stavmanr έγραψε:itteithe έγραψε:Ίσως γνωρίζετε το βιβλίο και την ομώνυμη ταινία The hitchhiker's guide to the Galaxy, όπου κάποια εξωγήινα υπερευφυή και πολυδιάστατα όντα δημιούργησαν έναν υπερυπολογιστή για να δώσει την απάντηση στο υπέρτατο ερώτημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων και η απάντησή του ήταν 42. Θέλοντας να τους τρολλάρει, τους έδωσε αυτήν την απάντηση, ενώ στη συνέχεια τους είπε πως για να απαντήσει στην υπέρτατη ερώτηση, θα πρέπει να του τη θέσουν.
Το σημαντικότερο κομμάτι της διερεύνησης είναι το τί συνιστά ερώτηση και τι απάντηση.
Έχουμε για παράδειγμα την ερώτηση:
- τί είναι η βαρύτητα;
η ερώτηση περιλαμβάνει ήδη στη δομή της τα εξής:
- τί (που σημαίνει ότι αυτός που ρωτά αντιλαμβάνεται τον διαχωρισμό των αντικειμένων και την ύπαρξη ορισμού τους)
- είναι (που σημαίνει ότι αυτός που ρωτά αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της πραγματικής ουσίας κάτω από τα φαινόμενα και τις λέξεις).
Ο διαχωρισμός μεταξύ ερωτήσεων κι απαντήσεων είναι ένα "πλασματικό δίπολο" κι αυτό αναδείχθηκε περίτρανα στη Σωκρατική Φιλοσοφία. Κι αυτό επειδή η ερώτηση έχει ήδη προεξασφαλίσει και κατασκευάσει το πλαίσιο της απάντησης. Θα λέγαμε ότι είναι η μήτρα στην οποία χτίζεται μία απάντηση. Χωρίς τη μήτρα δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Πολύ σωστές παρατηρήσεις, αλλά μην ξεχνάς πως κάποιες προτάσεις και κάποια ερωτήματα έχουν αναπάντεχες απαντήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί και να μην έχουν καν απάντηση. Και αυτά είναι τα ερωτήματα που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Παραδείγματος χάριν, από το ερώτημα
το σύνολο των συνόλων που περιέχουν τον εαυτό τους, περιέχει τον εαυτό του;, προέκυψε το γνωστό παράδοξο του Ράσελ. Ο ίδιος μάλιστα, βασανίστηκε αρκετά χρόνια για να απαντήσει στην ερώτηση
πόσο κάνει 1 + 1;. Χρειάστηκε 362 σελίδες για να το απαντήσει.
Γι αυτό και η απάντηση στην ερώτηση
ποια είναι η απάντηση στο υπέρτατο ερώτημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων;, μπορεί να είναι και το 42. Θυμίζει πολύ ένα σκίτσο σε ένα από τα τεύχη του
Η ζωή μετά: Ο Θεός είναι καλός άνθρωπος του Αρκά, οπού λέει ο άγγελος στον αποδημήσαντα:
-Σήμερα δεν έχεις καμία ερώτηση να μου κάνεις;
-Όχι, γιατί;
-Γιατί έχω κάτι απαντήσεις και θέλω κάπου να τις δώσω.
-Μα τι λες;.. Έχεις απαντήσεις χωρίς να ξέρεις τις ερωτήσεις;
-Φυσικά! Που να ξέρω τις ερωτήσεις; Η κάθε απάντηση μπορεί να ταιριάζει σε πολλές ερωτήσεις... Για παράδειγμα η απάντηση "δύο" ταιριάζει στην ερώτηση "πόσο κάνουν ένα και ένα;", ή στην ερώτηση "πόσοι ήταν οι πρωτόπλαστοι;"...ή στην ερώτηση "τι γίνεσαι παππού;".