίσθηση που κινει τα παντα και προερχεται απο τα υπολειμματα μιας λογικης σκεψης

και συ πας τωρα να με χωσεις αποτομα στα βαθια -ζωγραφιζω και εχω κλεισει τα παντα αλλα με αρεσουν οι σκεψεις
που εχεις και σε παρακολουθω ασχετως αν δεν μπορω να ακολουθησω και εγω
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 31 Ιαν 2021, 17:27

ονειρευομαστε εναν τελειο κοσμο ενω ειμαστε ατελεις σαν ανθρωποι με αυτο το σκεπτικο δεν πιστευω στην δημοκρατια
και στην δημοκρατικη διακυβερνηση αλλα ασχετα με την πιστη μου παλευω για να πλησιασουμε εστω λιγο σε αυτην
0 .

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 06 Φεβ 2021, 12:20

ΑΝΑΔΕΙΞΙΣ 18

πόσο ασύμβατη είναι η ανάπτυξη με την αναδιανεμητική κοινωνία δικαίου ;

... ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ με το άρθρο του Γ. Οικονόμου <<Δημοκρατία και Απομεγέθυνση>>
http://oikonomouyorgos.blogspot.com/201 ... st_19.html

...σε αυτό διερευνάται ο όρος αποανάπτυξη ως μεταφορά του αγγλικού όρου décroissance (degrowth)
..επισημαίνεται από τον συγγραφέα η σημασία της ανάπτυξης για το καπιταλισμό ως βασικός μηχανισμός της συγκέντρωσης κεφαλαίου όπως και η υπερκατανάλωση ...γίνεται μια συνοπτική αναφορά στις θέσεις του Σεργκέυ Λατούς για την σημασία της αποανάπτυξη στην έξοδο από τον καπιταλισμό ...αλλά ο Οικονόμου εγείρει την ένστασή του σχετικά με το πολιτικό πλαίσιο αυτής της εξόδου που για τον Λατούς φαίνεται να είναι η οικολογική δημοκρατία και ο εκδημοκρατισμός κάποιων πολιτικών διεργασιών όπως πχ η αντιπροσώπευση,, κι όχι η άμεση δημοκρατία την οποία στηρίζει ως πολιτικό σύστημα της αντικαπιταλιστικής έξοδου ο Οικονόμου... επιπλέον για τον Οικονόμου φαίνεται να έχει προτεραιότητα το πολιτικό σύστημα και οι θεμελιακές πολιτειακές αλλαγές με κατεύθυνση την αμεσοδημοκρατία που θα εισαχθούν ώστε να κάνουν εφικτή την αποανάπτυξη...

...υπονοώντας ότι απλά κάποιες απλά ρυθμίσεις στην αντιπτροσωπευτική ψευδοδημοκρατία δεν επαρκούν για την ουσιαστική αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία και τον οικοσοσιαλισμό που προτείνουν οι θεωρητικοί της αποανάπτυξης...
...

...μένει να διερωτηθούμε τελικά ο καπιταλισμός μήπως μια χαρά θα μπορούσε με διαμεσολαβητή του το αντιπροσωπευτικό υπάρχον πολιτικό σύστημα των ψευδοδημοκρατιών να επιβιώσει συναινώντας ή ακόμη πιο δυναμικά πιέζοντας για προγράμματα αποανάπτυξης ..χμ...
...από την άλλη γιατί μια ουμανιστική πολιττεία δικαίου και ισότητας ( κατά Λάμπο ) ή αλλιώς αμεσοδημοκρατική, οικοσοσιαλιστική, αυτοδιευθυνόμενη και περιεκτική ( κατα Φωτόπουλο ) γιατιί θα έπρεπε να έχει σώνει και καλά να αποκηρύξει την ανάπτυξη με την κυριολεκτική σημασία του όρου ""ανάπτυξη"" ... ενοχοποιώντας την αυτή καθευτή για την ανισορροπία του καπιταλισμού οπότε θεωρώντας με αποφατικό τρόπο ότι μια οραματική αντικαπιταλιστική κοινωνία δε θα πρέπει να αναπτύσσεται ...
...μένει να διερωτηθούμε αν η ""ανάπτυξη"" φταίει αυτή καθεαυτή για τα δεινά του καπιταλισμού και αν τελικά δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυσσόμενη οικοσοσιαλιστική, ουμανιστική, δικαιονομικά αναδιανεμητική, αμεσοδημοκρατική, με περιεκτική δημοκρατία κοινωνία ...

