nemo έγραψε:οταν γραφω να την κατεχει καποιος εννοω αυτο που εγραψες
και οχι επιφανειακα και ενας εκπαιδευτικος θα πρεπει να ξερει και να την διδασκει
Βρε καλέ μου άνθρωπε καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Πρώτον σαφώς και μπορώ να διδάξω οτιδήποτε.
.gif)
Άκου τι λέει.
Καταρχήν είναι μάθημα που ανήκει στις ανθρωπιστικές επιστήμες απ 'όπου προέρχομαι κι εγώ.
Το υπόβαθρο το έχω και όσον αφορά το αντικείμενο και όσον αφορά τις διδακτικές μεθόδους.
Κι επειδή ακριβώς έχω το υπόβαθρο και ξέρω για τι πράγμα μιλάω για αυτό έκανα το αρχικό μου σχόλιο εν πλήρη γνώση και συνείδηση.
Αν δεν είχα επαφή με τη φιλοσοφία δε θα μπορούσα να κάνω ένα τέτοιο σχόλιο.
Παρόλα αυτά, μπορεί να έχω το υπόβαθρο αλλά δεν έχω την εξειδίκευση. Δεν ήταν αντικείμενο των σπουδών μου αυτό.
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι αν εγώ έπρεπε να διδάξω φιλοσοφία σήμερα για κάποιον λόγο, συγκριτικά με έναν φιλόλογο, θα έπρεπε να ρίξω περισσότερο διάβασμα και προετοιμασία. Αλλά δεν είμαι άσχετη.
Ο μαθηματικός, που δεν είχε ποτέ σχέση, ακόμα περισσότερο διάβασμα και προετοιμασία σε σχέση με μένα και τον φιλόλογο. Κατάλαβες;
Παρόλα αυτά επειδή τυχαίνει, εκτός από τις σπουδές που έχω κάνει και που μπορώ να υποστηρίξω άνετα ένα τέτοιο μάθημα (με λίγη παραπάνω προετοιμασία από μέρους μου, καμία αντίρρηση), τυχαίνει παράλληλα να αγαπώ και τη φιλοσοφία από προσωπικό ενδιαφέρον και είμαι έτσι κι αλλιώς ένα άτομο της ανάλυσης και του μπλα μπλα ....λες να μην μπορούσα να διδάξω φιλοσοφία;
Αν όχι εγώ, τότε ποιος;
Το σχόλιο που έκανα δεν αφορούσε εμένα καταρχήν. Αφορούσε ειδικά αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία.
Το παρεξήγησες και πληγώθηκα κιόλας μη σου πω, γιατί αγαπώ τη φιλοσοφία.
Αλλά κι εγώ δεν θα έλεγα όχι να διάβαζα φιλοσοφία παρέα με κάποιον ειδήμονα. Σίγουρα όλο και κάτι μαθαίνεις ή σε κάνει να δεις κάτι που δεν βλέπεις με την πρώτη. Ξέρω τι σου λέω.
Επίσης, κάνω κάτι πιο δύσκολο απ'ό,τι φαντάζεσαι (όχι μόνο εγώ, όλοι οι δάσκαλοι). Η φιλοσοφία κανονικά ξέρεις σε ποιες τάξεις διδάσκεται; Στο λύκειο ως ξεχωριστό μάθημα.
Το ξέρεις ότι τα τελευταία χρόνια στο δημοτικό στην ιστορία της Στ, ολόκληρη η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην αναγέννηση, θρησκευτική μεταρρύθμιση, διαφωτισμό, αμερικανική και γαλλική επανάσταση και στους κυριότερους εκπροσώπους της;
Για προσπάθησε εσύ να εξηγήσεις όλες αυτές τις έννοιες σε ένα δεκάχρονο παιδί;
Συνεπώς, κι εμείς οι δάσκαλοι πρέπει να έχουμε το ανάλογο υπόβαθρο, όπως και το έχουμε, γιατί κι εμείς τα διδάσκουμε αυτά.
Και τέλος και κυριότερο.
Ποιος μίλησε για
διδασκαλία φιλοσοφίας;
Γιατί το συνέδεσες έτσι;
Η διδασκαλία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, έχεις συγκεκριμένους στόχους, ακολουθείς συγκεκριμένες μεθόδους και τέλος πάντων είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.
Εγώ μίλησα για προσωπική τέρψη όταν αναφέρθηκα στη φιλοσοφία.
Εγώ μπορεί να μην αρκούμαι σε μια επιφανειακή ανάγνωση κειμένων. Μπορεί να θέλω να γραφτώ σε φιλοσοφική λέσχη και να συζητάω για ώρες, να θέλω να περιστοιχίζομαι από φιλολόγους να πάει η κουβέντα παραπέρα.
Όποιος ισχυρίζεται ότι "κατέχει" από φιλοσοφία είναι βαθιά νυχτωμένος.
