ΜΥΘΗΡΑ έγραψε:-ποσο αντικειμενικη ειναι η αισθηση της ωραιοτητας
-πως συνδεεται το λογικον με το ωραιο
-πως συνδεεται το ηθικο ,καλον ,αγαθον με το ωραιο
[/i][/b]
…ερωτηματα διαχρονικα …
είναι καιρός για φιλοσοφία ε;
διάθεση για δικτυακή συζήτηση δεν έχω αλλά άντε να σου γράψω μερικές σκέψεις για τα παραπάνω. συνέχισε και μην περιμένεις απάντηση μου..
-η αίσθηση της ωραιότητας δεν είναι αντικειμενική επειδή μπορεί να συμφωνούν πολλοί άνθρωποι πως κάτι είναι ωραίο. είναι πιθανό όσοι συμφωνούν πως κάτι είναι ωραίο να βρίσκονται σε πλάνη, ακόμα μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να αλλάξει η άποψη και η γνώμη τους.
η αίσθηση της ωραιότητας έχει σχέση με τα μάτια και τον εγκέφαλο του παρατηρητή. σπάνια να υπάρχουν μάτια που βλέπουν με τον ίδιο τρόπο και εγκέφαλοι που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
-έτσι συνδέεται η λογική-τρόπος σκέψης του εγκεφάλου του παρατηρητή με το ωραίο.
-σκεφτείτε πχ πόσο ωραίο μπορεί να είναι το πόδι μιας γυναίκας καλλονής που τυχαίνει να πατάει επάνω σε μυρμηγκοφωλιά για τα μάτια και τον εγκέφαλο των μυρμηγκιών;
έχει ίδια αξία η ζωή ενός μυρμηγκιού με την ζωή ενός ανθρώπου; εάν όχι γιατί; λόγο μεγέθους και τύπου;;
πόσο μικροί είμαστε μέσα στο σύμπαν.
-χαρακτηρισμοί όπως καλό-κακό, ωραίο-άσχημο είναι λέξεις που καταλαβαίνουν μόνο μερικοί άνθρωποι.
επειδή το καλό το δικό σου μπορεί να είναι κακό δικό μου,
λέξεις χαρακτηρισμοί μπορεί να επηρεάζουν την ηθική του ατόμου αλλά ειδικά οι βλαμμένοι άνθρωποι επηρεάζονται απο λέξεις χαρακτηρισμούς, όπως οι νευρωτικοί.