...μένει να διερωτηθούμε εν ολίγοις αν δηλαδή ο καπιταλισμός δεν είναι και τόσο ασύμβατος με τήν απονάπτυξη ( όπως ισχυρίζεται Φωτόπουλος ) ούτε η αμεσοδημοκρατική κοινωνία ισότητας τόσο ασύμβατη με την ανάπτυξη αυτή καθεαυτή.. αλλά για να απαντήσουμε στο ερώτημα θα πρέπει με αυστηρό τρόπο να ορίσουμε τον όρο <<ανάπτυξη >> και μετά να εξετάσουμε την συμβατότητα της με τον καπιταλισμό ή σοσιαλισμό αμεσοδημοκρατισμό κτλ ...

Εικόνα
..αλλά ας δούμε τι μας λέει ο Γ. Οικονόμου στο άρθρο του ...

==================================================
http://oikonomouyorgos.blogspot.com/201 ... st_19.html

Γιώργος Ν. Οικονόμου
Δρ Φιλοσοφίας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Ακόμη ένας όρος έχει μεταφρασθεί ατυχώς στα ελληνικά, ό όρος décroissance (degrowth) ως «αποανάπτυξη», ενώ το σωστό θα ήταν απομεγέθυνση. Ο όρος «ανάπτυξη» αποδίδει συνήθως τον όρο développement (development). Όμως η μεγάλη σύγχυση δεν είναι τόσο στον όρο όσο στη χρήση του περιεχομένου του και στη σχετική συζήτηση για το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να υπάρξει η οικονομική απομεγέθυνση. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, στηριζόμενοι στις θέσεις ενός θεωρητικού της απομεγέθυνσης, του Serge Latouche.
Η πρόταση της απομεγέθυνσης, κατά τον Λατούς, σημαίνει, κατ’ αρχάς ρήξη με τις βασικές αρχές του καπιταλισμού, ρήξη με τη διαρκή οικονομική μεγέθυνση, με τη συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας και με τον καταναλωτισμό. Σημαίνει επίσης την ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της ζωής σε εντελώς καινούργιες «αξίες», όπως η ολιγάρκεια, η αλληλεγγύη, το μέτρο, ο αυτοπεριορισμός, το μοίρασμα. Τα δύο αυτά στοιχεία, η ρήξη και η αναδιοργάνωση, είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επαπειλούμενη οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή. Κατά τον Λατούς η κοινωνία της απομεγέθυνσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την έξοδο από τον καπιταλισμό. Την έξοδο αυτή δεν την εννοεί στο παραδοσιακό πλαίσιο των κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και μαρξιστικών κομμάτων, αλλά ταυτίζει την πρόταση της απομεγέθυνσης με μία πολιτική πρόταση, που συνίσταται στη δημιουργία συμβιωτικών, αυτόνομων και οικονόμων κοινωνιών και ως τέτοια εντάσσεται στην προσπάθεια «εκδημοκρατισμού» και «οικολογικής δημοκρατίας».
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι τι εννοεί ο Latouche με τους όρους «εκδημοκρατισμό» και «οικολογική δημοκρατία». Όπως φαίνεται δεν εννοεί ένα καθεστώς άμεσης δημοκρατίας ούτε την απόρριψη του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος, το οποίο θεωρεί ότι είναι «αντιπροσωπευτική δημοκρατία», αν και μία φορά λέει πως «μάλλον θα έπρεπε να το αποκαλούμε ολιγαρχία». Εννοεί ορισμένες «διευθετήσεις της αντιπροσώπευσης», όπως το δικαίωμα ανάκλησης των εκλεγμένων, η οργάνωση γενικών συνελεύσεων, το δημοψήφισμα από λαϊκή πρωτοβουλία, η προσφυγή στην άμεση συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί του Πόρτο Αλέγκρε). Όμως αυτά αποτελούν στοιχεία της άμεσης δημοκρατίας χωρίς να την εξαντλούν. Επί πλέον, ο Λατούς, αν και επικαλείται διαρκώς τον Κορνήλιο Καστοριάδη για να στηρίξει τις απόψεις του, ασκεί μία βιαστική και επιπόλαιη κριτική στην αντίληψη του Καστοριάδη για την άμεση δημοκρατία καθώς και στην αθηναϊκή δημοκρατία.
