Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον.
Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 01 Ιαν 2018, 19:30

Δεκέμβριος 26, 2017
Τα «εξωγήινα» ψάρια που κολυμπούν ανάμεσά μας.

Εικόνα

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ένας «εξωγήινος» κόσμος ζει ακριβώς κάτω από μας, στο μυστηριώδες οικοσύστημα των ωκεανών.

Πλάσματα απόκοσμα και τρομακτικά που σε βάζουν σε σκέψεις όταν πάρεις την απόφαση να ξαναβουτήξεις τη θάλασσα.

Εικόνα

Ο Roman Fedortsov είναι ένας Ρώσος ψαράς που κινείται στη Θάλασσα του Μπάρεντς και φέρνει στην επιφάνεια περίεργα ψάρια που δίνουν μια εικόνα για το τι κολυμπά στα βάθη των θαλασσών.

Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 01 Ιαν 2018, 19:32

Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 01 Ιαν 2018, 19:33

0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 09 Ιαν 2018, 19:07

08.01.2018
Χταπόδι προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από ένα μπουκάλι.

Εικόνα
Αυτό το χταπόδι εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι. Δείτε το να προσπαθεί να δραπετεύσει.

Άγνωστος κατέγραψε με την κάμερα του ένα χταπόδι να απεγκλωβίζεται από ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι. Δείτε πώς καταφέρνει να βγει στη θάλασσα.

Το χταπόδι ζει περίπου 2 χρόνια. Το θηλυκό γεννά περίπου 100 αυγά σε ασφαλή μέρη μέσα σε βράχους. Το χταπόδι είναι από τα εξυπνότερα ασπόνδυλα. Μπορεί για παράδειγμα, να ξεβιδώσει το καπάκι ενός βάζου και να πάρει από μέσα το καβούρι.

Το χταπόδι διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια με σύνθετη δομή, ενώ η όρασή του είναι οξεία. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα.

Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη, η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα. Κατά μήκος των πλοκαμιών το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες, αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του.


The Octopus and the Beer Bottle
https://www.youtube.com/watch?v=DT97tS_XeaU
https://www.newsit.gr/paraxenes-eidhsei ... i/2350823/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 13 Ιαν 2018, 01:20

11 Ιανουαρίου 2018
Η ψαριά της χρονιάς στην Σύρο! Έπιασε με το καλάμι του ψάρι 63 κιλών!

Εικόνα
Ένα τεράστιο βλάχο 63 κιλών ψάρεψαν δυο αδέλφια στη Σύρο.

Η απίστευτη ψαριά κάνει τον γύρο τους διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, αφού δεν πραγματοποιήθηκε με δίχτυα αλλά με… καλάμι. Η καλή η μέρα από την… ψαριά φαίνεται, λένε… Έτσι, ήταν και για έναν συριανό ψαρά που με την τεχνική της συρτής έπιασε το τεράστιο ψάρι.

Ο συριανός ψαράς κατάφερε να αλιεύσει το τεράστιο ψάρι σε μεγάλο βάθος αποδεικνύοντας στην πράξη πως «καλός ψαράς είναι και ο τυχερός ψαράς» αφού έδωσε μάχη για να το τραβήξει με τα χέρια του.

Χωρίς να το περιμένουν, έπιασαν μια σφυρίδα – βλάχο όπως είναι πιο γνωστό το ψάρι στην γλώσσα των ψαράδων, που ούτε λίγο ούτε πολύ η ζυγαριά έδειξε ότι ζυγίζει 63 κιλά! Σύμφωνα με δύο αδέλφια Νίκο και Μάρκο, το τεράστιο ψάρι αλιεύθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σύρου.

Όταν ήρθε η ώρα να το σηκώσουν κατάλαβαν ότι κάτι μεγάλο είχε πιαστεί. Ένας βλάχος 63 κιλών ερχόταν με δυσκολία προς τη βάρκα! Όταν τον ανέβασαν οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι…

Ανήκει στην κατηγορία των βυθόψαρων και θεωρείται «πρωτοξάδελφος» του ροφού. Είναι δυνατό ψάρι και θεωρείται ιδιαιτέρως νόστιμο.