Η φιλοσοφία σχετίζεται με την ανθρώπινη σκέψη και αυτή είναι ανεξάντλητη.
nemo έγραψε: βεβαια χρειαζονται πολλα ατομα για ανταλλαγη
αλλα την φιλοσοφια και οχι μονο για να την αναπτυξεις
σε βαθος χρειαζεται μοναχικοτητα αφου εχεις ηδη τα ερεθίσματα
ειναι για τα ερωτηματα που γενιουνται μεσα και απο την σιωπη
Εδώ ναι, συμφωνούμε.
nemo έγραψε: Και εγω εχω πολυ καιρο να ασχοληθώ ή να διαβασω φιλοσοφια
ενας λογος που μπαινω στο φορουμ ειναι η φιλοσοφια ασχετα που εχω μπλεξει
με τα παραπολιτικα στην ουσια δεν με ενδιαφερουν αλλα τρωω
πικρα με την φιλοσοφια γιατι ατομα που μου δινουν την εντυπωση
οτι γνωριζουν και καλα παπαγαλιζουν απλως και μονο για το μπλα μπλα
Κι εγώ την πιάνω και την αφήνω ανάλογα τις ορέξεις μου.
Για αυτό σου είπα ότι η φιλοσοφία θέλει δύο.
Σε αυτή τη φάση που είμαι, αν ξαναπιάσω φιλοσοφία, θέλω να ασχοληθώ από άλλη οπτική γιατί έχω κι άλλα μυαλά τώρα.
Θέλω από τη μια να περάσω από αυτό το μοναχικό στάδιο του διαβάσματος που είπες για να βρω κάποιες απαντήσεις που ψάχνω αλλά δε θέλω να μείνω μόνο εκεί. Θέλω να συζητήσω και με κάποιον άλλον αυτά που διάβασα για αυτό είπα για τους φιλολόγους και αμέσως στράβωσες εσύ και το πήρες αλλιώς.
Θέλω μια στιβαρότητα απόψεων και από την άλλη πλευρά. Πώς το λένε; Ακαδημαϊκό λέβελ. Όχι να χαμε να λέγαμε.
nemo έγραψε:η τελευταια ενασχοληση μου ηταν με τον λιαντινη τον διαβαζα τον σκεφτομουν
μεχρι που κατεληξα να σκεφτομαι σαν τον ιδιο τοσο πολυ ειχα ταυτιστεί
ειχα καταλαβει γιατι εγραψε αυτο ή το αλλο αλλα μεχρι στιγμης δεν βρηκα ανθρωπο
να τα πουμε ή θα βρω καποιον που θα πιστευει καθε λεξη ή θα βρω καποιους
που δεν τον αναγνωριζουν για φιλοσοφο
...μεγαλο το χασμα αναμεσα στους ανθρωπους
Δεν με τράβηξε ποτέ ο Λιαντίνης. Αν και έχει πολλούς οπαδούς.
nemo έγραψε: φυσικα με την φιλοσοφια ποτε δεν τελειωνει κανεις εγω πριν απο λιγο καιρο
νομιζα οτι δεν ειχα να μαθω κατι παραπανω οτι τα γνωριζα ολα
αλλα παντα κατι υπαρχει που μας αναγκαζει να ψαχτουμε ειναι ο ανθρωπος
που αλλαζει συστρέφοντας προς τον εαυτο του μεσα εξω πανω στα ιδια προτυπα
και αναρωτιόμαστε γιατι το κανουμε αυτο;
Ρε φίλε αφού έχουμε την ίδια άποψη πάνω στο θέμα φιλοσοφία
γιατί με αναγκάζεις να σου εξηγώ γράφοντας κατεβατά
να εξηγώ τα αυτονόητα;
nemo έγραψε: σημερα οι φιλοσοφοι γνωριζουν "παντα
αλλα δεν γνωριζουν τιποτα περισσοτερα απο οσα γνωριζε ο αριστοτελης
και απλως τα αναλυουν λιγο πιο περιπλοκα απο αυτον
νομιζω οτι δεν εχουμε βρει ακομη το απλο και το απλοτερο γιατι ο νους
βρισκεται ενα βημα πιο περα απο την σκεψη(αφου πρωτα την εχει συλλαβει )
Δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Αν νομίζω ότι κατάλαβα σωστά τι είπες δλδ.
nemo έγραψε:η μεγαλη φαση βρισκεται στο αριστερο διανοουμενο ρευμα
αν τυχον παρακολουθησεις θα μεινεις αναυδη
ολα τα συσχετιζουν με τον διαφωτισμο αλλα μολις φτανουν σε μια κρίσιμη στιγμη
λενε το ναι μεν αλλα παμε τωρα στην δεξια στροφη και βλεπουμε
Τι εννοείς "όλα τα συσχετίζουν με τον διαφωτισμό" Όπως;
Εγώ ακούω κάτι άλλα πράγματα πάντως από κάτι δεξιόστροφους και μένω άναυδη.
.gif)