Γράφει λ.χ. πως στην αρχαία Αθήνα στις αποφάσεις συμμετείχαν λιγώτερα από 400 άτομα, πράγμα που είναι ανακριβές. Λανθασμένη είναι επίσης η άποψή του πως ο αθηναϊκός δήμος «παρατούσε τεμπέλικα ή απερίσκεπτα τις υποθέσεις σε διασημότητες και δημαγωγούς». Τάσσεται επίσης υπέρ του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος με το ασθενές επιχείρημα «επειδή αυτό αποτελεί πλέον τμήμα της παράδοσής μας»! Όμως και άλλα στοιχεία αποτελούν μέρος της παράδοσής μας (αποικιοκρατία, καπιταλισμός, μεγέθυνση, ανισότητες, αυταρχισμοί) αλλά προσπαθούμε να τα αλλάξουμε.
Τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται εν προκειμένω είναι ποιος θα αποφασίσει για την κοινωνία της απομεγέθυνσης και πώς αυτή θα πραγματοποιηθεί; Μπορούν οι ανακλητοί αντιπρόσωποι να αποφασίζουν γι’ αυτήν; Και ποιος θα θεσπίσει τους ανακλητούς αντιπροσώπους, τις γενικές συνελεύσεις και τις άλλες «διευθετήσειςτης αντιπροσώπευσης»; Δεν προϋποτίθενται η θέληση και ο αγώνας των ανθρώπων; Δεν έχει, δηλαδή, προτεραιότητα ο πολιτικός αγώνας και η πολιτική συνείδηση της κοινωνίας ως συνόλου; Δηλαδή μία ενημερωμένη και διαβουλευόμενη κοινωνία, μία δημοκρατική κοινωνία; Αυτό είναι εμφανές στο κεντρικό ζήτημα, το οποίο έθεσε ο Καστοριάδης, και το επαναλαμβάνει ο Λατούς: πού θα κατευθύνεται το κοινωνικό ή εθνικό προϊόν; Πόσο μέρος στην κατανάλωση, στην παιδεία, πόσο στις επενδύσεις; Αυτό, όπως και το γενικώτερο ζήτημα της απομεγέθυνσης, δεν μπορούν να το απαντήσουν οι «διευθετήσεις της αντιπροσώπευσης», απαιτεί μία γενική απόφαση από την κοινωνία.
Οι διευθετήσεις του Latouche, προσεγγίζουν ένα «μεικτό» σύστημα, κάτι σαν το Ελβετικό ή διευρυμένο έστω. Όμως στην Ελβετία ούτε έχουν αποφασίσει για απομεγέθυνση ούτε κάν αυτή υπάρχει ως πρόταγμα. Αυτά όλα σημαίνουν πως οι «διευθετήσεις της αντιπροσώπευσης», καλές κατά τα άλλα και ευκταίες, δεν αρκούν για τον προσανατολισμό προς την απομεγέθυνση. Τα ερωτήματα αυτά και άλλα επίσης, που δημιουργήθηκαν από το πρώτο βιβλίο του, επεχείρησε ο Λατούς να διευκρινίσει σε επόμενο βιβλίο, προσεγγίζοντας τις πολιτικές προτάσεις του στον οικοσοσιαλισμό και εμμέσως σε μία αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία. Όμως και πάλι δεν ξεκαθαρίζει τα ζητήματα του πολιτεύματος και της προτεραιότητας του στόχου. Προέχει δηλαδή το πολιτικό ή το οικονομικό;
Ακόμη και όταν από άλλους αναφέρεται η αντικαπιταλιστική απομεγέθυνση μαζί με την άμεση δημοκρατία, χωρίς να διευκρινίζεται η σχέση τους, δημιουργείται σύγχυση ως προς την προτεραιότητα του στόχου. Η προτεραιότητα της εξόδου από τον καπιταλισμό – προϋπόθεση για την απομεγέθυνση - δημιουργεί τον κίνδυνο του οικονομισμού, στον οποίο εγκλωβίσθηκαν τα σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά και μαρξιστικά κόμματα και απέτυχαν. Για το δημοκρατικό πρόταγμα προέχει το πολιτικό ζήτημα και έπονται οι οικονομικές διευθετήσεις Χρειάζεται ριζικός μετασχηματισμός και αλλαγή του αντιπροσωπευτικού συστήματος, η δημιουργία μίας δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες θα αποφασίσουν για την μετακαπιταλιστική κοινωνία και συνεπώς για την κοινωνία της απομεγέθυνσης και της λιτής αφθονίας.
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”