Ο επίλογος βέβαια δόθηκε στο τραπέζι… Ευχόμαστε στη παρέα πάντα καλές θάλασσες και καλοφάγωτο!
https://cyclades24.gr/2018/01/psaria-xr ... ros-video/


Η ψαριά της χρονιάς στη Σύρο
https://www.youtube.com/watch?v=aPzuc27MQBE
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 16 Ιαν 2018, 18:20

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
Αλιεύτηκε σπάνιο είδος καρχαρία – οχιάς που μοιάζει με εξωγήινο πλάσμα.

Εικόνα
Τα σαγόνια του προεκτείνονται για να αρπάζει πιο εύκολα τα θηράματά του.

Σπάνιο είδος καρχαρία πιάστηκε στα ανοιχτά της Ταϊβάν. Ο καρχαρίας- οχιά (viper shark) ή επιστημονικά Trigonognathus kabeya, είναι ένα είδος μικρού καρχαρία που διακρίνεται για την άσχημη εμφάνισή του λόγω των προεκτεινόμενων σαγονιών του, που θυμίζουν το κινηματογραφικό «Alien».

Μπορεί να πρωτοεντοπίστηκε το 1986, αλλά από τότε έχουν βρεθεί ελάχιστοι στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της Χαβάης. Από τους πέντε καρχαρίες που αλιεύτηκαν, ο ένας ήταν ακόμη ζωντανός και έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή για περαιτέρω μελέτη. Παρ’ όλα αυτά δεν τα κατάφερε και πέθανε μέσα σε 24 ώρες.

Έχει καταγραφεί μόνο τέσσερις φορές από βιολόγους και ερευνητές, κάτι που το καθιστά ακόμη ένα μυστήριο για την επιστήμη.

Εικόνα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει στον πλανήτη εδώ και 41 εκατομμύρια χρόνια. Παρά το σχετικά μικρό μήκος του, καθώς φθάνει το μισό μέτρο, ο καρχαρίας-οχιά θεωρείται από τα πιο επιθετικά σκυλόψαρα στη γη. Κινδυνεύει μόνο από μεγαλύτερα και πιο αδηφάγα ψάρια.

Τα σαγόνια του επιτρέπουν να φτάσει πιο εύκολα και να κατασπαράξει τα θηράματά του.
Ο καρχαρίας- οχιά μπορεί να καταπιεί ολόκληρο το θήραμά του. Τα κοφτερά του δόντια που μοιάζουν με δόντια φιδιών, γι’ αυτό και ονομάζεται καρχαρίας – οχιά. Στο σώμα του έχει μικρά κύτταρα που παράγουν φως και τον βοηθούν στο κυνήγι αλλά και στο ζευγάρωμα. Τα δέρμα του είναι σκληρό και λείο και τον βοηθά να κινούνται πιο γρήγορα και αθόρυβα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καρχαρίας κολυμπάει σε βάθος 300 μέτρων, ενώ την ημέρα ανεβαίνει πιο ψηλά, φτάνοντας τα 152 μέτρα βάθος.
https://krasodad.blogspot.com/2018/01/blog-post_15.html
https://www.sciencealert.com/rare-elusi ... an-taitung


In the Pacific, caught rare viper sharks
https://www.youtube.com/watch?v=RIQPl-DQqbQ
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 17 Ιαν 2018, 20:34

17 Ιανουαρίου 2018
Σίφνος: Έπαθε σοκ όταν ανέβασε την Ψαριά των 105 κιλών.

Εικόνα

Πριν από λίγες ημέρες το Cyclades24.gr είχε ανεβάσει ένα δημοσίευμα (https://cyclades24.gr/2018/01/psaria-xr ... ros-video/) για την ψαριά της χρονιάς στη Σύρο. Αν νομίζετε ότι η δεν υπάρχουν μεγαλύτερες ψαριές απ αυτές στις Κυκλάδες, κάνετε λάθος!

Συγκεκριμένα ένας Σιφνιός Ψαράς, ο Αντώνης Αθυμαρίτης έπιασε δυο »Βλάχους» οι οποίοι ζύγιζαν 75 και 30 κιλά ο καθένας!

Εικόνα
Καθαρά νερά και μεγάλα ψάρια για όσους γνωρίζουν τα μυστικά για το Ψάρεμα στην Σίφνο. Οι Σιφνιοί αγαπούν το ψάρεμα αλλά όπως είναι αναμενόμενο δεν μιλούν πολύ για τα καλά περάσματα.

Εικόνα
Ο Αντώνης Αθυμαρίτης έχει απο μικρό παιδί το μικρόβιο του ψαρέματος και αυτή την φορά η τύχη του χαμογέλασε καθώς επέστρεψε στη Σίφνο με δύο τεράστια ψάρια!

Όλοι οι φίλοι του ψαρέματος, γνωρίζουν καλά, ότι το σημαντικότερο “εργαλείο” στο να πιάσεις ψάρια είναι το “καλό δόλωμα”. Βέβαια, είναι πολύ υποκειμενικός ο όρος “καλό δόλωμα”, διότι πλέον υπάρχει μια “σειρά” προϋποθέσεων για να μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα δόλωμα “καλό” ή “κακό”. Σύμφωνα λοιπόν με το ψαρά, το δόλωμα… ήταν κολιός, άλλωστε αποδείχτηκε πόσο καλό δόλωμα ήταν εις διπλούν!

Πραγματικά o ψαράς ήρθε για να καταρρίψει τα δεδομένα, καθώς μέχρι τώρα θεωρούταν ότι οι βλάχοι στις Ελληνικές θάλασσες δεν ξεπερνούν τα 70 κιλά. Ο βλάχος ζει σε μεγάλα θαλάσσια βάθη και έχει συγγένεια με το ροφό, ενώ ψαρεύεται δύσκολα γιατί είναι ψάρι δυνατό. Ο βλάχος πάντως, σε αντίθεση με τον ροφό που είναι πετρόψαρο, ζει μοναχικός και σε αμμώδεις βυθούς.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να δουν την ψαριά, ενώ ο Αντώνης καμάρωνε για το κατόρθωμά του! Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook ο ψαράς:


Σίφνος: Τεράστιες ψαριές... στην Σίφνο! Έπιασε 2 βλάχους ο Σιφνιός Ψαράς!
https://www.youtube.com/watch?v=XF5TWiwYXHM

Πηγή φωτο:kaipoutheos
https://cyclades24.gr/2018/01/psaria-si ... eo-blaxos/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 20 Ιαν 2018, 20:45

15 Ιανουάριος 2018
Αστερίες με παράξενη ομορφιά και εντυπωσιακά χρώματα.

Εικόνα

Οι αστερίες είναι εντυπωσιακά πλάσματα του βυθού της θάλασσας και αποτελούνται από πολλά και διαφορετικά είδη. Με διαφορετικές μορφές, μεγέθη και χρώματα μπορεί κάποιος να τους χαζέψει είτε κοντά σε κάποια ακτή είτε ακόμα και σε μεγάλα βάθη μέσα στη θάλασσα.

Και ενώ πολύ από εμάς έχουμε τους αστερίες στο μυαλό μας απλώς σαν όμορφα πλάσματα της θάλασσας, κάποια είδη είναι άγριοι θηρευτές!


Εικόνα
Leather star
Το συγκεκριμένο είδος συναντάται στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, από την Αλάσκα μέχρι και το Μεξικό. Δε ζει σε μεγάλα βάθη και τρέφεται από φύκια μέχρι σφουγγάρια της θάλασσας.


Εικόνα
Morning sun star
Oι αστερίες αυτού του είδους ανήκουν στην κατηγορία των άγριων θηρευτών. Διαθέτουν από 8 έως 16 βραχίονες και συνήθως έχουν χρώμα κόκκινο ή πορτοκαλί. Ζουν στο βόρειο Ειρηνικό, από την Ιαπωνία έως τη Σιβηρία και από τις ακτές της Βόρειας Αμερικής μέχρι την Καλιφόρνια.


Εικόνα
Sunflower star
Οι συγκεκριμένοι αστερίες είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο, φτάνοντας σε μήκος το 1 μέτρο και διαθέτοντας 16-24 βραχίονες. Ζουν κυρίως σε περιοχές κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Αμερικής.


Εικόνα
Pink short spined star
Ακόμη και οι αστερίες φαίνονται πιο χαριτωμένοι όταν είναι ροζ! Οι συγκεκριμένοι ροζ αστερίες μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 1 κιλό. Το είδος αυτό μας είναι γνώριμο ως ένα σημείο, καθώς τέτοιου είδους ήταν ο αστερίας στο κινούμενο σχέδιο Μπομπ ο Σφουγγαράκης.
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 20 Ιαν 2018, 20:46

Εικόνα
Granulated sea star
Οι αστερίες granulated είναι παχείς και συνήθως ζουν σε ρηχά νερά, σε κοραλλιογενείς υφάλους και σε ακτές με βράχια.


Εικόνα
Royal starfish
Αυτό το είδος ξεχωρίζει για τα έντονα χρώματά του. Βρίσκεται κυρίως κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και ζει σε βάθος 2 μέτρων.


Εικόνα
Bat sea star
Οι αστερίες αυτοί ονομάζονται νυχτερίδες γιατί πολλοί λένε ότι τα πλοκάμια τους μοιάζουν με τα φτερά νυχτερίδας. Μπορεί να έχει από πέντε μέχρι και εννέα πλοκάμια και συναντάται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από πράσινο μέχρι και πορτοκαλί ή μωβ.


Εικόνα
Crown-of-thorns starfish
Αυτές οι σπονδυλικές στήλες που βρίσκονται στο σώμα τους είναι δηλητηριώδεις και βοηθούν στο να πιάνουν τα θύματά τους. Ζουν από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τη δυτική ακτή της Κεντρικής Αμερικής. Θεωρούνται ως ένα από τα μεγαλύτερα είδη αστερίων του κόσμου.


Εικόνα
Pacific blood star
Οι αστερίες pacific blood ένα από τα πιο μικρά και λεπτά είδη που τρέφονται με σφουγγάρια και βακτήρια. Χαρακτηρίζονται από αυτό το κόκκινο χρώμα του σώματός του, που είναι πιο έντονο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο είδος.


Εικόνα
Egyptian sea star
Οι αιγυπτιακοί αστερίες βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της ανατολικής Αφρικής και της Μαδαγασκάρης και σε όλο το σώμα τους έχουν αγκάθια. Ζουν σε βάθη περίπου 5-7 μέτρων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η αναγέννηση τμημάτων του σώματός τους που έχουν υποστεί βλάβη.
http://perierga.gr/2018/01/asteries-me- ... -chromata/
0 .

Άβαταρ μέλους
Άρης Κλάρας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 4284

Re: Θαλάσσιος κόσμος και οικοσυστήματα

Δημοσίευσηαπό Άρης Κλάρας » 26 Ιαν 2018, 19:18

24/01/2018
Βρέθηκε ένα από τα πιο σπάνια είδη ψαριού.
Η ανακάλυψη έγινε στον κόλπο Frederick Henry Bay στην Τασμανία.

Εικόνα

Ένας νέος πληθυσμός σπανίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα κόκκινο χερόψαρο, το οποίο εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε μία περιοχή ίση περίπου με το μέγεθος δύο γηπέδων τένις, στον κόλπο Frederick Henry Bay στην Τασμανία.

Τα χερόψαρα είναι ενδημικά ψάρια και ζουν στην Αυστραλία. Μπορεί να μεγαλώσουν έως και 15 εκατοστά. Μετακινούνται με έναν αργό ξεχωριστό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα δύο πτερύγια που έχουν στα πλευρά τους για να «βαδίσουν» μέσα στο νερό, παρά για να κολυμπήσουν. Ειδικά το κόκκινο χερόψαρο μπορεί να φθάσει τα 9 εκατοστά.

Η απώλεια των οικότοπων αποτελεί μία από τις βασικές απειλές για τα ψάρια. Εν μέρει αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στους αχινούς που τρώνε τα φύκια τα οποία χρειάζονται για να κρυφθούν τα ψάρια, αλλά και για να εναποθέσουν τα αυγά τους.
Οι αχινοί πολλαπλασιάζονται επειδή υπάρχουν ελάχιστοι αστακοί στους υφάλους.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν οι ειδικοί, η προστασία των αστακών σε αυτά τα σημεία
των υφάλων πιθανό να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση του οικοτόπου.

Η Τασμανία, γνωστή για το παρθένο περιβάλλον της, αποτελεί μία τοποθεσία παγκοσμίως μοναδική για την οικογένεια των σπάνιων και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


New population of world’s rarest fish discovered off Tasmanian coast
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 6MEM3b7Uqc
https://www.newsbeast.gr/environment/ar ... di-psariou
0 .


Επιστροφή σε “Ζωοφιλία - Οικολογία”